Dodaj do ulubionych

do managerów IT wdrożenie programu Symfonia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 15:56
Witam,

Jestem kierownikiem informatyczno-marketingowym w niewielkiej firmie i spadlo
na mnie zadanie wdrożenia systemu fakturowo-księgowego Symfonia Premium
On-line żeby zaoszczędzić na wdrożeniu ze strny dystrybutora. Program będzie
dzialal na zasadzie klient-serwer online. Czy macie jakieś rady dotyczące
samego wdrożenia? Jutro ide na szkolenie...trochę się obawiam, bo nigdy nie
wdrażalem takiego systemu w żadnej firmie.
Obserwuj wątek
    • biznesforum Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia 22.08.05, 13:16
      1. Dobry sprzęt - tu nie oszczędzaj.
      2. Więcej bezpieczeństwa - mniej wygód, lepiej coś robić ręcznie niż żeby ktoś
      "skorzystał" z danych firmy.
      3. Szkolenie w matrixie to 90% sukcesu, bardzo dobrze to prowadzą.

--
      mf

Zapraszam na forum BIZNESu!
      • Gość: sir Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia IP: *.spray.net.pl 23.08.05, 10:22
        Zastanówcie się jeszcze nad wyborem oprogramowania (mamy również symfonie).
        Zdecydowanie odradzam ten program - nie dość ze droga (a pozniej za wszystko
        trzeba placic) to chyba najbardziej skomplikowany software ksiegowy.

W Twoim przypadku skorzystałbym z CDN Optima firmy Commarch, a w szczegolnosci
        CDN online ASP. Mozesz go sobie przetestowac na stronie www.cdn.com.pl

Co do sprzetu nie ma "wielkich: wymagan, a najciekawsze jest to ze mozesz
        pracowac w kazdym miejscu gdzie jest PC+ internet.

Życzę powodzenia
    • livja Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia 23.08.05, 23:32
      Skomplikowany?? Ja pracuję na symfonii od 3 lat. To bardzo czytelny i prosty
      system, dla mnie wręcz za prosty, zbyt mało w nim jeszcze przydatnych
      rozwiązań. Do tego trochę bezsensownych funkcji, typu przypisanie rejestrów vat
      do danych rodzajów dokumentów (bzdura do kwadratu).
      • biznesforum Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia 24.08.05, 08:40
        CDN Optima lepszy? No takiej bzdury jeszcze nie słyszałem. Symfonia jest o wiele
        bardziej czytelniejsza od CDNu, nie znam księgowej która by wolała pracować na
        strasznie wolnej Optimie zamiast na szybkiej Symfoni. Wdrażam oprogramowanie od
        5 lat, przez trzy lata dealer CDN do czasu az COMARCH tam wszedł a pouciekali
        DOBRZY programiści (założyli firmę ENOVA) tak więc znam to oprogramowanie.
        • mozdzins Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia 25.08.05, 22:09
          A może SAP Business One lub mySAP All in One ? Z pewnością będzie drożej ale w
          dłuższej perspektywie może juz niekoniecznie :)
          • alfalfa Re: :)) 26.08.05, 01:01
            to ja zapodam .... Oracle;)
            A.
    • eszi jesli do fakturowania 26.08.05, 10:39
      i pracy on-line polecam Handel premium Symfonii - to narzędzie sprawdziło sie w
      całej masie firm, które pracują on-line - np. handlowcy wystawiający f-ry poza
      siedzibą firmy....
      Symfonie znam od wielu lat - szkolenie w Sage Symfonia (juz nie Matrix) sporo
      Ci da, poza tym, to faktycznie bardzo dostępne dla użytkowników narzędzie - nie
      musisz być orłem, żeby sobie z tym poradzić....
    • Gość: mk Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 14:37
      Może i Symfonia jest rewelacyjna ale tylko dla kogoś kto chce później topić kasę
      w jej unowocześnianiu i sam potrafi rozwiązać infrormatycznie większość
      problemów. Serwis do niczego, za wszystko słono się płaci, ze wszystkiego robią
      problem. Sam program taki sobie, owszem jasny, przejrzysty ale ciągłe problemy z
      synchronizacją danych.
      W naszej firmie Symfonia jest od pięciu lat i był to bardzo chybiony wybór.
    • kasiaaa Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia 27.08.05, 01:44
      swietny program i swietny serwis, jak ktos z forumowiczow napisal w sage
      (matrix) profesjonalnie Cie przeszkolą, to podstawa by dobrze program wdrozyc i
      bezproblemowo uzytkowac.
      Jest duzo tanszych programow, ale jak cos sie sypie to oczywiscie trudno
      uzyskac pomoc. Ja pracuje na systemach symfonii od 3 lat, wczesniej testowalam
      wiele innych, jak wspominam tamten okres to brrr:)
      teraz nawet jak mam klopot to profesjonalnie przygotowani dystrybutorzy radza
      sobie z nim w mig. I za ten komfort jestem sklonna zaplacic wyzszą cene:)
      • Gość: sir Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia IP: *.spray.net.pl 27.08.05, 10:36
        CDN on-line wolny - no może jak korzystasz z internetu przez modem to może :).
        Zresztą każdy system dla niektórych po paru chwilach wydaje się najprostszym
        programem na świecie. Dla mnie liczą się pieniądze, czas który mogę poświęcić
        na swój biznes i komfort korzystania z CDN z dowolnego komputera w internecie.
        Nie chce wykonywać żadnych prac z uaktualniami systemu, martwić się o to czy
        back-upy są robione, płacić słono za wszystkie dodatkowe pirdułki. Dzięki temu
        wyborowi mogę się zajmować tym czym powinienem, wiem za co płacę i czego
        oczekuję. Pozdrowionka
        • czujnik2005 Re: do managerów IT wdrożenie programu Symfonia 16.10.05, 15:16
          Wdrażam od jakiegoś czasu Enova w przeróżnych podmiotach. Spotykałem się z
          wieloma problemami z którym nie potrafią sobie poradzić konkurencyjni poprzednicy.
          Podstawowe wady to:

1.Firmy te to korporacje przez co cieżko jest małemu klientowi dorobić coś pod
          jego firmę.
          2. Kiepski serwis, bo ci dobrzy mają tyle pracy że nie mają czasu i wybierają w
          tych "lepszych" i prostrzych klientach.
          3. Hermetyzacja tych systemów (CDN, Matrix)
          4. Oba te systemu w zasadzie nie mają Kadr Płac, to co posiadają to w zasadzie
          imitacje...
          Można by tu jeszcze długo wymieniać.
          Z programami to jest tak. Każdy kto używa jakiś system mówi że system jest
          świetny ponieważ to przeważnie On go wybierał, a przecież nie lubimy przyznawać
          się do błedu. Jeżeli zaczynamy narzekać to albo system odziedziczyliśmy w spadku
          po poprzedniku albo wdrożenie lub opieka powdrożśeniowa była klapą, system bez
          bieżącej obsługi staje się martwy.
          Jeżeli macie jakieś pytania proszę pytać mój email to czujnik@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka