gmbh1 22.11.10, 11:15 witajcie! mam mega stracha! eeg wyszło nieprawidłowo jutro robię rezonans głowy! BOJĘ SIĘ! boję sei wyniku i boję sie samego badania! ktos z Was miał???? pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz6960 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 11:47 Witaj, miałem już 2 razy jest ok. Trzymaj sie! Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 12:14 ja sie boje,ze sie udusze! ze maszyna sie zatnie i ja tam zostane wiem glupie,ale mam takie mysli i jakie masz wyniki? co Ci wyszlo? prosze o wsparcie Odpowiedz Link
bagnowska Re: eeg, rezonans 22.11.10, 12:26 Witaj. Nie wiem, na jakim aparacie będzie twoje badanie, zamknietym czy półotwartym. Musisz powiedzieć o swoich lękach prowadzącemu badanie. Badanie obiektywnie nie jest inwazyjne , ale ludzie z lękami, fobiami ( a któż ich nie ma...) mogą odczuwać pewien dyskomfort związany z lekkim ale ciągłym szumem i uczuciem zamknęcia. Pooddychaj spokojnie przed badaniem, dotleń się i spokojnie je przejdziesz. EEG często w neuroboreliozie wychodzi nieprawidłowe, również badanie MRI może wykazać zmiany. Ale ten temat masz przecież przerobiony! To tylko obraz tego, w czym już przecież wiesz. Mnóstwo ludzi dowiaduje się, że ma zmiany, a to w typie naczyniowych, a to demielinizacyjnych, również po mikroudarach lub mikrowylewach, o których nie mamy pojęcia, że były, takie zmiany mogą się ukazać. Podejdź spokojnie i racjonalnie do sprawy, będzie dobrze!!! Źle już było Pozdrówka, Basia Odpowiedz Link
lukasz6960 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 12:35 Mi wyszło kilka zmian za drugim razem nawet jedna "świecąca". A na rezonans trafiłem dzięki pni neurolog która chciała wciągnąć mnie w SM!!! gmbh1 napisała: > ja sie boje,ze sie udusze! ze maszyna sie zatnie i ja tam zostane wiem glupie,a > le mam takie mysli > i jakie masz wyniki? co Ci wyszlo? > prosze o wsparcie Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 13:00 na sama mysl słabo mi!!! eeg wyszlo-ze sa jakeis zmiany w przednich czyms tam....i lekarz, u ktorego lecze moje stany depresyjne zalecil rezonans! z lekarzem ob bb nigdy ni bylo mowy o neuroboreliozie- pytał tylko czy głowa boli-czasami tak, jak kazdego jezu jak się boję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie wiem cyz jutro pojde??? nei wiem! ryczec mi sie chce Odpowiedz Link
ines108 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 13:55 Pamiętaj że strach to stan emocjonalny - nie może zrobić ci krzywdy - to uczucie jak każde inne tyle że mało przyjemne. Borelioza bardzo wzmaga takie doznania ! Musisz pamiętać że to choroba powoduje twoje lęki, nie ty. Rozłużmy to na czynniki pierwsze - Jak widzisz przy borelce wychodzą zmiany w eeg- to że wyszły w badaniu nie oznacza że przed badaniem ich nie było więc nie zmienia to nic w twoim samopoczuciu a i leczenie pewnie będzie bez zmian - bo ich źródłem jest bb czyli coś co już leczysz. Borelioza czy neuroborelioza jedno i drugie może się paskudnie leczyć - znam osobę z postacią stawową która się już tego cholerstwa nie pozbędzie a są osoby wyleczone które już niedowłady miały - jak tego nie nazwiesz przyczyną jest BB i powodzenie leczenia jest sprawą indywidualną. Nie powiem Ci nie bój się - bo wiem jakie stany lękowe to cholerstwo powoduje. Staraj się nie bać strachu - wiem jak to dziwnie brzmi ale u mnie czasami działa. Pozdrawiam i trzymam mocno kciuki. Odpowiedz Link
dartom.www Re: eeg, rezonans 22.11.10, 13:30 Witaj. Ja miałem również EEG nieprawidłowe, bardzo nieprawidłowe. Natomiast rezonans (2 razy) wyszedł w porządku, mimo to głowa bolała przeokrutnie. Tak jak napisane niżej nie są różne "maszyny" do rezonansu. Ja byłem tylko częściowo "zamknięty" w rezonansie. Naprawdę nie ma się czego bać. Podczas padania stuka, puka i trzeszczy. Tak ma być. Pamiętaj, żeby ubrać się w ubrania, w których nie ma elementów metalowych, bo wyniki może zostać sfałszowany. Będziesz musiała się poprostu rozebrać z ubrani z elementami metalowymi. Kolczyki itp. chyba odpadają - musisz chyba zdjąć jak nosisz. Powtarzam. Nie ma się czego bać. pozdrawiam Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 13:51 dzieki za wsparcie tym nieprawidlowym eg tak sie przerazilam! mam stany depresyjne i zaburzenia widzenia niby to od depresjii bo rzeczywiscie sa dni kiedy widze oki, nic mi sie nie rozmazuje,widze"ostro" Boze jak się boję!!!! musze chyba melisy napic sie na noc Odpowiedz Link
dartom.www Re: eeg, rezonans 22.11.10, 14:44 Witaj ponownie. Powinnaś otrzymać leki przeciwpadaczkowe. Ja je biorę (carbamazepina). Oprócz działania przeciwpadaczkowego, stabilizują nastrój. - Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 14:59 mam taka panikę,ze na chwile obecna jestem w stanie zrezygnwac z tego badania! matko!!!! Odpowiedz Link
ziucia48 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 15:16 Nie panikuj , nie ma sie czego bać Rozumiem Cie bardzo dobrze bo tez tak sie okropnie bałam przed badaniem bo nie wiedziałam na czym to polega. Wklejam Ci poniżej fragment z opisu jak wygląda takie badanie poczytaj i nie bój sie bo naprawdę nie ma czego "U części pacjentów może występować lęk przed przebywaniem w małym zamkniętym pomieszczeniu - klaustrofobia. Systemy rezonansu magnetycznego, z których korzysta ENEL-MED są tak konstruowane, aby badanie było jak najmniej uciążliwe dla pacjenta. Otwory tunelu magnesów są specjalnie rozszerzane, a wewnątrz tunelu zainstalowane jest dodatkowe oświetlenie. Czasami stosowane są układy luster, umożliwiające patrzenie na zewnątrz magnesu. Przez całe badanie pacjent jest pod nadzorem operatorów, utrzymuje z nimi kontakt głosowy za pomocą interkomu, oraz ma możliwość przerwania badania i przywołania obsługi za pomocą specjalnego przycisku." Nie rezugnuj z badania , dasz radę ....powodzenia . Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 15:24 dzieki za wszystkie słowa! a moze lepiej tomograf zrobic? ale on jest mniej dokładny boję sie tez wyniku! te nieprawidlowe eeg tak mnie rozwaliło! no dobra! musze byc twarda!! dzieki! w sorde powiem jak bylo-jak przezyje Odpowiedz Link
ines108 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 15:24 Wiesz co może masz atak paniki? Bo tego badania naprawdę nie ma co się bać ? Masz fajnego lekarza internistę? Może ci xanax (tańszy zamiren)przepisze w takich lękowych sytuacjach pomaga - oby nie brać ciągle bo potrafi uzależniać. Odpowiedz Link
szila2008 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 15:38 Szkoda byłoby gdybys zrezygnowała z tego badania bo to jest dobre i kosztowne badanie i przeważnie długo się na nie czeka.U nas 4 miesiące więc i tak masz szczęście,że tak z biegu. Ja za pierwszym razem też się bałam bo nie lubię takich ciasnot ale pomyślałam sobie w środku,że jestem na solarium.Tam świeci światło,jest nawiew tylko te odgłosy trzasku trochę przeszkadzają i najlepiej nie otwierać oczu u nas bynajmniej nie pozwalają. w sumie RM miałam już robione 4 razy i stwierdzam,że to jedno z przyjemniejszych badań.Tylko najlepiej przed badaniem skorzystać z toalety bo długo trwa ok 30 min. Dla mnie bardziej uciążliwe było EEG bo nie mozna mrugać powiekami a najbardziej bolesne EMG. Odpowiedz Link
szila2008 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 15:39 A i do ręki dają ci taką gruszkę,że gdyby się coś działo to naciskasz i oni przerywają badanie. Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 16:08 ide na to badanie prywatnie i płace 550 zł! a z kontrastem jeszcze wiecej! mma xanax w domu wiec wemze moze-ale pojade autem to chyba nei moge??? chce miec to jzu za soba!!! Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 16:16 dzwoniłam- tuba jest otwarta z przodu i z tyłu ufff to jzu jakie splus musze sie uspokoic! trzymajcie kciuki,pa Odpowiedz Link
welwiczia1 Re: eeg, rezonans 22.11.10, 16:36 Watek o nieprawidlowym EEG i zmianach padaczkowych pochodzenia boreliozowego: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,108555772,108555772,EEG.html Odpowiedz Link
gilmijar_dwa Re: eeg, rezonans 22.11.10, 18:20 Panika nie jest dobra, tylko, że każdy ma tego stracha. Opowiem jak to było z moją córką. Rezonanse robiono jej poczynając 6 lat temu- co rok. Nigdy niczego nie znaleźli. Diagnozy Borelioza- też nie było. Rok temu, 30 grudnia ona (miała wtedy 15 lat) weszła do kuchni, odgrzała sobie trochę mleka, postawiła na stole i... zemdlała. Wtedy ja już podejrzewałam Bb, ale lekarze- nie. Zrobiono jej EEG- wyszło niedobrze. W kwietniu zaczęła leczenie ILADS. Do tej pory jesteśmy na wlewach z Biotraxonem. We wrześniu poszła do koleżanki i tam straciła przytomność. Ja byłam przerażona! Trafiła do szpitala. Zrobiono- EEG i wynik- lepszy od tego, co był przed rozpoczęciem leczenia. Ja napisałam do pani Dr. B maila - czy to związane z Bb. Odpowiedź była- tak. Tak że zastanów się- co lepiej? I nie ma czego panikować- jeśli dziewczynka 15-16 lat przeszłą przez to- tobie też nic nie grozi. Lepiej leczyć się- nawet tak ciężko jak moja córka, niż czekać na kolejne wyniszczające skutki. Odpowiedz Link
medalikara Re: eeg, rezonans 22.11.10, 19:25 Witaj! Nie ma się czego bać. Ja miałam 2 rezonanse w tym roku. Jeden głowy, drugi kręgosłupa. Robiłam je w poszukiwaniu przyczyn moich objawów. Głowy - wyszedł ok, kręgosłupa - prawie ok (niewielkie zmiany). Kontrastu mi nie podali, mimo że miałam zlecony. Decyduje o tym lekarz, który obsługuje rezonans podczas badania. Radzę ubrać się wygodnie, bez guzików, biżuterię zostawić w domu. Badanie jest dosyć głośne, dostaniesz słuchawki na uszy. Gdy wjeżdżasz do komory, do ręki dają Ci gruszkę, którą naciskasz, gdyby coś złego zaczęło się dziać. Ja też byłam zestresowana pierwszym razem, ale mój sposób to po prostu nie otwierać oczu w komorze. Osobiście dla mnie dużo gorsze było badanie emg, gdy "rażono mnie prądem". Głowa do góry!!! Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans JUZ PO!!! 24.11.10, 08:32 witajcie kochani przezyłam! noooo było srednio fajnie,ale oki! wynik jest ok, mam jaks jamę vergi i jamę przezroczysta- czyli z pierwszych informacji nic takiego groznego - prawda? poza tym wszystko wnormie, wszystko prawidlowe! czyli jak to rozumiec? eeg nieprawidlowy zapis, zmiany w przednich odprowadzeniach co mam dalej robic? dzwoniłam do mojej lekarki od psyche i powiedizla,ze jest ok i nic nei musze robic! iscz tym do neurologa? czy powiadomic mojego dr od bb??? pozdrawiam Odpowiedz Link
ines108 Re: eeg, rezonans JUZ PO!!! 24.11.10, 10:04 Cieszę się że przetrwałaś, i że wyniki nie są złe, powiedz o wszystkim lekarzowi od BB. Duuużo całusów dla Ciebie Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans dzięki ines! 24.11.10, 10:22 dzieki sliczne! miałam kilka momentów,ze chciałam wziac z tej tuby,ale...potrafiłam nad tym zapanowac! super, ciesze sie! pozdrówki i całuski!!! Odpowiedz Link
dartom.www Re: eeg, rezonans JUZ PO!!! 25.11.10, 23:10 No widzisz. Nie było się czego bać. Ja raz nawet przysnąłem z nudów na rezonansie (rano). Wogóle masz testy jakiekolwiek na borelioze zrbione? U mnie to jest tak ze mam nieprawidlowe eeg, nie potrzebuje wogole eeg do tego zeby wiedziec ze mam napady (dejavu, agresja itp). Natomiast mam rezonans czysty. Prawie czysy, tez w sumie jakies "rzeczy" co nie mają wogóle znaczenia. Odpowiedz Link
gmbh1 Re: eeg, rezonans JUZ PO!!! 26.11.10, 15:03 tak, mam Wb IgM 9 punktow nei duzo,ale jest! brałam abx we wrzesniu i teraz powinnam znow zrobic kontrolne Wb....chcoaiz czuje ,ze to swinstwo jest we mnie,bo pobolewaja mnei stawy eeg - nieprawidlowy, zmiany w przednich odprowadzeniach - taki wynik rezonas oki teraz psychicznei czuje sie wspaniale,ale...mam takie stany kiedy mam zaburzenia widzenia - niby depresyjne pozdr Odpowiedz Link
ines108 Re: eeg, rezonans JUZ PO!!! 26.11.10, 15:30 Nie ma znaczenia ile w teście wyszło - albo masz bakterię albo nie, wynik nie świadczy o tym ile tych bakterii jest on nam mówi jak zareagował nasz układ immunologiczny a to jest różnica! Odpowiedz Link