Dodaj do ulubionych

Kalendarz szczepien

10.09.06, 21:33
Poniewaz bachula_gr zwrocila mi uwage, ze kalendarz szczepien jest inny niz w
Polsce mam prosbe- moglybyscie stworzyc tutaj taki kalendarz. Co prawda
pediatra z Aten, mowiaca po polsku powiedziala, ze jest bardzo podobny jak w
Polsce, ale wole wiedziec z wyprzedzeniem. Tym bardziej, ze moj szkrab po
20stym bedzie musial przyjac 2 dawke gruzlicy i wzw, oraz pierwsza HIB, ktora
ponoc w Grecji jest w standardzie. Nigdzie w necie nie moglam zanlesc takich
informacji wiec bede wdzieczna mamusia, ktore juz to przerobily smile
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Kalendarz szczepien 10.09.06, 22:12
      Babycool, ciezko bedzie tak stworzyc. W tutejszej ksiazeczce zdrowia nie ma
      wypisanego grafiku, nam pediatra na biezaco zleca kolejna wizyte i szczepienie,
      to czasami jest ruchome bo jak nie wirusik to cos innego.
      Poza tym widzez tez zmiany w stosunku do kalendarza szczepien starszej corki
      (trzy lata roznicy), na rynek wchodza nowe firmy, inne produkty, kolejne
      szczepionki sa refundowane przez poszczegolne fundusze etc.

Mysle, ze nie masz sie co martwic i przygotowywac na zapas. Jakis wielkich
      roznic nie ma, najczesciej to co np. w Polsce jest nadobowiazkowe tu jest w
      standardzie.

Ewentualnie zapytaj ta swoja polskojezyczna pediatre o jakis wydruk, grafik.
      Bedzie dobrze!
      • moletx Re: Kalendarz szczepien 10.09.06, 22:25
        to ja tez mam pytanko...czy w Grecji szczepi sie dzieci na gruzlice? Pytam bo
        moj 14,5 miesieczny maluch jeszcze nie byl na nia szczepiony.W UK tej
        szczepionki nie podaja...a wiem,ze powinnam go zaszczepic.
        • bachula_gr Re: Kalendarz szczepien 10.09.06, 23:41
          Gruzlica to φυματίωσις a szczepionka p/g to αντιφυματικό εμβόλιο (B.C.G.)
          Ze sciagi w ksiazeczce zdrowia wynika, ze szczepienie jest obowiazkowe dla
          dzieci objetych obowiazkiem szkolnym i szkola jest za to odpowiedzialna. W
          szczegolnych przypadkach szczepi sie niemowleta i powtarza dawke po 10 latach.

Moje panny nie byly szczepione, Twoj maluch tym bardziej sie nie lapie.
          • babycool Re: Kalendarz szczepien 11.09.06, 06:20
            Masz racje bede pytala na biezaco smile troche sie stresuje jak dam rade u
            lekarza, bo w Patrze nie ma polsko jezycznego, a obawiam sie ze po angielsku
            ktoras ze stron moze nie zrozumiec czegos ...

i z tego co wiem gruzlica w polsce jest obowiazkowa u szczepi sie na nia w 1
            roku... ale polski kalendarz szczepien polecial juz do grecji wiec jak cos to
            potwierdze po sprawdzeniu.

mam stresa, bo polozna mnie postraszyla, ze jak nie zrobie szczepien to mnie na
            lotnisku zamkna jak bede wracala tongue_out

• bachula_gr Re: Kalendarz szczepien 11.09.06, 08:52
              babycool napisała:

>> mam stresa, bo polozna mnie postraszyla, ze jak nie zrobie szczepien to mnie
              na lotnisku zamkna jak bede wracala tongue_out

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
              ??????????????????????????????????????????????
            • waleryana Gruźlica 11.09.06, 14:39
              > i z tego co wiem gruzlica w polsce jest obowiazkowa u szczepi sie na nia w 1
              > roku...

Ale tylko te dzieci, które nie mają blizny po szczepionce podawanej zaraz po
              urodzeniu. Większość tę bliznę ma (mój syn np.) i się ich nie szczepi w 12 m-cu.

> mam stresa, bo polozna mnie postraszyla, ze jak nie zrobie szczepien to mnie na
              >
              > lotnisku zamkna jak bede wracala tongue_out

?????????????????????????, że tak dołączę do Bachuli wink. Cóż to za bzdura
              jakaś? Kwarantanna ludzi nie obejmuje wink. A brak szczepień, nawet
              obowiązkowych, nie powoduje żadnych konsekwencji poza ew. niemożnością
              umieszczenia dziecka w państwowym przedszkolu (bo nawet do szkoły rejonowej już
              przyjąć muszą).
    • olna Re: Kalendarz szczepien 11.09.06, 12:52
      rzeczywiscie najwieksza roznica jest wlasnie ta gruzlica.Zastanawiam sie
      wlasnie nad doszczepieniem corki na wlasna reke bo do dzisiaj slabo mi sie robi
      jak sobie przypomne zeszloroczne czekanie cala dobe na wynik proby
      tuberkulinowej(tak kaszlala,ze pojerzewali nawet gruzlice).
      Hib jest faktycznie standardzie,takze MMR i zap.watroby typ B.No i oczywiscie
      te ktore sa w polsce obowiazkowe rowniez.
    • sylwialew Re: Kalendarz szczepien 11.09.06, 14:19
      ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
      hehehehehehe
      Wracajac do szczepien to jak moja siostra byla ostatnio to bylysmy u lekarza z
      jej synkeim i lekarz ogladal ksiazeczke ze szczepieniami i nie bylo problemu
      wszystkie rozpoznal wiec nie martw sie problemu nie bedzie
      • babycool Re: Kalendarz szczepien 12.09.06, 19:25
        no co sie dziwicie? tongue_out podobno jak nie zrobie dziecku szczepien obowiazkowych w
        Polsce to bede PRZESTEPCA tongue_out

Ok dziewczyny pocieszylyscie mnie ze szczepieniami!
        dzisiaj odebralam paszport synka smile JUHUHU smile Jutro lecimy smile
        • bachula_gr Re: Kalendarz szczepien 13.09.06, 08:49
          babycool napisała:
          > no co sie dziwicie? tongue_out podobno jak nie zrobie dziecku szczepien obowiazkowych
          w Polsce to bede PRZESTEPCA tongue_out

Jasne. I w ogole wszyscy Polacy z dziecmi, ktorzy przez te kilka lat kiedy sie
          szczepi malolaty na to i owo odwazyli sie opuscic kraj zostana sciagnieci na
          sile, skuci w kajdankach etc.
          Czas zmienic polozna, babycool.

Poza tym zawsze istnieje mozliwosc zaopatrzenia sie w obowiazkowa szczepionke z
          Polski i doszczepienia tutaj na miejscu. Zaden lekarz nie odmowi w takim
          przypadku.
    • sylwialew Re: Kalendarz szczepien 12.09.06, 22:03
      babycool szczesliwej podrozy i do uslyszenia juz na greckim terytorium smile
    • bachula_gr Re: Kalendarz szczepien 28.09.06, 00:11
      I jak? Zlozyliscie juz wiozyte miejscowemu pediatrze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka