Gość: Egon IP: *.eranet.pl 29.04.02, 12:17 Czy ktoś z Was wie ile w Warszawie trwa wydanie nakazu zapłaty weksla w postępowaniu nakazowym (o ile powód poprawnie wypełnił te śmieszne formularze) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Le Niuch Re: Postępowanie nakazowe IP: *.gwl.koszalin.tpnet.pl 29.04.02, 14:15 Niestety nie jestem z Warszawy, ale na pocieszenie powiem, że od lipca formularze (przynajmniej w dzisiejszym kształcie) odchodzą do lamusa (są niezgodne z Konstytucją) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: Postępowanie nakazowe IP: *.eranet.pl 29.04.02, 15:03 Zgadza się. Rozporządzenie MS traci moc 30.06. Sam nie wiem dobrze to, czy źle. W sumie podstawą prawną było głównie blokowanie obrony pozwanych przed nakazami poprzez wygrzebanie brakujacego krzyżyka lub coś w tym stylu. To rzeczywiście zła praktyka. Wg mnie sensowne byłoby, gdyby formularze były opcjonalne, np. były objęte mniejszą opłatą sądową. No i bez blokowania dostępu do obrony przez błędnie wypełniony formularz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le Niuch Re: Postępowanie nakazowe IP: *.escape.ids.pl 30.04.02, 16:38 Dlatego nie zdziwiłbym się gdyby wróciły w poprawionej formie :). Coś czuję że docelowo chodzi tu o możliwość sprawdzania w przyszłości strony formalnej pozwu, czy choćby samego przyjmowania go w sądzie lub przetwarzania w formie elektronicznej (podobnie jak to już dzieje się w ZUSie z ich formularzami) Kto wie może za x lat będzie się wrzucało pozwy do automatu na rogu ulicy bodobnie jak dziś wrzuca się nocą pieniądze na konto w bankomacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Re: Postępowanie nakazowe IP: *.chello.pl 03.05.02, 18:43 Ile sie czeka? To zależy. I sama nie wiem od czego. Czasami sąd wydaje nakaz po miesiącu czasami, uproszony po 7 miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: Postępowanie nakazowe IP: *.eranet.pl 09.05.02, 22:44 > Ile sie czeka? To zależy. I sama nie wiem od czego. Czasami sąd wydaje nakaz po > miesiącu czasami, uproszony po 7 miesiącach. To samo mi ktos potwierdził na newsach. Dostałem (chyba dobrą) radę: starać się wpisywać na wekslu miejsce płatnosci poza Warszawą. W Białej Podlaskiej na nakaz czeka się 3 dni (słownie: trzy dni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: Własnie dostałem nakaz IP: *.eranet.pl 26.07.02, 12:45 Dziś. Czyli trwa 3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś