Gość: datow_nick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:40 Wystawiłem fakturę VAT z błędna datą sprzedazy, dostawy, i płatności - tzn zamiast 18/01/2005 było 18/01/2004. Czy na date moge wystawić fakturę korygująca? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terra Re: Korekta faktury Vat 18.01.05, 21:50 Faktury korygujące wystawia się jeżeli błąd dotyczył pozycji wpływających bezpośrednio na kwotę podatku Vat. W tym wypadku wystarczy nota korygująca. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: Korekta faktury Vat 18.01.05, 22:16 można wystawić fakturę korygującą. nota korygująca (wg prawa to też zresztą jest faktura korygująca - tj. jej rodzaj) - niesie więcej "biurokracji" ze sobą. wystawia ją poza tym odbiorca nieprawidłowo wystawionej faktury, a nie jej wystawca. zatem zdecydowanie - "zwykla" faktura kor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: datow_nick Re: Korekta faktury Vat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:23 Takze sądze ze nota jest kłopotliwsza, tym bardziej dla klienta. Dlatego pytałem o "legalnośc" faktury koryg. Jeżlei można - to ok. Nasuneło mi sie jeszcze jedno pytanie. W nagłówku faktury koryg. zazwyczej pisze sie: Faktura korygująca nr01/2005 do faktury vat nr 101/18/2005 z dnia... . I własnei - z jakeigo dnai? Wpisac starą" date - tzn z dnia 18/01/2004 czy też poprawną - czyli 18/01/2005. Pierwszy raz trafiła mi sie korekta daty..: ). Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: Korekta faktury Vat 19.01.05, 21:38 nie jest to nigdzie powiedziane ale wstawilbym raczej poprawną (tj. rzeczywistą) datę wielkiego ryzyka ;) tak czy inaczej nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: datow_nick Re: Korekta faktury Vat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 01:35 Takze tak uważam...a co do ryzyka... Wielkim bywa Urzednik : ).Pozdrawiam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmisia Re: Korekta faktury Vat 20.01.05, 16:33 wiesz co? a czy nie możesz po prostu poprosić żeby tę fakturę z błędną datą zniszczyli a wyślesz im tę samą tylko z poprawioną datą? mniej ceregieli ja tak robię jeśli jest to faktura z tego danego miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
kosmisia Re: Korekta faktury Vat 20.01.05, 16:31 na datę wystarczy nota korygująca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Korekta faktury Vat IP: *.aine.pl 20.01.05, 21:17 > na datę wystarczy nota korygująca Note korygującą może wystawić TYLKO I WYŁĄCZNIE nabywca towaru lub usługi Odpowiedz Link Zgłoś