Dodaj do ulubionych

Zakaznosc boreliozy

21.02.05, 20:15
Borelioze lapie sie poprzez ukaszenie zakozonego kleszcza.

Nie mozna jednak wykluczyc innych drog zakazenia:
1. seks (zbyt czesto obserwuje sie oboje wspolmalzonkow chorych na borelioze)
2. komary (droga na razie czysto hipotetyczna - nie ma dowodow)
3. wszy (opisano rodzine w ktorej jedna osoba chora na borelioze zainfekowala wszystkich pozostalych czlonkow wlasnie poprzez wszy)
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Zakaznosc boreliozy 21.02.05, 20:24
      takze poprzez transfuzje krwi oraz choroba moze przejsc z matki do plodu.
      W tej ostatniej sytuacji moze dojsc do ciezkiego uszkodzenia plodu ze slepota wlacznie lub borelioza moze rozwinac sie u dziecka pozniej.
      • konwaliak30 Re: Zakaznosc boreliozy 27.02.05, 08:48
        Pytanie - czy mzna zarazić się borelioza tylko w wyniku pocałównków?
        • artur737 Re: Zakaznosc boreliozy 27.02.05, 15:16
          Nie znam tekstow zrodlowych, ale ponoc mozna rowniez przez mleko od zarazonej krowy. Slina i lzy? Tez byc moze, ale nie mam dowodow na potwierdzenie.

Bedzie to jednak zakaznosc malo prawdopodobna.
          • konwaliak30 Re: Zakaznosc boreliozy 01.03.05, 16:42
            Kurcze, tyle się naczytałem, że sam juz nie wiem.
            Miałem kontakt z osoba ,jak się okazało, chorą na boreliozę.Dzisiaj, po kilku
            miesiącach,czytając te wypowiedzi, zastanawiam się czy nie jestem zarazony.
            Objawy - lekko drętwiejący język oraz wargi( lekko cierpkie), na języku
            pojawiły się zgrubienia,suchośc w gardle, ciagle chce mi sie pić,budzenie w
            środku nocy bez wyraźnych przyczyn,rozpalona twarz, no i biegunka która nie
            wiem skąd się wzięła.
            Innych objawów tak bardzo charakterystycznych, jak tu opisywane, na razie brak
            pozdr
            • artur737 Re: Zakaznosc boreliozy 01.03.05, 16:59
              Na twoim miejscu zrobilbym badania bo zwlaszcza to dretwienie jezyka jest dosc
              znamienne - choroba im wczesniej wykryta tym krocej mozna leczyc. Gdyby sie
              potwierdzilo to tez sprawdz jak jest leczona ta chora osoba i gdyby leczenie
              bylo efektywne to pojdz w jego slady.
    • tomek_k1 Re: Zakaznosc boreliozy 28.07.05, 14:42
      Witam i pozdrawiam wszystkich, jestem tutaj nowy i byc moze mam borelioze,
      kotrej nigdy nie leczylem sad. Postanowilem odgrzac ten starszy watek.

Jestem mlodym czlowiekiem i wlasnie teraz chcielismy z zona postarac sie o
      dziecko, biorac pod uwage kilka faktow przedstawionych przez Artura oznacza to
      ze raczej powinienem wyjsnic swoja sytuacje zdrowotna do konca i upewnic sie ze
      zona nie jest zarazona.
      Gdyby jednak okazalo sie ze mam borelioze to czy to automatycznie oznacza ze
      zona rowniez?
      Gdybysmy sie zdecydowali na dziecko w takim przypadku - czy jak bardzo realne
      jest zagrozenie zycia i zdrowia dziecka - dodam ze jesli idzie o moj przypadek
      to ukaszenie przez kleszcza mialo miejsce jakies 7 lat temu, wiec teoretycznie
      od tego czasu rowniez zona bylaby zakazona, tak?

Bede wdzieczny za odpowiedz i rade.
      Pozdrawiam
      Tomek.
      • ag170274 Re: Zakaznosc boreliozy 29.07.05, 08:28
        cześć,

nie masz się co martwić, mnie to dopadło (bolerioza) jak zona była w 4 miesiącu
        ciąży - lekarze (profesorowie) powiedzieli, że jest to choroba, którą człowiek
        nie może zaraxić człowieka w normalnych ludzkich kontaktach - głowa do góry
        napewno dziecko będzie zdrowe.
        w końcu jak tak by było to wszyscy bylibysmy chorzy na tą chorobe.

mnie kleszcz ugryzł około 10 lat temu, pamietam bo miałe problemy z sercem
        niewyjaśnione - dopiero teraz mnie zaatakowała (dziwne bóle brzucha, pleców)
        ale bardzo pomógł mi metronidazol - biorę drugą porcje przez okres 4 tygodni
        objawy powolutku mijają.

więc nie bój się o dziecko - żona jest już w 8 miesiącu i wszystko jest oki smile)

pozdr.
        Arek
      • artur737 Re: Zakaznosc boreliozy 31.07.05, 20:25
        Zarazila sie, albo nie. Trudno powiedziec.
    • 12.07.66jg Re: Zakaznosc boreliozy 01.08.05, 00:12
      Dzisiaj,telefonujac z mama dowiedzialam sie,iz w jakiejs audycji podano,zeby
      uwazac na jagody zbierane w lesie,gdyz przebywa na nich jakis mikrob z
      borelioza.Nalezy je podobno bardzo dokladne myc,a najlepiej przetworzyc,to
      paskudztwo nie przezyje.Stwierdzono rowniez,ze wykrywalnosc tej choroby,po
      spozyciu jagod jest bardzo trudna,prawie niemozliwa,jedynie na podstawie
      objawow,aleczenie tez bardzo trudne iprawie niemozliwe.Czy wiecie cos o tym?
      • domi1111 Re: Zakaznosc boreliozy 01.08.05, 14:57
        ta choroba o ktorej mowisz to prawdopodobnie bąblowica mowili o niej wczoraj w
        TV. Faktycznie zrodlem zakazenia sa brudne jagody. Efektem zakazenia jest
        natomiast cos w rodzaju cysty czy tez duzej wielkosci bąbla, który przy USG
        moze wygladac jak dosc duzy guz i moze sie rozwinac np w zoladku, wowczas
        niezbedny jest zabieg operacyjnysadO zwiazku boreliozy z jagodami nic wczoraj
        nie mowili, pozdrawiam
        • artur737 Re: Zakaznosc boreliozy 01.08.05, 17:02
          Tak chyba wlasnie; od chorych lisow.
        • wroteknowynick Re: Zakaznosc boreliozy 01.08.05, 19:11
          He bąblowica to jest tasiemiec bąblowiec. W organiźmie rośnie cysta wielkości
          nawet główki dziecka w której są tysiące malutkich tasiemców. JEst to chyba
          najgorszy z tasiemców. Operacja która się nie powiedzie i naprzykład uszkodzi
          cystę i spowoduje rozproszenie się malutkich tasiemców po organiźmie kończy się
          śmiercią. Pamietam jeszcze lekcje o tasiemcach z biologii LOL
    • artur737 Re: Zakaznosc boreliozy 29.07.06, 17:20
      Hop do gory by nie zniknal
      • predrak Re: Zakaznosc boreliozy 23.08.06, 08:09
        Ludzie ie robcie z boreliozy swiadu czy tez AIDS. To choroba ktora mozna nabyc
        przez ugryzienie kleszcza a nie stosunek plciowy i spojrzcie najpierw na
        patogeneze tej choroby. To choroba naczyn krwionosnych. Naczynia krwionosne sa
        przytykane i zaburzony jest przeplyw krwi. Moj lekarz prosil mnie o zrobienie
        badan krwi kazda metoda PCR, ELISA,WB i jedynie PCR poszukuje bakterii zawsze
        wychodzil ujemnie a WB wysoko dodatnio. Oddawalem rowniez krew bo moj brat mial
        wypadek i jakos on nie zachorowal a ja mam demielizacje i zwyrodnienia w
        stawach. We krwi mozna ta bakterie jedynie spotkac podczas ciekzkich zutow
        boreliozy remisji. Nawet forma cysty jest nie potwierdzona i tak naprawde to
        nie wiadomo czy ona istnieje. Ja jestem przypedkiem gdzie zdiagozowano mi SM i
        Borelioze. I moj znajomy lekarz zakaznik powiedzil ze takie przypadki jak moje
        zdarzaja sie i oni je przelamuja podwojna dawka antybiotyku i jakos ci ludzie
        nie przychodza z nawrotami. Co jest zaprzeczeniem istnienia cyst. Troche to
        skomplikowane wszystko.
        • mark_bb Re: Zakaznosc boreliozy 23.08.06, 15:45
          Skomplikowane, ale jednak wszystko można streścić w paru zdaniach. To aktualny
          stan wiedzy większości lekarzy i pacjentów na temat boreliozy. Nie wiadomo
          nawet czy ona w ogóle istnieje. Zdaje się że wymyślili ją sobie hipochondrycy.
          Niech im tam ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka