Dodaj do ulubionych

Greckie chrzciny

21.06.07, 20:50
Pewnie gdzies to jest juz na forum i zaraz poszukam, ale jestem w szoku i
musze se pogadac.
Nasz kolega chrzci dziecko i bedzie 200osob, tance i hulanki. Ja widzialam w
sklepach rozne potrzebne rzeczy do chrztu i domyslalam, ze to chucznie ale az
tak?!

jak bylo u Was?
Obserwuj wątek
    • grazyna0501 Re: Greckie chrzciny 22.06.07, 08:27
      my miesiac temu przerabialismy chrzciny. narodu bylo niewiele jak na lokalne
      standardy (70 osob) i ogolnie bylo skromnie, bo caly ten przepych nie bardzo mi
      sie podoba. ale i tak rachunek byl czterocyfrowy. a z tymi
      rzeczami "potrzebnymi" do chrztu to generalnie sa wymysly sklepikarzy. jak
      zapytasz ksiedza, to powie, ze tylko biale obranko, recznik i krzyzyk sa
      potrzebne.
      niedawno pewna znajoma wyprawiala chrzciny- bylo 230 osob, orkiestra, tance i
      hulanki, kosciol ozdobiony balonami i wstazkami, poza tym mama chrzczonego
      delikwenta wystrojona w zlota kreacje, ktora moze bylaby efektowna gdyby nie
      to, ze byla od dwa numery zaciasna...
      • flisvos Re: Greckie chrzciny 22.06.07, 13:17
        tutaj chrzciny to tak jak male wesele, zawsze z przyjeciem, prezentami itp.
        z tego co widze to jest duuzo osob, kosciol przyzdobiony kwiatami i balonami,
        wszyscy odstawieni, a najbardziej rodzice chrzesni.
        moze ktos napisze co oplaca matka i ojciec chresni(wiem ze jest tego sporo); tu
        na wyspie jest zwyczaj ze po chrzcunach rodzice kupuja chrzesnym prezenty w
        podzece (i mowimu tu o zawrotnych kwotach)
        • grazyna0501 Re: Greckie chrzciny 22.06.07, 13:50
          zdaje sie, ze tradycyjnie chrzestny/chrzestna placi za kuferek, ktory zawiera
          ubranie, reczkiki, bielizne, krzyzyk, butelke oliwy (to wersja minimum) plus co
          tylko jeszcze chce. zwykle wersja minimum to okolo 800-1000 euro (ograniczenia
          gornego brak). pisze zwykle, bo oczywiscie wszystko zalezy od lokalnych relacji
          i mozliwosci. boubounieres (czyli to co wrecza sie gosciom) oplacaja rodzice.
          knajpa, bale i hulanki wedlug ustalen lokalnych wink rodzice kupuja
          chrzestnemu/chrzestnej prezent- cena zapewne zalezy od lokalnych mozliwosci.
    • filakia1 Re: o kurcze.... 22.06.07, 14:25
      mój ostatnio wymyslił, że skoro nasz ślub był w Polsce, to dziecko ochrzcimy w
      Grecji wrrrrrr.... to w takim razie trzeba bardzo sie nad tym zastanowić, bo ja
      nie lubię imprez spedowych crying

pozdrawiam
      • babycool suuuper :P 22.06.07, 20:59
        a to niezle smile
        Ale wiecie podoba mi sie pomysl wreczania gosciom boubouniers. Tylko widzialam
        w sklepach na chrzest jakies niezbyt w moim guscie, ale slubne widzialam w
        tiulu takie migdalki w slodkiej polewie. I postanowilam, ze na chrzcie Ariela
        wrecze kazdemu takie pudeleczko kazdemu gosciowi - chrzciny beda skromniusie
        wiec nie wykosztuje sie zbytnio smile Tylko czy to o to chodzi z tym boubouniers?

Te migdalki przypomnialy mi dziecinstwo jak ciocia z Francji mi je przywozila w
        roznych malusich slicznych pudeleczkach. MNIAM MNIAM ...
        • grazyna0501 Re: suuuper :P 24.06.07, 22:03
          zasadniczo to jest cos, np zabawka (jesli o chrzciny chodzi) do ktorej sa
          przywiazane takie wlasnie cukiereczki owiniete tiulem. a chodzi o to, zeby
          goscie pamietali wink u nas na pierwszych chrzcinach byly pluszowe kaczuszki, a
          na drugich drewniane samochodziki (i jedno i drugie wielkosci okolo 12-13 cm).
    • flisvos Re: Greckie chrzciny 24.06.07, 15:13
      jesli chodzi o prezent kupowany chrzesnym przez rodzicow to sie wypytalam i to
      zalezy ile chrzesni zainwestowali w chrzciny; moja kolezanka zaplacila ok 3000e
      a w podziece dostala torebke z 600e, hmm i biznes sie kreciwink
      • tutanka Re: Greckie chrzciny 28.09.13, 22:35
        Odkopałam wątek, bo właśnie dziś dostałam zaproszenie na chrzciny. Dziecka nie znam, rodziców też, ale znam chrzestną i ona nas zaprasza wink
        Podejrzewam, że będzie hucznie, bo w największym hotelu na wyspie i autobus dla gości wynajęty, a zaproszenia przepiękne, w szklanej tubie...
        No i mam pytanie.. na co się przygotowac jako gość. Pierwszy raz będe na chrzcie, idę tylko z córeczką, bo mąż w pracy. Rozumiem, że prezenty się daje? a kiedy, w jakim momencie? składa się życzenia, czy gdzieś zostawia te prezenty? Wypisuje się kartki z życzeniami? Jak dam kilka ubranek to będzie ok?
        • bachula_gr Re: Greckie chrzciny 29.09.13, 10:50
          Nie ma reguly, nie ma reguly.
          U nas we wsi jest zwyczaj odwiedzania lechony (matki w pologu 40-dniowym) w domu. Wtedy przynosi sie 3-w-1 czyli ciuch+kase+cos slodkiego. Wtedy juz na chrzciny sie idzie z golymi rekoma. To czesc osob. Obcy (przyjezdni, z dalszych kregow rodzinno-towarzyskich) przynosza prezenty (ciuchy najczesciej) do kosciola i po ceremonii wreczaja rodzicom.

Bylimy na chrzcinach wyjazdowych w roznych miejscach i wtedy z prezentem i karteczka okolicznosciowa w srodku. Prezent najczesciej wreczany na imprezie, bo pod kosciolem zamieszanie zdjeciowe, zyczeniowe, bombonierowe.

Wczoraj moje dziewczyny byly jako reprezezntacja rodziny na chrzcinach u bizensowych sasiadow (apteka w sasiedztwie hotelu). Czesc osob dawala prezenty po kosciele, czesc (jak my) zaniesie jutro do ich miejsca pracy czyli apteki wink

Zyczenia jak po slubie sklada sie rodzinie po, wypada tez przy odbiorze bomboniery wreczajacym je osobom zyczyc ogolnie ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ.
        • margarita6 Re: Greckie chrzciny 29.09.13, 14:35
          wyslalao mi za wczesnie...ubranka jak najbardziej ok,kartka z zyczeniem jest milym dodatkiem do prezentu.Teraz sa sliczne kartki greckie na chrzest i wiekszosc daje.
          Przy wyjsciu z Kosciola rozdaja boubouniery.
          Wszystko bedziesz wiedziala,nic skomplikowanego ,najlepiej isc za tlumemwink
          Na Eginie podejrzewam,ze bedzie tak jak w Atenachsmile
    • margarita6 Re: Greckie chrzciny 29.09.13, 14:31
      W Atenach prezenty sie daje po chrzecie ,przy wyjsciu z Kosciola,sklada sie tez wtedy zyczenia.

• tutanka Re: Greckie chrzciny 30.09.13, 19:43
        Dziękuję bardzo! Zdążyłam przed wyjściem przeczytać tylko odpowiedź Basi, ale się przydała bardzo smile Dałyśmy radę wink
        Dałam 2 ciuchy, zawieszkę na smoczek z misiem (założyłam, że greckie dziecko w tym wieku z pewnością ma smoczek i się nie pomyliłamwink) i zabawkę... Okazało się, że to ślub ze chrzcinami, a my nawet prezentu dla młodych nie miałyśmy, ale nikt nie zauważył...prezentów było mało, pewnie tak jak piszecie niektórzy dali podczas tej 40dniówki, ale też na zaproszeniach był nr konta. TO dopiero zobaczyłam dziś.
        Moja córka była oczywiście "najgrzeczniejsza" i się nabiegałam.. jedno jest pewne: co zjadłam to spaliłam wink Nigdy więcej na taką imprezę bez męża, chyba że trochę podrośnie i jej te fiu-bździu z głowy wywietrzeje...
        Poza tym cieszę się, że poszłam, bo wrażenia były niezłe. Pierwszy raz byłam tu na ślubie i pierwszy na chrzcie.
        Pierwszy taniec tańczyli we trójkę (Para Młoda z ochrzczoną córeczką)... pięknie to wyglądało wink
    • filakia1 Re: Greckie chrzciny 04.10.13, 22:35
      Właśnie odczytałam swój stary wpis hihi. No........... i przeżyłam greckie chrzciny swojej córci 2 lata temu. Były spokojne i niezbyt duże tylko najbliższa rodzina jakieś 30 osób smile czyli maleńko smile No i do Polski wróciliśmy z całym bagażnikiem ubrań i chwała! bo korzystam z nich do dziś i mała pikna jak modelka smile
      • lilalo1972 Re: Greckie chrzciny 23.10.13, 18:35
        no my sie szykujemy w nastepnym roku i sama nie wiem czy to lepiej czy gorzej. generalnie chyba gorzej, bo Penelopa bedzie wiecej rozumiala i zaloze sie, ze jak obcy z broda wezmie ja na rece to mu odspiewa niezly koncert zyczen! i w ogole nie widze takiego obrazku, zeby moj "aniolek" mial usiedziec na rekach u kogokolwiek wiecej niz minute! chyba juz przestane na ten temat pisac, bo sie zrobie chora.
        Dobrze, ze chrzestna to czlowiek o silnych nerwachwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka