Dodaj do ulubionych

NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie

06.10.05, 15:46
Witam wszystkich. Planuje w ciagu najblizeszgo roku otworzyc restauracje w
Warszawie. Jaka kuchnie propozujecie? Co jest najbardziej popularne. Gdzie
moge sie najwiecej dowiedziec jak zrobic kosztorys cenowy >?
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Bartek
Obserwuj wątek
    • agnieszka.dumeige Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 06.10.05, 16:23
      Ja proponuje kuchnie tex-mex (grilowane miesa, papryka, cebula, pomidory, te
      sprawy).
      To moja ulubiona :))
      Wloskiej na pewno nie ma sensu, za mocna konkurencja (w tym przyjezdna z
      Wloch :)) . I za duzo tego.
      Francuska - bardzo trudna. Kazdy kto idze do francuskiej restauracji mysli o
      zjedzeniu czegos "wykwintnego" (bo z tym sie francuska kuchnia kojarzy).
      Potrzeba dobrych, znanych i doswiadczony (czytaj = drogich) kucharzy.
      Polska - tych jest w warszawie malo, a te ktore sa zazwyczaj maja w karcie
      np "salatke grecka" :) Mieszanina. Nic zachecajacego. Inwestycja moglaby sie
      udac. W Polsce tak naprawde (a w szczegolnosci w Warszawie) malo jest
      restaracji polskich. Paradoks, jak dla mnie. Potem z obcokrajowcami nie ma
      gdzie isc i sie z nas smieja, jak to kochamy wlasne tradycje. Problem w tym ze
      polska kuchnia jest bardzo bogata, i zeby stworzyc pelne fajne menu, trzeba sie
      liczyc ze stratami (przeciez nie kazde jedzenie mozna zamrozic). Poza tym wiele
      polskich dan dlugo sie przygotowuje.
      Grecka - kojarzy sie z jedzeniem z centrum handlowego.

Aha, ja mieszkam zagranica, i tutaj cieszy sie powodzeniem kuchnia
      australijska. Zawsze gwozdziem programu w menu jest mieso z kangura. Ale nie
      wiem jak jest ze zdobyciem tego miesa, i to dobrej jakosci, w Polsce.

Ja bym stawiala na tex - mexa. Poklikaj sobie w necie, zobaczysz mniej wiecej
      czym sie to charakteryzuje.
      • bdubelski Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 06.10.05, 16:46
        Dzieki za odpowiedz. ja sie zastanawiam nad kuchnia rosyjska. Mieszkalem kilka
        lat w moskwie i tam jest b. duzo b. dobrych restauracji. Dla ciekawosci dodam,
        ze w imporcie miesa z kangura rosja zajmuje 1 pozycje. Niby internet taki duzy
        i wszystko mozna znalesc ale zeby cos konkretniej jak sie zabrac do otwarcia
        restauracji w polsce to ciezko !!! Nie wiem np. czy mozna liczyc na jakies
        dotacje >? Albo jak wyglada sprawa zatrudnienia np. kucharza z bylych republik
        ZSSR. No nic - bede szukal dalej. Pozdrawiam
        • agnieszka.dumeige Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 06.10.05, 16:59
          Rosyjska kuchnia jest PRZEPYSZNA! Niestety tylko raz mialam okazje sprobowac.
          (jak juz otworzysz to daj mi znac :)) na pewno przyjde jak bede w Polsce)
          Ale pomysl jest extra. Tym bardziej ze ostatnio panuje jakas dziwna moda na
          Rosje. Ludzie juz komuchow zapomnieli :)) Teraz jest dobra pora na Rosje :)
          I z tego co wiem w Warszawie nie ma dobrych rosyjskich restauracji. O ile w
          ogole sa. ;) Kiedys byla Sophia :)) Ale tam chyba teraz jest jakas rzeznia (w
          przenosni). Caly czas zasloniete wielkie grube czerwone zaslony. Ciekawe co sie
          tam dzieje.

Jesli chodzi o informacje z internetu, to slusznie zauwazyles, w necie jest
          mnostwo informacji, ale jest tez sporo smieci, i potem jak czlowiek czegos
          sensownego szuka to sie okazuje ze tak naprawde nic nie ma.

Mysle ze pewnych informacji udziela ci w urzedzie miasta.
          Tam jest specjalne okienko dla ludzi zakladajacych dzialalnosc gospodarcza.

W sprawie zatrudnienia kucharza to pewnie z Rosjanami jest tak jak z nami kiedy
          nie bylismy w Unii. Bedzie musial zdobyc pozwolenie na prace, ale bedzie mogl
          sie o nie ubiegac dopiero kiedy przyszly pracodawca wystosuje mu specjalny
          dokument w ktorym napisze ze "po przebytej rozmowie kwalifikacyjnej stwierdzam
          ze osoba ta posiada odpowiednie kompetencje oraz spelnia przedstawiane przeze
          mnie wymagania i zamierzam ja zatrudnic na podstawie ...(tu jaki typ umowy), i
          wynagrodzenie takie i takie". Cos w tym stylu. Dopiero jak ten czlowiek bedzie
          mial od ciebie taki dokument, to bedzie mogl sie ubiegac o pozwolenie na pobyt
          i prace (u siebie w Rosji to zalatwia).
          • mhl999 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 07.10.05, 08:26
            agnieszka.dumeige napisała:

> Rosyjska kuchnia jest PRZEPYSZNA!
            ech ten "patriotyzm" ;-)
            prawdziwy patriota powie, ze polska kuchnia jest najlepsza :)

> Tym bardziej ze ostatnio panuje jakas dziwna moda na Rosje.
            ja widze ten trend od dobrych kilku lat,
            poza tym twierdze, ze rosjanie zbija niezla kase na turystyce

> Ludzie juz komuchow zapomnieli :))
            oj tu to cie oderwalo od rzeczywistosci. wcale nie zapomnieli. przynajmniej
            pokolenie >45. mlodsze najczesciej ma to gdzies. ostatnio mialem dyskusje
            z pewna "18" ktora twierdzila, ze komuna to nic innego jak tylko zlo.
            coz moje zdanie jest inne - mozna na tym swietna kase zrobic :-)

> Teraz jest dobra pora na Rosje :)
            za 2,3 lata dopiero bedzie

> Jesli chodzi o informacje z internetu, to slusznie zauwazyles, w necie jest
            > mnostwo informacji, ale jest tez sporo smieci, i potem jak czlowiek czegos
            > sensownego szuka to sie okazuje ze tak naprawde nic nie ma.
            jak sie posiedzi to sie znajdzie, choc trzeba laczyc swiat wirtualny
            z realnym. wtedy masz wieksze trafienia :)
            w polsce internet nie jest jeszcze tak powszechnie uzywany jak moglby byc,
            a jesli juz to zazwyczaj kazdy nowy serwis informacyjny popelnia bledy
            poprzedniow poprzez dostosowanie sie do pewnych standardow. zapomina sie, ze
            z informacja do ludzi powinno sie "wyjsc" a nie tylko zaprezentowac oferte.

> Mysle ze pewnych informacji udziela ci w urzedzie miasta.
            > Tam jest specjalne okienko dla ludzi zakladajacych dzialalnosc gospodarcza.
            w takim okienku mu za wiele nie powiedza, jak to, ze potrzeba nip'u regonu
            wymogu konta bankowego. juz lepiej pojsc do cechu rzemiosl, jak dobrze trafi
            to sie wszystkiego dowie.

• bdubelski Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 07.10.05, 10:04
            Dokladnie. jest b. smaczna. Ciesze sie ze mam juz 1 goscia :) Zaprosze
            oczywiscie. Najlepsze jest to ze tak naprawde istnieje wiele rodzai
            kuchni ''radzieckiej;; :) Siedzialem wczoraj w nocy dosc dlugo na internecie
            (po telewizyjnej debacie prezydenckiej) i szukalem roznych informacji na ten
            temat. Kilka rzeczy znalazlem. Na szczescie nie musze dzialac w pospiechu. Daje
            sobie na ten projekt caly rok wiec nie musze sie spieszyc. najpierw biznes plan
            i dokladna kalkulacja kosztow. Mam znajoma w moskwie ktora chce sie
            przeprowadzic do polski. A ona ma juz doswiadczenie w tym biznesie. Najtrudniej
            bedzie z pozolewniem na prace i z zatrudnieniem kucharza. Jak bedziesz miala
            jakies ciekawe pomysly to dawaj znac. Pozdrawiam
            Bartek
          • woodpecker_from_mars Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 13.10.05, 11:02
            tez obstawiam rosyjska z prawdziwego zdarzenia:)))) chetnie odwiedze!!!
      • mhl999 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 07.10.05, 08:08
        > W Polsce tak naprawde (a w szczegolnosci w Warszawie) malo jest
        > restaracji polskich. Paradoks, jak dla mnie. Potem z obcokrajowcami nie ma
        > gdzie isc i sie z nas smieja, jak to kochamy wlasne tradycje.
        z ta tradycja to masz racje, jednak z polska kuchnia to juz sie nie zgodze.
        salatka grecka, bywa w menu, ale to juz wina postepu.
        podobno klient nasz pan, dlatego niestety trzeba sie wylamac.

> Ja proponuje kuchnie tex-mex (grilowane miesa, papryka, cebula, pomidory, te
        > sprawy).
        to chyba nie jest polska tradycja ? ;-)

> Problem w tym ze polska kuchnia jest bardzo bogata, i zeby stworzyc pelne
        > fajne menu, trzeba sie liczyc ze stratami (przeciez nie kazde jedzenie mozna
        > zamrozic).
        weto sloneczko :)
        poczatkowo rzeczywiscie moga byc duze straty. wszystko moim zdaniem opiera
        sie na umiejetnym zapasie magazynowym. to wymaga jednak ciaglej analizy
        sprzedazy oraz dobrze stworzonych promocji dzieki czemu mozna w pewnym
        stopniu wyeliminowac efekt zmrozonego "zarcia" - wiadomo, ze natura lepiej
        smakuje :)

> Aha, ja mieszkam zagranica, i tutaj cieszy sie powodzeniem kuchnia
        > australijska
        niestety polakom brakuje jeszcze troche do kangurow :(
        jako ciekawostke z cala pewnoscia mozna by zaryzykowac, ale w pewnej chwili
        mozemy dojsc do wniosku, ze kuchnia francuska czy wloska mogla byc najlepsza
        inwestycja (przezwyczajenie klienta). z nowymi pomyslami o wiele trudniej
        sie przebic. dlatego rosyjska kuchnia na ktora stawia autor moze byc taka
        sluszna alternatywa
    • mhl999 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 07.10.05, 07:51
      bdubelski napisał:

> Witam wszystkich. Planuje w ciagu najblizeszgo roku otworzyc restauracje w
      > Warszawie. Jaka kuchnie propozujecie?
      afrykanska :)

> Co jest najbardziej popularne.
      to juz pewnie zalezy od lokalizacji obiektu,
      warszawa to obecnie mieszanka kultur,
      a ja mieszkam daleko na poludniu takze moje zdanie nie ma tu znaczenia
      nie ten region

> Gdzie moge sie najwiecej dowiedziec jak zrobic kosztorys cenowy >?
      tego odcinka nie ogladalem, bo mnie nie interesuje, ale mysle, ze
      tytulem wstepu przyda ci sie
      tvn24firma.onet.pl/1245366,odcinek.html

kosztorys to ceny, a tych w internecie raczej nie znajdziesz
      trza ruszyc 4.litery ewentualnie podzwonic nim jednak to zrobisz to:
      - zaloz na ile osob ma byc lokal i co ma sie w nim dziac
      na tej podstawie wylicz powierzchnie lokalu
      - znjadz lokal (wymogi jakie musi spelniac, znajdziesz w sanepidzie,
      dobra rada, zrob to na pismie, bo panie lubia zmieniac zdanie w bardzo
      krotkim okresie czasu mimo, ze przepisy nie ulegly zmianie :))
      - odwiedz tez straz pozarna, oni tez maja pare przepisow jakich nie unikniesz
      ciagi komunikacyjne, droga ewakuacji itp
      - bez projektu lokalu sie nie obejdzie
      - kwestia wyposazenia lokalu to juz zalezy od tego co chcesz osiagnac jakim
      kosztem. stolarzy czy tez tapicerow jest cala masa. mysle, ze oni najlepiej
      oddadza klimat. szukanie odpowiednich mebli moze ci zajac wiecej czasu
      niz zlecenie wykonania konkretnych pod zamowienie. ja jedynie moge polecic
      ci kogos ze slaska.
      - wyposazenie kuchni, w stolicy znalem kiedys taka firme jak megar.pl/
      gdyby sie skupic to znajdziesz jeszcze inne, ale taniej bedzie odkupic
      czesc urzadzen - jak pogrzebiesz w necie to znajdziesz firmy, a potem juz
      tylko podzwonic wypada

wracajac ogolnie do watku kosztorysu to prawde mowiac jak bedziesz znal
      wszystkie przepisy to juz sam sobie wszystko bedziesz mogl wyliczyc.
      pozniej to pomnoz przez 2

• bdubelski Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 07.10.05, 09:57
        Wow. Wielkie dzieki za odpowiedzi. Wyglada na to, ze nasz polski internet nie
        jest taki zly. Mozna ciekawych rzeczy od ludzi sie dowiedziec. A skad jestes ?
        Ja sie urodzilem w Katowicach :) a zycie mnie przenioslo do warszawki :)
        Dzieki za twoje zdanie. Pewnie mi sie przyda. Nie jestem napalencem. Daje sobie
        na ten projekt caly rok wiec nie ma pospiechu. Chce podejsc do sprawy bez
        zbednego podniecania sie. Najpierw biznes plan i kalkulacja kosztow. Pozdrawiam.
        bartek
        • mhl999 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 07.10.05, 18:59
          bdubelski napisał:

> Wow. Wielkie dzieki za odpowiedzi.
          spokojnie mialem po prostu dobry humor ;-)

> A skad jestes ?
          odpowiem w formie zagadki: 50*00' N 18*28' E
          i wskazowka www.odleglosci.pl/

> Dzieki za twoje zdanie. Pewnie mi sie przyda. Nie jestem napalencem. Daje
          > sobie na ten projekt caly rok wiec nie ma pospiechu.
          mnie cieszy fakt, ze dajesz sobie rok. w tym czasie bedziesz mial okazje
          zobaczyc ile poczatkowych zalozen ulegnie zmianie :) nauczysz sie przy tym
          tez bardzo wiele.

pozdrawiam
          mhl999

• sub01 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 17.10.05, 16:18
          bdubelski napisał:

Nie jestem napalencem. Daje sobie
          > na ten projekt caly rok wiec nie ma pospiechu. Chce podejsc do sprawy bez
          > zbednego podniecania sie. Najpierw biznes plan i kalkulacja kosztow.
          Pozdrawiam
          > .
          > bartek

Czesc, to, ze obecnie jestem studentka ekonomii ma niewatpliwie duzy wplyw na
          moja opinie, dotyczaca rozwiniecia dzialalnosci.
          Jak bedziesz dzialal pod haslem: nie ma pospiechu, to masz moze jakies szanse
          na otwarcie tej restauracji, ale dlugo jej nie poprowadzisz, bo zaraz znajda
          sie ci, ktorzy beda lepsi, bo szybsi. A ktorym brak pomyslow, ale ktorym ty
          wlasnie taki oto podales jak na tacy, gdybym nie mieszkala teraz w niemczech,
          to sama otworzylabym wzglednie szybka i sredniodroga restauracje dla 30-40
          latkow w warszawie tex-mex. swietny pomysl.
          rynek wymaga szybkich i zdecydowanych ruchow, nie ma tu miejsca na wachania.
          Jak masz pomys- realizuj go.
          Rok czasu to kupa czasu, otworzylbys 4 restauracje.
          kolega z forum ma racje musisz ruszyc 4litery, i moze jeszcze znalezc kogos,
          kto doradzi jak najlepiej zaczac w gastronomii i z gastronomia.

• mhl999 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 17.10.05, 18:14
            sub01 napisała:

>> Nie jestem napalencem. Daje sobie
            >> na ten projekt caly rok wiec nie ma pospiechu. Chce podejsc do sprawy bez
            >> zbednego podniecania sie. Najpierw biznes plan i kalkulacja kosztow.
            >
            > Jak bedziesz dzialal pod haslem: nie ma pospiechu, to masz moze jakies szanse
            > na otwarcie tej restauracji, ale dlugo jej nie poprowadzisz,
            moim zdaniem jestes w bledzie. autor sprawy podszedl racjonalnie do sprawy
            i przypuszcza przez co bedzie musial przejsc aby osiagnac efekt koncowy.
            dlatego zalozyl sobie na spokojnie rok.

> bo zaraz znajda sie ci, ktorzy beda lepsi, bo szybsi.
            nie zgodze sie, ze lepszy znaczy szybszy. zyskujesz przewage na starcie,
            ale dzis nie sztuka jest zaczac. sztuka jest sie utrzymac, a mozna to
            osiagnac poprzez konsekwentna realizacje przyjetej strategii, ktora jak
            przypuszczam zostanie ujeta w roku, o ktorym wspominal autor.

> A ktorym brak pomyslow, ale ktorym ty wlasnie taki oto podales jak na tacy
            zejdz na ziemie, sam pomysl to ledwie pomysl. tu trzeba umiejetniej
            realizacji tego pomyslu. jakis rok temu zapodalem ideii (obecnie orange)
            pewien pomysl na promocje. podchwycili go (mowiac prosciej ukradli),
            ale calkowicie im to nie wyszlo (kradzione nie tuczy?;-)).
            ja tymczasem dzialajac lokalnie w tej samej kwestii narzekac nie moge :)

> gdybym nie mieszkala teraz w niemczech, to sama otworzylabym wzglednie szybka
            > i sredniodroga restauracje dla 30-40 latkow w warszawie tex-mex.
            nie chce cie martwic, o ile znam polskie realia i opory urzednikow,
            zmieniajace sie przepisy, to i tak twoje "szybko" pewnie zajeloby
            od 3. do 6. miesiecy.

> swietny pomysl.
            na mnie wraznia nie robi, mnie bardziej spodobal sie kiedys watek lokalu
            w klimacie afrykanskim :)

> rynek wymaga szybkich i zdecydowanych ruchow, nie ma tu miejsca na wachania.
            owszem wymaga kiedy zaczniesz juz na nim dzialac. to przede wszystkim.
            rok czasu to i tak krotki okres, na znalezienie odpowiedniego lokalu,
            zalatwienie papierkowych formalnosci, wyposazenia, reklamy, doboru
            odpowiedniego personelu (moze nawet wyslania go do rosji na kurs co by
            poczuli klimat takich lokali;)), zalatwienie koncesji na alkohol (ktory
            pewnie tam bedzie. przygotowania na dzien dobry jakis promocji, byc moze
            zalatwienie jakiegos zespolu na zywo, bo przeciez i tak mozna rozpoczac
            dzialalnosc. a nie daj boze jeszcze trafi sie remont. takich pozornie
            nieistotnych piedrolek jest jeszcze wiecej.

mozemy zalozyc, ze otwieramy w tempie expresowym wtedy nastapi rozczarowanie
            gdyz urzedy potrafia wydac decyzje (pozytywna) w ostatnim dniu i maja do tego
            prawo. oczywiscie mozna dac komus w lape celem przyspieszenia;)

lepiej sobie zawsze podwoic zarowno czas jak i poczatkowa kwote aby nie
            zatrzymac sie przypadkiem w martwym punkcie.

> Jak masz pomysl - realizuj go.
            przeciez to robi :)
            byc moze dziala "w tle" badajac pewne sprawy, bo ma na glowie jeszcze cos
            innego, bo woli skonczyc aby moc skupic sie na jednej sprawie?
            nie chce ciagnac dwoch srok za ogon.

> Rok czasu to kupa czasu, otworzylbys 4 restauracje.
            pod warunkiem, ze na koncie masz nieograniczone fundusze i zespol ludzi,
            do ktorego masz pelne zaufanie.
            inaczej sprawa wyglada kiedy dziala sie w pojedynke

> kolega z forum ma racje musisz ruszyc 4litery, i moze jeszcze znalezc kogos,
            > kto doradzi jak najlepiej zaczac w gastronomii i z gastronomia.
            moim zdaniem z cala pewnoscia to uwzglednil w nadchodzacym roku :)

nie ma juz teraz i natychmiast jesli cos otwierasz. fizycznie to jest
            niemozliwe. zazwyczaj przygotowywane jest to z odpowiednim wyprzedzeniem.
            to moze tak ladnie i dynamicznie wyglada na zewnatrz kiedy patrzy sie na to
            z boku.
    • gastmared Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 15.10.05, 20:14
      Proszę, powiedz ile pieniędzy będziesz wstanie za rok przeznaczyć na ten cel?
      • bdubelski Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 19.10.05, 10:54
        100.000 - 120.000 USD
        • gastmared Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 31.10.05, 10:38
          bdubelski napisał:

> 100.000 - 120.000 USD

Nie chcę zniechęcać, ale to będzie restauracyjka.
          Chyba, że masz drugie tyle.
          Musisz doliczyć 3 -y miesięczną kaucję, w wysokości ok 20 tyś., a tyle może być
          w przypadku czynszu miesięcznego w atrakcyjnym punkcie miasta wojewódzkiego,
          czyli kaucja wyniesie 60 tyś./ będę poruszał się w zł/. Spore pieniądze na
          reklamę, zakładając, że masz ciekawy pomysł. Może to być 20 - 40 tyś.
          A to dlatego, że ciekawy pomysł, może być / będzie chodliwy przez dwa ok.2 lata
          i później trzeba "zrywać tynki" i "odnowa Polsko Ludowa", tyle, że z nowym
          pomysłem.
          3 miesięczne zabezpieczenie na wypłaty dla pracowników.
          3 miesięczne zabezpieczenie na czynsze bieżące. Możesz przez pierwszy miesiąc
          zarabiać, tylko na prąd, gas i telefony.
          Wolne środki na ruchy - jeżeli coś nie zadziała, trzeba np. dokupić sprzęt
          umożliwiający jakąś zmianę profilu lub jego rozszerzenie.
          Dlaczego mówię o zabezpieczeniu, takiej ilości środków?
          Łaska Pańska na pstrym koniu i tak dalej..........
          Konsumenci - przy zangażowaniu mniejszych pieniędzy w otwarcie, reklamę, przy
          nagromadzeniu się błędów w pierwszej fazie np. zatrudnieniu niedouczonego
          managera i pracowników - są nie przewidywalni. Czasmi chodzą takie miejsca, że
          szok i nijak tego nie można wytłumaczyć. Tak samo np. dziwię się przejeżdżając
          przy restauracji usytuowanej przy jakiejś trasie i zaskakuje mnie ilość
          samochodów ciągle stojących pod nią.
          Ja znając taką restaurację, po pierwszej wizycie omijam, a nie podobało mi się
          tylko to, że wszystko tam jest nie doprawione. Prawie żywe mięso smażą. Nie
          mają pojęcia o marynowaniu i peklowaniu mięs. Wszystko jest bezpłciowe, a
          samochody stoją i kasa się kręci.
          Pozdrawiam,
          ZZ

• bdubelski Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 19.10.05, 10:57
      czy ktos sie orientuje ile kosztuje wynajecie lokalu na starowce w Warszawie ?
      Wlasnie pod Restauracje. A moze macie inne propozycje co do lokalizacji.

Pozdrawiam
      • mabela Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 19.10.05, 11:14
        O ile mnie wzrok niemyli to widzialam juz jedna restauracje rosyjska na Starym
        Miescie tuz obok zamku.Chyba sie nazywa "Puszkin".
        • chrenata Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 25.10.05, 12:01
          Moi znajomi otworzyli niedawno restaurację Szafran na Ursynowie. Serwują dania
          z kuchni arabskiej, ale również typowe, pod polskie gusta. Najważniejszy jest
          jednak wystrój i klimat. Oni postawili na klubowy, teraz mają stałych gości a
          Ci przyprowadzają swoich znajomych. Najlepsze zyski są na imprezach typu
          wesela, pogrzeby. Szczególnie te drugie - ludzie szybko jedzą i się rozchodzą,
          nie zajmując lokalu.
          Jeśli będziesz mieć jeden rodzaj kuchni, ograniczysz klientelę.
          Może wymyśli coś innego - np.przezroczysta ściana do kuchni - klienci lubią
          obserwować losy swojego kotleta. To tylko luźny pomysł, ale ....
    • lukrem Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 26.10.05, 20:30
      >Gdzie
      > moge sie najwiecej dowiedziec jak zrobic kosztorys cenowy?
      Polecam lekturę:
      www.przeglad-gastronomiczny.pl
      oraz portale tematyczne: gastronomia, kucharz.
      • bdubelski Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 16.11.05, 15:43
        Jestem wlaasnie w delegacji w moskwie i chodze sobie po tych roznych
        restauracjach. Ciekaw jestem czy w Polsce taki styl restauracji sie przyjmnie.
        Siedzenie przy stole po kilka godzin, picie wina i wodki w ilosciach
        astronomicznych, a co najwazniejsze ciagly tlok. Ja osobiscie uwazam wlasnie ze
        tak bedzie !!!!!!! Pozdrawiam wszystkich
        • a50000 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 27.01.06, 12:32
          Temat interesujący, jak potoczyly sie plany z realizacja?:-)
    • marcin3000 Re: NOWA restauracja :):):):):) Mam pytanie 05.02.06, 00:16
      napewno znasz program firma na tvn24 pobierz sobie ze strony ten odcinek jak
      sie zaklada restauracje www.tvn24firma.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka