Dodaj do ulubionych

czy warto robic badanie LTT

28.02.12, 15:54
czesc.mam badanie elisaw obu klasach, IgM watpliwe, z koinfekcji bartonella i yersinia dodatnia, western blot w IgM ujemny, IgG nie robilam.czy warto dalej sie diagnozowac? doradzcie.zamierzam zrobic to LTT w warszawie.
Obserwuj wątek
    • ewewa1 Re: czy warto robic badanie LTT 28.02.12, 16:04
      U mnie LTT wyszło 1,9 norma 2 za to WB w synevo tylko w IgG wyszło na plus. IgM nie. Z tego co pamiętam przed LTT jakiś czas trzeba nie brać leków na Bb. Tak jak pisze tylko pozytywny wynik dało mi IgG choć LTT lekarz uznał za graniczny, a w opisie napisano ze do dalszej diagnostyki. A robiłaś WB w IgG? Wiem ze już się leczysz na Bb więc z LTT może być problem i duża kasa a nie koniecznie ci wyjdzie. trudno tu radzić?!

Per aspera ad astra - Przez ciernie do gwiazd!
      • xsenia.pl do ewewa1 28.02.12, 16:09
        teraz nie biore zadnych antybiotykow, bralam jakies 4 miesiace temu.
    • uparta_koza Re: czy warto robic badanie LTT 28.02.12, 17:37
      Nie, w Twoim przypadku NIE WARTO.
      • xsenia.pl Re: czy warto robic badanie LTT 28.02.12, 17:42
        czemu jestes taka zlosliwa, czy ja Ci cos zrobilam ?? znasz mnie tylko z internetu, czemu mnie oceniasz???nie znasz mnie.ze sie pytam caly czas to to ma byc powodem ze jestem taka szykanowana?pozdrawiam.
        • ola25 Re: czy warto robic badanie LTT 28.02.12, 18:51
          U mnie w Elisa obie klasy ujemne, u synka także, u mnie WB jeden pasek (w klasie G)- p83 słabo dodatni, u synka WB ujemny w obu klasach.
          LTT u obojga wysokie. U mnie jedna koinfekcja, u synka 2, LTT zdecydowałąm się zrobić po tym jak wyszły koinfekcje.
          Objawy są.
          Koniecznie trzeba być wcześniej 6 tyg. bez antybiotyków.
    • ewewa1 Re: czy warto robic badanie LTT 28.02.12, 19:20
      xsenia ja tam bym zrobiła i nie pytała. To Twoja i Tylko Twoja decyzja! Mam obecnie problemy z żelazem możne czytałaś poniższe watki i tez idę robić wszystkie możliwe badania bo chce je zrobić dla siebie i swojego spokoju. Jeżeli jesteś bez abX może zrób. Będziesz wiedziała co w trawie piszczy. tylko może warto zrobić WB w IgG. Ja najpierw zrobiłam LTT jakaż była moja rozpacz gdy ujemne wyszło. A jakaż radość gdy IgG wyszło dodanie. To trochę chore ale prawdziwe. Pisze o tym WB bo może za 100zł będziesz miała wynik dodatni a może nie. Za LTT w 2009r płaciłam 400zł obecnie nie wiem ile kosztuje Decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam
      • xsenia.pl do ola 25 28.02.12, 19:39
        a Twoj synek mial kleszcza ze go badalas? dzieki dziewczyny za odpowiedzi
        • abi0312 Re: do ola 25 28.02.12, 20:03
          Xenia JA bym zrobiła tak jak pisze Ewewa. Duzo mniejszy koszt. Jeśli WB w igg wyjdzie dodatnie nie będziesz musiała martwić się o LTT. Zrobisz jak będziesz musiala i koniecznie chciała. W tych naszych infekcjach z reguły wychodzi (jeśli wogole) igg. Chociaż u mnie 2 elisy wyszly dodatnie w igm, wb graniczny też w IGM, nie zrobiłam wtedy IGG w WB bo tez wydawało mi się, że skoro jestem chora to powinno wyjść w igm. Dopiero później więcej doczytałam więcej.
          Pozdrawiam
          Abi
          • tamtam60 Re: do ola 25 29.02.12, 08:47
            Jeszcze można zrobić KKI u dr W. w Bytomiu.
            Wydaje mi się to lepsze od LTT nie tylko ze względu na cenę.
            • fasolka_88 Re: do ola 25 29.02.12, 11:52
              Mi wyszła bb tylko u dr W. antygeny krętkowe w moczu, reszta badan na bb ujemna tylko koinfekcje dodatnie tez badania robione i dr W
              • ola25 Re: do ola 25 29.02.12, 13:41
                Synek kleszcza miał 2,5 roku temu...
                Od 2 dni leczymy się...
                Też najpierw zrobiłabym WB, potem ewentualnie, w razie niejasności LTT.
                • adrian_fenig Re: do ola 25 29.02.12, 16:16
                  Ja mam dwa badania LTT. Jedno dodatnie, a jedno ujemne.
                  Tak więc loteria. Tak to bywa z badaniami...
                  • gralint do adrian_fenig 21.06.13, 01:56
                    adrian_fenig napisał:

> Ja mam dwa badania LTT. Jedno dodatnie, a jedno ujemne.
                    > Tak więc loteria. Tak to bywa z badaniami...

A robiles jedno w czasie infekcji a drugie po? Czy tez sugerujesz ze to badanie nie ma sensu?
              • iza-pal Re: do ola 25 29.02.12, 20:39
                Ola 25, Elisa z rozbiciem kompleksów immunologicznych również ujemna, czy tej nie robiłaś?
                • iza-pal Re: fasolka 88 29.02.12, 20:40
                  Sorry, pytanie było do Fasolkismile
                • ola25 Re: do ola 25 02.03.12, 09:24
                  Elisę z rozbiciem kompleksów nie robiłam. Leczę się już pół roku, to na pewno bb, od kilku dni także synka.
            • iza-pal Re: do ola 25 29.02.12, 20:37
              Xsenia :LTT wykrywa również kompleksy immunologiczne,ale jest dość obostrzone warunkami.Mój lekarz absolutnie odradza robienie LTT jeśli przez ostatnie pół roku przed badaniem były przyjmowane abx, NLPZ lub sterydy.A Ty masz dopiero 4 m-ce przerwy. Moim zdaniem lepiej wykonać KI u dr.W. W celu wyeliminowania ryzyka reakcji krzyżowych można pokusić się na potwierdzenie dodatniego wyniku testem WB.Trzeba to tylko wcześniej uzgodnić z dr. W,ponieważ będzie on wykonywany z surowicy z rozbitymi KI.
              • xsenia.pl jaki odstep od antybiotykow 01.03.12, 17:27
                kochani napiszcie prosze ile czasu przed badanie LTT nie mozna brac antybiotykow?pani w laboratorium jak dzwonilam mowila ze dwa tygodnie przed nie wolno przyjmowac antybiotykow i sterydow, a tu widze rozbieznosc w wypowiedziach.dziekuje.
                • uparta_koza Re: jaki odstep od antybiotykow 01.03.12, 22:23
                  Halo! Tu ziemia!
                  • rrycerz Re: jaki odstep od antybiotykow 01.03.12, 23:47
                    zalecany 6 tygodni, w laboratorium pielęgniarki mówią ze 4 tyg. Kilka miesięcy to bez problemu.
                    • ola25 Re: jaki odstep od antybiotykow 02.03.12, 09:21
                      6 tygodni.
                      • margolcia_63 Re: jaki odstep od antybiotykow 02.03.12, 09:35
                        Xenia, Po co drążysz temat badań, jeśli nie masz podobno kasy na swoje leczenie?
                        Na leczenie nie masz? A na badania masz? I po Ci te badania? A idąc dalej, nie masz kasy na leczenie, a na drugie, zagrożone dziecko, już tak? Hellow!
                        Chyba czas zmienić forum!
                        • tosho Re: jaki odstep od antybiotykow 02.03.12, 12:56
                          margolcia_63 napisała:

> Xenia, Po co drążysz temat badań, jeśli nie masz podobno kasy na swoje leczenie
                          > ?
                          > Na leczenie nie masz? A na badania masz? I po Ci te badania? A idąc dalej, nie
                          > masz kasy na leczenie, a na drugie, zagrożone dziecko, już tak? Hellow!
                          > Chyba czas zmienić forum!

Twoje wpisy na tym forum są naprawdę bezmyślne, Margolcia. Nic Ci do tego na co ona ma pieniądze, a na co nie ma i czy chce mieć dziecko czy nie.
                          • margolcia_63 Re: jaki odstep od antybiotykow 02.03.12, 13:04
                            Bo zapomniałeś tosho, mi napisać co mogę pisać na forum!
                            I takie kwiatki wyszły.
                            Fajnie, że są takie myślące osoby jak Ty!
                            Na przyszłość nie zasypiaj i pisz, co mogę napisać na forum wink
                            Dużo zdrówka!
    • tula35 Re: czy warto robic badanie LTT 25.06.13, 19:34
      Pamiętaj w każdym z badań które mają na bolerkę i na inne paskuctwa klasa Igm - jest podwyższone na początku zakażenia danej choroby w miarę czasu organizm zaczyna produkować przeciwciała IgG wtedy IgM zaczyna maleć a igG rosnąć aż w końcu po dłuższym czasie IgM wraca do normy a rośnie w miarę postępowania choroby współczynnik IgG
      Więc jeśli twoje dolegliwości maja przynajmniej 1 rok to nie ma sensu robienia jakichkolwiek badań w klasie IgM ponieważ będą w normie.
      Ja robiłem LTT 500 w SYNEVO Łódź leciało do Berlina i wyszedł wynik ujemny.
      Dodam iż moje dolegliwości trwały min. 3 lata.
      Aż wkońcu zrobiłem badanie CD 57 100 zł i wyszła bolerka i chlamydia pneumoniae 50 zł w klasie IgG i też wyszła dodatnia.
      Zrobiłem badania WB w klasie IgM i IgG też wyszły ujemne.
      • tula35 Re: czy warto robic badanie LTT 25.06.13, 19:36
        tula35 napisał(a):

> Pamiętaj w każdym z badań które mają na bolerkę i na inne paskuctwa klasa Igm -
        > jest podwyższone na początku zakażenia danej choroby w miarę czasu organizm za
        > czyna produkować przeciwciała IgG wtedy IgM zaczyna maleć a igG rosnąć aż w koń
        > cu po dłuższym czasie IgM wraca do normy a rośnie w miarę postępowania choroby
        > współczynnik IgG
        > Więc jeśli twoje dolegliwości maja przynajmniej 1 rok to nie ma sensu robienia
        > jakichkolwiek badań w klasie IgM ponieważ będą w normie.
        > Ja robiłem LTT 500 zł w SYNEVO Łódź leciało do Berlina i wyszedł wynik ujemny.
        > Dodam iż moje dolegliwości trwały min. 3 lata.
        > Aż wkońcu zrobiłem badanie CD 57 100 zł i wyszła bolerka i chlamydia pneumoniae
        > 50 zł w klasie IgG i też wyszła dodatnia.
        > Zrobiłem badania WB 200 zł w klasie IgM i IgG też wyszły ujemne.
        Przeczytaj moją historię może ci pomoże:
        • gralint do tula35 26.06.13, 10:44
          A gdzie mozna poczytac Twoja historie bo nie ma linku podanego..
          Wynika z tego ze wyszla Ci jedynie Elisa dodatnia na borelioze, pewnie masz inna bakterie niz bb bo LTT przy przewleklej bb powinien wyjsc dodatni, CD57 jakie Ci wyszly?
          • happy_and_well Re: do tula35 26.06.13, 11:08
            A mi KKI wyszły mocno dodatnie (zarówno w IgM jak IgG, po 20 pkt. i po 5 pasków), a LTT miesiąc później ujemne. Objawy mam, ale w takiej sytuacji to nie wiem, czy od bb, zresztą jakieś strasznie dotkliwe nie są. Miałam ich wiecej, ale zioła pomogły, widać organizm jeszcze walczy. Także z tymi badaniami to naprawdę różnie - niby dwa najbardziej wiarygodne, a jeden zaprzecza drugiemu.
            • elene72 Re: do tula35 26.06.13, 14:55
              pytanie czy przed wykonaniem testu LTT wszyscy stosują się do zasady, aby przez 4-6 tygodni przed badaniem unikać określonych leków? czy lekarze informują o tym pacjentów? chodzi mi o abxy, przeciwzapalne, sterydy...

ja zanim wykonałam badanie LTT po prostu przez 4 tygodnie nie przyjmowałam żadnych leków (także zero alkoholu, suplementów, ziół czy leków stosowanych na skórę). Dlatego zdecydowałam się na wariant "zero leków", gdyż po pierwsze wówczas mogłam sobie na to pozwolić (byłam przed leczeniem), a po drugie miałam wtedy pewność, że żaden lek czy inna substancja nie wpłynie na mój organizm na tyle silnie, aby z kolei odbiło się to na wyniku tego badania
      • gralint to nie bb 26.06.13, 15:22
        tula35 napisał(a):

> Aż wkońcu zrobiłem badanie CD 57 100 zł i wyszła bolerka i chlamydia pneumoniae
        > 50 zł w klasie IgG i też wyszła dodatnia.
        > Zrobiłem badania WB w klasie IgM i IgG też wyszły ujemne.

Ty tula pewnie musisz udroznic żyłę prawa ,ktora Ci wyszla przewężona niz leczyc sie na borelioze. Bo Twoje wyniki nie wskazuja obecnosci tej bakterii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka