Dodaj do ulubionych

Waznosc paszportu

22.05.07, 21:46
dziewczyny bede wracala do Grecji na dowodzie osobistym, a moj maly na
paszporcie tymczasowym. Wracamy 27 czerwca a paszport ma wazny do 13
wrzesnia. WJEDZIEMY? czy bedzie problem?! napiszcie mi szybko bo sie
denerwuje! Pozdrawiam z Polski!
Obserwuj wątek
    • moletx Re: Waznosc paszportu 23.05.07, 06:34
      Pewnie jest to jego pierwszy paszport-roczny,tak?
      Wjedziesz bez problemu!
    • olna Re: Waznosc paszportu 23.05.07, 08:39
      Oczywiscie,ze wjedziesz,przeciez paszport jest wazny.Ale dlaczego nie
      skorzystasz z okazji i nie wyrobisz mu w Polsce normalnego?Mysmy od razu tak
      zrobili kilka dni po urodzeniu malego,trwalo to ok 3 tygodni.
      Jak tam w Polsce?Tez niedlugo wyjedziemy.WRESZCIE!Pozdrawiam!
    • ana_mama_patrycji Re: Waznosc paszportu 23.05.07, 09:12
      Jak sie mylę to mnie poprawcie ale paszport musi mieć chyba 2 tygodnie ważności
      jeszcze żeby puścili za granicę, więc spokojnie Was puszczą.
      • bachula_gr Re: Waznosc paszportu 23.05.07, 13:32
        Jak sie mylę to mnie poprawcie ale paszport musi mieć chyba 2 tygodnie ważności
        > jeszcze żeby puścili za granicę,

co kraj to obyczaj. Do UK musisz miec wazny na 6miesiecy w przod, np.

Zadzwonilabym da pewnosci do biura paszportowego lub Ambasady Grecji w
        Warszawie- po co sie denerwowac na zapas.
        • flisvos Re: Waznosc paszportu 01.06.07, 11:33
          tak przy okazji watku, dziewczyny radze posprawdzac paszporty czy wazne i jak
          dlugo a przy najblizszej wizycie w ojczyznie je tam wymieniac, bo tu w Atenach
          to nie takie tanie i szybkie jest (nowy paszport ok 180e).
          • bachula_gr Re: Waznosc paszportu 01.06.07, 17:43
            flisvos napisała:

> tak przy okazji watku, dziewczyny radze posprawdzac paszporty czy wazne i jak
            > dlugo a przy najblizszej wizycie w ojczyznie je tam wymieniac.....

pod warunkiem, ze nie w sezonie letnim, no chyba, ze zaklada sie dluuuuuuzsza
            wizyte w kraju. Ja sie tak nabralam w zeszlym roku w Krakowie, mimo zaewnien
            Pani Jadzi oraz podania o przyspieszenie i stosownej za te przyjemnosc oplaty,
            w ciagu czterech tygodni nie zdolalalam odebrac. A mozna tego dokonac wylacznie
            o s o b i s c i e.
            Teraz sie przymierzam do ponownej wizyty w biurze p. Ciekawe czy po roku uda
            sie wygrzebac dokument? wink

>.....bo tu w Atenach to nie takie tanie i szybkie jest (nowy paszport ok 180e).

znaczna czesc tych kosztow to dyplomatyczny kurier do Warszawy.
    • bachula_gr Re: Waznosc paszportu 01.06.07, 17:45
      a propos jeszcze wyrabania paszortow polskich poza PL, grunt to znalezc
      sprytnego fotografa w GR bo wymagania fotograficzne sa przeogromnei nie ma
      zmiluj sie.
      Radze sie przygotowac:
      www.mswia.gov.pl/ftp/pdf/plakat_nowe_zdjecia_do_paszportu.pdf
      • flisvos Re: Waznosc paszportu 02.06.07, 11:26
        a tak zdjecia tez trzeba miec takei jak w Polsce a to do wytlumaczenia w
        greckich warunkach graniczy z cudem, ale co tam po 4 miesiacach oczekiwania,
        lzejszym portfelu o 200e mozna w koncu leciec do Aten i odebrac sobie ukochany
        paszportwink
        ps
        paszport mozna odebrac kurirem, ale podanie trzeba zlozyc osobiscie w konsulacie
        (w srodu od 13.30 do 18.30)
        jakby sie kiedys komus przydalo; tel do wydzialu paszportowego w Atenach
        +30 210 697 77 39
        • babycool Re: Waznosc paszportu 02.06.07, 20:34
          No i mialam kiedy napisac: Pani z paszportow powiedziala, ze nie bedzie
          problemu smile

• olna Re: Waznosc greckiego paszportu 09.06.07, 10:04
      Doszly mnie plotki,ze Serbowie nie akceptuja greckich starych paszportow,tzn
      tych poprzednich,nie najnowszego typu,nawet jesli sa jeszcze wazne.Myslicie
      dziewczyny,ze to prawda?Moga sie przyczepic?Maz i Ewka maja greckie wydane 4
      lata temu i teraz nie wiem co zrobic.Chyba wymienimy na nowe bo boje sie
      ryzykowac w Serbii.Oj znowu beda koszty,ech
      • grazyna0501 Re: Waznosc greckiego paszportu 10.06.07, 10:18
        nie akceptuja, bo one z koncem 2006 roku na mocy ustawy zostaly uniewaznione. w
        tej chwili do serbii tylko z nowym paszportem, a w unii mozna na grecki dowod,
        ale ten nowy, bo starych tez nie akceptuja. pozdrawiam serdecznie.
        • ana_mama_patrycji Re: Waznosc greckiego paszportu 10.06.07, 11:13
          Mam doczynienia glownie z wyjazdami przez Serbie i powiem ze z Serbami jest tak
          jak z Grekami. Zalezy na kogo sie trafi. Jeden przejedzie bez problemu na
          starym ale waznym a drugi nie sad nie ma reguly. Ale wiem ze czasem problemy sa.
          Nasze biuro zabiera pasazerow tylko z waznymi greckimi i polskimi paszportami.

Acha slyszalam od klientow ze Grecy maja problemy na lotnisku przy podrozy na
          dowod osobisty, niemam pojecia dlaczego, wiec doradzamy podroz Grekom na
          paszport.
          • izka7790 Re: Waznosc polskiego paszportu 10.06.07, 12:07

ana_mama_patrycji napisała:

> Mam doczynienia glownie z wyjazdami przez Serbie i powiem ze z Serbami jest
            tak jak z Grekami. Zalezy na kogo sie trafi. Jeden przejedzie bez problemu na
            > starym ale waznym a drugi nie sad nie ma reguly. Ale wiem ze czasem problemy
            sa. Nasze biuro zabiera pasazerow tylko z waznymi greckimi i polskimi
            paszportami. <

Będę wracała do Grecji z dziećmi właśnie przez Serbię a oni mają stare (chociaż
            ważne) paszporty, czy to oznacza, że mogę mieć problemy na granicy?
            • ana_mama_patrycji Re: Waznosc polskiego paszportu 10.06.07, 20:25
              dzieci maja greckie paszporty i wracaja do Grecji?? - roznie to bywa, we wtorek
              zapytam kierowcow jak to jest dokladnie. Z jakim przewoznikiem jedziesz????
      • olna Re: Waznosc greckiego paszportu-pytanie 12.06.07, 16:54
        jutro lub pojutrze skladamy wniosek na nowy paszport.I mam pytanie.Jak dlugo
        czeka sie na wydanie paszportu i czy przy skladaniu wniosku musza byc oboje
        rodzice?Moze wystarczy,ze maz zlozy a ja bede tylko przy odbiorze?Moze wiecie
        jeszcze czy jest szansa,ze po poludniu bedzie otwarte?
        • grazyna0501 Re: Waznosc greckiego paszportu-pytanie 12.06.07, 17:15
          u mnie na wsi popoludniu zamkniete. musza bezwzglednie byc oboje rodzice, a
          przy odbiorze jeden (ten na ktorego jest wystawiony kwit). czeka sie okolo 5-6
          dni.
        • bachula_gr Re: Waznosc greckiego paszportu-pytanie 12.06.07, 17:15
          Przy skladaniu wniosku musza byc OBYDWOJE rodzice i dzieci (jesli paszporty dla
          nich wlasnie), bo na miejscu osobiscie przed policjantem sklada sie podpisy.
          Odbierac moze jeden.
          My czekalismy kolo tygodnia ale to w Janinie.
      • ana_mama_patrycji Re: Waznosc greckiego paszportu 14.06.07, 10:37
        Dowiedzialam sie od kierowcow, ktorzy za bieraja pasazerow przez Serbie ze
        paszport czy stary czy nowy jest wazny do daty waznosci tak polski jak i
        grecki. Ale oczywiscie nigdy nie wiadomo do czego Serb sie przyczepi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka