green_land 09.03.12, 21:35 Polećcie dobry lab, bo sama nie bardzo potrafię znaleźć. Chcialabym sprawdzić, czy mam boreliozę, ale przy okazji i koinfekcje typu babeszjoza etc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_z_laki_2 Re: górny śląsk - laboratorium 10.03.12, 13:10 www.wielkoszynski.webity.pl/zakres-c59bwiadczen/ Odpowiedz Link
green_land a Loma? 19.03.12, 19:11 Mają dwa badania w dwóch klasach po 45 zł, ale bez oznaczenia metody. Mają też kolejne 2 badania po 100 zł - WB. Ale przy tych drugich pisze, że chodzi o potwierdzenie wyniku. To dobry lab. No i blisko mnie. Wynik w ciągu jednego dnia. Jest sens robić, czy lepiej od razu do Bytomia? Odpowiedz Link
fionka21 Re: a Loma? 19.03.12, 19:17 Bo to lab, który posługuje się standardem. To pierwsze badanie to pewnie test Elisa. Jeżeli wyjdzie (+) to robią WB. Jeżeli Elisa wyjdzie negatywna - wykluczają boreliozę. WB służy do negacji dodatniej Elisy! Szkoda pieniędzy. Jedź do Bytomia Odpowiedz Link
green_land Re: a Loma? 19.03.12, 20:44 Mam trochę dosyć tych chorób Torbiele w piersiach, serce, migrena i niedotlenienie, amylaza znów przekroczona, a dziś jeszcze wyszło, że mi tarczyca ześwirowała I wszystko powinnam zrobić na już. Cholera. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: a Loma? 19.03.12, 23:33 Tarczyca? Witamy w klubie Trzymaj się ciepło, będzie dobrze!!! Odpowiedz Link
fionka21 Re: a Loma? 20.03.12, 10:35 > Mam trochę dosyć tych chorób Torbiele w piersiach, serce, migrena i niedotle > nienie, amylaza znów przekroczona, a dziś jeszcze wyszło, że mi tarczyca ześwir > owała I wszystko powinnam zrobić na już. Cholera. A może wszystkie Twoje choroby mają wspólną przyczynę? Jak ją wyeliminujesz, to zrobi Ci się po prostu lepiej... Odpowiedz Link
green_land Re: a Loma? 20.03.12, 16:44 Dzięki za przyjęcie do Klubu) Kiedyś zdiagnozowano mi niedoczynność podwzgórza-przysadki. Po ciązy problemy z przysadką minęły, a zaczęła się jazda z zapaleniem tarczycy /bywa tak po ciązy/, zapaleniem węzłów, nerek etc. Aha, w gardle ma gronkowca złocistego, ale obecnie jest mało upierdliwy - chyba wie, ze jak znów zacznie szaleć, to moze się to dla niego źle skończyć Potem wyszły kłopoty z sercem /od zawsze je miałam ale konowały twierdziły, że no tak młoda osoba... / czyli: arytmia, częstoskurcz nadkomorowy, nerwica serca i w ogóle jazda na całego. Miała być ablacja w trybie pilnym, ale po 3 latach czekania mi minęło No proszę NFZ wie, jak wyleczyć pacjenta) A teraz mam te niedotlenienia, które też miałam zawsze, ale tez olewali, no bo "przecież dostałam potas więc nic już mi nie ma. Siostro, prosze dać pacjentce realnium" W takim stanie trafiłam do Zabrza i dostałam tabletki na obniżenie ciśnienia, po których mało się zwariowałam. O boreliozie już kiedyś myślałam, ale najbliższy lab był we Wrocławiu. Teraz mam Bytom, więc chyba sie skuszę, bo tych kleszczy miałąm dość sporo, więc prawdopodobieństwo nieproszonego gościa znaczne. Zastanawiałam się nawet, czy problemy z sercem nie miały źródła w kręgosłupie. Ale masazysta stwierdził /stary i dośc mądry facet/, że to mało prawdopodobne. Być może za wieloma problemami stoi borelioza, ale pierw muszę zająć się trzustką i tarczycą a potem torbielami. Może uda mi się w tym samym czasie zrobić badania. A tu wiosna za oknem... Odpowiedz Link
green_land Re: górny śląsk - laboratorium 10.07.12, 10:59 Termin do Wielkoszyńskiego na drugą połowę października Ale dobre i to. Tylko że: doc dal wybór albo Elisa, albo WB. Podał niską wykrywalnośc w przypadku Elisa i dość wiarygodne wyniki w przypadku WB. Ale ja zastanawiam się nad PCR. Koszt wprawdzie wyższy, próbkę trzeba wysłać /jeszcze nie wiem jak/, ale czy nie lepiej skusić się od razu na Poznań i PCR albo /cały panel/? Odpowiedz Link
froga Re: górny śląsk - laboratorium 10.07.12, 12:05 jesli tak dlugi termin wizyty to moze jakis zaprzyjazniony lekarz i wg zalecen emailowych dr W. przepisac prowokacje abx i zrobic wysylkowo LUAT -badanie niedrogie a skuteczne. Odpowiedz Link
mab62 Re: górny śląsk - laboratorium 10.07.12, 12:40 Jak wiadomo z badaniami,to ruletka. Liczą sie objawy i pomocna może być odpowiedź na leczenie abx-ami. U mnie PCR-y Real time w Poznaniu wyszły ujemne. Po miesiecznym leczeniu Paraprotexem,pokazały sie pierwsze p/c we krwii.(Jersinii). Po miesięcznej antybiotykoterapii pokazały sie p/c Bartonelli. W trakcie leczenie doszły dodatnie p/c na wiele innych koinfekcji. Niestety LUAT,tez nie doskonały. Ja mam kilka ewidentnych objawów bb,wszystkie testy na p/c bb ujemne(LTT nie robiłam). Odpowiedz Link
green_land Re: górny śląsk - laboratorium 10.07.12, 20:09 No żesz Czyli co, nie ma zbytniego sensu robić badań, lepiej zaczekać na wizytę? Odpowiedz Link
pumeczka77 Re: górny śląsk - laboratorium 10.07.12, 20:33 Ale przecież tak czy siak to pewnie dr W. zleci WB plus rozbicie kompleksów. Więc ja zrobiłabym te badania jeszcze przed wizytą (np.u niego lub Poznań) i jechałabym juz z czymś. A pewnie w zalezności od tego co wyjdzie i przede wszystkim objawów dr coś tam dodatkowo zleci. Możesz tez napisac do niego mail z objawami i tez Ci coś zapropnuje. Wtedy jadąc na wizytę masz cokolwiek w ręku a jakby cos Ci wyszło to od razu jak pojedziesz z wynikami wdroży leczenie. Odpowiedz Link
mab62 Re: górny śląsk - laboratorium 10.07.12, 22:01 Znając dr.W.,uważam,że sam zleci konkretne badania p/c,bierze pod uwage objawy. A jak wiadomo one lubią się pokrywać w wielu koinfekcjach.Dlatego i tak musisz się liczyć ze sporymi wydatkami. Uważam,że warto poczekać z wydawaniem kasy,ona może być lepiej wykorzystana na ew.leczenie. Oczywiście zrobisz ,jak uznasz za stosowne. Odpowiedz Link
green_land Re: górny śląsk - laboratorium 11.07.12, 21:46 Krótko w pierwszym mailu opisałam moje problemy ze zdrowiem /raczej oględnie/ - doc zaproponował albo Elisa /zaznaczając niską skuteczność/ albo WB ze skutecznością 85%. Napisał, że w przypadku pozytywnego WB "borelioza jest do leczenia". Czyli test wyjdzie negatywny to gość mnie odeśle? Sama nie wiem, co zrobić. Jeżeli mam jakieś świństwo odkleszczowe, to raczej złapałam dawno temu - jest szansa, że badanie to wykaże? Odpowiedz Link
mab62 Re: górny śląsk - laboratorium 11.07.12, 21:59 Spoko,"gość" Cie nie odeśle. Troche zaufania do lekarza. W tym przypadku,zaznaczam dobrego lekarza! Odpowiedz Link
pumeczka77 Re: górny śląsk - laboratorium 11.07.12, 22:44 Sorki za OT. Moim zdaniem bardzo dobry lekarz potrafi spojrzeć bardzo całościowo na pacjenta i szukać w róznych kierunkach przyczyn choroby. Bardzo dobry specjalista w swojej działce i diagnosta w swojej działce niestety rzadko jest ogólnie bardzo dobrym lekarzem. Raczej każdy ma swoje fiksacje. Odpowiedz Link
green_land Re: górny śląsk - laboratorium 02.08.12, 17:49 No i WB i w igg i igm wyszedł zerowy Odpowiedz Link