Dodaj do ulubionych

Szlachetne zdrowie.

25.11.12, 16:04
Centrum Zdrowia Dziecka,Klinika Zdrowia Dziecka,Chorzowskie Centrum Hematologii na skraju przepaści.Mowa tu o najmłodszym pokoleniu i to coraz bliżej nas.Kto za to odpowiada? Napłodzą sztucznych"ludzików, In Vitro? Problem jest poważny i widoczny z dolnego pułapu i pora na opamiętanie!Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • greenrs2 Re: Szlachetne zdrowie. 25.11.12, 17:48
      "Napłodzą sztucznych"ludzików, In Vitro? "

Czy mógłbyś to rozwinąć? Mam wrażenie, że Twój problem też jest coraz poważniejszy.
    • 22burza Re: Szlachetne zdrowie. 25.11.12, 19:44
      ja,myślę,że rozumię co Waple miał na myśli; dużo gadki na temat vitro,a co tym dzieciom mamy do zaoferowania? Dzieciak ,to dzieciak czy z próbówki czy normalnie poczęty chorować będzie,ten pierwszy może częściej niż ten drugi i co mają robić rodzice ?Pieniądze wydali na in vitro i kasa pusta ( tak jak ta państwowa),a dziecko kosztuje,pomijając już koszty dnia codziennego, jak przyjdzie choroba zaczyna się tragedia,kolejki do każdego specjalisty,dorosły poczeka (albo umrze),a jak dziecko chore,a na prywatne leczenie nie masz kasy,co wtedy ?
      • meg114 Re: Szlachetne zdrowie. 25.11.12, 23:08
        Burza, ale Greens nie chce zrozumieć Waple, tylko znów go dźgnąć. Jak to Greens...
        A problem jest poważny. Rząd zamiast zająć się wspomaganiem rodzin, idzie na spektakularne "rozwiązania".
      • greenrs2 Re: Szlachetne zdrowie. 25.11.12, 23:26
        Burza, jeśli chodzi o sytuację w służbie zdrowia to pełna zgoda. Też uważam, że jest ona skandaliczna. Tylko co to ma wspólnego z in vitro?
        Ktoś, kto pisze o "sztucznych ludzikach" i nazywa tak dzieci poczęte metodą in vitro, jest zwyczajnie tak głupi, że nie wie o czym pisze. Mam taką nadzieję, bo jeśli to nie to, to może być tylko gorzej...

A ty waple, zamiast narzekać na cenzurę, powinieneś sam poprosić hepika o usunięcie tego wątku aby zachować resztki twarzy.
        • g-48 Re: Szlachetne zdrowie. 26.11.12, 10:29
          Burza, jeśli chodzi o sytuację w służbie zdrowia to pełna zgoda. Też uważam, że
          > jest ona skandaliczna. Tylko co to ma wspólnego z in vitro?No mwidac ze w tej szkole ZOMOwskiej nie zwracano wam uwagi na myslenie tylko bicie.
          Jest proste :Dzieci na raka umieraja bo nie ma na lekarstwa a tu laduje sie kupe forsy na in vitro!
          Czy to juz dla ciebie i innych jasne?
          Sam mialem kolege w pracy gdzie przez in vitro byly piecioraczki jedno zmarlo po urodzeniu dwoje na spiaczke dziecieca a blizniaki byly w domu dziecka bo matka stala sie narkomanka.
          Wyjatek! moze ? ale dziwne ze i to poznalem.
          A tak na marginesie jak rosnie ta topola dla ciebie?
    • benedykt26 Re: Szlachetne zdrowie. 25.11.12, 22:42
      Zwiększyć składkę na ochronę zdrowia.
      • g-48 Re: Szlachetne zdrowie. 26.11.12, 10:40
        Zwiększyć składkę na ochronę zdrowia.
        Jedyny kierunek !
        Drugi zmniejszyc biurokracje i kazdemu dochtorkowi wsadzic do kieszeni kase fiskalna przy obliczaniu lapowek.
    • waple Re: Szlachetne zdrowie. 27.11.12, 13:29
      Do greenrs2:Aby było jasne.Co do mojej głupoty, tp się lepiej nie wypowiadaj, ja natomiast wiem ,że całkiem jeszcze nie zgłupiałem.In Vitro to kaprys ludzi, tych ludzi co nie mogą mieć swoich a za kaprysy się płaci.To ludzie bez doświadczenia jako rodzice, mamy mało problemów zdziećmi niechcianymi z rodzicami ale bez nich?Eutanazja dzieci już narodzonych z powodów ekonomicznych a tu przeznacza się setki milionów na nie wiadomo czy wyjdzie?Jestem rodzicem i sam to przechodziłem, białaczka syna.Moja rodzina miała szczęście, szpik zagrał od jego brata i żyje i już nawet pracuje.To jak myślisz co trzeba najpierw ratować?,życie czy, powiem tak może kiedyś życie, jak się uda?I nie jestem przeciw tym ludziom co jedynie tak mogą mieć dzieci, ale mam priorytety.I tu nie chodzi o mój proces decyzyjny,to tylko moja opinia a Ty o ile jeszcze teraz nie przyznajesz racji, to ją przynajmniej uszanuj . Ja Cię nie obrażam a Ty nie wysłuchałeś argumentów używasz błednych, moim zdaniem sformuowań.Pozdrawiam.
      • greenrs2 Re: Szlachetne zdrowie. 27.11.12, 14:38
        Waple, wbrew temu co sądzisz, szanuję Cię - a szczególnie Twoje zaangażowanie. Czy właściwie ulokowane to inna sprawa i każdy ma prawo mieć swoje zdanie.
        Co do samej metody in vitro, przykre jest, że stała się sprawą światopoglądową choć nie powinna.
        Ale mnie chodziło tylko o określenie, którego użyłeś w stosunku do dzieci poczętych tą metodą, nazywając ich "sztucznymi ludzikami". Może tego nie rozumiesz, ale jest to określenie mocno obraźliwe w stosunku do tych dzieci i ich rodziców. Podobnie jak stwierdzenie, że "in vitro to kaprys ludzi, którzy nie mogą mieć dzieci", które jest równie głupie i obraźliwe jak poprzednie. Zapewniam Cię, że dla tych ludzi to nie jest kaprys i te dzieci na pewno nie są "niechciane". Do tego co piszesz o "eutanazji dzieci już narodzonych z powodów ekonomicznych" pozwól, że się nie odniosę bo rozmawiamy na tym forum o Rudzie Śląskiej a nie Korei Płn czy jakimś innym totalitarnym kraju z drugiej półkuli.
        Czytając Twoje wypowiedzi naprawdę mam wątpliwości czy wiesz o czym piszesz, czy rozumiesz słowa eutanazja, in vitro i czy wiesz na czym ono polega. Dlatego proponuję byś znów zajął się referendum a nie wypowiadał się w kwestiach, które Cię przerastają.
    • fast-kajfasz Re: Szlachetne zdrowie. 27.11.12, 15:30
      "Kto za to odpowiada?" A kto rządzi? Przecież i tak będzie winne PIS, albo p. Dziedzic. Po co więc pytasz? Tak dla propagandy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka