depakinka11 19.12.11, 14:22 Czesc! Moze wiecie,gdzie moglabym kupic Wyciag z dzikiego oregano w kapsulkach sproszkowany? Szukalam na allegro i nie ma W sklepach zielarskich u mnie tez nie ma. Jesli ktos ma jakies namiary to z gory dziekuje Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 19.12.11, 14:35 Ja kupuję taki allegro.pl/olejek-oregano-1500-mg-90-kapsulek-usa-i2006369725.html Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Oregano 19.12.11, 14:53 Bardzo dziekuje Czy to jest tytlko jako olejek? Czy tez mozna kupic sproszkowany w kapsulakch? Ja mam to zazywac na grzybice. A w opisie cos albo mi umknelo albo nie pisze ze ejst na grzybice. Jesli wiesz cos na ten temat ,to bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 19.12.11, 14:59 Ja brałam przy grzybicy i zapobiegawczo. To duże stężenie, nie spotkałam wyciągu z oregano w proszku jest w kapsułkach żelowych i kroplach ale zawsze płynny. W proszku to nie olejek a suche zioło całe. Olejek jest zawsze bardziej skoncentrowany i standaryzowany niż całe zioło. Odpowiedz Link
tajtaja Re: Oregano 19.12.11, 18:07 ja kupowałam w kapsułkach firmy solgar, w aptece oregano jest bardzo dobre na grzybicę Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 19.12.11, 21:58 Nie ma czegoś takiego jak bardziej skoncentrowany olejek - podobnie jak nie ma bardziej skoncentrowanego spirytusu - może mieć tylko 95 czy 99 lub 99,99% Nie ma czegoś takiego jak olejek w proszku. Żaden olejek nie jest bardziej standaryzowany niż całe zioło. Żaden olejek nie może być porównany z ziołem z którego został wytworzony. To tak jakby porównywać piwo z wódką - oba napoje zawierają alkohol ale czy są podobne?. Żaden olejek nie jest standaryzowany - takie pojęcie w ogóle nie może występować w odniesieniu do olejków bo to niemożliwe. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 20.12.11, 01:47 Tak, ale... ... spirytus może mieć 99, ale i 75 i 66% Wiem, bo robię nalewki W olejku może występować większe albo mniejsze stężenie substancji czynnej, więc może być w cudzysłowie "bardziej skoncentrowany). Niektóre substancje można wystandaryzować, a inne niekoniecznie, albo z trudnością. Można też tak spreparować surowiec, że da się go wystandaryzować, a można go tylko uformować w tabletkę czy opakować w kapsułkę. Stąd mamy preparaty standaryzowane i niestandaryzowane z takiego samego surowca (np. ostropest czy karczoch). Ale czy olejek nie da się wystandaryzować? Dlaczego nie? A z całą resztą się zgadzam Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 20.12.11, 09:21 No cóż... Potocznie za spirytus uważa się jedynie alkohol etylowy o stężeniu 95%. Stężenie jakiej substancji czynnej? W żadnym olejku nie ma tylko jednej czy paru substancji czynnych. Na czym się ma koncentrować to stężenie? Przecież skład musi się mieścić w 100%, jeśli ma większe stężenie jakieś substancji czynnej A (70%)to jednocześnie musi mieć mniejsze stężenie subst.B(25%) czy C (5%) Odpowiedz czy ten przykładowy olejek jest bardziej czy mniej skoncentrowany? Ja wiem że czasem te 5% to bardzo,bardzo dużo. To bardzo ciekawe, że olejki da się standaryzować. Masz dużą szansę na Nobla. Ja słyszałem o kilkuset olejkach, bardzo Cię proszę podaj nazwę tylko jednego, jedynego wystandaryzowanego. Za zgodność dziękuję Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 21.12.11, 13:06 Stężenie => stężenie substancji czynnej - chodzi główną substancję leczniczą działającą w danym olejku czy w innej formie leku, dla której zażywamy dany specyfik. Nie chodzi tu o substancje pomocnicze typu wypełniacz, rozpuszczalnik, czy inna massa tabulettae. Trzeba oczywiście wiedzieć, że "olejek" to jest mieszanina różnych związków chemicznych. Tak więc "stężenie" = aktywny olejek (czyli mix składników czynnych) + nieaktywny wypełniacz (czyli gliceryna, parafina, czy jakiś inny olej). Nie kupisz w sklepie / aptece 100% olejku. I jak na razie nie widzę tu żadnych sprzeczności między tym, co napisałeś ty, a tym co napisałam ja. > To bardzo ciekawe, że olejki da się standaryzować. Nic mi o tym nie wiadomo, więc nic takiego nie napisałam Zacytuję tylko z Wiki (sorry, nie mam czasu na szukanie głębiej): "Wyniki badań olejków, które są przeznaczone do stosowania jako farmaceutyki, powinny spełniać standardy określone w farmakopeach (np. wygląd, zawartość olejku, rozkruszu i zanieczyszczeń mineralnych, sposób wykonania i wyniki analizy TLC, działanie i dawki)[17]. Opisy surowców są wciąż uzupełniane, na podstawie stale prowadzonych badań naukowych, obejmujących zależność składu i aktywności biologicznej (np. właściwości bakteriobójczych) od, np: gatunku rośliny olejkodajnej warunków uprawy (np. miejsce, pogoda) sposobu wyodrębniania olejku (np. ekstrakcja, destylacja z parą wodną) Równocześnie proponowane są nowe techniki badawcze, w tym techniki inżynierii genetycznej[18][19][20][21][22][23][24]." - pl.wikipedia.org/wiki/Technologia_olejk%C3%B3w_eterycznych#Oceny_jako.C5.9Bci_surowc.C3.B3w_i_olejk.C3.B3w Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 21.12.11, 20:27 Zakończmy spór bo nie dojdziemy do konsensusu np.co jest główną substancją leczniczą. Nie zgodzę się z tym, że w aptece czy sklepie nie da się kupić 100% olejku bo według mnie w ogromnej i zdecydowanej większości tylko takie są sprzedawane. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że stężenie=aktywny olejek Nie dojdziemy do tego czym jest mix składników czynnych To,że olejki powinny spełniać standarty nie znaczy że spełniają. "wygląd, zawartość olejku, rozkruszu i zanieczyszczeń mineralnych, sposób wykonania " nie wpływają w istotny sposób na właściwości olejku, od siebie dodam, że również nie wpływa na to kolor czy zapach podobnie jak pochodzenie z upraw eko lub nie eko. Nie dyskutujmy co to znaczy istotny sposób. O standaryzacji można by mówić gdyby olejki były lekarstwami, tak jednak nie jest i nie będzie. Temat jest skomplikowany i złożony, piszę stronę o olejkach, zgromadziłem trochę więcej bibliografii niż w wikipedii tak więc niedługo każdy będzie mógł się zapoznać z stanem wiedzy na ten temat. Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 23.12.11, 16:51 Można kupić różne kapsułki z olejkiem oregano o różnym stężeniu, ilości składników czynnych, mniej i bardziej skoncentrowanych itd. Ja przyjmowałam preparaty z czterech firm i o tych tylko mogę pisać. Wspomniany przeze mnie wcześniej Puritans Pride zawiera w 1 kapsułce olej z oregano odpowiadający 1500 mg świeżego oregano (ekstrakt 100:1) 15 mg of 100:1 Oil of Oregano. Można kupić również w kapsułkach konkurencyjny Swanson Superior Herbs Olej z Oregano ekstrakt (Origanum Vulgare) (liść) (standaryzoany do min. 3,5% karwakrolu). W 1 kapsułce jest 150 mg. Dla odmiany Source Naturals, Wellness, Oil of Oregano zawiera w 1 kapsułce 30 mg Carvacrol a 1 tabletka zawiera 45 mg oleju. I mój pierwszy preparat z oregano Nature's Way, Oregano Oil, Standardized, zawiera w 1 kapsułce 50 mg Oregano Oil (75-85% Carvacrol). Osobiście najbardziej zadowolona byłam z Nature's Way i Puritans Pride. Ale każdy jest lepszy niż nie przyjmować żadnego. Odpowiedz Link
qwerty090 Re: Oregano 24.01.12, 11:45 O, może ktoś z was mógłby mi wytłumaczyć te stężenia... Mam oregano oil z now foods www.iherb.com/Now-Foods-Oregano-Oil-90-Softgels/731?at=0 Oregano Oil (Origanum vulgare)(min. 55% Carvacrol) 181.0 mg Przykładowo oregano z nature's way www.iherb.com/Nature-s-Way-Oregano-Oil-Standardized-60-Vcaps/2024?at=0 Oregano Oil (75-85% Carvacrol) 50 mg Na pierwszy rzut oka now foods są słabsze ale dawka jest dużo większa. Czy żeby sprawdzić które są mocniejsze trzeba pomnożyć, tutaj np. 0,55 * 181 i 0,75 * 50? Wtedy by wychodziło że now foods są znacznie mocniejsze, nie wiem tylko czy dobrze kombinuję. Wzięłam na razie 2 (po 1 dziennie) i miałam bardzo silną reakcję. Nie wiem czy to candida (na pewno ją mam) czy krętki, ale po kilku godzinach miałam na zmianę dreszcze i uderzenia gorąca, osłabione mięśnie, ogólnie bardzo złe samopoczucie, po drugiej dawce też; nie miałam wcześniej takiej sytuacji. Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 24.01.12, 13:12 Wszystko jest napisane. Po pierwsze oba specyfiki nie mają tego samego składu mimo, że nazywają się oregano oil. Absolutnie nie można ich ze sobą porównywać, w NOW są dwa dodatkowe składniki które są dodane w określonym celu. NOW wcale nie jest słabszy - zawiera min.55%, przypomnę, że min oznacza minimum i to też obejmie 55-99%. Poza tym jakie to ma dla Ciebie znaczenie jak i tak nie wiesz na co bierzesz, ile tego się bierze i jak długo można brać. Odpowiedz Link
qwerty090 Re: Oregano 24.01.12, 14:37 Nie chodzi mi tu o wnikanie co robi imbir albo czy łacińska nazwa tych dwóch tutaj jest dokładnie taka sama - wzięłam pierwsze z brzegu, chcę po prostu wiedzieć jak porównać 2 produkty o różnej dawce i stężeniach, zakładając że niczym innym się nie różnią Odpowiedz Link
nikaoto Re: Oregano 24.01.12, 20:45 Ja podaję synowi CANDIDA CLEAR. Polecili mi ten specyfik w Stowarzyszeniu Chorych na Boreliozę. Podobno jest bardzo skuteczny. Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Oregano 23.02.12, 10:36 Kupilam Oregasept H97 (olejek z oregano) I tutaj mam problem ,bo nie wiem od jakiej dawki zaczac,mam ulotke pisza o dawce interwencyjnej(poczatki przeziebien) akurat znowu od trzech dni nie moge pochamowac kataru,wydzielina jest czysta galaretkowata caly czas ,skora z nosa juz mi schodzi . dalej pisze Intensywna kuracja oczyszczajaca 3 miesiace. -ok. 8-12 kropli 2-3 razy dziennie. Ale nie wiem jak ja go ma zazywac,mam troche obaw. Biore leki: Na obnizenie cisnienienia: -Tertensif SR -9.30h -Concor 5 -9.30h -Amlozek5 21.30h Na obnizenie cukru: -diaprel Mr -8.45h Pije ziola na watrobe na 30 minut przed posilkami 3xdziennie -godz.8.30 - 14.30 - 19.30 Poza tym na rozpuszczenie kamieni w nerkach: Wode Jan 3x dziennie na 30 h przed glownymi posilkami. Na rozrzedzenie krwi: -Acard 1x1 godz.12.30 -plavocorin 1x1 godz.18.30 Na odgrzybianie: -Fluconazol 1x2tabl. godz.10.00 -Nystatyna 2x2tabl. godz.11.00 i 16.00 -Ketokonazol 1x2tabl. godz. 23.00 Probiotyki: o godzinie 14.00 Na kwas moczanowy: -Milurid 1x1 godzi.15.15 Poza tym po glownych posilkach pije ziele karczoch na cholesterol. I nie wiem co z tym olejkiem ,z jakimi lekami moge brac,lub w jakich odstepach? Boje sie bardzo odnosnie tych lekow na rozrzedzenie krwi ,czy gdy zazyje 3x dziennie po 8-12 kropli ,czy nic mi sie nie stanie? Pytam,bo moze ktos podobne leki oprocz ABX ,czy lekow na odgrzybianie zazywa. 3xdziennie to w jakich godzinach mam go pic? moze ktos by mi podpowiedzial? Chcialabym zaczac od dzis i boje sie. Z czym go mozna polaczyc?Czy odstep 30 minut od innych lekow ? wiem ,ze powinnam spytac lekarza,ale brak kontaktu. A rodzinna umywa rece od tego. bardzo prosze o rade. Z gory slicznie dziekuje! Czy na jelita np grube mi nie zaszkodzi? Szukalam ,ale nie znalalzlam intereakcji z lekami ,mam goraczke jestem troche przytepiona. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nikaoto Re: Oregano 28.12.11, 23:09 Witam, ja kupiłam CANDIDA CLEAR w aptece internetowej ze Szczecina E-VITA. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zynk Re: Oregano 23.02.12, 19:46 Pytanie do depakinga, czy Ty naprawdę musisz brać tyle lekarstw ? Przedyskutuj to z lekarzem. Co do grzybicy to spróbuj naturalnych środków, tym bardziej, że nie wiadomo czy ją masz, chyba znasz przepis na koktajl jawo. Co do cholesterolu i ciśnienia spróbuj to: 5 główek czosnku pokrojonego na plasterki wrzuć do 1/2 l octu organicznego jabłkowego, odstaw na 2-3 tygodnie w chłodnym ciemnym miejscu, potem przecedź i używaj do sałatek, musztardy itp. do 3 łyżek dziennie. Coś mi się wydaje, że stosujesz za dużo chemii. Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 24.02.12, 11:54 Fluko,keto+olejek w takich dawkach - twoja wątroba i nie tylko może długo nie pociągnąć. Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Oregano 24.02.12, 19:36 O kurcze,to co ja mam brac na odgrzybianie? Doktor mi zalecila Olejek z oregano ,ale w kapsulkach a ja kupilam w olejku i dzisiaj zazylam 10 kropli na 1/3 szkl wody. No i do tego te leki na odgrzybianie. A Olejek z oregano niszczy watrobe? Szukalam wczoraj w necie,ale nic takiego nie wyczytalam. straszny mam katar i jak dzisiaj go zazylam to troszke ulgi .No i troche mi obnizyl temperature. A na jelita tez szkodzi ? Napisz prosze,jesli cos wiesz. Bo naprawde zagubilam sie cholernie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 24.02.12, 21:16 Ja nie mówię, że olejek z oregano niszczy wątrobę, jeśli działa negatywnie to już bardziej na trzustkę i tylko w długotrwałym użyciu. Zresztą wszystko co używamy na ogół daje skutki uboczne - inaczej by nie działało. Ale połaczenie twojej chemii + ol.oregano to już tak. Wszystko zależy jak długo i w jakich dawkach będziesz stosować. Jak mnie leczył olejkami dr.nemo to kazał odstawić chemię na grzyba właśnie z tego powodu. Na jelita musi działać i niszczyć śluzówkę bo bierzesz czysty, nie rozcieńczony olejek ( w wodzie się nie rozpuszcza i nie ma znaczenia czy używasz 3 szklanek czy 1/3). Olejki można brać zewnętrznie gdy stosujesz normalne abx przy boreliozie. Nie ma interakcji. Jeśli abx nie likwidują bóli to olejki świetnie sobie z tym poradzą. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 25.02.12, 11:49 > Ale połaczenie twojej chemii + ol.oregano to już tak. Niekoniecznie. Leki rozrzedzające krew (np. Acard) nie wpływają źle na wątrobę, a wręcz przeciwnie. To nie moje widzimisię, tylko zdanie mojej pani dr rodzinnej, której wierzę bez zastrzeżeń, bo wszystko, co mówiła do tej pory (lata całe) sprawdza się w 100%. Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 25.02.12, 15:51 Litości, przecież kwas acetylosalicylowy który jest jedynym składnikiem acardu może rozwalić żoładek a jeśli masz wrzody to już po tobie. Dostanę krwotoku wewnętrznego ale przynajmniej nie z wątroby. Fajna pociecha. Jak Twoja pani dr. jest taka mądra to niech Cię wyleczy z boreliozy. Jeśli mnie nie lubisz to napisz to oficjalnie a nie podważaj moje wypowiedzi bo wypowiadasz się w sprawach o których nie masz pojęcia a co do dopiero Twoja pani doktor. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 26.02.12, 13:22 Janie, nasz pani internistka nie leczy Acardem mojej bb, a moją Hashi i nadciśnienie mojego Sz.M. Jest świetnym lekarzem o specjalizacji interna, kardiologia i medycyna ratunkowa. Jeśli chcesz nadal podważać jej kompetencje, to proszę bardzo, sam sobie wystawiasz świadectwo Dla wyjaśnienia - powtarzam tylko jej opinię o Acardzie ogólnie, a nie w kontekście twoich wrzodów żołądka Jeśli koniecznie musisz się na kimś wyżyć, to oroszę bardzo, jakoś to zniosę Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 26.02.12, 22:04 Drogi psie. Nie wiem dlaczego przypisujesz mi wrzody żołądka, nigdy ich nie miałem więc acard mi nic nie zrobi. Myślisz , że jak ktoś ma wrzody dwunastnicy to już acard może? Wytłumacz dlaczego nie można podważać kompetencji dowolnego lekarza, gdzie to robię i jak to robię to jakie sobie wystawiam świadectwo? Też się nie wyżywaj tylko napisz jaki jest związek między acardem a Twoim cytatem dotyczącym olejku, wątroby i leków p.grzybiczych? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 27.02.12, 00:13 "bo wypowiadasz się w sprawach o których nie masz pojęcia a co do dopiero Twoja pani doktor. " Tutaj podważasz kompetencje mojej pani internistki. A ja się z tobą w tym nie zgadzam. Mogę mieć inne zdanie o niej, prawda? Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 27.02.12, 16:49 Drogi psie. Dlaczego nie odpowiesz krótko i konkretnie na moje pytania? Gdzie ktoś podważa kompetencje Twojej lekarki? Tyle piszesz o jej kompetencjach a na razie nie napisałaś jakie konkretnie ma w zakresie ziołolecznictwa? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 27.02.12, 17:53 Bo mi się nie chce tracić czasu na słowne przepychanki Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 27.02.12, 22:13 Cieszę się z tego ogromnie. Bo wcześniej miałem inne wrażenie. Odpowiedz Link
olek7881 Re: Oregano 20.01.14, 16:06 Czysty kwas acetylosalicylowy oczywiście,że jest szkodliwy dla żołądka. Nie ten w acardzie który zawiera po pierwsze o wiele mniejszą dawkę która ma zapobiegać tylko chorobom serca i jest w formie dojelitowej. Ten lek jest stworzony dla ludzi którzy go biorą latami czasami do końca swojego życia. Proszę najpierw się upewnić zanim się naskoczy na kogoś. ps. jestem mega przeciwny działaniom lekarzy i uważam,że większość leków jest niepotrzebna itd. Napisałem ten post tylko żeby ktoś nie przeczytał i nie wziął do siebie tego co ktoś napisał wzorując się tylko na składzie. A acard działa na prawdę dobrze(moja 80 paroletnia babcia przyjmuję go od prawie 10 lat(sic!) i nie ma ŻADNYCH problemów z żołądkiem ,wątrobą czy jelitami. Pozdr Odpowiedz Link
baska192 Re: Oregano 24.02.12, 21:20 Olejek jest mocny dla watroby.Musisz robic przerwy co jakis czas. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 24.02.12, 21:20 "Tyle lekarstw" - jeśli to są leki na nadciśnienie to łyka się całe konstelacje, garściami, a nie pojedynczo. Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 25.02.12, 22:14 Olejek tłucze po wątrobie, czuć to organoleptycznie, czosnek w kapsułkach również podrażnia tak dla kompletu ale oba działają przeciwgrzybicznie. Ja musiałam się przyzwyczaić do oregano ale po kilku dniach było lepiej, jakby organizm udźwignął dodatkowe obciążenia a łykałam leków masę, a nawet więcej w tamtym okresie. Polecam swoją drogą wspomożenie wątroby ile wlezie, u mnie kiepsko działał, może nie kiepsko ale niedostatecznie essentiale czy esselive ale pełen spokój zapanował po Liver Aid - przyjmuję go przez cały czas 3 razy dziennie po 2 sztuki. Próby wątrobowe mam pokazowe, więc jakoś wszystko działa. depakinka - dlaczego przyjmujesz równocześnie aż trzy leki przeciwgrzybiczne (napisz w jakich dawkach). Ja miałam grzybice układową ale nie łykałam 3 równocześnie a naprzemiennie. Oregano przyjmuj z jedzeniem, będzie najwygodniej. - Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 26.02.12, 08:25 Nie lubię oceniać innych wypowiedzi ale powyższy przykład jest wzorem do naśladowania. Brałam, stosowałam, miałam reakcję ale też były efekty uboczne. Na ochronę proponuję... A nie, my rozmawiamy o wpływie oregano na grzybice a tu ktoś wyskakuje z acardem i lekarką i jeszcze neguje negatywny wpływ leków p.grzybiczych na wątrobę w dodatku w połaczeniu z olejkiem. Makabra. A później biorą się negatywne informacje o wiedzy zaczerpniętej z internetu. Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Oregano 26.02.12, 09:10 Leki na nadcisnienie biore od wielu,wielu lat. Kiedys probowalam innych sposobow zbicia nadcisnienia,ale nie pomogly cisnienie moje bylo takie:180/175 puls 150 wyladowalam w szpitalu ,jezyk mi sie platal i szlam po scianach. Wiec nie mam innego wyjscia musze brac. Odnosnie acardu i Plavocorinu (leki na rozrzedzenie krwi) to tez musze zazywac,jestem po stencie,mam rozsiana miazdzyce, pozwezane ,zatykane tetnice. Diaprel Mr na cukrzyce ,na czczo teraz sa Ok.ale po posilkach i to malych,sa nadal wysokie.Wczesnie bralam Glucobay tez nie dzialal. Diabetolog powiedziala,ze dla mnie nie ma leku,proponuje mi insuline ale ja uwazam ze insulina to ostatecznosc. Wiem ,ze to powyzej nie dotyczy Grzybicy ,ale to tak dla wyjasnienia. Pozdrawiam wszytskich! Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Oregano 26.02.12, 09:03 Do Bzyki. Ketokonazol 1x po 2 tabl Flukonazol 1x2 tabl Nystatyna 2x 2 tabl. To codziennie,zalecenie doktor. Teraz mam przyjmowac : Myconafine 2x1 tabl Fluconazol 2x1 tabl Nystatyna 2x1 tabl Czopki Exrykehl 1x1 Czopki Gynoxin 1x1 Odnosnie watroby to miesiac temu mialam wynik byl w normie ,ale teraz nie wiem. wiem ,ze jest zjechana. Mam tez duze klopoty z zalatwieniem sie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 26.02.12, 13:33 depakinka - strasznie dużo przeciwgrzybicznych, strasznie. Z tego co piszesz przyjmujesz 400 mg ketokonzalolu, flukonzaolu (tu nie wiem dlatego pytałam o dawki, bo jest w tabletach po 50 mg, 100 mg i 150 mg) plus Nystatyna 2 mg do tego Gynoxin. Teraz będziesz brała Myconafine 2 tabletki, gdy dawka klasyczna to 1 tabletka plus fluko i nystatynę + Gynoxin. Zmieniono Ci jeden przeciwgrzybiczny na drugi a resztę pozostawiono. Ja przy układowej przyjmowałam znacznie mniejsze dawki, a przeszłam przez wszytskie możliwe leki przeciwgrzybiczne. PS. Chociażby Gynoxin przyjmuje się co 3 dni czyli co 74 godziny a nie codziennie bo to lek o przedłużonym działaniu. Przy takich ilościach leków, posypie się wątroba i nerki to raz, dwa - co gorsze, złapiesz taką lekooporność, że żadne oregano nie pomoże. Masz układowa grzybicę? Jakim szczepem, że lekarz daje wszystko co jest dostępne na rynku? Jak długo przyjmujesz te leki? Masz zmniejszoną odporność? Nie wiem czy jest sens przy tak silnym leczeniu wprowadzać jeszcze oregano które działa na wątrobę a nie pozostać przy tym co bierzesz. Przy takim leczeniu (a było znacznie delikatniejsze z tego co widzę) to robiłam badania nerek i wątroby co 10 dni a nie raz w miesiącu. To nie żarty, uszkodzenia są stałe i mają olbrzymie konsekwencje. A wypróżnianie - za rzadko czy za często? Jak za rzadko to dołącz parzone siemię lniane 2 do 3 razy dziennie. Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 26.02.12, 16:00 Miałam jeszcze napisać, że uważam, że nie ma sensu przyjmowania teraz czopków Exrykehl 1x1. To jest preparat homeopatyczny marki Sanum. O ile byłby to inny lek to OK ale Sanum jako jedyne na naszym rynku są nosodami czyli zbudowane/zrobione są z grzybów. Jeśli łykasz preparaty przeciwgrzybiczne zabijasz to co podajesz w Sanum więc bez sensu działanie tylko zwiększenie kosztów i konieczność czyszczenia przez wątrobę większej ilości zabitych grzybów. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 28.02.12, 13:15 Ciekawy jestem czy ten cały zestaw zapisał 1 lekarz - przyjmować leki chem, homeo, plus preparaty naturalne to chyba jakiś geniusz specjalista przepisał. Odpowiedz Link
ewewa1 Re: Oregano 29.02.12, 12:14 a nie lepij przyjnowac candida clear 2x2 tez zawiera oregano i inne skladniki na grzybice. Odpowiedz Link
zynk Re: Oregano 29.02.12, 13:19 Czy na pewno jest to grzybica. Na grzybicę ukł. pokarmowego wystarczy nystatyna i probiotyki w odpowiednich ilościach, tylko w grzybicy układowej zaleca się stosować azole w ostateczności pozostaje amfoterycyna B. Tylko osoby ze znacznym upośledzeniem ukł. odpornościowego są narażone na grzybicę układową / HIV, chemioterapia/, bardzo rzadko jest powodowana przez abx. Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 02.03.12, 22:51 Słuszna uwaga. Ciekawy jestem dlaczego wielu lekarzy od razu na początku kuracji przepisuje np.flucofast Odpowiedz Link
zynk Re: Oregano 03.03.12, 14:34 Nie informują pacjentów jak postępować przy antybiotykach oraz dla własnej wygody i bezpieczeństwa, łatwiej przepisać flukonazol. Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 03.03.12, 14:55 No nie wiem jak robią lekarze ale to pacjenci muszą myśleć za siebie. W końcu odpowiedzialność za nasze zdrowie leży tylko w naszych rękach! Może ja mam inne podejście do leczenia ale najpierw badanie mykologiczne (posiewy do skutku, wymazy, wyskrobiny) - wynik i dopiero leczenie. W trakcie dalsze badania mykologiczne i bakteryjne. Najłatwiej dać pacjentowi do łykania coś, a może pomoże a jak nie najwyżej lekko zaszkodzi ale już coś łykać będzie. Moje zdanie jako pacjenta (z przebytą grzybica układową po antybiotykach) - cholernie dziwne leczenie, wszystko na raz jakby z worka co dostępne a najlepiej wszytskie grupy a nóż widelec się uda! Ja rozumiem leczenie chemiczne, jeśli do tego homeopatyczne to dobrze ale nie nosody bo to bez sensu. Dodanie ziołowych to chyba już tak troszkę na uciechę. Z moich obserwacji wynika, że to co często lekarze uznają za grzyba (jeśli nie wychodzi w badaniach) to coś co jest w efekcie makabrycznym niedoborem cynku, miedzi i selenu. Odstawiłam leki przeciwgrzybiczne (na własna rękę bo badania mykologiczne były czyste) łykałam oregano, czosnek i suplementy + wcześniej jeszcze robiłam sobie zastrzyki z Sanum (Albicansan + Pefrakehl). U mnie przeszło. Wszelakie białe naloty można jeszcze mieć z niedoborów hormonalnych (głównie progesteron w 2 i 3 fazie cyklu), wszystko możliwe zarówno tarczyca jak i płciowe. Ja przyjmowałam Cynk 50 mg 1 raz dziennie allegro.pl/cynk-pierwiastek-piekna-50-mg-250-tabletek-i2106770087.html + Selen 1 raz dziennie allegro.pl/selenium-selen-200-mcg-100-tabl-promocja-i2109668951.html miedź 1 raz dziennie allegro.pl/copper-miedz-100-tabletek-puritan-s-pride-usa-i2101283300.html Podaje linki nie do konkretnych sprzedawców a żeby było widać które preparaty polecam, bo są sprawdzone i w odpowiedniej formie przyswajalnej. Do tego jakieś witaminy (najlepiej) dla kobiet w ciąży i koniecznie nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT -> w dużych dawkach (razem z jedzeniem) czyli Omega 3+6+9 najlepiej NOW i tak do 6 kapsułek allegro.pl/omega-3-6-9-z-now-250-softgels-po-1000mg-i2148048441.html Można jeszcze dodać do diety olej Budwigowy z siemienia. Po 3 tygodniach powinno być lepiej. Mnie leczono chemicznie w końcu po jakimś czasie były objawy grzyba ale nie było go od kilku miesięcy w badaniach, nie zgodziłam się łykać przeciwgrzybicznych bo po co. Co innego, gdy mykologicznie było szaleństwo. Odstawiłam leki, suplementowałam i przeszło. Podsumowując - jeśli badania mykologiczne dodatnie można pokusić się o łykanie Flukonazolu, Mycosystu, Orungalu, Ketokonazlu lub czegoś innego. Ale jeśli badania są negatywne - trzeba szukać przyczyny dalej, nie przyjmować ślepo leków i niszczyć i tak chory organizm. Czasami trzeba myśleć i za lekarzy, takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 03.03.12, 14:57 A kysz ty duchu nieczysty. Jak możesz tak pisać przecież lekarzy nie wolno krytykować. Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 03.03.12, 17:19 e tam zaraz krytykować, zwyczajnie podchodzić z rozwagą do ordynowanego leczenia Odpowiedz Link
jan440 Re: Oregano 03.03.12, 21:55 To a kysz było do zynka ale się źle umieściło. Pacjent ma myśleć za lekarza - przecież to prawie herezja - a co będzie jak zakwestionuje terapię? Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: Oregano 04.03.12, 09:36 To kwestia podejścia. Ja kwestionuję decyzje lekarzy, często już podczas wizyty i jakoś nic mi się złego nie dzieje. Zadaję pytania, wyciągam wnioski, dzielę się spostrzeżeniami, cytuję opinie innych u których byłam, pytam o alternatywne rozwiązania, zadaję pytania dlaczego ten lek a nie inny itd a nie patrzę w biały fartuch jak w obraz. Trudny ze mnie pacjent. Ale mam podejście, że nigdy nie miej jednego lekarza. Nauczyło mnie tego życie. Każdą poważniejszą diagnozę postawić mi musi kilku lekarzy i wyciągam średnią statystyczna plus własną opinię podpartą odczuciami. Tak było z neurochirurgami, ginekologami, ortopedami itd. Uważam, że bazowanie na opinii jednego człowieka/lekarza jego doświadczenia, dobrego dnia, podejścia do pacjenta, wiedzy, chęci nauki to dla mnie za dużo, bo to moje życie i tylko ja jestem za nie odpowiedzialna. Może to słuszne, może nie ale takie mam podejście do życia i żyję zgodnie z ta zasadą. Każdy jest omylny i na swój sposób stronniczy, bez względu czy to lekarz, prawnik, sklepikarka czy krawiec. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Oregano 04.03.12, 12:45 Bzyka, wyjęłaś mi to z ust! Jak to zrobiłaś (na odległość)? Słowo w słowo, zgadzam się ze wszystkim! Odpowiedz Link
margolcia_63 Re: Oregano 04.03.12, 13:15 Też bym się podpisała pod takim podejściem, ale z jednym ale... Co z ludźmi nieogarniającymi tematu z różnych przyczyn, czy nieprzytomny chory będzie dyskutował, czy chory, zbolały będzie dyskutował? A jak będzie, to po co? Ale jak się da, to to jak najbardziej, tylko nie zawsze się da. Ba! czasem jednak nawet nie powinno sie to zdarzyć bo taki pacjent, klient nie ma oglądu swojej sytuacji i od tego są/albo powinni być fachowcy. A jak pacjent myśli krytycznie to może nawet nie potrzebuje pomocy. Ot! taka drobnostka. Odpowiedz Link