03.03.10, 13:24
Mogę prosić o pozwolenie na pisanie na Waszym forum???
Obserwuj wątek
    • swigonka Re: ? 03.03.10, 13:27
      ? pewnie! ;0
      • reni5553 Re: ? 03.03.10, 13:33
        nati
        zostałaś przyjęta i jak sama zauważysz, możesz fizycznie pisać na
        forum
        dodatkowych pozwoleń nie potrzeba
        jedynie trzeba przestrzegać regulaminu forum.
        • szila2008 Re: ? 03.03.10, 17:47
          Witamy.
    • nati_1978 Re: ? 05.03.10, 08:05
      Witam!!!
      Trochę źle zaczęłam-ale obiecuje poprawę.Chciałam Was prosic o
      radę.Dwa lata temu zdiagnozowano u mnie SM-miałam straszne zawroty
      głowy oraz problemy z prawą stroną ciała...Zrobiono mi rezonans-
      wyszły zmiany demienilizacyjne,i potencjały wywołane też wyszły źle-
      więc wyszła diagnoza SM.Ja zwroty i bóle głowy miałam już dużo
      wcześniej-lecz neurulodzy mówią,że to nie był SM...Obecnie (
      właściwie od początku diagnozy) mam wysokie OB _ w granicach 55-80).
      Miałam robione badania Elisa Igg i Igm-oczywiście wyszły negatywne.
      Mój lekarz twierdzi (wrecz jest przekonany,że mam borelioze-a
      właściwie jjuż neuroboreliozę),byłam też u naczyniowca(badałam żyły
      szyjne-CCSVI-nie mam zwężeń-które są typowe u chorych na SM-
      delikatnie zasugerował,że to może jednak Borelioza.Nie wiem co mam
      robić...Słabo chodzę ,mam problemy z koncentracja,pamięcią-dwa razy
      nie poznałam mojej siostry..Pomózcie mi ...Co mam zrobić??Jakie
      badania powinnam zrobić??
      • margolcia_63 Re: ? 05.03.10, 13:44
        Witaj , przeczytaj wątek "autyzm, opóźniony rozwój u dziecka" , czy jakoś
        tak, bo mam dla Ciebie taką samą radę jak dla mamy. Z moich doświadczeń
        dr. Wielkoszyński ma najlepsze osiągnięcia w wykrywaniu zakażeń ale może
        niech wypowiedzą się inni. Pozdrawiam.
        • nati_1978 Re: ? 05.03.10, 14:37
          Margolciu bardzo Ci dziękuję!!!Przeczytałam-kontakt z dr W. juz mam
          mailowy-polecił mi zrobić badania Western Blot ...dzisiaj właśnie
          jadę....
        • babaelka-0 Re: ? 05.03.10, 14:39
          Witaj wsrod nas!

Jak masz kase to faktycznie najlepiej zrobic caly panel u doktora Wielkoszynskiego.
          A jak krucho u w tej materii to zaczelabym leczenie,bez ogladania sie na wyniki,a to ze wzgledu na stan zdrowia jaki jest u Ciebie aktualnie
          Moze lekarz ktory na podstawie objawow klinicznych zdiagnozowal
          borelioze podejmie sie niestandarowego leczenia?

Pozdrawiam
          Elka

• szila2008 Re: ? 05.03.10, 17:02
            Nati Ela ma rację.Nawet jeśli testy wyjdą ci ujemne warto zacząć
            próbne leczenie.Nic już nie masz do stracenia.
            • swigonka Re: ? 05.03.10, 17:24
              może niech flork się odezwie- on mam cały czas diagnozę sm, a po leczeniu bb
              poczuł poprawę smile
              • babaelka-0 Re: ? 05.03.10, 21:03
                Badanie MRi wykazalo u mnie zmiany demielizacyjne rdzenia kregowego w odc.szyjnym.
                Mialam sporo szczescia,ze zbieglo sie to z diagnoza boreliozy,w innym razie tez bylabym przeswiadczona ze choruje na SM.

Pozdrawiam
                Elka
                • nati_1978 Re: ? 06.03.10, 09:37
                  Wczoraj byłam na pobraniu krwi u dr W.We wtoerk bedę miała
                  wyniki.Jak wyjdą negatywne to i tak będę brała antybiotyki.Też mam
                  mnóstwo zmian demienilizacyjnych ale w mózgu i móżdżku...
                  • swigonka poczytaj 06.03.10, 13:11
                    www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=547
                    • margolcia_63 Re: poczytaj 06.03.10, 16:22
                      Nati, działasz jak burza. Brawo! Napisz, czy dr. z Wielkoszyński będzie
                      Cię prowadził, czy masz innego lekarza?
                      • nati_1978 Re: poczytaj 06.03.10, 18:52
                        Ja na razie mailuję z dr Wielkoszyńskim-ale wczoraj jak pobierał mi
                        krew to uzgodniłam z Nim,że będzie moim lekarzem
                        (huuurrrraaaa)...Dziś byłam w moim stowarzyszeniu chorych na SM-
                        duuużo mówili o boreliozie-ja oczywiście też winkMyślę ,że dużo osób
                        będzie się zastanawiać czy może też nie mają boreliozy...Całuję kiss
                        • raf.99 Re: poczytaj 06.03.10, 19:35
                          Nati, w razie ujemnych wyników badań serologicznych na Bb, wątpliwości, itp. warto może zrobić badanie CD57.
                          Ja po 7 miesiącach leczenia Bb wg ILADS mam pierwsze potwierdzenie choroby na papierze. CD57+CD3-: 11.
                          Czekam na wyniki WB.
                          Wcześniej wszystko (Eisa, WB, PCR, koinfekcje) było ujemne. Ja natomiast nie miałem wątpliwości co do zasadności leczenia - efekty kliniczne mówiły że to właściwa droga.

Co do zaburzeń jakie Bb potrafi spowodować w różnych organach... Znam osobę z ponad 30-letnią boreliozą u której najprawdopodobniej właśnie Bb spowodowała niemal zupełny zanik tarczycy oraz obumieranie móżdżku. Przeróżne badanie robione przez lata nie dały żadnej sensownej diagnozy. Już w pierwszych tygodniach leczenia boreliozy wg ILADS były silne herksy i odczuwalna poprawa jak chodzi o funkcje poznawcze...
                          • nati_1978 Re: poczytaj 07.03.10, 09:33
                            Rafie 99 bardzo dziękuję!!!

Wczoraj na spotakniu w ŚSCh na SM była babeczka niby z SM-em ale
                            leczy się też na boreliozę-rozmawiałam z Nią i też mi mówiła żeby
                            leczyć borelkę!!!!Tym bardziej,że bataferon na mnie bardzo źle
                            zadziałał no i non stop mam wysokie OB (około 70).

Teraz powoli czytam Wasze posty i uczę się jak walczyć z borelią...
                            • szila2008 Re: poczytaj 07.03.10, 09:38
                              Nato mam nadzieję,że sie uda.Oglądałaś film Under our skin,jeśli
                              dobrze napisałam tytuł,tak jest też o SM i bb.
                              • szila2008 Re: poczytaj 07.03.10, 09:39
                                Oczywiście nati a nie nato.
                                • nati_1978 Re: poczytaj 07.03.10, 09:48
                                  Tak widziałam ten film pierwszy raz rok temu...Zrobił na mnie
                                  ogromne wrażenie-wtedy rozmawiałam z moim neuro ale mnie lekko
                                  wyśmiał...Teraz oglądam znowu ten film i analizuję go sama-jest mi
                                  też dużo prościej bo już nie jestem sama (jesteście Wy wink )
                                  Dziękuję również pewnej osobie ,która chyba też pisze na tym forum-
                                  bo to ona pokazała mi drogę między innym do Was!!!
                                  • margolcia_63 Re: poczytaj 07.03.10, 14:34
                                    Nati, czy doczytałaś już, że chlamydie i mykoplazmy też są podejrzewane o
                                    związek z SM. Rozmawiaj z dr. by tego tropu nie pominąć. Tak sobie myślę,
                                    że bez względu na diagnozę, jeśli masz zamiar wejść w próbną
                                    antybiotykoterapię już zacznij stosować dietę przeciwgrzybiczą, będziesz
                                    miała łatwiej potem, zwłaszcza, że to bardzo zdrowa dieta. Napisz, czy
                                    miałaś kleszcza? Pozdrawiam.
                                    • nati_1978 Re: poczytaj 08.03.10, 08:22
                                      Hejka!!!

Tak o chlamydii i mykpolaźmie pamiętam doskonale smile Też robiłam
                                      badania u dr w ich kierunku.

Nie pamiętam żeby kiedykolwiek ugryzł mnie kleszcz-ale dużo
                                      jeździłam w góry-spałam pod namiotami...No i jeszcze jest ta posatć
                                      kleszcza Nimfa....
                                      • raf.99 Re: poczytaj 08.03.10, 23:24
                                        Jest nimfa, jest też larwa - wielkości ziarenka maku...
                                        Poza tym, jeśli moskity przenoszą malarię, czemu komary, muchy
                                        końskie i inne insekty miałyby nie przenosic boreliozy i
                                        koinfekcji...

Kleszcza, nimfy można nie zauważyc, można też nie pamiętac
                                        zauważonego ugryzienia...
                                        Kiedy moja choroba wybuchła w maju zeszłego roku, jedyne co
                                        kojarzyłem to dwa dziwne pryszcze sprzed 2-3 tygodni w różnych
                                        częściach ciała. Pojawiły się po wycieczce rowerowej. Były duże i
                                        nie chciały zniknąc przez dobry tydzień. Niedługo potem wszystko się
                                        zaczęło. Czy to były pozostałości dwóch kleszczy, nimf czy larw...
                                        Dopiero 4 miesiące później i po dwóch miesiącach leczenia ILADS,
                                        kiedy mój intelekt i pamięc stopniowo wracały na właściwe miejsce,
                                        doznałem olśnienia i przypomniałem sobie że poprzedniego lata
                                        również wyrwałem coś dziwnego wbitego w skórę. Kosiłem trawę, nie
                                        miałem okularów, nie zwróciłem uwagi. Oderwałem częśc, zdrapałem
                                        resztę, bo nie chciała odpaśc. Została mała dziurka w skórze do
                                        krwi.
                                        Stopniowo przypomniałem sobie późniejsze dziwne epizody niedomagań i
                                        dolegliwości, które pojawiały się rzadko i mijały. Okazało się że
                                        choruję dłużej niż sądziłem.
                                        Ile razy wcześniej w życiu mogłem rozdrapac kleszcza - uprawiając
                                        namiętnie freeride na rowerze górskim, łażąc non stop po górach i
                                        lasach, biwakując pod namiotem...

Nikt żyjąc w naszej częsci Europy tak naprawdę nie może
                                        odpowiedzialnie stwierdzic że na pewno nie miał w życiu kleszcza...
                                        • nati_1978 Re: poczytaj 10.03.10, 13:21
                                          Hejka wszystkim!!!

Dziś dostałam maila od doktora:

Wynik jest graniczny w IgM - nie można wiec wykluczyc borelki. IgG
                                          ujemne.
                                          Chlamydii i mycoplasm jeszcze nie robilem - wyniki będą w przyszly
                                          poniedziałek.
                                          Pozdrawiam,

Czyli jest szansa ,że to borelka!!!!

• szila2008 Re: poczytaj 10.03.10, 16:06
                                            Nati w twoim przypadku trzymam kciuki żeby to była bb.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka