Dodaj do ulubionych

Wynik Elisa i WB

21.06.16, 21:55
Kleszczy pozbywałam się sama (ok. 5 w ciągu życia). Objawy pojawiły się ok. rok temu. Zmęczenie, senność, bóle głowy, czerwone plamki na skórze, bóle stawów- kolanowych, łokciowych, szumy w uszach, odrętwienia rąk, problemy z koncentracją.
Czy to wszystko może być oznaką przemęczenia, nieodpowiedniego odżywiania się, stresującego trybu życia..??
Test Elisa- igm dodatne, igg ujemne. WB- igg dodatnie z mocno wybarwionym prążkiem p41, igm dodatnie bez wybarwionych prążków, przy czym Test WB wykonany po 4- tygodniowym przeleczeniu antybiotykiem. Lekarz zakaźnik nie ma mi nic więcej do powiedzenia.
Po kuracji antybiotykowej czuję się dobrze. Czy mogę spodziewać się powrotu objawów w przyszłości czy to nie jest borelioza? Prążek p41 nie jest specyficzny? Test Elisa dał wynik sfałszowany?
Obserwuj wątek
    • miroslaw111 Re: Wynik Elisa i WB 21.06.16, 23:43
      masz dziewczyno boreliozę
      • shy93 Re: Wynik Elisa i WB 22.06.16, 14:33
        Czy mogę traktować poprzedni post za 'do końca przemyślany'? Lekarz stwierdził, że czarne plamy przed oczami są spowodowane chwilowym niedocukrzeniem organizmu. Można zignorować prążek p41 w klasie igg i dodatni wynik Elisa?
        • jan440 Re: Wynik Elisa i WB 22.06.16, 15:17
          Przede wszystkim musisz zmienić swoje podejście. Ani Elisa ani WB nie jest wiarygodny - nie ma lekarza który by to podważał. Co z tego, że będziesz mieć pozytywne wyniki jak będziesz mieć objawy.
          Czarne plamy w widzeniu mogą być spowodowane wieloma chorobami. Nie ma człowieka który odpowiedzialnie odpowie jesteś wyleczona lub nie. Wszystko jest możliwe, mogło Ci się udać.
          P41 jest raczej charakterystyczny ale nie do końca, nie przejmuj się prążkami. Ew. zrób sobie test olejkowy jeśli po nim nie ma reakcji to raczej jesteś zdrowa.
          • miroslaw111 Re: Wynik Elisa i WB 22.06.16, 18:16
            przecież wyszedł IGG dodatnio , to samo elisa , wg zakażników to choroba przebyta, w przyrodzie jednak coś takiego nie występuje jeśli nie wyleczyłaś ( a tą skromną dawką antybiotyków na pewno nie ) to masz wszelkie wytyczne by podjąć leczenie , tak jak zielarz radzi możesz zrobić test olejkowy , a możesz też antybiotykowy jeśli będzie reakcja to odpowiedzć będzie , czy jesteś przewlekle zmęczona,rozdrażniona i masz kłopoty z psychiką ? czy tylko te kilka objawów o niewielkim natężeniu ( plamy przed oczami możedawać tysiąc schorzeń np za wczesne wstanie , skoki ciśnienia itp )

• shy93 Re: Wynik Elisa i WB 22.06.16, 20:50
              Mam problemy z psychiką- stany depresyjne do tego stopnia, że prosiłam lekarza o skierowanie do psychiatryuncertain nie otrzymałam, ponieważ "można dostać się bez", właśnie przed tą planowaną wizytą w mojej głowie, zrobiłam testy na boreliozę. Myślałam również o nerwicy, przy ostatniej wizycie u lekarza chorób zakaźnych dostałam mieszankę ziołową na uspokojenie i tabletki wspomagające ośrodkowy układ nerwowy. Zawsze byłam raczej niskociśnieniowcem. Do tego tiki mięśni, wszystkiemu dam rade, ale nie chcę, żeby postronne osoby a nawet najbliżsi z rodziny uważali mnie za zdepresjonowaną. Chce zapamiętywać co czytam, przede mną staż, praca, z zawodu jestem (już) leśnikiem. Dziękuje za radę zielarza
              • miroslaw111 Re: Wynik Elisa i WB 22.06.16, 22:22
                nie chcę stawiać diagnozy na " oko " na odległość ale to brzmi jak klasyczna neurborelioza
                • miroslaw111 Re: Wynik Elisa i WB 22.06.16, 22:22
                  ja bym rozpoczął leczenie ILADS zanim zacznę robić kolejne testy
                  • shy93 Re: Wynik Elisa i WB 23.06.16, 09:34
                    Gdy dowiedziałam się z Elisa o boreliozie zauważyłam stany podgorączkowe, chociaż 37 st. lekarz nie uznał za gorączke, strasznie bolała mnie głowa nie miałam ochoty myśleć, może po prostu zaczęłam panikować i wyczulać się na objawy.. Po antybiotykach minęło.
                    Tak właśnie już myślałam o powtórce WB lub badaniu LTTuncertain dziękuję za rady, nie wiem czy wizyta u neurologa trochę rozjaśniłaby sprawę czy nie warto w takie wizyty inwestować.. pozdrawiam
                    • miroslaw111 Re: Wynik Elisa i WB 23.06.16, 11:53
                      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka