Dodaj do ulubionych

abx-y i nystatyna

11.05.11, 13:46
Witam,

Czy ktoś z Was jest wyłącznie na ścisłej diecie i probiotykach? Bez Nystatyny i Flucofastu. Jeśli tak, to z jakim skutkiem? Grzyb atakuje czy trzyma się w ryzach? Dotarły do mnie informacje nt. ew. niepożądanych interakcji (np. znoszenia działania terapeutyków) np. przy jednoczesnym stosowaniu abx-ów i Nystatyny (też antybiotyku).

Pozdrawiam,
Ewa
Obserwuj wątek
    • adrian_fenig Re: abx-y i nystatyna 11.05.11, 14:33
      Ja byłem przez miesiąc wyłącznie na żelaznej diecie, probiotykach i czosnku (3 ząbki dziennie). Skończyłem z grzybem na języku. Wróciłem do keto i nysty crying
      • elene72 Re: abx-y i nystatyna 11.05.11, 16:12
        Witam,
        Od kilkunastu tygodni opieram się na diecie i probiotykach oraz stosuję poniższą miksturę (używam wody Żywiec Zdrój, jest niskozmineralizowana).

forum.gazeta.pl/forum/w,26140,101038736,101357628,Re_Moje_leczenie_pierwszy_miesiac_no_to_witaj.html
        Probiotyki 2x dziennie, 2-3 godz. po porannych i wieczornych abx (na noc Optima).
        W/w mikstura również - optymalnie - 2x dziennie, po pół szklanki jednorazowo. Ta mikstura trzyma grzyba w ryzach, choć czasem próbuje atakować.

Poza tym jogurt – (pytanie czy jogurt może wywoływać grzybicę jako produkt z mleka?). Jednak stawiam na dostarczenie bakterii.
        Jogurt z: otrębami żytnimi, płatkami żytnimi oraz siemieniem lnianym (uwaga: np. otręby mogą obniżać wchłanianie, lepiej zachować odstęp 2h w przypadku zamiaru spożywania suplementów).

Pozdrawiam
    • ewa.sm-borelioza Re: abx-y i nystatyna 11.05.11, 17:42
      Dzięki za Wasze odpowiedzi. I czekam na więcejsmile

Pozdrawiam,
      Ewa
      • geodeta_31 Re: abx-y i nystatyna 11.05.11, 18:20
        Możesz spróbować inuliny długoterminowo i do tego dobry probiotyk. Na przykład Dr. Ohiry.
    • mniamumniamu Re: abx-y i nystatyna 11.05.11, 21:57
      Ja jestem, nigdy tych środków profilaktycznie nie brałam.
    • bagnowska Re: abx-y i nystatyna 12.05.11, 11:33
      Grzegorz był cały czas na Candida Clear, tylko parę razy po 7-10 dni brał Flucofast albo Ketokonazol, nystatyny nie brał wogóle, ostatni etap to kilka tygodni samego Flucofastu jako działanie na ew. grzyby i drożdżaki ale również na krętka bb.
      Nigdy nie było dużych problemów z grzybem.
      Pozdrawiam, Basia
    • ewa.sm-borelioza Re: abx-y i nystatyna 12.05.11, 13:58
      Polskie probiotyki+Optima (na noc)+czosnek (zwykły i niedźwiedzi)+oregano+mikstura na grzyba+ścisła dieta-

może uda się bez chemii. Zobaczymy...

Pozdrawiam i dzięki za wpisy,
      Ewka
      • elene72 Re: abx-y i nystatyna 12.05.11, 15:37
        Ewo,
        rozumiem, że dopasujesz ilość spożywanego czosnku do swoich potrzeb smile
        Nie jedz zbyt dużo czosnku! smile
        zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,953778.html
        • ewa.sm-borelioza Re: abx-y i nystatyna 12.05.11, 18:32
          Staram się nie przedobrzyć w kwestii spożycia (niestety czosnku jedyniewink z moimi 44 kg żywej wagismile

Pozdrowienia,
          Ewa
    • szafirek_80 Re: abx-y i nystatyna 13.05.11, 12:20
      ewa.sm-borelioza napisała:

Czy ktoś z Was jest wyłącznie na ścisłej diecie i probiotykach? Bez Nystatyny i Flucofastu.

Ja jestem na antybiotykach i od dłuższego czasu nie biorę nic od grzyba. Jak sobie pofolguję w diecie to mam biały język. Ale zwykle wtedy u mnie wystarczy zaostrzyć dietę, brać więcej probiotyków, pić sok z grejpfruta i z cytryny itd. Ostatnio w kryzysowej sytuacji, kiedy zbyt mocno "przyszalałam" z niedozwolonym jedzeniem i słodyczami, łyknęłam jedną tabletkę flucofastu (zapasik mi pozostał), ale to był jednorazowy incydent wink Pozdrawiam
      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka