Dodaj do ulubionych

Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM...)?

IP: *.pkobp.pl 25.09.06, 10:21
Witam,

zamierzam nabyć nowy komputer do 10 osobowej firmy (niewielka firma
księgowa). Chciałbym kupić komputer markowy (zastanawiam sie nad IBM
(Lenovo), Dell lub HP).

Czy możecie doradzić, w którą markę warto zainwestować? Dotychczas uzywane w
firmie komputery to tzw. komputery niemarkowe, z ktorych nie do konca jestem
zadowolony. Praktycznie jedynym komputerem bez zarzutu to serwer Compaq.
Dlatego chcialbym docelowo wymienic wszystkie komputery na jednej marki. Bede
wdzieczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam,
artur
Obserwuj wątek
    • lunatix Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. 25.09.06, 10:47
      U nas kompy Dell mozesz kupic tylko przez internet i jak sie cos zepsuje to
      pozniej jest zadyma z reklamowaniem. Wysylanie, czekanie itp.
      Lepiej kupic kompa w takiej firmy, ktora ma service na miejscu.
      • Gość: artur Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. IP: *.pkobp.pl 25.09.06, 12:52
        Ale czy nie jest tak, ze z założenia Dell ma sie mniej psuc i generalnie ma
        lepiej działać niż typowy składak?

artur
        • karotka777 Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. 25.09.06, 20:41
          Ale w takim np. Dellu są takie same podzespoły jak w składaku: procesory intela,
          albo amd, dyski seagate, wd, samsung itp. Nawet zasilacze są produkowane przez
          innych producentów. Dobry składak może działać bezawaryjnie kilka lat. Z
          założenia jest tak,że Dell jest droższy i trudniej do niego dokupić np .
          pamięci, bo typowe mogą nie pasować.Podzespoły do składaka, mogą mieć i 5 lat
          gwarancji, wystarczy wybrać z głową i nie mieć problemów.
          • Gość: inwestujacy Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. IP: 212.160.196.* 30.09.06, 13:46
            Zgadza sie podzespoly w wiekszosci sa takie same, chociaz pewniejszych-lepszych
            producentow. Do tego bardzo istotne jest zestawienie ich "z glowa", co firmy
            takie jak Dell, IBM, Compaq robia. Potem do tego sprzet jest testowany pod
            katem awaryjnosci. Jesli wiec komus potrzebny jest niezawodny sprzet predzej
            sie tego mozne spodziewac po markowym sprzecie niz po zlozony "na pale"
            skladaku. Choc skladak zlozony "z glowa" moze byc rownie bezawaryjny.
    • Gość: steve Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. IP: *.echostar.pl 27.09.06, 21:19
      Kupiłem 4 lata temu 6 komputerów Optimusa i żadnej awarii. Gwarancję dostałem
      na 3 lata, działają do dziś bez zarzutu. Jeśli chdzi o hardwere kompletnie nic
      się nie stało. Tylko windowsa przeinstalowywałem. Jeśli chodzi o moje
      doświadczenia z tą marką to polecam.
    • Gość: keyser soze NTT, Optimus, Maxdata IP: *.tktelekom.pl 29.09.06, 10:56
      HP,Dell czy IBM mają takie same podzespoły co tzw składaki. Kwestia jest taka że
      niekiedy niektóry podzespoły (np.płyty główne z kartami graficznymi)
      nienajlepiej pracują. Małe firemki składają "co popadnie" i dlatego czasami coś
      nawala. Łapia byle taniej.
      Ja osobiście polecam polskie firmy jak NTT czy Optimus, które posiadaja własne
      "laboratoria" testowe do sprzetu. Konfiguruja go tak aby np. partia 2000-3000
      kompów nie miała za dużo zwrotów gwarancyjnych ponieważ są to duże koszt dla firmy.
      Poza tym zobaczyłbym co znajduje sie na komputerach. Czasami dziesiatki
      programików typu GaduGadu czy Tlen mogą mocno "zamulać" komputer. Ważna jest też
      sparawa oprogramowania typu firewall i antywirus.

p.s
      Proszę nie porównywać serwerów ze zwykłymi PC. serwery to koszt pow. 10 000 zaś
      PC to 2 000.
    • Gość: Patryk Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. IP: *.nsti.pl 11.02.16, 13:41
      Jesli to maja byc laptopy to polecam Lenovo z serii "T" a jesli stacjonarne to zdecydowanie Delle Optiplexy. Jest sporo firm, ktore zajmuja sie sprzedaza takich uzywanych komputerow. Ja kupuje w www.pclider.pl z Wrocławia i jak na razie nie mialem z nimi zadnych problemow ;) Zawsze mozesz sie przejsc i obejrzec sprzet na miejscu...
      • Gość: normalny Re: Jaki komputer do małej firmy (Dell, HP, IBM.. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.02.16, 17:05
        A ja myślę,że spamujesz i nie polecam www.pclider.pl skoro zatrudniają takich idiotów (nie umieją czytac nawet dat) to sprzęt i serwis,muszą mieć do d...y.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka