Dodaj do ulubionych

Badanie Ltt

03.05.12, 17:12
Drodzy forumowicze, proszę podzielcie się swoimi opiniami na temat badania Ltt.
Zastanawiam się nad wykonaniem tego badania, ponieważ test Pcr Rt. ujemny, a Western Blot p.83 słabo dodatni, a mam masę objawów neurologicznych i samopoczucie fatalnecrying
Do doktor Beaty z Krakowa w ogóle nie mogę się dostaćcrying
Czy to badanie można wykonać w Krakowie i jak się do niego przygotować?
Z góry dziękuje za wszystkie sugestie!
Obserwuj wątek
    • aaggaa77 Re: Badanie Ltt 03.05.12, 17:37
      Iwi,
      masz masę objawów neurologicznych i słabo dodatni bardzo charakterystyczny/wysoko specyficzny prążek towarzyszący zakażeniom w fazie póznej ,możeszoczywiście robić dodatkowe testy m.in Ltt ale ja bym sie zastanawiala czy nie przeznaczyć tych pieniedzy na leki. A odnośnie testów, prążków możesz poczytac tutaj lymepoland.com/borelioza/przetlumaczony-tekst-zalecen-niemieckiego-towarzystwa-boreliozy-pt-diagnostyka-i-leczenie-boreliozy-/

Pozdrawiam Agata

A koinfekcje robiłaś?
      • iwi-32 Re: Badanie Ltt 03.05.12, 18:00
        Dzięki serdeczne za odp.,robiłam koinfekcje w CB DNA w Poznaniu:
        Borelia Burgdorferi-negatywny,
        Bartonella henselae-negatywny
        Babesia divergens-negatywny,
        Anaplasma- negatywny
        Nie wiem co robić, chciałam skonsultować to z jakimś lekarzem IlIadys, ale jak już pisałam kontakt jest utrudnonycrying Chciałabym zrobić to LTT dla pewności, zanim zacznę antybotyki, myślałam też o ziołach, sama nie wiem????
        A ten prążek p.83, wskazuje na neuroboreloiozę?
        • tosho Re: Badanie Ltt 03.05.12, 18:16
          Słabo dodatni p. 83 absolutnie nie przesądza o boreliozie. Mam w rodzinie osobę, która miała wirusowe zapalenie opon mózgowych, dużo objawów neuro. Badali też pod kątem boreliozy, wyszedł słabo dodatni specyficzny prążek. Nie leczono antybiotykami, podawany był tylko heviran i osoba ta całkowicie wyzdrowiała po paru tygodniach.
          • iwi-32 Re: Badanie Ltt 03.05.12, 18:39
            Kleszcza miałam ok. 5 lat temu, rumienia brak,wyciągnęłam pęsetą i po sprawie, tak mi się wtedy wydawało ( temat boreliozy nie był tak szeroko znany jak teraz), no i później różne mniejsze lub większe dolegliwości, których nie wiązałam z boreliozą.
            Pogorszenie nastąpiło latem ubiegłego roku, po dość intensywnej terapii antybiotykowej (leczenie nawracającej anginy), zaczęły się codzienne bóle głowy, sztywność karku, mega zmęczenie, otępienie, okresowe drętwienie rąk, do tego ciągłe bóle brzucha o nieznanej przyczynie. Robiłam różne badania, usg,morfologię, hormony tarczycy, a ostatnio nawet MRI mózgu, które też jest ok.
            Dlatego myślę o wykonaniu badania LTT, żeby w końcu coś wykluczyć lub potwierdzićcrying
            • mab62 Re: Badanie Ltt 03.05.12, 20:35
              Iwi-32,zadzwoń do Synevo.
              Odpowiedzą na wszystkie pytania:
              www.synevo.pl/507,Laboratorium-Medyczne-Synevo-Krakow.htmPowodzenia.
              Pozdrawiam.
              • mab62 Re: Badanie Ltt 03.05.12, 20:36
                Źle mi się wkleiło,jeszcze raz:
                www.synevo.pl/507,Laboratorium-Medyczne-Synevo-Krakow.htm
                • iwi-32 Re: Badanie Ltt 03.05.12, 20:46
                  Dzięki serdeczne mab62 wink za przydatny link, zadzwonię tam jutro.
                  A czytałam też o badaniu u doktora w W, jakieś KKi, (przepraszam, jestem nowa w temacie), czy to badanie jest bardziej miarodajne?
                  • mab62 Re: Badanie Ltt 04.05.12, 07:30
                    Nie ma za co dziękować Iwi.
                    Wydaje mi się,że bardziej miarodajne jest Ltt.Jesteś bez antybiotyków,więc możesz go zrobić.
                    Natomiast u dr.W.polecam zrobienie koinfekcji.Można wysłać krew kurierem.Wszystko jest na jego stronie
                    Możesz nie mieć boreliozy,a mieć inne infekcje odkleszczowe,np.bartonellozę odkleszczową.
                    Dawno nie pisałam w swoim wątku,ale jak chcesz to poczytaj.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,26140,114234313,114234313,_Hashimotka_z_borelioza_moja_historia_.html
                    Ja też PCR-y w Poznaniu miałam wszystkie ujemne,przed leczeniem.

Nie dopuść do sytuacji,aby ewentualna choroba spowodowała nieodwracalne zmiany w organizmie.
                    Jeśli masz wątpliwości,że coś jest nie tak -drąż temat,diagnozuj się.
                    Bakterie odkleszczowe potrzebuję żywiciela na długie lata,a umiera sie na komplikacje związane z niezdiagnozowaną i nieleczoną infekcją.

Powodzenia w diagnostyce.
    • eter05 Re: Badanie Ltt 04.05.12, 08:40
      iwi-32 napisała:

> Drodzy forumowicze, proszę podzielcie się swoimi opiniami na temat badania Ltt.
      > Zastanawiam się nad wykonaniem tego badania, ponieważ test Pcr Rt. ujemny, a We
      > stern Blot p.83 słabo dodatni, a mam masę objawów neurologicznych i samopoczuci
      > e fatalnecrying
      > Do doktor Beaty z Krakowa w ogóle nie mogę się dostaćcrying
      > Czy to badanie można wykonać w Krakowie i jak się do niego przygotować?

Moja córka -z dodatnim Pcr,w drugej ciąży zrobiła ltt ,bo pierwsze dziecko bezobjawowe, ma dodatni test z moczu (zakazenie chyba poprzez łożysko)
      Wynik Ltt-ujemny -ubozsza jest o pare złotych,czyli dla mnie bez sensu.
      Po drugim porodzie zaostrzenie objawów neurologicznych -typu brak odpowiednich słow
      Póki nie jest gorzej to nic z tym nie robi ,małego też nie leczy ,bo wyników sie nie leczy.W razie wątpliwości jezdzi do Krakowa .
      Jako ciekawostkę ,powiem ,ze kiedy zaczynaliśmy leczenie ,to w Krakowie było pusto!
      Ale to już lata.
      • iwi-32 Re: Badanie Ltt 04.05.12, 22:23
        Eter05 bardzo zaciekawiły mnie Twoje informacje, szczególnie wątek o ciąży córki. Dlatego tak desperacko szukam wszelkich informacji o możliwych testach, bo chciałabym starać się o dziecko, mam 31 lat, ale ogromnie boję się ryzyka zarażenia dziecka, jeśli faktycznie mam boreliozę. Czytałam o ochronie płodu, stosując antybiotyk w ciąży, ale nie wiem na ile te informacje są wiarygodne?
        Droga Eter, czy Twoja córka stosowała antybiotyk zabezpieczający dziecko podczas ciąży, czy cos takiego jest w ogóle możliwe???
        Pozdrawiam iwi
        • margolcia_63 Re: Badanie Ltt 04.05.12, 23:00
          Poczytaj!
          kleszcze.edu.pl/diagnostyka-laboratoryjna-w-chorobach-odkleszczowych-t121.html
          Z podziękowaniami dla P. Prezes.
        • eter05 Re: Badanie Ltt 05.05.12, 07:11
          Nie stosowała ,ale po konsultacji w Krakowie i po ujemnym ltt.
          Ale BB ma napewno!
          Byc moze ochrona plodu przed zakażeniem jest mało zbadana,tak jak sama borelioza
          Pierwsze dziecko ma dodatni wynik,własciwie bez objawów ,no chyba że silna alergia pokarmowa jest objawem,i wyjątkowa wrażliwość na hałas.
          Wiesz ,my właściwie całą rodziną borykamy się z boreliozą .Jeżdziliśmy wszyscy na pojezierze drawskie ,gdzie prawie wszystkie kleszcze są zarażone,i prawie każdy złapał kleszcza
          • ekoma.wroc Re: Badanie Ltt 05.05.12, 07:34
            eter05 napisała:

Jeżdziliśmy wszyscy
            > na pojezierze drawskie ,gdzie prawie wszystkie kleszcze są zarażone,i prawie ka
            > żdy złapał kleszcza

Kilka znanych mi osób złapało kleszcza w centrum miasta.
            • aaggaa77 Re: Badanie Ltt 05.05.12, 08:11
              tosho napisałsmirkłabo dodatni p. 83 absolutnie nie przesądza o boreliozie. Mam w rodzinie osobę, która miała wirusowe zapalenie opon mózgowych, dużo objawów neuro. Badali też pod kątem boreliozy, wyszedł słabo dodatni specyficzny prążek. Nie leczono antybiotykami, podawany był tylko heviran i osoba ta całkowicie wyzdrowiała po paru tygodniach.

No i znowu wyszło ,że jeszcze czegos nie wiem i oprócz wyuczonej teorii ważne jest doświadczenie hmmm z ta borelka to nigdy nic nie jest na bank.
              u mnie najwiecej objawów neurologiczn pojawiało sie w 2002 i kolejnych latach( samoistnie ustepowaly) ale diagnoze o bb postawiono dopiero w 2009
              mialam słabo dodatni p31OspA i dodatni p 25 OspC i faktycznie teoretycznie wskazuje to na wczesna postać bb ale objawy wieloukładowe od 97 roku również neuropsychiatryczne( depresja, napadowe problemy z pamęcią krótkotrwala , koncentracją ) także chyba musisz szukać dalej, diagnozowac się zwłaszcza jak chcesz miec dziecko. Ja jestem kilka lat starsza od ciebie i tez nie mam dzieci i nie zachodziłam świadomie w ciąże własnie ze względu na te pojawiające i cofające samoistnie objawy neurologiczne,ktorych żaden lekarz nie był w stanie sensownie wytłumaczyć . MR glowy też miałam wielokrotnie robiony ( 1 raz w 2001 roku.) Powodzenia i dużo zdrówka.

• tosho Re: Badanie Ltt 05.05.12, 11:31
                Tzn. z tego co pisze iwi-32 to miała kleszcza, później objawy, inne choroby wykluczone, więc może to jest coś odkleszczowego, trzeba sprawdzić. Chodziło mi tylko o to żeby nie przesądzać na podst. słabo dodatniego p.83
                • aaggaa77 Re: Badanie Ltt 05.05.12, 12:41
                  tosho napisał:

> Tzn. z tego co pisze iwi-32 to miała kleszcza, później objawy, inne choroby wyk
                  > luczone, więc może to jest coś odkleszczowego, trzeba sprawdzić. Chodziło mi ty
                  > lko o to żeby nie przesądzać na podst. słabo dodatniego p.83
                  Tak też Cie zrozumiałam. Pozdrawiam Aga
                  • iwi-32 Re: Badanie Ltt 05.05.12, 21:34
                    Dziękuje Wszystkim za cenne informacje,szczególnie za link z tłumaczeniem wytycznych Niemieckiego Towarzystwa Boreliozy, z niego dowiedziałam się o wielu objawach, które towarzyszą późnej boreliozy ( podejrzewam, że właśnie taką właśnie mam,).
                    Proszę powiedzcie, z własnego doświadczenia, jakie testy wykonać w pierwszej kolejności Ltt czy może CD-57, a może KKi u doktora W. ?
                    Nie mogę dostać się na razie do żadnego z polecanych na forum lekarzy, dlatego tak męczę Was drodzy forumowicze, tymi pytaniami?
            • anyx27 Re: Badanie Ltt 05.05.12, 21:26
              ekoma.wroc napisała:

> eter05 napisała:
              >
              > Jeżdziliśmy wszyscy
              > > na pojezierze drawskie ,gdzie prawie wszystkie kleszcze są zarażone,i pra
              > wie ka
              > > żdy złapał kleszcza

A skąd takie informacje? Mój mąż jest z okolic Drawska, znam tam mnóstwo osób, nikt nie ma boreliozy (przynajmniej nic im nie wiadomo), a i samego kleszcza mało osób miało. Mój mąż i jego rodzina nigdy.
              • iwi-32 Re: Umówienie sie na konsultację graniczy z cudem 07.05.12, 21:07
                Drodzy forumowicze, powiedzcie proszę jakim sposobem dostaliście się na konsultację u lekarza?
                Jak długo czekaliście na termin?
                Ja dzisiaj od rana wiszę na telefonie i nic nie załatwiłam;-(
                Doktor B z Krakowa nieosiągalna w żaden sposób, doktor W z Bytomia nie przyjmuje nowych pacjentów, a dr Beata z Katowic też ma full pacjentów i wolnych terminów brak.
                Co robić???
    • adrian_fenig Re: Badanie Ltt 08.05.12, 10:07
      Badanie LTT z 26 listopada 2009r.:
      borrelia afzelii 4.20 < 2.0
      borrelia sensu stricto 4.6 < 2.0
      borrelia garinii 4.3 < 2.0
      Borrelia OspC 7.6 < 2.0
      kontrola dodatnia (antygen) 63.4 SI > 3.0
      kontrola mitogenu (PWM) 30.9 SI > 8.0

Komentarz:
      Wynik wskazuje na obecne umiarkowanie-aktywne zakażenie o etiologii Borrelia sp.

Badanie LTT z 22 marca 2011r.:
      borrelia afzelii 1.8 < 2.0
      borrelia sensu stricto 1.7 < 2.0
      borrelia garinii 1.8 < 2.0
      Borrelia OspC 1.2 < 2.0
      kontrola dodatnia (antygen) 13.2 SI > 3.0
      kontrola mitogenu (PWM) 22.0 SI > 8.0

Komentarz:
      Powyższy wynik zaprzecza istnieniu aktywnej infekcji Borrelia w momencie wykonania badania.

Badanie KKI z 20 grudnia 2011r.:
      Oznaczenie przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi s.l. w klasie IgM (ELISA).
      Poziom przeciwciał: 5,13 BBU/ml. Wynik: NEGATYWNY
      Oznaczenie przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi s.l. w klasie IgM (ELISA) po wcześniejszym rozbiciu kompleksów immunologicznych.
      Poziom przeciwciał: 33,28 BBU/ml. Wynik: BARDZO WYSOKO POZYTYWNY

8 maja 2012r.:
      Objawy neuroboreliozy wciąż dość ciężkie.
      • Mrowienia w kończynach dolnych (poniżej kolan)
      • Drętwienie palców dłoni, pojawiające się w nocy, wybudzające ze snu
      • Kłucia wędrujące po całym ciele
      • Fascykulacje
      • Rwa kulszowa
      • Bóle zębów
      • Bóle i parastezje uszu
      • Mrowienia i pieczenie w karku
      • Parestezje w lewym i prawym policzku
      • Bóle oczu
      • Palenia skóry
      • Potknięcia słowne
      • Bóle podeszw stóp
      • Mrowienia w kręgosłupie

Tak więc badanie LTT jest dobre, ale bywa omylne.
      • analogkid Re: Badanie Ltt 08.05.12, 11:04
        czy w rezonansie kręgosłupa szyjnego oraz lędźwiowego nie ma żadnych zmian?
        • adrian_fenig Re: Badanie Ltt 09.05.12, 11:12
          analogkid napisał:

> czy w rezonansie kręgosłupa szyjnego oraz lędźwiowego nie ma żadnych zmian?

Doktorze Analog, czy pytanie było kierowane do mnie?
          Jeżeli tak, to RTG było wykonywane. Ortopeda wykluczył kręgosłup jako przyczynę zgłaszanych przeze mnie objawów.
          Jeżeli chodzi o bóle krzyża, to zalecił codzienną gimnastykę, jako przeciwwagę to siedzącego trybu pracy.
          • analogkid Re: Badanie Ltt 13.05.12, 14:08
            RTG to nie rezonans, nie widać "miękkich" struktur, czesto na RTG nic nie widać i to co dla ortopedy jest wykluczone w RTG neurologowi w RM pokazuje ze np krążki MK uwypuklają sie i uciskają struktury nerwowe... ale ok, nie moja sprawa nie moje zdrowie tym bardziej ze traktujesz moje pytanie jako pejoratywne
        • ayurveda101 Re: Badanie Ltt 09.05.12, 11:29
          Anglo jesteś lekarzem? Jeżeli tak to mogę wiedzieć jakim? znaczy specjalizacja.
    • skolmi Re: Badanie Ltt 12.05.12, 08:26
      W moim przypadku LTT wniosło nie wiele. Wyszło negatywnie (1.2; 1.5; 1.1), a dwa tygodnie później wróciły mi objawy.

Bb pewnie jest, bo wcześniej rumień, objawy neurologiczne+zmęczenie, dodatni/graniczny WB
      i leczenie standardowe (zapewniło 4 miesiące spokoju).

Obawiam się ILADS, ale chyba nie mam wyjścia.
      • margolcia_63 Re: Badanie Ltt 12.05.12, 08:47
        skolmi napisał:

> W moim przypadku LTT wniosło nie wiele. Wyszło negatywnie (1.2; 1.5; 1.1), a dw
        > a tygodnie później wróciły mi objawy.

Małe sprostowanie, bo wkradł się błąd logiczny. To, że masz objawy a nie masz potwierdzenia w LTT, to może też świadczyć o tym, że nie masz boreliozy a jakieś inne zakażenie.
        Robiłeś badanie na tzw. koinfekcje?
        Objawy neurologiczne w dużym nasileniu daje też m.in. bartonella.
        • skolmi Re: Badanie Ltt 12.05.12, 13:02
          margolcia_63 napisała:

> Robiłeś badanie na tzw. koinfekcje?

Robiłem. Wyszła mykoplazmoza dodatnia w IGG (w IGM ujemna).

• mab62 Re: Badanie Ltt 12.05.12, 13:07
          Czegoś nie kumam w twoim rozumowaniu Margolcia,
          Przecież skolmi napisał,że miał rumień+ graniczny WB.
          To co,nie ma boreliozy?
          Wg mnie rumień świadczy o bb.

Inna sprawa,to przebadanie koinfekcji,bo objawy mogą się pokrywać.
          Poza tym istnieje duże prawdopodobieństwo,że kleszcz sprezentował mu też inne bakterie.
          Skolmi,jeśli jeszcze nie zrobiłeś badań na koinfekcję,to warto je wykonać.
          Leczenie wg.ILADS musi obejmować też koinfekcje(jeśli są,oczywiście).
          Powodzenia.
          • skolmi Re: Badanie Ltt 12.05.12, 13:21
            > Przecież skolmi napisał,że miał rumień+ graniczny WB.

Doprecyzuję. WB IGM dodatnie. WB IGG graniczne.
            Jeszcze jakieś IF coś tam robione z NFZ też dodatnie.
            O samym fakcie ukąszenia nie wspominając.

Dlatego w moim konkretnym przypadku, uważam,
            że LTT w monitorowaniu (wy)leczenia nie pomogło
            w ogóle.

• margolcia_63 Re: Badanie Ltt 12.05.12, 21:13
              Mab, nie każdy rumień świadczy o boreliozie, to może być rumień np. z powodu jershiniozy, albo alergiczny....
            • mab62 Re: Badanie Ltt 12.05.12, 23:39
              Skolmi,LTT nie służy do monitorowania leczenia,wyleczenia boreliozy.To test diagnostyczny,też zresztą zawodny jak wszystkie.Bo najważniejsze są objawy,niemniej objawy mogą być nie tylko od boreliozy,istnieje wiele chorób o podobnych objawach
              Skoro byłeś ugryziony przez kleszcza,miałeś rumień,dodatni WB w IgM,a po przeleczeniu masz objawy nadal,to koniecznie zadzwoń do Stowarzyszenia.
              Tam dostaniesz namiary na lekarza który potwierdzi,albo wykluczy Twoje obawy.
              To może byc niedoleczona borelioza,ale mogą byc też niedoleczone koinfekcje,albo jeszcze coś innego.
              Do rozpoznania potrzebny jest dobry lekarz,znajacy sie na odkleszczówkach.
              • skolmi Re: Badanie Ltt 13.05.12, 11:57
                Dziękuję.

Oczywiście Forum czytam od dłuższego czasu. Byłem u LLMD (3 miesiące czekania),
                który zalecił LTT + obserwowanie objawów i wejście w abx jeśli powrócą.
                Po prostu jestem wkurzony na LTT, bo otrzymanie negatywnego wyniku zbiegło się z powrotem
                objawów i tyle smile

Pewnie więc niedługo będę dyskutował w wątkach o diecie herx'ach etc.

PS. Moja droga jest wręcz modelowa. Najpierw olanie przez internistę ("to ukąszenie to meszka, a w głowie kręci się od zmiany pogody"), poprzez zakaźników ("z boreliozy jest Pan wyleczony, a z zawrotami proszę iść do neurologa"), do LLMD.
                • margolcia_63 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 12:20
                  I tak skolmi wygląda leczenie boreliozy! To standart!
                  A suma sumarum, i tak nikt nic nie wie.
                  Musisz się uzbroić w cierpliwość, by nie powiedzieć w determinację.
                  Właśnie dużo czytaj!
                  Może od tego nie wyzdrowiejesz, ale jak umrzesz to będziesz wiedział od czego wink
                  Z góry przepraszam jak mój czarny humor, jak Cię uraził.
                  • iwi-32 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 15:46
                    Margolcia Ty jesteś oblatana w temacie, powiedz mi proszę, czy zrobić test Ltt i może od razu badanie Cd-57, mam ujemne badania na boreliozę i koinfekcje w Poznaniu, a objawy neurologiczne występują u mniecrying
                    • margolcia_63 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 15:56
                      E tam! ja bym była oblatana to bym była zdrowa!
                      Badanie CD 57 dla mnie bez sensu i tak nikt nie wie co z nim zrobić, nie jest adekwatne chyba u nikogo.
                      LTT nigdy nie robiłam, więc się nie wypowiem.
                      Zresztą wszystkie te badania są delikatnie mówiąc takie sobie.
                      Napisz więcej o sobie. Był kleszcz? Jakie masz objawy?
                      • iwi-32 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 16:12
                        Kleszcza miałam ok. 5 lat temu, rumienia brak,wyciągnęłam pęsetą i po sprawie, tak mi się wtedy wydawało ( temat boreliozy nie był tak szeroko znany jak teraz), no i później różne mniejsze lub większe dolegliwości, których nie wiązałam z boreliozą.
                        Pogorszenie nastąpiło latem ubiegłego roku, po dość intensywnej terapii antybiotykowej (leczenie nawracającej anginy), zaczęły się codzienne bóle głowy, sztywność karku, mega zmęczenie, otępienie, okresowe drętwienie rąk, do tego ciągłe bóle brzucha o nieznanej przyczynie. Robiłam różne badania, usg,morfologię, hormony tarczycy, a ostatnio nawet MRI mózgu, które też jest ok.
                        Dlatego myślę o wykonaniu badania LTT, żeby w końcu coś wykluczyć lub potwierdzićcrying
                        • iwi-32 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 16:18
                          Z badań robiłam na początku test Elisa, który wyszedł pozytywny, później wszystkie następne ujemne, potem był WB też ujemny, tylko prążek p.83 słabo dodatni,a następnie robiłam koinfekcje w CB DNA w Poznaniu:
                          Borelia Burgdorferi-negatywny,
                          Bartonella henselae-negatywny
                          Babesia divergens-negatywny,
                          Anaplasma- negatywny
                          Dlatego chcę zrobić to Ltt, bo z takimi badaniami z których nic nie wynika, każdy lekarz mnie oleje!
                          • margolcia_63 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 17:06
                            Wiesz iwi, myślałam co ja bym zrobiła na twoim miejscu
                            Po pierwsze szukała bym lekarza ILADS, bo jest z tym największy problem. Masz dodatnią ELISĘ, masz objawy, więc jest podstawa do diagnozowania i leczenia. Nieleczona borelioza mogła wejść w fazę seronegatywności.
                            Niech lekarz zleci preferowane przez siebie badania, no chyba, że masz kupę kasy do wydania, to rób wszystkie.

• iwi-32 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 17:23
                              Wiem, wiem Margolcia,że najlepiej żeby pokierował tym lekarz, ale jak na razie to do żadnego nie mogę się dostać ;-( Próbowałam do doktora W. z Bytomia (nie przyjmuje nowych pacjentów), doktor Beata z Krakowa też niedostępna, no i jeszcze doktor Beata z Katowic też ma full pacjentów. Dzwoniłam do Stowarzyszenia z pytaniem o lekarzy na południu Polski, ale oprócz tych trzech, nikogo więcej mi nie podała. Może Ty coś wiesz o jakiś innych godnych polecenia, którzy przyjmują jeszcze nowych pacjentów???
                              • ayurveda101 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 18:31
                                Praskie Centrum Medyczne to jedyny w Polsce ośrodek kompleksowo diagnozujący i leczący osoby chore na boreliozę.
                                Diagnozujemy i leczymy boreliozę według zaleceń amerykańskiego towarzystwa ILADS.
                                www.nzozjk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=64
                                W CBDNA też podobno mają lekarza od ilads
                                www.cbdna.pl/index.php/o-nas/poradnia-borelioza-i-choroby-odkleszczowe.html
                              • margolcia_63 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 18:49
                                Napisz iwi na m.zawadzka2@vp.pl
                                • iwi-32 Re: Badanie Ltt 13.05.12, 19:18
                                  Ok margolcia, poszło wink
                                  • fufuszka Re: dr Beata z Katowic 13.05.12, 20:30
                                    iwi zadzwoń do dr Beaty i póki co umów się na najwcześniejszy możliwy termin. Wiem że ostatnion nowi pacjenci czekali na wizytę około 3 mc, ale jak się umówisz to przynajmniej będziesz juz miała zaklepany jakis termin. W międzyczasie możesz dalej szukać....
                                    • iwi-32 Re: dr Beata z Katowic 13.05.12, 21:59
                                      Właśnie tak zrobiłam, jestem na liście rezerwowej, bo tylu jest pacjentów;-(
                                      Pani z rejestracji kazała jeszcze dzwonić...
                                      No nic będę próbować
    • adrian_fenig Re: Badanie Ltt 14.05.12, 12:58
      analogkid napisał:

> RTG to nie rezonans, nie widać "miękkich" struktur, czesto na RTG nic nie widać
      > i to co dla ortopedy jest wykluczone w RTG neurologowi w RM pokazuje ze np krą
      > żki MK uwypuklają sie i uciskają struktury nerwowe... ale ok, nie moja sprawa n
      > ie moje zdrowie tym bardziej ze traktujesz moje pytanie jako pejoratywne

Analog, nie obrażaj się. Wiadomo, że zawsze lepiej mieć rezonans niż go nie mieć. To nie ulega wątpliwości. Ja o tym badaniu myślę już dłuższy czas, pomimo tego, że jestem pewny, że zarówno mrowienia w kręgosłupie jak i palenie/mrowienie w karku mają podłoże infekcyjne. Barierą jest tylko koszt badania.
      • aaggaa77 Re: Badanie Ltt 14.05.12, 21:10
        iwi - odezij sie do mnie aaggaa77@gazeta.pl
        • iwi-32 Re: Badanie Ltt 14.05.12, 23:55
          Już wysłałam maila do Ciebiewink
          • only_simon35 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 14:57
            Do iwi-32

Mialem zblizona sytuacje jak ty (WB ujemnu i PCR rt ujemny), w mkoim przypadku LTT potwierdziło podejzenia . Mocno podniesione wkazniki świadczące o chorobie
            • iwi-32 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 20:23
              Zobaczymy jak będzie ze mną ;-(??? Mam zamiar zrobić LTT w przyszłym tygodniu, jak dostanę wyniki to się odezwę.
              A w Twoim przypadku, jak przebiega leczenie?
              • only_simon35 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 20:53
                Leczenie u mnie podąża w dobrym kierunku, objawy systematycznie się zmniejszają. Ostatnio robiłem danie lTT poraz drugi wyniki juz były na granicy normy więc za kilka miesięcy może bedę kończyć antybiotykoterapię. Nie chciał bym sie rozplywac nad poprawnoscią testu LTT ale u mnie dośyc precyzyjnie okresla stan choroby.

jestem ciekaw czy u Ciebie bedzie podobnie.
                • only_simon35 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 21:02
                  Diagnoza na pewno pozwala na bardziej stanowcze działenie. Moim zdaniem jest istotne żebyś miala pewność że jesteś chora.
                  Z tym że jeżeli masz klarowne objawy kliniczne to lekaz ILADS bedzie sklonny podjąć już leczenie.
                  Poniżej daję linki do (moim zdaniem) dobrych opracowań:

www.borelioza.org/materialy_lyme/burrascano2008.pdf
                  lymepoland.com/pliki/Zalecenia_DBG.pdf
                  Na podstawie tych 2 oracować zyskałem pewność że jestem chory, następnie robiłem badania do skutku (WB, CR rt, CD57, LTT) LTT wyszedł dodatni i dlatego przestałe robić kolejne badania.
                  • only_simon35 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 21:05
                    tak na marginesie to wiele więcej badan juz nie ma, więc dobrze że to ostatnie wyszło pozytywnie smile
                    • iwi-32 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 21:40
                      Właśnie, więcej badań już nie ma, no i chyba najgorsza jest ta niepewność, czy to borelioza, a może coś innego? A tak naprawdę to tylko wydłuża proces leczenia, ale z drugiej strony ładować w siebie tyle antybiotyków, bez jednego pozytywnego wyniku, to też ryzyko.
                      No i bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze!!!
                      Simon a u Ciebie jak długo trwało leczenie? Czy występowała cykliczność objawów, tzn. raz lepiej, raz gorzej?
                      Gdzie robiłeś LTT, ja zamierzam w Krakowie.
                      Pozdrowienia
                      • only_simon35 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 22:43
                        LTT jeszcze niedawno był wykonywany tylko w Synevo. Z jednostek w całej polsce próbki sa wysylane do Berlina i tam odywa sie samo badanie. Ja robiłem w krakowie ale jeżel nadal jest tak jak napisałem powyżej to nie ma znaczenia gdzie krew zostanie pobrana gdyż badanie i tak w ta sama jednosta wykonuje.

U mnie nie występowała żadna cyklicznośco objawów - konstans w złym samopoczuciu.
                        W dalszym ciągu jestem na antybiotykach z tym ze za 2-3 miesięce prawdopodobnie będę je odstawiał. Teraz jestem w 7 miesiącu leczenia a objawy juz praktycznie ustąpiły więc jestem dobrej myśli.
                        • only_simon35 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 22:44
                          A jeszcze jak oceniasz te opracowania co Ci wysłałem. Widzisz jakieś podobienstwa?
      • ayurveda101 Re: Badanie Ltt 24.05.12, 20:34
        Rezonans nie zawsze jest lepszym rozwiązaniem miałem wykonywany rezonans całego kręgosłupa 2 razy i nic nie wyszło za to w rtg wyszło ewidentne zapalenie stawów krzyżowych. Rozmawiałem na ten temat z moja reumatolog i stwierdziła, że często tak bywa w niewielkich zapaleniach, że rezonans nie wyłapuje za to w rtg już widać. Nie zależnie od mocy rezonansu. Choć bywa i tak, że żeby opisać rezonans naprawdę trzeba się wpatrzyć w zmiany zaś odczytać rtg jest zdecydowanie łatwiej.
        • analogkid Re: Badanie Ltt 24.05.12, 21:20
          Racja - gdy gęstości struktur są podobne natomiast sa juz zmiany zapalne i np lekkie zwapnienia to RTG pokaże to lepiej bo rezonans różnicuje po prostu gęstość. W ww. przypadku chpdzi jednak o cos innego, aby wykluczyć ucisk krążków m-k na nerwy/rdzeń itp - tego nigdy RTG nie pokaże - ewentualnie bedzie mozna sie domyślić ze jest problem z dyskiem po zmmniejszeniu przestrzeni między kręgami ale nadal nie wiadomo w którym kierunku i w jaki sposób przebiega protruzja widac to dopiero na TK a najlepiej na MRI.

Wystarczy ze w obrazie z RTG szyjnego jest opisane "zniesienie lordozy szyjnej" jest juz podstawa do dalszego drążenia ewentualnej dyskopatii bo takie ustawienie kręgosłupa predysponuje do znacznego obciążenia dysków i w dłuższym czasie do ich wysuwania.

Moim zdaniem adrian powinien przy okazji wizyty u neurolog poprociś choćby o TK bo wcale nie jest tak oczywiste ze mrowienia i palenie w karku moze miec podloze infekcyjne - dyskopatia szyjna daje identyczne dolegliwosci (palenia mrowienia, bóle itp) - sa one głównie zwiazane z nadmiernym naprężeniem mięśni przykręgosłupowych
          • iwi-32 Re: Badanie Ltt-wyniki 14.06.12, 18:10
            No niestety, stało się;-(
            Otrzymałam dzisiaj wyniki LTT:
            Borerelia afzaelii- 4.6 <2
            Borerelia sensu stricto- 3,8 <2
            Borerelia garinii- 4.9 <2
            Borerelia OspC - 4.8 <2
            Kontrola dodatnia (antygen) 56.8 >3
            Kontrola mitogenu (PWM) 53.2 >8
            Powiedzcie mi moi mili co teraz, JAK ŻyĆ???
            • xsenia.pl Re: do iwi-32 14.06.12, 18:21
              napisalam ci meila.pozdrawiam.
              • iwi-32 Re: do iwi-32 14.06.12, 18:40
                Xeniu nie dostała jeszcze Twojego maila,czekam cierpliwiewink
                Jeszcze raz podaje mój adres iwi-32@gazeta.pl
            • sobska Re: Badanie Ltt-wyniki 14.06.12, 18:26
              Miałam tę samą sytuację. Spokojnie, to nie są wysokie wyniki, mam bardzo zbliżone, trochę niższe. Nigdy kleszcze nie miałam, rumienia również. Wb ujemne, mimo to zdecydowałam się leczyć na próbę, nie chce obudzić się pewnego dnia z pełnym wachlarzem dolegliwości, póki co jest to tylko szum w uszach i robaczki przed oczyma. Jeśli jesteś z Krakowa mogę polecić Ci lekarza, do dr Beaty raczej nie ma szans się dostać, próbuję się dodzwonić od marca, bez skutku. Badanie LTT do tej pory uważane za nieomylne niestety znowu budzi wątpliwości. Mój przyjaciel miał dodatnie LTT, w wysokich mianach powodem był grąkowiec utajony, a nie borelioza.
              • iwi-32 Re: Badanie Ltt-wyniki 14.06.12, 18:36
                Dzięki za słowa pocieszenia, załamały mnie te wyniki dzisiaj, no i to,że tak ciężko dostać się do jakiegoś lekarza. Jestem właśnie z okolic Krakowa i wiem,że dr Beata jest nieosiągalna, już wcześniej próbowałam się do niej dodzwonić i mailować i NIC!
                Jeśli możesz kochana to proszę podaj mi namiary na Twojego lekarza. Mój mail gazetowy to iwi-32@poczta.pl
                P.S.
                W ramach rozpaczy i buntu piję whisky z colą, bo wiem,że jak rozpocznę leczenie, to dłuuuuugi czas nie poczuję tego smakuwink
    • iwi-32 Re: Badanie Ltt 14.06.12, 19:00
      No i teraz chyba muszę zrobić koinfekcję u doktora W. bo wcześniejsze badania w Poznaniu wyszły mi ujemne.
      Oprócz objawów neurologicznych męczy mnie przewlekły ból brzucha, czy to może wskazywać na bartonelle???
      • xsenia.pl Re: do iwi-32 14.06.12, 19:06
        napisalam meila na zwykla poczte
        • iwi-32 Re: do iwi-32 14.06.12, 19:12
          Xeniu Droga a na jaki adres, bo nic nie dostałam, a bardzo czekam na wieści od Ciebie, bo mam podobny problem;-(((
          • xsenia.pl Re: do iwi-32 14.06.12, 19:18
            iwi-32@poczta.pl
            • iwi-32 Re: do iwi-32 14.06.12, 19:24
              Dziewczyny, przepraszam ta borelioza robi mi chyba dziury w mózgu!!!!
              Mój mail to iwi-32@gazeta.pl
              Przepraszam, ale to wina krętkówwink
              • xsenia.pl Re: do iwi-32 14.06.12, 19:34
                niestety nie wiem jak sie wysyla na poczte gazetowa.
                • iwi-32 Re: do iwi-32 14.06.12, 19:38
                  Xeniu to napisz do mnie na iwona-kolasa@wp.pl
                  • iwi-32 Re: do sobska 14.06.12, 19:42
                    Moja droga proszę napisz mi info o lekarzu z Krakowa na iwona-kolasa@wp.pl
                    Bo jak się okazało pochrzaniłam maila gazetowego, MASAKRA!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka