Dodaj do ulubionych

Zakładanie firmy

IP: *.proxy.astra-net.com 16.02.05, 14:15
Ludzie, najpierw ZRÓBCIE COŚ DLA KOGOŚ, zaróbcie DLA SIEBIE i przeżyjcie w
naszym kraju - a potem myslcie o założeniu firmy. Jeżeli odwrócicie kolejnośc
nasze państwo was zniszczy swym systemem podatkowym
Obserwuj wątek
    • Gość: ludź Re: Zakładanie firmy - ZNISZCZYĆ ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:49
      gdybym nie musiał płacić 700zł. ZUSu miesięcznie to bym może i otworzył biznes,
      przecież to chore jest, nic nie zarobie a musze płacić, czemu nie ma tak że jak
      nic nie zarobie albo zarobie za mało, to nie płace ?
      • Gość: stary Re: Zakładanie firmy - ZNISZCZYĆ ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:33
        Ubezpieczenie obowiązkowe mogą byc tylko te, które gwarantują wypłatę dla innych
        osób z tytułu poniesienia szkody np.:OC.
        Inne ubezpieczenia obowiązkowe to ograniczenie wolności człowieka.
        Następna sprawa to obowiązkowe konto w banku. Oznacza to, że ludzie z rządu mają
        w tym swój interes i nie ma innego wtłumaczenia. KOlejna rzecz to zmiana prawa
        do tyłu. Przykładem jest ostatnia zmiana kwalifikacji samochodu ciężarowego i
        odliczenia VAT-u z możliwością zgłoszenia w czasie 2 tygodnie to było
        naigrywanie się z Obywatela Polskiego. ITD ITD itd itd... nóz w kieszeni się
        otwiera..
      • Gość: fater Re: Zakładanie firmy - ZNISZCZYĆ ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 18:24
        Gość portalu: ludź napisał(a):

> gdybym nie musiał płacić 700zł. ZUSu miesięcznie to bym może i otworzył
        biznes,
        >
        > przecież to chore jest, nic nie zarobie a musze płacić, czemu nie ma tak że
        jak
        >
        > nic nie zarobie albo zarobie za mało, to nie płace ?

Jak nie chcesz zarabiać, to po co chcesz zakładać firmę?
        żeby się kolegom chwalić, w piaskownicy?
        • Gość: Radek Re: Zakładanie firmy - ZNISZCZYĆ ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 23:06
          A ty zarabiasz kokosy od pierwszego dnia? Zdobywanie klientów, dopasowanie
          asortymentu, wykorzystanie niszy... Są sytuacje, kiedy można jedynie utrzymać
          rodzinę i rozwijać się z miesiąca na miesiąc - nie każdy ukradł pierwszy milion!
      • Gość: wami4 Re: Zakładanie firmy - ZNISZCZYĆ ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 19:18

Re: Zakładanie firmy - ZNISZCZYĆ ZUS
        Przeczytaj komentowany artykuł »
        Autor: Gość: ludź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Data: 16.02.2005 19:49 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
        gdybym nie musiał płacić 700zł. ZUSu miesięcznie to bym może i otworzył biznes,
        przecież to chore jest, nic nie zarobie a musze płacić, czemu nie ma tak że jak
        nic nie zarobie albo zarobie za mało, to nie płace ?

----------------------------------------------------------
        Chore to na pewno a moze nawet sprzeczne z Konstytucja RP. W calym swiecie
        wszelkiego rodzaju podatki(zus jest takim) placi sie % od zarobionych pieniedzy
        w businessie a w Polsce od momentu otwarcia dzialalnosci. Nie wazne czy
        zarobiles te 500 zl czy tez nie. 700 zl zus placisz od pierwszego dnia
        dzialalnosci. Cos tutaj nie gra.

• Gość: rw Re: Zakładanie firmy IP: *.poldim.pl 16.02.05, 20:25
      SLDP - języczek u wagi.

Postaw na swoim Hausner Ci do..doli. Pomyśleć, że na niego głosowałem. Tfu.

--------------------------------

Sejm: Projekt ustawy dot. składek ZUS do komisji
      (PAP, pr/16.02.2005, godz. 18:41)

Posłowie odrzucili w środę wniosek złożony przez Platformę Obywatelską o
      odrzucenie w pierwszym czytaniu projektu nowelizacji ustawy o systemie
      ubezpieczeń społecznych.

Projekt zakłada m.in. wprowadzenie zwiększonej podstawy wymiaru składek dla
      niektórych osób prowadzących działalność gospodarczą.

Za odrzuceniem głosowało 169 posłów, 186 było przeciw, 48 wstrzymało się od
      głosu.

Projekt trafi do prac w sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny.

W projekcie proponuje się m.in. wprowadzenie preferencyjnej podstawy wymiaru
      składek na ubezpieczenie społeczne. Przez dwa lata od rozpoczęcia działalności
      gospodarczej wynosiłaby ona 30 proc. najniższego wynagrodzenia. Inny zapis, to
      wprowadzenie zwiększonej podstawy wymiaru składek dla niektórych osób
      prowadzących działalność gospodarczą. Miałaby ona wynosić od 70 do 135 proc.
      przeciętnego wynagrodzenia, a nie 60 proc. jak jest obecnie.

Projekt wynika z przyjętego w styczniu 2004 roku przez Radę Ministrów "Planu
      racjonalizacji wydatków społecznych", zwanego planem Hausnera. Poprzednia
      wersja rządowego projektu ustawy przepadła w Sejmie 19 listopada ubiegłego
      roku, a jej autor, wiceminister pracy Krzysztof Pater stracił stanowisko.

Za odrzuceniem nowelizacji w pierwszym czytaniu opowiadały się w czasie
      wtorkowej debaty w Sejmie oprócz PO także klub Ligi Polskich Rodzin oraz koła
      Partii Ludowo-Demokratycznej i Ruchu Katolicko-Narodowego. Argumentowano, że
      regulacja będzie skutkowała pogorszeniem sytuacji na rynku pracy, zahamuje
      inwestycje oraz uderzy w małe i średnie przedsiębiorstwa.

Za skierowaniem projektu do dalszych prac były m.in. Sojusz Lewicy
      Demokratycznej, Socjaldemokracja Polska i Unia Pracy. Ich przedstawiciele
      pozytywnie ocenili m.in. obniżkę składek dla rozpoczynających działalność oraz
      możliwość pozostania w KRUS rolników, którzy uzyskują niewielkie dochody z
      działalności pozarolniczej.
    • Gość: JProtas Re: Zakładanie firmy IP: *.aster.pl 18.02.05, 18:34
      Czy ktoś wie jak zliwidowac działalność gosp.?
      Jak zwykle brakuje info na ten temat.
      • Gość: stary Re: Zakładanie firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:40
        To zależy jaka to działalność, jaka forma prawna?
        • Gość: M.P. Re: Zakładanie firmy IP: 81.219.249.* 21.02.05, 15:05
          Jeszcze raz brawo Platforma! Jedyna partia, która chce obniżać i upraszczać
          podatki. Szkoda, że populistyczno-lewackie formacje robią wszystko, żeby to się
          nie udało. Do wyborów niedaleko, może jednak uda się przekonać prostego
          bezrobotnego, że jak bogaty zbiednieje, to biedny wcale się nie wzbogaci, tylko
          zbiednieje jeszcze bardziej...
      • Gość: Justyna Re: Zakładanie firmy IP: *.teleton.pl 23.02.05, 13:52
        Aby zlikwidować działalność trzeba przejść wszystkie urzędy, które odwiedziłeś
        przy jej zakładaniu w takiej samej kolejności tj. od wpisu w urzędzie miejskim
        (lub krs)
    • Gość: jan Błaut Re: Zakładanie firmy IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 28.02.05, 09:13
      Zakładanie własnej firmy w Polsce jest wyrokiem na samobójstwo,niech nikt nie
      myśli że prowadzenie własnej działalności jest sielankowym bytem. Urzędasy
      potrafią zniszczyc najlepszą
      inciatywę,ciągłe ,zmiany ,interpretacje,nieograniczone mozliwości
      infiltracji,dostatecznie zniechęcą kazego do pomnażania dobra Narodowego
    • Gość: JProtas Likwidowanie firmy IP: *.aster.pl 26.03.05, 11:32
      Wszyscy się pisza o zakłądaniu firmy, natomiast wręcz niemożliwe jest
      znalezienie informacji jak zlikwidowac firmę.
    • Gość: premier A dlaczego nie połączenie: etat i własna firma?! IP: *.devs.futuro.pl 12.04.05, 22:35
      Wszędzie w prasie (obojętnie czy to GE, czy RP, czy infor) wszyscy piszą jak
      zakładać firmę, gdzie się udać, co podpisać itp. Typowe bla bla bla. Takie
      doradztwo to żadna sztuka. Życie jest bardziej skomplikowane.

Napiszcie jak to wszystko wygląda, jeśli ktoś jest zatrudniony na pełny etat, a
      dodatkowo chce otworzyć swoją działalność gospodarczą pozwalającą na obie formy
      zarobkowania: etat + firma (np. sklep internetowy). Nigdzie nie znalazłem
      informacji jak wygląda opłacanie składek ZUS, jak wygląda roczne rozliczanie
      się w US (choćby jaki obowiązuje formularz PIT w przypadku działalności
      gospodarczej i etatu).

Etat i firma się nie wykluczają. Dlaczego GW o tym nie napisze?
      Pozdrawiam!
      • Gość: bieznesman Ja napiszę bo to przerabiam IP: *.e-nterart.pl 13.04.05, 11:00
        Twoja uwaga jest słuszna. Taki wariant w wielu przypadkach jest jedynym możliwym bo:
        1: Składkę ZUS (emerytalną) odprowadzasz tylko od jednego źródła dochodów (co
        jest chyba naturalne). To jest stan obecny. Bo słyszałem o absurdalnych zakusach
        "ozusowania" również drugiego źródła. W takim przypadku większość takich firm
        jak moja musiałoby zwinąć interes.
        2. Niestety ze składką zdrowotną nie jest tak miło jak z zusem i musisz ją
        odprowadzać 2x czyli z obu źródeł przychodu. Jest z tym związane pare
        paradoksów, na które natrafiłem ale nie chcę w tym miejscu wchodzić w szczegóły.
        3. Naliczanie podatków jest dosyć standardowe. Czyli pit-36 z łącznego dochodu
        rocznego oraz pit-b z działalności gospodarczej. Do tego pit-5 co miesiąc z
        działalności gospodarczej od momentu pojawienia się dochodu. No i oczywiście
        vat-7 co miesiąc o ile ktoś jest vatowcem.
        Same zasady nie są wg mnie trudne. No przynajmniej po paru latach "trenowania".
        Trzeba wiedzieć trochę o podatkach i księgowości albo zlecić to odpowiedniej
        firmie. Zle to ostatnie to jednak koszt i to niemały.
        Jak powiedziałem zasady nie są trudne ale czy są sprawiedliwe ? Poniżej podaję
        przykład z własnego doswiadczenia, który to unaoczni.

W typowym miesiącu firma ma ok. 10. tyś zł przychodu netto. Na koszty
        prowadzenia działalności składają się głównie honoraria współpracowników, które
        (również netto) stanowią ok. 70% przychodu. Pozostałe koszty to ok. 800 zł
        (koszty działania firmy). Oczywiście od dochodu współpracowników muszę
        odprowadzić podatek. Efektywna stawka wynosi ok 16% co daje kwotę około. 1100 zł
        Czyli razem koszty wynoszą 8900 zł. Do tego składka zdrowotna: 150 zł. Z 10 tyś.
        zostaje mi zatem 950 zł. A przyjrzyjmy się ile zarabia na mnie rząd. Moje
        usługi są obłożone 22% vatem i po odliczeniach płacę jakieś 1800 zł VATu do tego
        1100 zł zaliczki na podatek dochodowy współpracowników. Razem 2,900 zł. Gdybym
        jeszcze musiał zapłacić od tego ZUS, czyli aktualnie ok. 800 zł to sytuacja
        wyglądała by tak. Z 10 tyś. zostaje mi 150 zł natomiast rządowi muszę zapłacić
        3,700 zł miesięcznie.

Mam nadzieję, że przekonałem Państwa o rzeczywistych kosztach prowadzenia
        działalności gospodarczej w Polsce. Życzę wytrwałości w prowadzeniu własnego
        biznesu.
        • Gość: premier Re: Ja napiszę bo to przerabiam IP: *.devs.futuro.pl 13.04.05, 23:05
          Przeczytałem z uwagą ...i jestem przerażony. Teraz już wiem, dlaczego fiskus
          tak mocno zachęca młodych ludzi do otwierania własnych firm. Wszak 2,900zł
          piechota nie chodzi.

Dziękuję ci za przytoczony przykład, myślę, że wielu zainteresowanym unaoczni
          to rzeczywistość. W pierwszej kolejności powinni to przeczytać
          wszyscy "eksperci" - mądrale piszące te "cudowne" poradniki jak otwierać własną
          firmę.

TK
          • Gość: biznesmen Re: Ja napiszę bo to przerabiam IP: *.e-nterart.pl 14.04.05, 00:09
            Aaaa. Jeszcze o jednym zapomniałem. Jest jeszcze co miesiąc PIT-4 z racji
            podatku dochodowego współpracowników i na koniec roku pit roczny (zapomniałem
            jak się nazywa) każdego współpracownika. Krótko mówiąc jest z tym sporo zabawy.
            W dobrym miesiącu zrobienie Księgi przeychodów i rozchodów i podatków oznacza
            cały jeden weekend w plecy. No niestety.
            • Gość: Harvek Re: Ja napiszę bo to przerabiam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:13
              Do "biznesmena"
              Piszesz kolego wyżej o tym, że "W typowym miesiącu firma ma ok. 10. tyś zł
              przychodu netto" oraz, że "honoraria współpracowników netto stanowią ok. 70%
              przychodu" czyli 7000 zł. Rozumiem, że ci wspópracownicy to pracownicy. Plus
              Twoje teoretyzne 150 zł daje razem kwotę 7150 zł
              netto. Z punktu widzenia państwa firma zarobiła 10 000 zł, z czego 7150 zł to
              wynagrodzenie na czysto. Wynagrodzenie do skonsumowania przez konsumentów.
              To ile masz tych pracowników ? Może przeanalizuj wysokośc wynagrodzeń dla nich,
              albo zrób restrukturyzację etatów w firmie, bo z tego co piszesz wynika że Ty
              zarabiasz mies. 150 zł, to albo masz cirka 46 pracowników i każdy dostaje 150
              zł albo masz np. jednego któremu płacisz 7000 zł do ręki. Cos mi nie gra w
              Twoim wywodzie naukowym.
              Nie żebym bronił tutaj struktury fiskalizmu w naszym kraju, ale nie popadajmy w
              paranoję. Sam prowadzę działalność gosp od wielu lat i jest różnie, zaczynałem
              od karty podatkowej, był ryczałt, później KPiR, była spółka cywilna, teraz mam
              Sp. z o.o. (jestem większościowym udziałowcem) i jakoś powoli idzie - cały czas
              czekam na ten jeden "złoty strzał". Wg mnie jak ktos ma trochę oleju w głowie,
              umie się tu czy tam zakręcić, analizuje różne informacje - szczególnie internet
              (kopalnia wiedzy) to idzie wyżyć z tej działalności.
              • Gość: biznesman Re: Ja napiszę bo to przerabiam IP: *.e-nterart.pl 15.04.05, 00:36
                Już odpowiadam. Po pierwsze chyba nie wychwyciłeś pewnego istotnego kontekstu a
                mianowicie, że jest to dla mnie (póki co) działalność dodatkowa. W przeciwnym
                razie cała zabawa nie miałaby ekonomicznych podstaw. Co do współpracowników.
                Świadomie podkreslam, że chodzi o współpracowników a nie pracowników bo ja tych
                ludzi nie zatrudniam na umowę o pracę tylko na umowę o dzieło względnie umowę o
                świadczenie usług+faktura VAT. Taka jest specyfika tej branży. Zatem nie mam
                czego w tym względzie restrukturyzować bo zlecam tyle roboty ile aktualnie mam
                do zrobienia. Tak, że jak widzisz z wywodem jest wszystko OK. Fakt, że wielu z
                tych ludzi na mojej firmie na razie zarabia więcej niż ja ale oni są moim
                kapitałem i długofalowo mam nadzieję na tym zyskać. To co piszesz dalej to
                oczywiście prawda tylko z moich (i nie tylko moich) spostrzeżeń wynika, że nasze
                państwo jakoś w biznesie "lubi dużych". Świetnym tego przykładem jest 19% stawka
                podatku. Mam nadzieję, że rozumiesz, że dla "start upów" to jest tylko
                teoretyczne ułatwienie bo nikt na poczatku prowadzenie działalności nie osiąga
                takich przychodów przy których by się opłacało w tą 19% stwakę wchodzić. Krótko
                mówiąc, żeby być z.o.o to trzeba być najpierw "start upem" (albo mieć 50 tyś. na
                kapitał) a problem w tym, że nasze Państwo "start upom" poszaleć nie daje.
        • Gość: green Re: Ja napiszę bo to przerabiam IP: *.weglokoks.com.pl / *.weglokoks.com.pl 05.05.05, 11:15
          Drogi Panie,czy jest sens prowadzenia działalności Jeżeli:prowadzę ją cztery
          miesiące w każdym miesiącu po zbilansowaniu dokladam ok.700zł,nie wiem czy to
          tak wyglądają początki i jak dlugo taki stan może trwać proszę z łaski swojej
          wyraźić swoją opinię,Dziękuję.
    • Gość: olek ludzie nie zakladajcie firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:00
      Ludzie nie zakladajcie firmy. ja mialem firme, ale nie wytrzymalem obciazen
      fiskalnych.Zusy, podatki i czeste kontorole doprowadzily mnie do bankructwa.
      przez piec lat mialem komornika na glowie.prowadzenie dzialanosci w tym kraju
      to koszmar. Gdyby nie biurokracja i zawyrzone podatki i zusy zylbym normalnie w
      tym kraju.Nie dajcie sie nabrac. nie marnujcie sobie zycia. teraz od czasu do
      czasu jade do roboty do szwecji, zusem sie nie martwie, nie musze latac co
      miesiac do US. Kontroli tez juz nie mam. Komornik to jedynie dawne wspomnienie.
      W ostatecznosci jak cos nie wyjdzie mam 10 min spacerkiem do pomocy
      spolecznej.
    • Gość: AGNIESZKA Re: Zakładanie firmy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 10:37
      Bardzo fajny artykuł P. Magdy Mańkowskiej- dzięki. Mam nadzieję, że teraz bez
      zbędnych problemów przebrniemy całą procedurę. Może warto zaryzykować???
      Pozdrawiam.
      • mikrobyznesmen Założenie firmy jest proste! Za to prowadzenie... 12.07.05, 12:40
        Bo to w prowadzeniu DG tkwi problem! A nie w jej założeniu, na które
        potrzebujesz po prostu trochę czasu, ew. kasy na znaczki skarbowe. (Właściwie to
        urzędy potrzebują czasu a nie ty, choć ja np. załatwiłem wszystko b. szybko: UD
        - 1 tydzień, GUS, ZUS i US po 30 minut w każdym).
        Jazda bez trzymanki zaczyna się później :((
        • Gość: yka Re: Założenie firmy jest proste! Za to prowadzeni IP: *.aster.pl 18.07.05, 22:51
          Hej,

Mam małe pytanko,

właśnie wertuje wszystkie wiadomości, poradniki jak założyć własną firmę. mam
          mały pomysł ale nie wiem od czego powinnam zacząć czy od zabezpieczenia lokalu
          powierzchni, czy założyć najpierw działalności a później poszukiwania. Na co
          mam zwrócić uwagę gdzie mogę uzyskac parę informacji itd. może coś podpowiesz i
          poradzisz od czego zacząc i jakie sa to koszty. Chcę zacząć od jednoosobowej
          działalności. A czy jak pracuje na etat to mogę założyć działalność i czy musze
          płaćić zus itd.

czekam na krótciutką odpowiedź

z góry dzięki

i pozdrawiam
          yka
          • Gość: Etatowy Re: Założenie firmy jest proste! Za to prowadzeni IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 31.08.05, 08:53
            Witaj , częściowo odpowiem na twoje pytania
            Jestem etatowcem ale prowadze też własną dzialność handlową (sklep internetowy)
            dzialam w ten sposób o 4 lat
            jedno nie przeszkadza robic drugiego :)
            ZUS też jest niski - ok 154 zł miesiecznie :)
            Odliczam sobie takze koszty telefoniczne (dzialalnosc w miejscu zamieszkania i
            telefon zarejestrowany na firmę ) a wczesnie paliwa (książka kilometrów) - jak
            mialem samochód
            • Gość: pytanie Re: Założenie firmy jest proste! Za to prowadzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:51
              o przy okazji. czy mozesz mi powiedziec jak wyglada kwestia kasy fiskalnej przy
              sklepie internetwoym i vatu. czy masz kase fiskalna?
    • Gość: seba Re: Zakładanie firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 09:18
      ulgi w podatkach i nie płacenie zusu przez 2lata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka