jusiagra 06.03.05, 12:36 Mam pytanko czy orientuje sie pani czy u dziecka na stałej kuracji furaginem możliwe jest przeoczenie zakażenia i samowyleczenie furaginem?jeżeli moje pytanie jest mało czytelne wyjaśnie bardziej szczegółowo.- Dziękuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia_f Re: Pytanie do specj. od bakterii 06.03.05, 14:03 Nie wiem czy dobrze zrozumialam:)Czy chodzi o ujemny wynik posiewu?Owszem,w trakcie leczenia mozliwy jest falszywie ujemny wynik.Moze byc on zwiazany oczywiscie z faktem wyleczenia na skutek terapii antytbiotykiem,czy innym chemioterapeutykiem,moze byc tez wynikiem tego,ze leki przechodza do moczu i tam "zabijaja" bakterie,w zwiazku z czym w posiewie sie ich nie wykryje.Dlatego zwykle posiewy robi sie jakis czas po zakonczeniu terapii.Pozdrawiam Odpowiedz Link
jusiagra Re: Pytanie do specj. od bakterii 06.03.05, 14:38 szkopuł w tym że większość dzieci z chorym ukł. moczowym jest na stałym odkażaniu furaginem, ale z tego co zrozumiałam jeżeli furagin radzi sobie sam (bez antybiotyku) z tymi bakteriami i posiew jest jałowy to chyba nie ma czym sie martwić?!. Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz-Jola Odpowiedz Link
dziunia_f Re: Pytanie do specj. od bakterii 06.03.05, 14:49 Tak,wiem,ze dzieci z chorym ukl moczowym sa stale na jakis chemioterapeutykach.Owszem,jezeli mocz jest jalowy,wszystko jest ok:)Furagin dziala jak powinien:)Pozdrawiam.Magda Odpowiedz Link