Dodaj do ulubionych

Sklep internetowy - faktury czy paragon?

IP: 94.75.112.* 29.06.09, 23:54

Zamierzam otworzyc sklep internetowy. Czy powinienem wystawiac faktury VAT
klientom czy raczej nie? Czy do produktu kosztujacego 30 zl warto wystawiac
fakture czy raczej paragon?

Sorry za glupie pytania ale jestem nowy.
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? 30.06.09, 09:31
      Zakładam, że NIE masz na myśli kasy fiskalnej (bo sprzedaż przez nią łączy się z obowiązkiem wydawania paragonów przy każdej sprzedaży).

Faktury wystawia się (osobom fizycznym bez dz. gosp.) tylko wtedy, gdy tego zażądają. Jeżeli nie zażądają - możesz wystawiać, ale nie musisz.

Sprzedaż podmiotom gosp. musi być dokumentowana fakturą (nie ważne, czy nabywca jej zażąda czy nie).

Paragonu (rozumianego jako dokument sprzedaży - ale nie drukowanego przez kasę fisk.) w ogóle nie musisz wystawiać.
      • Gość: wojtek Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? IP: *.chello.pl 30.06.09, 21:50
        > Sprzedaż podmiotom gosp. musi być dokumentowana fakturą (nie ważne, czy
        > nabywca jej zażąda czy nie).

doprawdy? możesz podać konkretny artykuł ?
        • jck.x Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? 30.06.09, 22:27
          serio serio ! - art. 106 ust. 1 ustawy VAT.
          • Gość: wojtek Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? IP: *.chello.pl 01.07.09, 22:03
            haha zabawny jesteś

u mnie kupuje wiele firm,są to artykuły osobistego użytku,nikt mi nie podaje
            danych do faktur,i co mam sobie je wyczarować i wysmażyć fakturę ?

trzeba trochę pomyśleć a nie kierować się debilnymi przepisami,i nie wprowadzać
            innych w błąd
            • jck.x Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? 02.07.09, 08:08
              Sam pomyśl ! - Jeżeli nikt nie podaje ci danych, w tym nazwy nabywcy, to nie wystawiasz faktury. Tym bardziej, że mówimy o artykułach osobistego użytku (właśnie - czy firmy mogą kupować coś do osobistego użytku ??? faktura za tampoony, z której ktoś odliczy VAT ????)

Problem pojawia się, gdy znasz nabywcę i wiesz, że to podmiot gospodarczy i nie wystawiasz faktury.

Gdyby było inaczej, każdy kto kupuje np. na stacji benzynowej musiałby wypełniać oświadczenie, że jest/nie jest podmiotem gospodarczym !

Prawo niekiedy rzeczywiście bywa absurdalne, ale generalnie zostalo ono stworzone dla tych ludzi, ktorzy potrafią czynić użytek ze swojego mózgu...
      • Gość: Pa Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 21:57

Ok, dzieki! Ale co ja w takim razie mam wysylac klientom jesli nie fakture?

2. A czy przypadkiem wystawianie faktur nie bedzie mi pomocne w prowadzeniu
        ksiegowosci? Przeciez jakos trzeba udokumentowac sprzedaz...mam racje?

• jck.x Re: Sklep internetowy - faktury czy paragon? 02.07.09, 08:10
          Napisałem wyraźnie: faktury można wystawiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka