Dodaj do ulubionych

służebność studni!

12.02.07, 17:23
Od wielu lat moja rodzina prawuje sie z sąsiadami o studnie ktora znajduje
sie na naszej działce.Fakte ze oni korzystali z niej od kilkunastu lat gdyż
kiedys byl do niej dostep z dwoch dzialek (bliźniaczy dom).Przy rozbiorce
tego domu zrzekli sie na pismie studni.Teraz założyli o służebność ktora im
przyznali.Co teraz bedzie.Na innej sprawie na mocy 2 wyroków dostali zakaz
wchodzenia na nasza posesje! Nam ta studnia wogole jest nie potzrebna z
checia bysmy ja rozebrali bo szpeci nam podworka.Oni tlumacza sie ze krowy
nie chca pic kranówki.Ale tak naprawde nie moga dawac krowom wody ze studni
bo oddaja mleko do mleczarni a tam jest zabronione poic ta woda! Wie to
wszystko jest po złości.I co bedzie z ta słuzebnoscia? Mozna ja zniesc.A jak
jest z ksiega wieczysta.Musi byc ta sluzebnosc wpisana.A jak my sie nie
zgodzimy!!!?Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • krytykantka07 Re: służebność studni! 12.02.07, 20:42
      Hmmmmm z tego, co wiem służebność jest wtedy, gdy czemuś ma służyć korzystanie
      ze służebności. A tego co piszesz korzystanie niczemu nie służy, bo krów nie
      wolno poić wodą ze studni, jeśli oddaje się mleko do mleczarni :))). A to jest
      jedyny cel istnienia studni. Więc w jakim celu się procesować, jeśli razem z
      sąsiadami macie wspólny cel : chcecie, oczywiście z różnych powodów, żeby mleko
      było oddawane do mleczarni. Bo sąsiedzi z tego mają kasę :))). Dlatego studnię
      trzeba rozebrać, bo okazja czyni złodzieja :)))
      Pozdrawiam. Basia :)
      PS. Poza tym masz zrzeczenie się na piśmie, bo studnia nie jest sąsiadom tak
      naprawdę potrzebna :)))
    • robert_walczak Re: służebność studni! 12.02.07, 23:08
      Proszę opisać dokładniej stan faktyczny, najlepiej w punktach. Z tego
      chaotycznego opisu niewiele wynika. Ile w końcu było tych spraw sądowych?
      Kwestionuje Pan/Pani wyrok sądu?
      • angelka2 Re: służebność studni! 13.02.07, 17:31
        Witam już wszystko po kolei pisze!
        - 1 sprawa o korzystanie ze studni zakończyła sie ugądą, my pozwoliliśmy im
        korzystać ze studni a oni mieli zabezpieczyć dokladnie teren obok studni
        (który znajduje sie na naszej posesji) by nie stwarzalo to zagrożenia (studnia
        jest bardzo stara).Doszlo do tego ze sąsiedzi zrobiłi sobie furtke miedzy
        przęsłami i zniszczyli nam część ogrodzenie.Pozatym bili i szczuli nasze psy.
        - 2 sprawa wytoczona przez moich rodziców w której wyrok prawomocny zabronił
        sąsiadom wchodzenia na działke!
        - 3 sprawa przez nich wytoczona o służebność studni -moi rodzice ja wygrali i
        służebność nie zostala im przyznana!
        - 4 sprawa ich odwołanie i o dziwo wygrali (myśleliśmy ze nie maja szans ale
        sąd im przyznał służebność)
        - no i teraz toczy sie sprawa o zniesienie służebności korzystania ze studni.
        Tak naprawde studnia nie jest już używana przez nas od wielu lat,przez sąsiadów
        nie jest używana przez rok.Wiele razy moi rodzice proponowali im ze oddzadza im
        kręgi do studni by wykopali sobie u siebie na posesji ale bardziej chodzi o
        dokuczanie niż tę studnię! Nigdy nic nie robili przy studni która w tym
        momencie stanowi zagrożenie dla mojego dziecka.Pozaty tak jak pisałam oni sie
        tłumaczą tym że muszą poić krowy wiem że nie można oddawać mleka takiego ale
        jak dzwoniliśmy do mleczarni to nikt nie chcial nam nic powiedzieć! Co zrobić?
        Jest szansa zniesienia służebności!Dziekuje z góry za odpowiedź
        • robert_walczak Re: służebność studni! 16.02.07, 09:58
          Cóż, trudno mi przewidywać jaki będzie wyrok sądu w tej sprawie, nie znając
          treści wniosków ani pism procesowych. Proszę w swoich pismach powoływać się na
          przepisy kodeksu cywilnego na temat służebności gruntowych i ich zniesienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka