vampi_r 22.04.03, 13:21 Kupiłem w tym roku nowe mieszkanie od developera w bloku oddanym do użytku ponad rok temu. Mieszkanie jest bez podłóg i białego montarzu (czyli standatd do wykończenia). Czy mam prawo do ulgi remontowo-modernizacyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
westin Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 22.04.03, 13:38 Przysługuje Ci ulga remontowa, ale od 2003 roku (o ile mieszkanie kupiłeś w tym roku, tj, w 2003). PS. a gdzie kupiłeś - pytam tak z ciekawości, bo sam obecnie szukam nowego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 22.04.03, 14:06 westin napisał: > Przysługuje Ci ulga remontowa, ale od 2003 roku (o ile mieszkanie kupiłeś w tym > > roku, tj, w 2003). Nie no, to to ja wiem, ale chciałem jeszcze potwierdzenia eksperta, bo do tej pory na podobne pytania odpowiadał tak, że niewiadomo. A z drugiej strony, znam ludzi, którzy zapierają się, że nie ma prawa do ulgi. > PS. a gdzie kupiłeś - pytam tak z ciekawości, bo sam obecnie szukam nowego > mieszkania. > Na rynku pierwotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 23.04.03, 15:13 Podciągam w górę, by Pan ekspert nie przeoczył. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslaw.gumulka Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 27.04.03, 12:23 vampi_r napisał: > Kupiłem w tym roku nowe mieszkanie od developera w bloku oddanym do użytku > ponad rok temu. > Mieszkanie jest bez podłóg i białego montarzu (czyli standatd do wykończenia). > > Czy mam prawo do ulgi remontowo-modernizacyjnej? > Uważam, że jeżeli lokal spełnia wymogi do uznania go za lokal mieszkalny (oraz oczywiście gdy posiada się do niego tytuł - np. własności) a zachodzi jedynie potrzeba poprawy/wymiany (choćby całościowej) jego substancji - odliczenie przysługuje. W poprzednim stanie prawnym funkcjonowała odrębna ulga - na wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia. Istniała ona niezależnie od ulgi remontowo/modernizacyjnej. Stąd pojawiają się wątpliwości, czy na gruncie wykładni historycznej, skreślenie ulgi na wykończenie oznacza, że remontować z ulgą lokali określonych przez dewelopera jako wymagających wykończenia już nie można. Moim zdaniem - nie. W poprzednim stanie prawnym, do ulgi na wykończenie nie trzeba było posiadać tytułu prawnego do lokalu - i to jest jedna podstawowa różnica. Po drugie przyjęto, że wykończenie przysługuje na lokal w celu jego zasiedlenia (moim zdaniem - dostosowania do warunków umożliwiających zamieszkanie). Obecnie, jeśli posiada się tytuł oraz lokal spełnia warunki do zasiedlenia - uważam, że odliczenie jest możliwe. Radosław Gumułka Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 28.04.03, 10:47 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Problem ulgi remontowej na nowe mieszkanie niestety istnieje w niektórych US. Niektórzy urzędnicy uważają, że na nowe mieszkanie ulgi remontowej nie ma, bo nowego mieszkania sie nie remontuje, bądź właśnie źle interpretują "zabranie" ulgi na wykończenie będącej częścią ulgi budowlanej. Niestety jest to dosyć poważny problem. Sam zanam kilka osób ktorym zakwestionowano prawo do ulgi remontowej. Brakuje tu najwyraźniej jakiejś oficjalnej interpretacji MinFina. Dziwnym jest, że najpopularniejsza ulga podatkowa jest tak różnie interpretowana w różnych urzędach skarbowych. Czyżby konstytucyjne prawo równości wobec prawa w tym przypadku nie miało zastosowania? Odpowiedz Link Zgłoś
jjj123 Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 29.04.03, 13:28 radoslaw.gumulka napisał: > > Obecnie, jeśli posiada się tytuł oraz lokal spełnia warunki do zasiedlenia - > uważam, że odliczenie jest możliwe. > > Radosław Gumułka Panie Ekspercie, Dziękuję też za wyjaśnienia. Nadal mam pewne wątpliwości: 1) Co oznacza "spełnienie warunków do zasiedlenia" i jaki jest stosunek tego terminu do ustawowego okreslenia "zajmowany na podstawie tyt. prawnego" ?; 2)Jaka jest defincja (dla potrzeb prawa podatkowego) modernizacji ?; 3)W zw. z 2), czy zastanawiał się Pan nt. wykładni systemowej z ustawą citowską (ulepszenie "w kilku odmianach" m .in. modernizacja); 4) Co oznacza "zająć" mieszkanie (na podstawie tytułu prawnego) - wykładnia gramatyczna, inne ? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Proste pytanie - proszę o prostą odpowiedź 29.04.03, 14:09 Nie dajesz za wygraną, Jacku. Spróbuj lepiej zawrzeć te pytania w nowym wątku, bo ekspert raczej nie wchodzi ponownie do wątków, które maja już niebieski ptaszek. Odpowiedz Link Zgłoś