Dodaj do ulubionych

skomplikowana sytuacja:-((

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 15:31
Mam prośbę, może ktoś mi doradzi.Wplątałam się w bardzo nieciekawą sytuację.Opiszę pokrótce:
-założyłam 2 lata temu działalność gospodarczą.Działalność była na moje nazwisko ale wszystkie decyzje podejmował "dobry" znajomy,on kierował firmą i wyznaczał strategię działania
-tak niestety się stało że z racji niezapłaconych mojej firmie faktur przez firmę tego samego znajomego, nazwijmy go kuba popadłam w długi i to spore.Firma mojego znajomego prawdopodobnie nie zapłaci mi ani grosza.
-nie mam płaconego zusu (zaległość ok.2000zł)telefonów (ok.5000zł) oraz dług u dostawcy na 40000zł
-w tej chwili toczy się sprawa sądowa o ten dług 40000zł
-pracuję "na czarno" bo legalnie się zatrudnić nie mogę (za chwilę komornik zajmie mi konto), nie mam ubezpieczenia zdrowotnego (z racji nieuregulowanego zusu), żadnych dóbr materialnych, nawet mieszkania.NIC
Proszę ogromnie o pomoc, niech wypowie się ktoś kompetentny- co mi grozi? czy ja w jakikolwiek sposób mogę udowodnić, że zrobiono ze mnie kozła ofiarnego i zostawiono na lodzie z długami. jak dochodzić spłaty swoich długów od Kuby (dodam, że sprawa sądowa tu nic nie załatwi-on ma już komornika na koncie i nie zapłaci mi ani grosza)
Jestem załamana, jestem młodą naiwną osobą i dałam się wkopać w niezłe bagno. Czy ktoś może mi pomóc i wskazać drogę co powinnam w tej sytuacji zrobić. Czy da się coś zrobić? Czy za te długi mogę pójść do więzienia za przestępstwo gospodarcze? Jak teraz będzie wyglądać moje życie. Jak spowodować żeby Kuba mnie spłacił a ja tym samym spłaciła dłużników??POMOCY!! Dodam że do tego mam depresję z tego powodu i żyć mi się odechciewa. Jeśli nie będzie wyjścia to nie wiem co zrobię. proszę niech ktoś potraktuje mnie poważnie i odpowie co w takiej sytuacji można zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: skomplikowana sytuacja:-(( IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 16:22
      Nic Ci nie zrobia jak nie masz skad, no chyba ze komornik Ci wejdzie na konta,
      nieruchomosci itp. Nie denerwuj sie, ,chcesz to napisz do mnie
      hiszpanka25@gazeta.pl i NIE WPADAJ W DEPRESJE tylko zacznij cos robic (wiem,
      latwo mi mowic). Trzymam kciuki.
    • cichydrapiezca Re: skomplikowana sytuacja:-(( 11.09.03, 21:34
      W polsce jest problem taki ze osoba fizyczna nie moze oglosic bankructwa...:(
      Po prostu odpowiadasz calym swoim majatkiem..... :((
      Dodatkowo nie wiem jak wyglada twoja sytuacja w Urzedzie Skarbowym. Czy VAT i
      Dochodowy masz zapłacony????.

Teraz jedynie co możesz spróbować zrobić to zmniejszyć trochę negatywne skutki
      tego co sie stało....Sądzę że dobrze by było gdyby to co piszę zweryfikował
      prawnik znający prawo gospodarcze i karno-skarbowe (może jest taki na forum i
      pomoze). Proponuje jednak aby:
      -zrobić renament wszystkich dokumentów które masz w firmie a które były
      związane z twoimi relacjami z kubą... zwłaszcza istotne będzie czy:
      - czy masz może jakieś dokumenty w których udzielałaś mu pełnomocnictwa?
      - czy jest cos co mozna podciagnąc pod zapłatę za jego "zarządzanie" twoją
      firmą?

Pierwsza droga legalna:)

Będziesz musiała swojego znajomego podać do sądu... Od tego jakie masz dowodu
      (papierki) i co będziesz mogła udowodnić zależy jakie podejście przy oskarżeniu
      go będziesz mogła zastosować.. Najlepiej gdyby udało ci się udowodnić że na
      Kuba działając na podstawie udzielonych mu pełnomocnictw(lub stosunku pracy z
      tobą) dokonał z premedytacją działania na twoją niekorzyść. Czyli oskarżasz go
      o oszustwo

Obawiam się jednak że nawet jeżeli uzyskasz wyrok skazujący na tego Pana to na
      działania komornika będziesz czekała lata a z twoich pieniędzy będą pokrywane
      zobowiązania

Problem się pojawi jeżeli to ty podpisywałaś wszystkie dokumenty i kontrachenci

• cichydrapiezca Jeszcze raz - przedtem poszedł niegotowy tekst 11.09.03, 21:55
        W polsce jest problem taki ze osoba fizyczna nie moze oglosic bankructwa...:(
        Po prostu odpowiadasz calym swoim majatkiem..... :((
        Dodatkowo nie wiem jak wyglada twoja sytuacja w Urzedzie Skarbowym. Czy VAT i
        Dochodowy masz zapłacony????.

Ale może to co napiszę trochę ci pomoże.

Teraz jedynie co możesz spróbować zrobić to zmniejszyć trochę negatywne skutki
        tego co sie stało....Sądzę że dobrze by było gdyby to co piszę zweryfikował
        prawnik znający prawo gospodarcze i karno-skarbowe (może jest taki na forum i
        pomoze).

Na początku proponuje zrobić renament wszystkich dokumentów które masz w
        firmie , szczególnie tych które były związane z twoimi relacjami z kubą...
        zwłaszcza istotne będzie czy:
        1czy masz może jakieś dokumenty w których udzielałaś mu pełnomocnictwa?
        2czy jest cos co mozna podciagnąc pod zapłatę za jego "zarządzanie" twoją firmą?
        -sprawdź czy osoba która sprzedała Ci towar na kredyt kupiecki nie była w
        kontakcie z tym panem... czy nie widziała/lub nie mogła podejrzewać że dochodzi
        od oszustwa.....

Następnie zastanowić się jako wersję wydarzeń chcesz opowiadać.... Generalnie
        wszystko zależy od szczegółów których ty nie podałaś na forum.....

Pierwsza droga:) w miarę oczywista

Dla Ciebie lepiej będzie jak uda Ci się znaleść papierki z którymi będziesz
        mogła pójść do policji (wydział przestępst gospodarczych) - gdyż wtedy
        działania będą dla ciebie tańsze i prawdopodobnie skuteczniejsze.

Będziesz musiała swojego znajomego podać do sądu (i może dodatkowo dostawcę)...
        Od tego jakie masz dowodu(papierki) i co będziesz mogła udowodnić zależy jakie
        podejście przy oskarżeniu go będziesz mogła zastosować.. Najlepiej gdyby udało
        ci się udowodnić że na Kuba działając na podstawie udzielonych mu pełnomocnictw
        (lub stosunku pracy z tobą) dokonał z premedytacją działania na twoją
        niekorzyść. Czyli oskarżasz go o oszustwo i najlepiej z współudziałem dostawcy.
        W przeciwnym przypadku będziesz jedynie dochodzić sądownego zapłacenia
        zobowiązań za fakturę(i tylko tyle)

Obawiam się jednak że nawet jeżeli uzyskasz wyrok skazujący na tego Pana to na
        działania komornika będziesz czekała lata a z twoich pieniędzy będą pokrywane
        zobowiązania. Trochę lepiej będzie jeżeli uda ci się udowodnić współwinę
        dostawcy - w takim przypadku masz przynajmniej szansę o to że zostanie ci tylko
        do zapłacenie ZUS i inne koszty które są związane z twoją firmą a nie z
        tranzakcjami z tym Panem.

Problem się pojawi jeżeli to ty podpisywałaś wszystkie dokumenty i kontrachenci
        tylko ciebie widzieli:). Ale wtedy też jest otwarta droga do ścigania tego pana
        o oszustwo - jeżeli tylko będziesz w stanie udowodnić kilka rzeczy:) - między
        innymi związanych z mechanizmem waszego działania.

Druga droga - jest drogą w cieniu... i nie chcę się na jej temat rozwodzić... o
        ile nie masz znajomych którzy są w stanie "przekonać" tego pana aby ci zapłacił
        i nic i tak nie zrobisz. A jeżeli masz znajomych to będziesz wiedzieć jak
        postąpić...

I na koniec....

Zastanów się nad tym aby dogadać się z wszystkimi stronami(oczywiście tylko
        tymi które nie były zamieszane w działania Kupy) abyś mogła spłacać na raty
        zobowiązania i aby komornik z ciebie zszedł... Przekonać ich możesz do tego tym
        że mają wtedy większe szanse na odzyskanie pieniędzy.....Dobrze by było również
        gdybyś była w stanie pożyczyć te pieniądze i spłacić długi a potem pożyczkę
        spłacać w ratach... Egzekucja komornicza i odsetki ustawowe są bardzo drogim
        interesem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka