Dodaj do ulubionych

Badanie z moczu-znających temat proszę o pomoc

15.06.10, 19:09
Witam smile
To już Mój drugi temat na tym forum pierwszy to "Porażenie nerwu
twarzowego po porodzie" Posłuchałam waszych rad zrobiłam wszystkie
możliwe badania łacznie z CD57 i napisałam maila do doktora W.
Obecnie jestem na próbnej antybiotykoterapi zalecenia to 2x100
Doxyrtio M przez 30 dni a na ostatnie 10 dni mam też właczyć
Metronidazol. Doktor zalecił po kilku tyg. zrobić WB ale ja
chciałabym zrobić dodatkowo badanie z moczu. Mam więc prośbę kiedy
najlepiej zrobić to badanie czy w trakcie brania antybiotyku czy
zaraz po zakończeniu.Jeśli w trakcie to w którym tygodniu go
robiliście? W tej chwili mija mi 14 dzien na samej doxy.
Z góry dziekuję za wszystkie pomocne wypowiedzi. Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • swigonka Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 15.06.10, 20:28
      Badanie robisz będąc na antybiotyku, myślę, że przynajmniej tydzień. Ja tak
      robiłam. chyba po 10 dniach....
      zbierasz mocz smile przez 3 dni- sik poranny wink
    • szafirek_80 Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 16.06.10, 09:03
      Ja robiłam to badanie po 3 tygodniach brania antybiotyków (wg
      zalecenia mojego lekarza). Kasia
      • szafirek_80 Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 16.06.10, 09:15
        I jeszcze jedno, nie wiem czy to miało jakieś znaczenie dla badania,
        ale brałam tynidazol od początku próbnej antybiotykoterapii. Może w
        Twoim przypadku test trzeba byłoby zrobić później?
        • gozillas Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 20.10.10, 13:10
          Witam. Jaka jest wiarygodność tego testu w porównaniu do elisy , WB czy PCR? Mogą zdarzyć się wyniki fałszywie dodatnie?
          • szafirek_80 Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 20.10.10, 14:54
            gozillas napisał:

> Witam. Jaka jest wiarygodność tego testu w porównaniu do elisy , WB czy PCR? Mo
            > gą zdarzyć się wyniki fałszywie dodatnie?

Nie wiem czy mogą być wyniki fałszywie dodatnie. W moim przypadku wszystkie testy (WB, PCR) wychodziły negatywne (jedynie niedługo po ugryzieniu wyszedł wynik wątpliwy w elisie). Dopiero badanie z moczu (po miesięcznej terapii antybiotykowej) wykazało boreliozę (po prawie dwóch latach od ugryzienia). Pozdrawiam.
            Kasia
            • kkkkk4 Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 20.10.10, 23:30
              Jaka jest wiarygodnośc badania? Czy jeśli mojej mamie wychodzi mi ujemnie to może myślec o kończeniu dlugiej terapii antybiotykowej?? Objawy są ale prawdopodobnie od grzyba (wyszedl w badaniach)
            • kkkkk4 Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 20.10.10, 23:33
              Jaka jest wiarygodnośc badania? Czy jeśli mojej mamie wychodzi mi ujemnie to może myślec o kończeniu dlugiej terapii antybiotykowej?? Objawy są ale prawdopodobnie od grzyba (wyszedl w badaniach)
              • lastszogun Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 28.10.10, 23:03
                nikt jeszcze nie wymyslił testu na BB, testu który by dawał odpowiedż na fundamentalne pytanie:
                choruje czy nie??
                obecne na rynku testy sa bardziej lub mniej przydatne i tylko portfele staja sie coraz cienszesmile

jesli masz podejrzenia co do BB, to proponuje pod nadzorem lekarza , podkreslam pod nadzorem lekarza obcykanego w temacie BB, przeprowadzic próbna antybitykoterapię, organizm sam nam da odpowiedż czy złapalismy kretka czy jestesmy czyscismilesmile
                • mniamumniamu Re: Badanie z moczu-znających temat proszę o pomo 29.10.10, 08:23
                  Zgadzam się. Ja co prawda robiłam badania z moczu, ale tak naprawdę już pierwsze dawki doxycykliny i to standardowe przyniosły mi odpowiedź co do moejj choroby.
                  • koala101-0 badanie z moczu - wyniki 23.01.11, 14:57
                    bardzo się boję, ze ten test z moczu wyjdzie mi fałszywie ujemnie (bo czuję, że jestem nadal chora). Robię go dla moich rodziców z którymi mieszkam i którzy mają dość mojego leczenia. Dopiero wczoraj dorzuciłam antybiotyk bakteriobójczy (duomox) bo jak się okazuje nie miałam w zestawie abx bakteriobójczego (unidox, rifampicyna i tinidazol). Jakie macie doświadczenia z tym badaniem? Wyszedł komuś wynik ujemny mimo, że czuje się nadal chory?
                    • koala101-0 wynik ujemny 17.02.11, 19:39
                      wyszedł mi ujemny wynik. rodzice wysyłają mnie do psychiatry. Mam dość tego głupiego życia. Ale nie martwcie się nie popełniam samobójstwa.
                      • margolcia_63 Re: wynik ujemny 17.02.11, 20:16
                        No to koala, Ty wyślij rodziców do komputera, niech sią trochę zainteresują, z czym może mieć doczynienia ich córka, sama opieka psychiatryczna jest wątpliwie skuteczna przy bb ale jak nie trafisz na trop i nie będziesz się leczyć, to może Ci pozostać tylko taka ścieżka. Może jak dla nich są tak istotne wyniki. to się jeszcze wykosztuj i idź na biorezonans, tam na pewno coś ci wyjdziewink Może zaproponuj, by sami poszukali opinii np. na tym forum.
                        Daj im to poczytać.
                        borelioza.gazetka.eu/artyk/neuropsychiatryczna.pdf
                        • koala101-0 Re: wynik ujemny 17.02.11, 20:23
                          margolcia mam ograniczonych rodziców, że sie tak wyrażę, i nic czytać nie będą. Nieraz im proponowałam aby poczytali i nic. Na prawdę są ograniczeni...!
                          • margolcia_63 Re: wynik ujemny 17.02.11, 20:43
                            Na tak, na to nie ma lekarstwa ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że przyjęli postawę strusia, czyli łeb w piasek i może problem sam się rozwieje. Ty, musisz sama wziąć odpowiedzialność za swoje życie, bo innego możesz nie mieć, kradnij, sprzedawaj siebie , żebraj, a może ktoś Cię wesprze i pomoże bezinteresownie, i tego życzę najbardziej. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka