Dodaj do ulubionych

Inwalida II grupa - co odliczyć?

15.04.03, 13:14
Czy mogę i jak odliczyć ulgę dot. inwalidów.
Mam drugą grupę, ale od marca 2002. Mam samochód, zarejestrowany na mnie i na
moją mamę. Na różne zabiegi rehabilitacyjne jeżdżę, ale prywatnie.Oczywiście
nie mam żadnych rachunków. Czy, co i jak mogę odliczyć???
Obserwuj wątek
    • radoslaw.gumulka Re: Inwalida II grupa - co odliczyć? 17.04.03, 16:21
      Rodzaje odliczeń (15 tytułów) określone są w art. 26 ust. 7a ustawy o podatku
      dochodowym od osób fizycznych. Sposoby i techniki w art. 7b - 7g i nst.
      W razie szczegółowych pytań zapraszam do ponownego zapytania.

Radosław Gumułka
      • 4you Re: Inwalida II grupa - co odliczyć? 18.04.03, 07:18
        radoslaw.gumulka napisał:

> Rodzaje odliczeń (15 tytułów) określone są w art. 26 ust. 7a ustawy o podatku
        > dochodowym od osób fizycznych. Sposoby i techniki w art. 7b - 7g i nst.
        > W razie szczegółowych pytań zapraszam do ponownego zapytania.
        >
        > Radosław Gumułka

No właśnie to było szczegółowe pytanie:
        czy jako "współwłaściciel" samochodu liczę się jako właściciel, i czy jako
        inwalida drugiej grupy, ale dopiero od marca liczę się jako inwalida w sensie
        ustawy, i czy moge odliczyć wudatki na dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne i czy
        muszę okazać rachunki.

Pan, Panie ekspercie bardzo mętnie odpowiada, ustawę czytałam, ale oczywiście
        ja nie potrafie tego zinterpretować, i jesem w kropce. Gdyby ustawy były pisane
        ludzkim językiem, nikt nie miałby wątpliwości, a tak to co ja mam zrobić?
        Pozdrawiam i mam nadzieję na konkretną odpowiedź.
        • radoslaw.gumulka Re: Inwalida II grupa - co odliczyć? 18.04.03, 10:53
          4you napisała:

> radoslaw.gumulka napisał:
          >
          > > Rodzaje odliczeń (15 tytułów) określone są w art. 26 ust. 7a ustawy o poda
          > tku
          > > dochodowym od osób fizycznych. Sposoby i techniki w art. 7b - 7g i nst.
          > > W razie szczegółowych pytań zapraszam do ponownego zapytania.
          > >
          > > Radosław Gumułka
          >
          > No właśnie to było szczegółowe pytanie:
          > czy jako "współwłaściciel" samochodu liczę się jako właściciel, i czy jako
          > inwalida drugiej grupy, ale dopiero od marca liczę się jako inwalida w sensie
          > ustawy, i czy moge odliczyć wudatki na dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne i
          czy
          >
          > muszę okazać rachunki.
          >
          > Pan, Panie ekspercie bardzo mętnie odpowiada, ustawę czytałam, ale oczywiście
          > ja nie potrafie tego zinterpretować, i jesem w kropce. Gdyby ustawy były
          pisane
          >
          > ludzkim językiem, nikt nie miałby wątpliwości, a tak to co ja mam zrobić?
          > Pozdrawiam i mam nadzieję na konkretną odpowiedź.
        • radoslaw.gumulka Re: Inwalida II grupa - co odliczyć? 18.04.03, 11:00
          4you napisała:

> radoslaw.gumulka napisał:
          >
          > > Rodzaje odliczeń (15 tytułów) określone są w art. 26 ust. 7a ustawy o poda
          > tku
          > > dochodowym od osób fizycznych. Sposoby i techniki w art. 7b - 7g i nst.
          > > W razie szczegółowych pytań zapraszam do ponownego zapytania.
          > >
          > > Radosław Gumułka
          >
          > No właśnie to było szczegółowe pytanie:
          > czy jako "współwłaściciel" samochodu liczę się jako właściciel, i czy jako
          > inwalida drugiej grupy, ale dopiero od marca liczę się jako inwalida w sensie
          > ustawy, i czy moge odliczyć wudatki na dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne i
          czy
          >
          > muszę okazać rachunki.
          >
          > Pan, Panie ekspercie bardzo mętnie odpowiada, ustawę czytałam, ale oczywiście
          > ja nie potrafie tego zinterpretować, i jesem w kropce. Gdyby ustawy były
          pisane
          >
          > ludzkim językiem, nikt nie miałby wątpliwości, a tak to co ja mam zrobić?
          > Pozdrawiam i mam nadzieję na konkretną odpowiedź.

(Bardzo się teraz obawiam, że mnie Pani skrytykuje, za wysyłanie pustych
          odpowiedzi - zapewniam, ze przypadkiem się to stało...)

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - tak
          Tak, współwłasność liczy się jak własność.
          Tak, inwalida II grupy, ale dopiero od marca liczy się jako inwalida w sensie
          ustawy (ale dopiero od marca - co oznacza, że wydatków poniesionych przed
          marcem nie można odliczać).
          Tak, może Pani odliczyć wydatki na dojazdy 9pod warunkiem, że zabiegi są
          konieczne).
          Tak, musi Pani okazac rachunki.

Radosław Gumułka
        • radoslaw.gumulka Re: Inwalida II grupa - co odliczyć? 18.04.03, 13:28
          Muszę samego siebie sprostować:

Wydatki na używanie samochodu nie muszą być udokumentowane rachunkami; odlicza
          się do kwoty trzykrotności najniższego wynagrodzenia za pracę za grudzień 2001
          r.

Pozdrawiam
          Radosław Gumułka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka