nutterclockwork 02.07.22, 03:55 Hej! Czy ktoś z Was ma stwierdziną borelioze a IgG cały czas ujemne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nutterclockwork Re: Borelioza wyniki 02.07.22, 04:20 Chodzi o testy western blot w lutym miałam IgM dodatnie (ospc głównie) IgG ujemne. Powtórzyłam wyniki po 4miesiacach i dalej iGG ujemne. Jeden lekarz mówi ze igm świadczą o boreliozie, drugi że jak nie ma IgG po tak długim czasie to nie ma Odpowiedz Link
hasegawa Re: Borelioza wyniki 03.07.22, 04:19 Miałem igg ujemne igm 39 dodatnie - reakcja na antybiotyki natychmiastowa, więc 100% borelioza. Badanie robiłem po około 3ech latach od zakażenia, bakteria długo może pozostawać w biofilmie nim się rozsieje i organizm ją zauważy, stąd po nawet kilkuletnim zakażeniu, pojawiaja się przeciwciała początkowe. Odpowiedz Link
nutterclockwork Re: Borelioza wyniki 03.07.22, 09:02 Bardzo Ci dziękuje! A miałeś może przy boreliozie ANA dodatnie? Odpowiedz Link
hasegawa Re: Borelioza wyniki 03.07.22, 20:19 Nie, CRP i OB w normach, ogólnie wszystko w normach. Borelioza widoczna na zwykłej morfologii, miałem neutrocyty poniżej normy i monocyty powyżej. Bakteria strasznie zjadliwa, w trzy miesiące z 9 neutrocyty spadły mi do 0,95. Norma 2-8. Na antybiotykach wszystko wraca do norm, niestety bliżej dolnej granicy, bez abx nie ma szans z tym walczyć. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Borelioza wyniki 05.07.22, 08:54 Reakcja na antybiotyki nie swiadczy ze to borelioza. bo antybiotyki dzialaja przeciwzapalnie tez. Poza tym borelioza ciezko reaguje na antybiotyki Odpowiedz Link
hasegawa Re: Borelioza wyniki 06.07.22, 01:33 Oczywiście, że ciężko reaguje, bo tworzy biofilmy i cysty, dlatego w momencie kiedy antybiotyk wyparowuje z organizmu objawy wracają natychmiast. Już teraz widzę to po skórze w której na 100% bakteria tworzy formę przetrwalnikową. Minęło około 4 lata od zakażenia, zaczyna zanikać skóra, ale za to gołym okiem już widzę jak reaguje bakteria. Stosowanie samego antybiotyku, który nie rozbija biofilmów jest bez sensu. Podobno dobra jest Daptomycyna w połączeniu z amoksą bądź doksą. Niestety chyba nie stosuje się tego połączenia u nas, pozostaje radzić sobie serrapeptazą i laktoferyną z ksylitolem, podobno coś tam działa. Odpowiedz Link
jak_z_tego_sie Re: Borelioza wyniki 06.10.22, 20:30 A co widać na tej skórze, kiedy bakteria tworzy te formy przetrwalnikowe? Rozumiem że bakteria tworząc formy przetwalnikowe wytarza te biofilmy...tak? Dopiero zaznajamiam się z tematem, dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link
hasegawa Re: Borelioza wyniki 07.10.22, 22:56 Tak domniemam, a to z powodu obszaru zajętej skóry. Zdarzało się, że w ciągu jednej godziny byłem cały czerwony, by nagle wysypka znikła i tak kilkukrotnie. Niestety obszar zajętej skóry pomimo leczenia jest dalej taki sam, nic z niego nie ubywa, wnioskuje z tego, że bakteria tkwi w skórze w formie uśpionej i niestety nie jest skutecznie eradykowana przez antybiotyki. Odpowiedz Link
jacek99s Re: Borelioza wyniki 13.10.22, 15:40 a czy to nie objawy alergiczne?! też podobne plamki czerwone mi wyskakują.. po pewnym czasie znikają samoistnie. wydaje mi się że może to być reakcja na jakiś lek. przy borelii niestety czasami alergia się mocno rozkręca... Odpowiedz Link
jacek99s Re: Borelioza wyniki 13.10.22, 15:45 p/c IgM to tzw aktywna choroba (borelioza), p/c IgG pojawiają się w postaci przewlekłej albo na koniec choroby... albo wcale ... Odpowiedz Link
mar-len-ka11234 Re: Borelioza wyniki 25.02.23, 12:55 Hej, chce się przypiąć z moim pytaniem. Miałam IgM i IgG bardzo ujemne lekarz kazal zrobic WB po w szpitalu wykryli mi znaczne ilości IgG. To wynik WB IgG p 19 - 0 IgG p 21 - (+) IgG p 39 - 0 IgG p 83 - (+) Borelioza IgG błoto interpretacja negatywny Objaśnienie: 0- negatywny (+)- graniczny + pozytywny Borelioza IgG OspC - + Borelioza IgG antygen p 41 - + Borelioza IgG antygen p 58 - (+) Borelioza IgG antygen p 20 - (+) Borelioza IgG antygen p 18 - 0 Borelioza IgG antygen VIsE Ba -0 Borelioza IgG antygen VIsE Bb -0 Borelioza IgG antygen VIsE Bg -0 Borelioza IgG antygen lipid Ba - 0 Borelioza IgG antygen lipid Bb -0 Chodzi mi o te plusy, niby pisze ze jest negatywne ale pojawiają sie jakies + czy ktoś moze mi pomoc 🥺 Odpowiedz Link
gienia-s50 Re: Borelioza wyniki 01.03.23, 18:38 WitamOdebrałam wyniki elisa na boleriozę IGG 20,2Ru/ml ,16,0 ujemny,16,22 wątpliwy,dodatni >=22 IGM 42 Ru/ml 16 ujemny 16=22. Mam pytanie co dalej robić,,,czy dalej badac?.Od ponad roku leczę się na kręgosłup szyjny.....mam drętwienie głowy,szum w uchu i lekkie drętwienie policzka,Biorę epigapent 2x1/2 tabletki i neurovit od czu do czsu przeciwbolowe od ponad miesiąca czuje lekkie drętiwnie rąk . czuję również jakby lekkie parzenie skóry nóg. jestem kobieta 65 lat Moze mi ktos doradzić bo wizyte u neurologa mam dopiero za miesiąc Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedz Odpowiedz Link