Dodaj do ulubionych

Dawkowanie antybiotyków

06.07.10, 19:16
Tak sobie oglądam jakie antybiotyki bierzecie i zastanawia mnie jedna rzecz...Leczę się u lekarza polecanego na forum, a dawki antybiotyków mam dużo dużo mniejsze niż większośc (a może i każdy )z Was. Mam chyba 9-letnią neuroboreliozę (wcześniej diagnoza SM).Obecnie biorę Zamur 500 1 tabl 2x dziennie, Unidox Solutab 1 tabl 2x dziennie,Nystatyne 3x po skończeniu Unidoxu czyli za 4 dni rozpoczynam Ryfampicyne 300mg 1x dziennie.Nie żebym wolała duże dawki, po prostu mnie zastanawia dlaczego taka różnica.
A czy Ryfampicyna jest na samą boreliozę czy na koinfekcje tez??Chlamydie mam negatywna a Mycoplazmę graniczną (w opisie możliwe przeszłam w przeszłosci).
Obserwuj wątek
    • ewa.sm-borelioza Re: Dawkowanie antybiotyków 06.07.10, 20:08
      Witaj,

Myslę, że nie warto się sugerować odmiennymi dawkami innych forumowiczow. Kazda terapia jest indywidualna i zalezna od wielu czynnikow. Czasem trzeba zaufać lekarzowi. Jestem w podobnej diagnostycznej sytuacji do Twojej- 8 lat sm-u, ktory prawdopodobnie jest ponad 12 letnia borelioza i mykoplazma (+) i pewnie czyms jeszczesad Brak slów...

Pozdrawiam,
      Ewa
      ewa.koszalin@gmail.com
    • marzena1963 Re: Dawkowanie antybiotyków 06.07.10, 22:00
      Rifampicyna często jest stosowana na bartonellę, a poprawniej na BLO (Organizm Podobny do Bartonelli). Prawdziwe paskudztwo. Jeśli wpiszesz w naszą wyszukiwarkę forumową nazwę leku znajdziesz sporo wiecej o nim informacji niż jest na ulotce. I wiele ważnych w naszym leczeniu wskazówek. Radzę Ci w taki sposób zapoznawać się z kolejnymi składnikami naszego "menu". Po takiej lekturze niewiele może Cię zaskoczyć.
      Mnie to bardzo pomogło.

Powodzenia w leczeniu smile

-------------
      - dla zainteresowanych mój wątek tiny.pl/s7pk
      borelioza.org - strona Stowarzyszenia Chorych Na Boreliozę
      • fantastica.nusia Re: Dawkowanie antybiotyków 06.07.10, 22:15
        Możliwe,że lekarz sugeruje się przy ustalaniu dawki ogólnym stanem pacjenta,oraz chorobami współistniejącymi.Ja również miałam ostrożnie włączany np. biotrakson.
        • dx771 Re: Dawkowanie antybiotyków 06.07.10, 22:36
          Moje obserwacje są takie że w ciężkich przypadkach przy agresywnym leczeniu (już na początku terapii) organizm wielu osób wysiada i nie da się dalej leczyć (herxy, toksyny a może jeszcze coś innego). Pewnie taka byłą intencja lekarza byś nie wysiadła po kilku tygodniach/miesiącach antybiotyków.A dawki zwiększy Ci w następnych zestawach gdy oceni reakcję Twojego organizmu.

To nie dotyczy oczywiście Ciebie, ale zauważyłem na forum ostatnio manierę zabawy w detektywów w temacie: czy lekarze odpowiednio nasz leczą.
          A że antybiotyki źle dobrane, a że dawki złe itp.

• marzena1963 Re: Dawkowanie antybiotyków 06.07.10, 23:31

Święta prawda Dx!

Jeden z podstawowych warunków udanego leczenia, to zaufanie do lekarza.
            A ponieważ mamy być partnerem w leczeniu koniecznie trzeba wyposażyć się jak najszybciej w spory bagaż wiedzy o tej chorobie i jej niuansach. Dopiero z nim w głowie udać się w tę długą podróż. Będzie zdecydowanie bezpieczniejsza.
            A i tak wystarczy nam w niej wątpliwości.

• ittaa Re: Dawkowanie antybiotyków 07.07.10, 01:00
              Pamiętajcie, że trzeba też wziąć pod uwagę, iż inną dawkę
              antybiotyku dostanie osoba ważąca 50kg, a inną osoba z wagą 90kg.
              • fantastica.nusia Re: Dawkowanie antybiotyków 07.07.10, 01:50
                Mnie nie dziwi zadawanie pytań szczególnie u osób które zaczynają
                leczenie.Nie odbieram tego jako brak zaufania do lekarza.Chociaż
                myślę,że nie byłby on taki nieuzasadniony.Nie mam tu na myśli lekarzy
                znanych z forum ale ten sztab przez który byliśmy odsyłani i
                lekceważeni prze lata.
    • sangwinik_1 Re: Dawkowanie antybiotyków 15.05.11, 14:07
      Witam
      Mam przepisane tetra 2xdziennie. Co ile godzin robic odstępy czasowe? moze byc np o 11 i 20??? rano na czczo biore jeszcze jeden abx wiec nie moge wczesniej niz o 11 wziac tetre. Bralam dotychczas o 11 i 22. ale to za późno zważywszy ze za 2h czyli kolo północy musze wziac probiotyk. Moze byc 9h pomiedzy dawkami? cz powinno być wiecej???
      prosze o info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka