IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 13:15
Witam,

Kupujecie czasem coś na Allegro? Może przynajmniej przeglądacie?
Interesuje mnie, na co zwracacie uwagę? Na opis? Wygląd? Wiarygodność
sprzedającego? Na co?
Parę razy wystawiałem się na Allegro i ku mojemu zdumieniu, choć miałem taki
sam towar w lepszej cenie, wybierany był towar konkurencji..

Pozdrawiam, Łukasz.
Obserwuj wątek
    • energy52 Re: Allegro 20.02.06, 17:34
      Pzede wszystkim wiarygodność sprzedającego, czyli w przypadku aukcji
      internetowych; ilość komentarzy oraz ich charakter ( wskazany pozytywny w jak
      najwiekszej ilości ). Ponadto opis, dzięki któremu możemy zauwazyc czy
      sprzedający wie tak naprawde co ma nam do zaoferowania. Jeśli opis jest
      chaotyczny i mało konkretny trudno mieć gwarancje, iż opis towaru odpowiada
      jego faktycznemu stanowi!

Pozdrawiam
      Energy52
      • Gość: Renata Re: Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 20:54
        Opis tez b,ważny ale zdjęcie,pożądne zdjęcie.
    • Gość: Mike Re: Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:57
      mnie dzisiaj po 5 latach zablokowali konto - zupełnie im odbiło
      wszystko przez to ze utworzyłem sobie drugie / klon / myslę ze
      mnie odwieszą - szkoda by było bo zrobiłem wiekszośc remontu w domu
      kupujac na Allegro - w 2004/5 roku wydałem tam 60tyś zł i nigdy
      sie nie zawiodłem , licze że zystałem jakies 30% jak bym kupował w sklepie
      • vokulski Re: Allegro 21.02.06, 16:12
        Odwieszą , mi tez odwiesili , pomimo że złamałem regulamin allegro
        kilkakrotnie , ale teraz już nie mam zamiaru , bo szkoda , mam za duzo opini do
        stracenia , i opinie mam super

A co do tematu to właśnie ja tak miałem że sprzedawałem towar za 50 zl który u
        konkurencji był po 40 zł i u mnie się sprzedawało a u nich nie ,

Musisz sobie wdrożyć strategie jakości , jest tego cała masa , po drugie musisz
        siedzieć i mysleć czego Ty byś oczekiwał jako klient postaw się na jego
        miejscu , pamiętaj że jednorazowy zysk nie jest najważniejszy , nawet w takim
        banalnym biznesie jak allegro , ważne są strategie sprzedażowe ,

Opinie nie wystarczą opinie "wszystko ok " - najważniejszą są szczere opinie
        na temat produktu np :

W 100% POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        towar wysokiej klasy!!!! zabezpieczony i dostarczony w mgnieniu oka;-) bardzo
        dziekuje, pozdrawiam i zycze wielu udanych transakcji;-)

Rewelacyjne buty, bardzo ładne i cieplutkie. Moje dziecko uwielbia w
        nich "pomykać". POLECAM WSZYSTKIM!!!

Ważny jest opis przedmiotu jak ktoś juz tu zauważył , musi zawierać maksimum
        informacji , oraz dobrej jakości zdjęcia najlepiej dopasować je do max
        rozmiaru to jest 199 KB , w jakimść programie do obróbki , tak żeby zdjęcie
        zajmowało całość na monitorze 17 cali , to robi wrażenie i można obejrzeć
        szczegóły

Kolejne rzeczy to duży asortyment , wtedy za jednym kosztem wysyłki , możesz
        kupić kilka rzeczy , w wielu przypadkach koszt wysyłki to drugie tyle co koszt
        produktu , dlatego ludzie zwracają na to uwagę
        • mike68 Re: dzieki vokulski za pocieszenie 21.02.06, 17:24
          chciałem z poczatkiem marca kupić tam przedmioty na łaczną wartość 4tyś zł
          miałem je w obserwowanych aukcjach i du** bla** - wszystko przez cafe allegro
          i blokade na nim - jak bym przecierpiał te 30 dni bloka to bym klona nie robił
          ale teraz to za pózno - mogłem kupować bo wisiałem tylko na cafe - weraz wogóle
          mnie zawieszono - mam ponad 200 pozytywów i zadnych innych , tylko kupuję tam
          • Gość: Majka Re: jak zacząć bez pozytywów? IP: *.chello.pl 22.02.06, 08:46
            Witajcie,
            też mam zamiar wystawić towar na Allegro, ale nie wiem jak dobrze zacząć, aby
            pomimo że nie jestem jeszcze sprawdzona, czyli nie mam opini kupowali u mnie.
            Towar jest nowy, bardzo dobrej jakości i nieznany na giełdzie.
            • rok1978 Re: jak zacząć bez pozytywów? 22.02.06, 08:54
              Może zacznij najpierw kupować? W ten sposob uzyskasz komentarze.
        • vokulski Re: Allegro 22.02.06, 14:55
          No właśnie , ja podaje na aukcjach kontakt do siebie telefoniczny oraz ,
          mailowy oraz GG , na maile stram sie odpowiadać natychmiast , sam wiem jak
          wkurzające jest czekanie na odpowiedź od sprzedawcy dlatego staram się to robić
          natychmiast , jesli np gdzieś wyjeżdzasz to napisz to na aukcji że w tych i
          tych dniach jestes niedostępny ,

No i najważniejsze reklamacje lepiej od razu wliczyć w koszty , i np oferowac
          usługę ze np jesli rozmiar będzie za mały bądź za duży to oferujesz wymiane bez
          dodatkowych kosztów ,

ważne jest też żeby jak są jakies problemy to ich nie unikać tylko starac się
          jakoś dogadać z klientem , ja czasami tak mam że np jestem święcie przekonany
          że towar mam jeszcze na stanie , a potem okazuje się że jednak nie ma , no a
          klient jest przekonany że otrzyma przesyłke , i trzeba to jakoś załatwić ,
          wtedy kontaktuje się natychmiast z klientem i proponuje alternatywne
          rozwiązania tak żeby klient mógł sam wybrać

No i najważniejsze , niestety ale ponieważ na allegro widać jak na dłoni , i
          porównwanie ofert jest dość łatwe , to niestety ale cena jest jednym z
          wiodących wyznacznikow , czasami 1 zł różnicy powoduje że towar sprzedaje się
          u konkurencji a u nas nie
    • ahnija Re: Allegro 22.02.06, 08:57
      Ja lubię kupować na allegro, czasem też coś sprzedajemy(mąż sprzedaje)
      Zwracam uwagę przede wszystkim, czy osoba jest wiarygodna, ponieważ niestety
      kilka razy zostałam naciągnięta(nawet do teraz postępowanie karne się toczy, bo
      koleś, od którego kupowałam naciągnął jakieś 20 osób..),
      -ważny jest też dla mnie wygląd strony, czy jest towar dobrze, dokładnie opisany
      no i ZDJĘCIA, muszą być one ostre, a nie np zrobione aparatem z telefonu
      -istotny jest też dobry kontakt ze sprzedającym/czy on reaguje na maile, czy
      szybko odpisuje

Generalnie allegro, to fajna sprawa.
      Pozdrawiam
      Ahnija
      • firefox76 Re: Allegro 22.02.06, 12:27
        znam gościa który zarobił 5 tys w pół roku,wiem jak z niam konkurować,niestety
        mój inwestor kręci nosem że zysk "taki sobie" bo tylko 100%

mam problem,nie mam własnych środków,inwestorzy są dziwni,myślą że sprowadzę im
        towar i od razu gdzieś sprzedam
        • Gość: al Re: Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:30
          5 tysięcy w pół roku ? To mój brat handluje na allegro od maja zeszlego roku i
          jego zarobek z tego zrodla na czysto wynosi ok. 1500 zł miesiecznie:)
    • metnia Re: Allegro 22.02.06, 15:18
      Nieraz wybieram drozszy towar u sprzedawcy króty ma wiekszy wybor, zeby jedna pczka moglo pojsc wiecej rzeczy. patrze tez na koszt przesylki, jak kupuje cos malego. 7 zl jako koszt przesylki bluzki dyskfalifikuje aukcje. Musi byc tez dobre zdjecie i jesli trzeba podane wymiary, drazni mnie ze czesto musze sie o to dopytywac. za to koment neg mnie nie zrazaja. uwazam ze jak ktos ma 200 koment i zadnego nega to jest tchurzem i sie boi wystawic, nie ufam takim. ja zawsze wystawiam negi, otrzymuje wiec i odwetowce (na razie 2 na 160 koment) ale jak sie sensownie odpowie to taki neg tez dobrze wyglada :)
      • Gość: Weronika Re: Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:50
        Witam.
        Od niedawna sprzedaje na allegro ale jak narazie zysk mam z tego żden.
        Siedzę z małym dzieckiem w domu, mąż pracuje ale z kasą krucho.
        Kombinuję więc jak tu dorobić chociaż na rachunek za internet i pieluchy :-)
        Wszelkie pomyły i uwagi mile widziane.
        Mam chwile zwątpienia czy z allegro można wyżyć, oczywiście w mojej sytuacji
        czyli gdy nie ma się działalności gospodarczej i dużej kasy do zainwestowania.
        • metnia Re: Allegro 07.04.06, 01:17
          moim zdaniem nie majac kasy do zainwestowania ani dzialalnosci gospod. nie
          mozna z allegro wyzyc, jedynie zarobic na waciki :) co mi przychodzi do glowy
          to sprzedaz uzywanych ciuchow z hurtowni, z tych w ktorych zaopatruja sie
          lumpeksy. pelno tego na allegro i schodzi :) rzeczy np. z Angli sa jak nowe. da
          sie tez mysle zarobic na sprzecie z wystawek z niemiec, ale trzeba miec
          dojscia. zarabiaja tez jako tako konsultantki avonu, ale one musza duuuzo
          kupowac bo sprzedaja duzo taniej niz w katalogu. moja ulubiona - jakom4u.

a zacznij od sprzedazy wszystkich zbednych rzeczy w domu :)
          • Gość: Weronika Re: Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 12:27
            Bardzo dziękuję za podpowiedź.
            To co było w domu zbędne już sprzedałam.
            Teraz wzięłam się za używane ciuszki dla dzieci. Kupowałam w worach i nie
            miałam do nich wglądu. Jedne były bardzo ładne inne badziewiaste. W rezultacie
            wyszłam na zero i mam parę ładnych rzeczy dla synka.Będę kombinować dalej.
            Myślałam o jakiejś działalności, tylko wymyślić jakiś interes, który będzie
            przynosił zyski w małym mieście jest trudno. Do najbliższego dużego miasta mam
            ponad 40 km.
    • Gość: Eddie M Re: Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:31
      Rzeczywiscie ciekawy temat.
      Czy to pytanie i ew. odpowiedzi w formi opracowania zechciałby Pan umieścić na
      naszym portalu w forum dysk. aby zachęcić do wypowiedzi Polskich Producentów..
      oczekiwalibyśmy opinii doswiadczonych w zakresie promocji producentów na ten
      temat.
      moj ew. adres do korespondencji eddiem@wp.pl
    • Gość: Tomek1a2 Re: Allegro IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.06, 15:38
      Witam ,ja czasem coś kupuje/sprzedaje na allegro. Bardzo dobrze znam się na
      sprzęcie komputerowym (na cenach wyjątkowo:), jakoś kokosów z tego nie mam
      ,pozatym Allegro jest po prostu drogie-monopolista (:. Przy kupnie zwracam uwagę
      najbardziej na cenę ,puźniej badam komentarze czy koles nie robi przekrętów.Mam
      natomiast uwage do opisów ,są czasem rozwlekłe ,w niektórych nie można się
      doczytać w pierwszych sekundach konkretów tylko jakieś nikomu nie potrzebne
      ogólniki. Sprzedającym zalecam poczytać trochę o reklamie ,czyli gdzie i w jakim
      miejscu opisu ludzie patrzą od razu ,a w jakim puźniej. Sam trochę podglądałem
      jak opisy robia amerykanie w ebay.com :), w końcu tam najdłużej to wszystko się
      kręci.
    • Gość: Olaj Re: Allegro IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.06, 20:36
      Sprzedaję rózne rzeczy m.in. na allegro (mam też sklep internetowy), grunt to
      opis zgodny z rzeczywistością, bez błędów
      gramatycznych/stylistycznych/ortograficznych, wyraźne i dobrej jakości zdjęcia,
      często więcej niż jedno, jeżeli jest możliwość.
      Wiem, że u mnie kupują ludzie, mimo, że mam ciut drożej. Czym biję tańszych?
      Mając legalną firmę i działalność wiedzą, że mogą zwrócić towar, że prawnie za
      niego odpowiadam (reklamacje), że wystawię firmie fakturę i nie będę doliczać
      extra VATu itp. Myślę, że jest to ważne.
      A, i ilość i jakość komentarzy, często sprawdzam, od kiedy ktoś działa na
      allegro (mnie już 5 lat stuka, więc chyba jestem weteranką :):
      I mam tego negatywa z zemsty, jak już ktoś napisał - czasami trzeba wystawić i
      nie ma wyjścia...
      A tu ja:
      www.allegro.pl/show_user.php?search=olaj
      Jeszcze się uczę powoli html'a, jestem totalna blondyneczka, na razie dotarłam
      do tego, jak zmienić wielkość/kolor czcionki (haaa ha hah ah a ah). Ale powoli,
      powoli, starym babom nie tak łatwo przychodzi wszystko, troche techniki i
      człowiek się gubi.
      A w ogóle - jest ryzyko, jest zabawa :)
      POzdr
      ola
      • ywonna Re: Allegro 28.04.06, 11:33
        Ech... blondyneczko...
        Ja dopiero zaczynam na allegro, ale za to z powodzeniem, bo sprzedalo mi sie
        100% towaru, za to juz wiem, ze htmla znac nie musze, zeby miec ladny opis
        aukcji. Po prostu w miejscu, w ktorym wstawiasz opis jest taka zakladka edytor
        wizualny - robisz opis w wordzie, ctrl+c, wklejasz ctrl+v i juz masz.
        Przez to allegro jeszcze dlugo bedzie przed ebayem - przynajmniej tak mowi moj
        znajomy, ktory sie zna na rzeczy.
        Pozdrawiam...
    • rotstein Re: Allegro 08.05.06, 19:41
      pewnego dnia zaczalem sprzedawac z ciekawosci na allegro i mialem z tego duzo
      zabawy, tzn doszlem do wniosku ze ludzie potrafia kupic wszystko, a dlaczwego?
      a dlatego ze kupuje sie wspaniale gdy nie widzi sie zywej gotowki w rece.
      i tak pierwsze co wystawilem to kubek ktory byl wart 15zl a poszedl, za ile?
      za 79zl
      bylem w szoku
      potem wystawialem mase badziewia ktore mi zalegalo w domu i mniej wiecej 70%
      tego sprzedalem za dobra cene.
      tak wiec mozna powiedziec ze ten kto sie do tego przylozy , calkiem nizle moze
      z tego allegro zyc
      • Gość: aukcjoner Re: Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 00:19
        Przydatne informacje o bezpiecznym kupowaniu i sprzedaży znajdziecie na stronie
        www.allegro.kgb.pl/
        • Gość: gad Re: Allegro IP: *.range81-154.btcentralplus.com 11.05.06, 00:54
          kto ma czas i pieniądze na procesy cywilne z oszustami?
          • Gość: Pomocny Re: Allegro IP: 198.36.86.* 11.05.06, 23:26
            Z włąsnego doswiadczenie polecam aby płacic ubezpieczenie za paczke jesli
            kupujecie towar na allegro ,bo jezeli paczka zaginie na poczcie to stracicie
            i kase i towar
            • Gość: kal Re: Allegro IP: *.icpnet.pl 14.05.06, 13:35
              Ja zwracam uwagę również na to jak napisana jest oferta - gdy widzę błędy
              ortograficzne lub zwroty w rodzaju "igła", "nówka" lub "śliczniusieńki telefonik
              z maluteńkim aparacikiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" to zwykle
              sobie daruję.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka