eveo 05.02.06, 00:32 Doradźcie w jaki sposób przyciągnąć do swojego sklepu klientów ? Jakie pomysły, aby zwiększyć sprzedaż ? Chodzi o sklep dla dzieci. Nadmienię, iż mam konkurencję w tym samym budynku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MoRpH Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:21 Odpowiedz jest prosta - jak najbardziej reklamowac..dobrym pomyslem byloby rowniez zrobienie jakies promocji i umieszczenie informacji o niej wlasnie w reklamach :) to na pewno przyciagnie klientow i jak im sie spodoba w sklepie to beda tu czesciej zagladac, a co za tym idzie - zwieksza sie zyski :) zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delnaja Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:33 Nie wiem czy to dobre ale właśnie przed chwilą wymyśliłem, np. przy okazji Bożego Narodzenia, kilka dni przed świętami zaproś Św. Mikołaja (ale nie z Laponii bo Cię pewnie koszta zeżrą :) który będzie chodził z dziećmi i robił listę prezentów jakie chciałyby dostać :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: 194.246.107.* 07.02.06, 09:53 zrobić w sklepie kącik dla dzieci z kredkami itp, zeby mamy mogły zając się zakupami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:29 Obniż ceny (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:18 to akurat ostatnie co by mi przyszlo do glowy... Odpowiedz Link Zgłoś
ajaskolski Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 10.02.06, 10:21 Zrobic sklep internetowy, który moze przyciagnąć klientów z dalszych czesci miasta. W przypadku spadku obrotów zawsze mozna nadrobic sprzedazą wysyłkową - promocyjnie np: wysyłka gratis - to skusi duzo kupujących! Słuze pomocą ;) AREK Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 07.02.06, 20:00 zastanów sie do końca kto jest twoja grupą docelową - pewnie młode matki ale niekoniecznie - do nich dotrzyj z info o nowym sklepie może jakimiś ulotkami - ale celnie żebyś nie wywaliła forsy na 10 000 ulotek, dobrze by było otrzymac liste z urzędu stanu cywilnego dzie ostatnio rejestrowano narodzenie dzieci, i pod te adresy dostarczyć materiały, powszechna jest opinia iż w takich sklpeach jest drogo wiec na kilka lub kilkanaście tow daj minimalną marże by stworzyć wrażenie taniego sklepu, zrób promocje od poniedziałku do czwartku ;) takie szczęśliwe godziny, dawaj kupony rabatowe na kolejne zakupy np. na 10 pln, zrób dobre oświetlenie sklepu, postaw zabawki dla dzieciaków, stwórz nastrój i pamiętaj o dobrej i miłej obsłudze, do każdego zakupu dołaczaj jakiś upominek - to wszystko moze brzmieć jak rozdawanie forsy zmierzające do upadłości ale na pocz.atku musisz przeskoczyć konkuremcyjny sklep a potem żniwa ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzednik Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 08:37 JAką listę? a ochrona danych osobowych? Pomysł świetny ale jakiś niedzisiejszy Proponuje tez poprosic lekarza o liste przeziębionych i im sprzedac witaminy a potem do ksiedza.... po liste tych kobiet ktore podczas spowiedzi przyznały sie do tego ze zdradzają męża... potem idziesz do takiej pani i:.... tu sobie cos wymysl bo pomysły masz swietne Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 07.02.06, 20:13 Bardzo uprzejma obsluga, która potrafi doradzić nawet takiemu klientowi który sam nie wie czego chce:) na pewno przyciągnie klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 08.02.06, 20:08 Uprzejma ale nie nachalna ;-) Żeby to nie było natarczywe wciskanie klientowi towaru tylko takie doradzania, by on sam zadecydował, ba... poczuł, że dana rzecz jest mu niezbędna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:14 profesjonalizmem, czyli pelna grzecznosc i sluchanie klientow - nie prezentowanie oferty, a pytania o gust i wsluchiwanie sie w klienta - w ten sposob kazdy bedzie do Ciebie wracal - takich sprzedawcow w polsce jest moze kilku na kazdy tysiac sklepow jezeli reklama to tylko oryginalna, zwracajaca uwage, bez oklepanych reklamowych slowek i sloganow, ktore dla wiekszosci juz nic nie znacza powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry_1 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 07.02.06, 21:00 Napisz cos o swoim sklepie. W jakim punkcie miasta sie znajduje, czy jest to sklep z wejsciem z ulicy czy np umieszczony w galerii/centrum hanldowym. Jaka jest grupa docelowa Twoich klientow. Czy sprzedajesz tylko zabawki czy rowniez np wozki dzieciece i akcesoria ktore kupuja rodzice jeszcze zanim urodzi sie dziecko? Czy Twoi klienci przychodza do sklepu z pociechami? Dodaj rowniez swoje pytania! Teraz odpowiedz na te same pytania odnosnie sklepu konkurencji i porownujac znajdz swoje mocne i slabe strony (np. ekspozycja sklepu, wiekszy asortyment etc,). Zastanow sie jak mozna wyeliminowac Twoje slabe strony i wykorzystac slabe strony konkurencji. Spisz wszystko na kartce i do dziela ! Gdybys potrzebowal(a) jeszcze pomocy to pisz smialo na maila, chetnie pomoge! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big B Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:24 SWOT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marketingowiec Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 08.02.06, 09:14 Popularyzacja Twojego sklepu jest bardzo wazna - aby byl widoczny, ale reklamy (banery) najlepiej jak sie pojawia w sposob stonowany. Powiem Ci co jest najwazniejsze, jak juz klienci przyjda - po pierwsze obsluga - analiza potrzeb (nalezy wyciagnac jak najwiecej inf o nich), potem pod tym kątem warto przedstawic oferte (towar), a potem jak cos sie nie podoba to zwalczac obiekcje. Mysle, ze to jest wazne bo jak klient poczuje sie szanowany to wroci do Ciebie. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 07.02.06, 21:47 jak bede wiedzial gdzie on jest, codziennie kupie misia. dla ciebie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuki81 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 07.02.06, 23:27 Człowiek bez uśmiechniętej twarzy nie powinien otwierać sklepu. przysłowie chińskie Odpowiedz Link Zgłoś
tintin Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 08.02.06, 02:32 Na biznesie się nie znam, ale jako ojciec z dziecmi wiem gdzie chodze, a gdzie nie. 1. Wstaw do sklepu coś co przyciągnie dzieci - za dziecmi przyjdą przeciez rodzice. to moze być wielkie terrarium z króliczkami (małe nie działa, ale do wielkiego gdzie mieszka 10 króliczków moja córka leci z końca miasta) to moze byc elektryczna kolejka, plus makieta miasteczka, wazne żeby jeździła, przyleci tłum dzieci. Widziałem taka gdzie wrzuca sie dwa złote, a dziecko same przyciskami kieruje pociągiem - po prostu szaleństwo. Dzieci przychodza stadami. cos do zjezdzania plus basen z pileczkami etc 2. Postaw na taki asortyment którego nie ma konkurencja. Na pewno wiesz co oni maja. A czego potrzebują rodzice? Popytaj. ja na przykład łaze po miescie i nie moge dostac rajstop dla dzieci - jakiś fajnych (dzieci nawet małee tez mają gusty. otóz moj syn ma 4 lata, ale rajstopy mają nyc tylko czarne, ale z jakims małym kolorowym nadrukiem. natomiast córka - tylko fioletowe). Jak takie masz - to przyjeżdzam zaraz. zabawki - wszyscy mają to samo u nas. A moj syn zachwycil sie sklepem z zabawkami edukacyjnymi za granicą. Ale jakie to były zabawki - począwszy od noktowizorów dla dzieci, przez urzadzenia podłuchowe dla dzieci, ale też barometry - świecace i latajace modele samolotów do złożenia. i to wcale niedrogie rzeczy były. Żadnej z setek rzeczy nie widziałem w zadnym sklepie w Polsce. Generalnie: wszystkie sklepy w Polsce mają to samo. To po co ich tyle? Trzeba się odróznić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.02.06, 08:37 Jeśli tylko masz miejsce, zrób koniecznie kącik zabaw dla dzieci. Matki lubią robić zakupy tam, gdzie chwilę mogą zostawić pociechę, aby się sama pobawiła. Ja osobiście kupując np. dla dziecka buty pójdę do tego sklepu, gdzie jest taki kącik. Może to być stoliczek, krzesełka, parę kartek, lredki, klocki i dywanik, jaby chciały usiąść na podłodze. Włącz muzykę, niedobrze robi się zaku;y w ciszy. Jeśli to możliwe, jak najwięcej towaró sprzedawaj w formie samoobsługowej, a nie przez ladę. Pomysł z terrarium z króliczkami czy akwarium wydaje mi się b. mądry. To dzieci są kluczem do tego, gdzie wejdzie matka z dziećmi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eveo Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 08.02.06, 12:07 Co do asortymentu, którego nie ma konkurencja ...Trudne do zrealizowania, ponieważ konkurencja idzie za mną "krok w krok". Sprawdza mój asortyment, ceny i to samo robi u siebie. Nawet podkupuje moich dostawców. Odpowiedz Link Zgłoś
tintin Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 08.02.06, 19:57 Wybacz. Nie wierzę. Nie sposób wszystkiego maszynowo skopiować. - jeśli ty masz świetną sprzedawczynię która doradzi, uśmiechnie się, da dziecku balonik - to oni skąd ja wezmą? ja znam tylko jeden sklep w warszawei gdzie jest taka sprzedawczyni. - Jesli sprowadzisz świetne ciuszki dla dzieci - to skąd oni je wezmą? (jesli idziesz na łatwizne i po prostu jedziesz do hurtowni to jasne że oni mają to samo, ale przecież świat stoi otworem, możesz sprowadzic zza granicy jest duzo rodziców którzy nie znajdują tego czego szukają i kupuja chocby przez ebay. - Sprowadzanie towaru na zamowienie. p. kupowanie butow to zawsze koszmar. Nigdy nie ma tego rozmiaru ktorego szukam. Wiec chodze do jednego sklepu który sprowadza mi butki w takim rozmiarze ktory pasuje na dziecko. Można by wymieniac długo, nie wiem jaki to sklep. Bo oczywiscie jeśli to duze miasto, to najlepiej by bylo sie wyspecjalizowac. albo specjalny dzial choć zalozyc - zabawki edukacyjne - jedyne w mieście. Albo koszulki z filmowymi bohaterami, albo dekoracje do pokoju dziecinnego itd. Jesli to male miasto, albo biedne osiedle to rzeczywiście problem - i nie ma miejsca na dwa takie same sklepy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek_czesia Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:22 To moze umów sie z dostawca na wyłacznos, albo jak nie da rady to wykłuc nizsze ceny, powiedz ze albo obniza 5% albo znajdziesz kogos innego. a ty ceny w sklepie tez obnizysz o te 5% bo to nie ma byc wiekszy zysk tylko wyciecie konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 08.02.06, 07:29 eveo napisała: > Doradźcie w jaki sposób przyciągnąć do swojego sklepu klientów ? Chodzi o sklep dla dzieci. > Nadmienię, iż mam konkurencję w tym samym budynku. BEZ SZEMRANIA UZNAWAC WSZELKIE REKLAMACJE. DZIECIOM DAWAC CUKIERKI. NAWIAZYWAC Z NIMI KONTAKTY. PRZY CO PIATYM ZAKUPIE UDZIELIC ZNIZKI (10% ?). PRZY PAKOWANIU TOWARU W PAPIER NIE SLINIC PALCOW (TO OBRZYDLIWE), MIMO ZE ZABAWKI NIE SA TOWAREM SPOZYWCZYM. POMAGAC W WYBORZE, ALE NIE BYC NATRETNYM (NATRETNA?). Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Udogodnienia 08.02.06, 09:56 Kącik dla dzieci koniecznie. Ale wazne jest też jak można wjechac do Twojego sklepu - jesli trzeba pokonac schody - zrób jakiś podjazd, zastanów się jak otwierają się Twoje drzwi - czy matka z wózkiem czyli realnie z jedną reką daje sobie radę z wejsciem do Twojego sklepu. Ja np. chodze tylko do jednej apteki (jak jestem z małym) bo ma rozsuwane drzwi i bez schodów. Jak masz juz ten kącik dla dzieci to postaw tez wieszak - bardzo sie przydaje pozbyć się kurtki swojej i dziecka na czas pobytu w sklepie - i wszystko to opisz w swoich ulotkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basik Re: Udogodnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 10:31 Podejrzalam fantastyczny pomysl wToronto.Jesli kupujesz2rzeczy dostajesz trzecia do wyboru.Aspodnie dla urwisow ktorzy nakolanach bawia sie ,wiadomo kolana-.kupujac spodnie jesli zatrzymaszkwit sprzedazy iprzyniesiesz ztymi spodniami otrzymasz nowe wodstepie 6mies. lub roku to jest bez znaczenia wazne by to byl towr kupiony uwas . Ktos powie u nas do tego nigdy nie dojdzie sprobuj to bedziesz miala zyski, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bisia Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 10:21 Jako kupująca dodam też swoje uwagi: 1. samoobsługa + rzeczowa pomoc sprzedawcy 2. łatwy dostęp do rzeczy na półkach/wieszakach - nie lubie kupowac w sklepach, gdzie lezy wielki stos ubranek i jest problem, zeby sie przez to przekopac nie robiąc gigantycznego balaganu Jesli sklepik jest za mały na jednoczesne spełnienie warunków 1. i 2., to koniecznie zyczliwy + cierpliwy sprzedawca z wiedza o tym, co dziecku jest potrzebne (np. kiedy jaki rozmiar ubranek, jakie zabawki na jaki wiek, co lepsze dla chlopca, a co dla dziewczynki). Zeby nie pokazywal zirytowania, gdy prosimy o pokazanie 10 pary spodenek. I taki, który umie obsłużyć drugiego klienta, gdy pierwszy sie zastanawia, ale w uprzejmy sposob dla tego pierwszego (ale to rada dla kazdego rodzaju sklepów) Oczywiście myśląc o ulotkach reklamowych warto wsponiec o fachowych sprzedawcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.stenaline.com 08.02.06, 11:29 likwiduj sklep!!! stracisz kasę i kupę nerwów! przy tak wielkiej konkurencji przede wszystkim cenowej dużych sklepów sieciowych nie jesteś w stanie ich przebić. wiem co mówię, zlikwidowałam trzy sklepy w dużych miastach, w centrach handlowych z poważną stratą finansową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zu Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.toya.net.pl 08.02.06, 15:07 kroliczki - kluczem do sukcesu sa kroliczki...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.lan.pop.pl 08.02.06, 15:33 Aga, przy takim podejściu mogę Ci powiedzieć jedno - przyjmij do wiadomości, że się po prostu nie nadajesz do prowadzenia sklepu, a może i w ogóle do biznesu. To nic osobistego, po prostu jedni się nadają do określonej pracy, a inni nie. Ty po prostu nie potrafisz konkurować z innymi, podejrzewam nawet, że prowadziłaś sklep w czasach socjalizmu i tak Ci zostało. Akurat w tej dziedzinie wygranie z hipermarketami czy raczej współistnienie z nimi nie jest trudne. Wyobraź sobie, że np w takim Hong Kongu są dziesiątki producentów kalkulatorów czy telefonów i jakoś sobie dają radę. Nie przychodzi im do głowy Twój argument, że skoro jest już tylu producentów to następny się już nie zmieści na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gajowniczek Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 21.02.06, 21:09 ale bzdury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:55 Bzdura - najczęściej zabawki dla stada bratanic i siostrzenic kupuję w niewielkim i dość ciasnym sklepie osiedlowym, który znajduje się na osiedlu u moich rodziców - dla mnie to jest drugi koniec miasta. Mają świetny wybór, bardzo dużo towarów polskich producntów - np. farby witrażowe - w marketach niby są, ale u nich są fajniejsze zeatawy, ładniejsze kolory i niższe ceny. Markowe produkty sprzedają po kilka, kilkanaście złotych taniej niż np. Smyk (to akurat siostra sprawdziła). Mają tłumy kupujących. Dużo promocji, dobrze wyeksoponowany towar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatem Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:16 Przede wszystkim postaraj się odróżniać od konkurencji najlepiej czymś czego nie da się łatwo skopiować. Jak już to znajdziesz i zastosujesz, koniecznie trzeba to rozgłosić. Konkurencja promocjami, cenami, czy zniżkami na 99% nic nie da. Kilka dobrych i tanich pomysłów już tutaj padło - cukierki, czy króliczki to stary i sprawdzony sposób. Można by się jeszcze pokusić o kawę, czy herbatę dla rodzica - niech wie, że może sobie trochę odpocząć na męczących zakupach i jest w Twoim sklepie bardzo mile widziany. Ciężko udzielać takich rad na forum. Może po prostu zatrudnij jakiegoś studenta marketingu na umowę zlecenie - przeanalizuje wszystko na miejscu i może wpadnie na jakiś oryginalny pomysł. Przy tym tanio wyjdzie... (wiem coś o tym - w końcu sam jestem studentem ;-) Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasia Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 08.02.06, 18:01 przypadkiem nie stać w wejściu z papierosem w ręku(nigdy nie wchodzę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.aster.pl 08.02.06, 21:58 Nie wystarczy raz cos wymyslec, trzeba caly czas myslec kreatywnie. Jak nie bedziesz miala pomyslow ciagle nowych - promocji, dostawcow, drobnych upominkow, ciekawej wizytowki przed wejsciem np. Baba Jaga wskazujaca wejscie, moze zamiast krolikow - akwarium z rybkami, itd to niestety odpadniesz. Teraz rynek i klient jest wymagajacy. Powinnas caly czas sledzic konkurencje tzn. jak nie masz pomyslow odwiedzaj systematycznie konkurancje (na drugim koncu miasta) na pewno cos podpatrzysz i wykorzystasz. Szukac nowych dostawcow i hurtowni. Wiem to, bo tez mam sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia Jadzia Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.06, 22:10 Radzę traktować klientów równie poważnie przed wyciągnieciem pieniążków z portfela jak i już po. Przyjmowanie i pozytywne załatwianie reklamacji to moim zdaniem prawdziwa siła placówek handlowych. Szlag mnie trafia kiedy w momencie kupna sprzedawca skacze dookoła mnie (mało sie nie posika) a kiedy już po zakupie pojawia sie problem zbywa mnie pod byle pretekstem, nie zna obowiązujących przepisów dotyczących rękojmi , gwarancji itp (są np artyści odsyłający do... producenta, hurtowni itp :). Jeśli sprzedawca kręci przy reklamacjach - nigdy do sklepu nie wracam i odradzam znajomym. Zła reklama może zdziałać baardzo wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
teoking ...mam ten sam problem 09.02.06, 10:05 ...ale niestety poddaliśmy się i sklep jest w likwidacji. Rodzinny interes, sklep osiedlowy, 80m2, widoczny z ulicy, a nie mała klitka w piwnicy bloku, wszyscy próbowaliśmy go ratować, stawaliśmy na głowie żeby przetrwać, przeżyć konkurencje, w końcu ją pokonać co się udało (3 sklepy tej branży w okolicy się pozamykały), było ok dopóki nie powstał następny moloch pt. wielkie centrum handlowe, gdzie słynne zniżki do -70% przyciągają nawet największego biedaka. W większości o czym piszecie było zrealizowane np. ciekawa wystawa sklepowa, promocje widoczne z okna, rabaty dla klientów, cukierki dla dzieciaków, przede wszystkim nietylko wg mnie odpowiednia sprzedawczyni, mająca świetny kontakt z dziećmi i ich mamami, świadczy o tym mnóstwo zaprzyjaźnionych klienteki, elastyczność szefa pt. odkładanie odzieży "do pierwszego" czy przywożenie czegoś na zamówienie (mniejsze-większe) - ale to już nawet był standart, a i ceny też nie z najwyższej półki, i jeszcze poszerzanie asortymentu. Ale niestety to nie wystarczyło. Nie mamy sobie nic do zarzucenia (chyba), próbowaliśmy przetrwać, nie dudało się i winię za to po pierwsze miejsce - za mały przepływ ludzi, po drugie za dużo dookoła marketów i centrów handlowych w sumie ok. 8 w najbliżej okolicy. I jak tu przetrwać? Co na to powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
kristinbb Re: ...mam ten sam problem 09.02.06, 10:57 Zwiałam z handlu zanim pojawił się pierwszy market w naszym mieście przeczuwając ,że będzie nieciekawie dla małego handlu. Obawiam się, że w handlu Polacy nie mają nic do powiedzenia. Markety zagraniczne już nas zjadły. Obserwuję to na codzień i od święta. Jedyne dla nas rozwiązanie to usługi, moga być połączone z handlem. Sama coś takiego robię od kilku lat. Następna sprawa, chociaż firma jest rodzinna, to nie pracujemy w niej wszyscy przez cały czas. Cały czas robimy dywersyfikację, co pozwala nam jako rodzinie przetrwać, kiedy coś nie wychodzi w jednym miejscu. A czasy dla firm rodzinnych nie są lekkie, oj nielekkie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: ...mam ten sam problem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.06, 14:51 Jeszcze mi przyszło do głowy - dobrze, jeśli w sklepie jest jasno i gra muzyka. Zle robi się zakupy w zupełnej ciszy, pod okiem czujnego sprzedawcy, który tylko czeka, żeby coś sprzedać... Nie bierz tego do siebie, ale wiele jest takich sklepów prowadzonych przez prywatne osoby. A jeśli chodzi o światło - w sklepie musi być jasno, sklep musi robić wrażenie skelpu z rozmachem. Niedobre wrażenie sprawiają sklepiki "pancerne" - z panią stojącą/siedzącą (gdy aura pozwala) z papierosem w ustach przed sklepem, która musi się POFATYGOWAĆ, żebym mogla wejść do sklepu i żeby mi coś pokazała. Czuję się intruzem, tym bardziej że zaraz jest zła, jeśli nic nie kupię ... Sprzedawca nie może się narzucać, nachalnie wypytywać czego szukam, bo może być i tak, że nic konkretnego, ale to nie znaczy, że nic nie kupię. Latem drzwi do sklepu zostawiaj szeroko otwarte - to zaprasza, żeby wejść. I postaw na samoobsługę, klient woli sam sobie obejrzeć i pomarudzić przy wybieraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
blue25 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 09.02.06, 15:02 Witam, zostały wymienione ciekawe pomysły. Popieram specjalizację sklepu, sprowadzanie asortymentu zza granicy (w celu wyróżnienia się spośród konkurencji) w połączeniu z reklamą / stroną z opiem sklepu www w necie. Zauważyłam, że ja i wielu moich znajomych w poszukiwaniu rozmaitych produktów pierwsze kroki kieruje do internetu. A dopiero później do sklepu w świecie rzeczywistym. Czy któryś z pomysłów (innych internautów) przypadł tobie do gustu albo już wykorzystałaś? Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaJa Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.pkp.kielce.msk.pl 14.02.06, 08:26 Prowadzę sklep internetowy z biżuterią , napisałaś że często korzystasz z netu w zakupach.Interesuje mnie Twoje zdanie, na co zwracasz uwagę kupując, co decyduje o Twoim powrocie do danego sklepu. Czy ważne jest np. adresowanie ręczne czy komputerowe przesyłki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jandecorator Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 10.02.06, 13:07 Trzeba odpowiednio zaaranżowac lokal. Remodeling zrobić:) Polecam swoje usługi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mju Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:16 Wszyscy coś doradzają tylko że takie pomysły tylko częściowo mogą się sprawdzić. Ja zrobiłbym taki napis "Nawet tu nie wchodź bo towar byle jaki i drogi" a w środku towar extra, wystrój ciacia i ceny niższe od konkurencji. Gwarantuję że ludzka ciekawość i głupota ściągnie Ci masę klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
oooo Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 12.02.06, 12:32 najglupszy pomysl o jaki mslyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mju Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:48 oooo napisała: > najglupszy pomysl o jaki mslyszalam Ale sprawdzony i działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejski głupek Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:05 to idź sie powieś łajzo! pomysł doskonały , wypróbowany i sprawdzony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.rainbownet.pl 10.02.06, 20:02 W sklepie dla dzieci powinno byc kolorowo , jakies zabawki z ktorych moglyby maluchy korzystac, gdy rodzice robia zakupy i wazna rzecz obsluga mila i usmiechnieta, cierpliwa i grzeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
rogal6 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 12.02.06, 01:48 Jesli jest to sklep dla dzieci to musisz je najpierw czym zainteresowac, ja poradze ci duzo kolorow ale nie jaskrawych. Odpowiedz Link Zgłoś
aga305 Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 13.02.06, 13:32 Najgorsze co może być w takich sklepach to czlowiek ledwo uchyli drzwi a pani leci i pyta w czym pomoc. Juz odrazu wiem ze nic nie kupie, druga zla rzecz to brak mozliwosci wejscia z wozkiem (tzn. ciezkie drzwi i schody). Faktycznie tak jak wszyscy pisza musi byc mila obsluga, najlepiej jak sklep jest samoobslugowy, i jakies atrakcje dla dzieci, typu kredki klocki, a jedna super rzecz jaka trafilam w Niemczech to mini plac zabaw z hustawkami, zjezdzalniami. Pozdrawiam AGa Odpowiedz Link Zgłoś
neo_stradka Z innej beczki......zapytanie.... 11.02.06, 18:45 Czy możecie mi doradzić od czego zacząć chcąc otworzyć sklep z dziecięcymi artykułami ??? Jaki asortyment najlepszy?....Skąd i jaka kwota potrzebna na początek???? Czy np.warto ładować się w kredyt??? Z gory dziekuje za info i pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Z innej beczki......zapytanie.... 12.02.06, 18:55 trzy sklepy z butami. w lewym napis-tanie buty, w prawym -dobre buty, a właściciel srodkowego napisał -GŁÓWNE WEJŚCIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ucho.sledzia Promocja urodzinowa. 14.02.06, 04:36 Zrob promocje dla maluchow majacych urodziny. W dniu ich urodzin (sprawdzenie) sprzedaj ich matkom cos o 50% taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gajowniczek Re: Promocja urodzinowa. 21.02.06, 21:08 a tam 50% to za mało! zrób promocję i sprzedawaj ich matkom 110% taniej! na pewno będziesz miała mnóstwo klientów!!! jakie bzdury! Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? 21.02.06, 04:07 Klient przyjdzie sam ale trudniej jest aby ten sam klient znowu powrocil.Sa 3 podstawowe sprawy na ktore kazdy sprzedawca musi zwracac uwage :poprawne i nie naganne wyslawianie sie wobec klienta,staly usmiech i grzecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek_czesia Re: Jaki sposób na przyciągnięcie klientów ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:30 jak sie pozbyc konkurencji, no to jest pare mozliwosci, poprosic kolegów kolegi którzy za pół litra wódki raz w tygodniu beda kamieniem rozbijali szyby. wiem ze chamski ale jak ze skuteczne. przychodzic od czasu do czasu kiedy jest najwiecej klientów i robic awanture ze ostatnie 3 ubranka które kupiałas straciły kolor w praniu czy tam zabawki sie popsuły, oczywiscie bedziesz w reku miec rzeczy ze swojego sklepu. a 2 jak zwiekszycz zyski, no to jezeli jest to sklep z ubrankami to mozesz sie przejsc po miescie i popytac rózne starsze babcie czy za jakies tam(marne) pieniadze nie szyły by na drutach, i zrobic oddzielny dział z ubraniem, a raczej z czapkami i szalikami gdzie bedie wielki napis ze kazdy model ma tylko 1 sztuke Odpowiedz Link Zgłoś