Dodaj do ulubionych

rumień - jak długo

16.06.05, 10:08
Mam pytanie:
Jak dlugo utrzymywał sie Wam Rumień? Bo mój mąż ma go już co najmniej 8
tygodni z tego 3 jest leczony antybiotykami (3x500 mg amotaksu). Jedyna
zmiana to taka, że od dwóch tygodni rumień zaczął się łuszczyć, a od
tygodnia w środku nieco się przejaśnił.
Jak długo byliście leczeni po ustąpieniu rumienia i ew. jak długo powinno
trwać leczenie po ustąpieniu rumienia?
Obserwuj wątek
    • freshka Re: rumień - jak długo 21.06.05, 10:12
      A moze zrobic tak biopsje tego rumienia i wyslac na PCR?
    • amb25 Re: rumień - jak długo 21.06.05, 11:56
      Z tą biopsją i PCR nie jest tak łatwo, nawet prywtanie w krakowie, szczególnie,
      gdy mąż ma alergie na lekarzy.
      Arturze - może ty wiesz jak to z tym rumieniem? Bo może to wcale nie jest
      borelioza tylko coś zupełnie innego, a leakrze po prostu się ymlą. Ten rumień
      ma raczej nietypowa postać.
      • artur737 Re: rumień - jak długo 21.06.05, 16:48
        A niby skad ja to moge wiedziec czy to ten rumien czy nie?

Bezpieczniej jest przeleczyc, nawet jezeli to tak naprawde nie ma pewnosci.

I tak maz jest leczony dawka pediatryczna Amoxycyliny.
        • amb25 Re: rumień - jak długo 22.06.05, 08:52
          bo myslałam, że może są jakieś cechy rumienia które wykluczają że to
          rumień "boreliozowy". Miałam taką nadzieję ....
          • pio24 Re: rumień - jak długo 28.06.05, 12:45
            Jezeli jest to rumien po ukaszeniu to wyglada mniej wiecej tak. Jest
            piersieniem czerwonym wokol ukaszenia, lekko nabrzmialym i lekko cieplawym. U
            mnie dlugo sie utrzymywal i 2 miesiace to jest to mozliwe. Sam znika po pewnym
            czasie stopniowo zmnijesza sie. Ja slad do tej pory mam po ukaszeniu a juz
            minelo 8 miesiecy. Nie rumien jest gorzny a inne objawy choroby. Pisalem ci juz
            zrob badania na WB sam rumien w sobie nie jest grozny a grozne sa inne obajwy.
            Co do dawki to Artur ma racje dawka smiesznie niska. Powienien zrobic badania
            jakie tylko mozna i szukac lekarza prywatnie.
            • amb25 Re: rumień - jak długo 28.06.05, 13:05
              on nie ma żadnych objawów poza tym rumieniem. A rumien nie wyglądał typowo -
              był duży ale nie mial obwódki. Zresztą teraz z jednego rumienia zroibły sie dwa
              mniejsze.
              Badania jakieś mu zrobili chyba elisa, a jak bedą watpliwe to WB. Czekamy na
              wyniki.
              No i nie wiem jeśli wyniki bedzie miał ujemne (ok. 4 tyg.) i żadnych innych
              objawów poza tym utrzymującym sie rumieniem to czy leczyć dalej? Bo już sama
              nie wiem.
              • dorota013 Re: rumień - jak długo 28.06.05, 19:54
                Dla mnie ten rumień wygląda typowo - sama taki miałam - zwykłą, czerwoną plamę,
                powiększającą się obwodowo (osiągnął średnicę ponad 40 cm). Miałam go 3
                miesiące - pod koniec zaczął się przejaśniać od środka. Nie było żadnego śladu
                po ugryzieniu. Skądinąd, myślałam początkowo, że mam jakieś uczulenie. Nie było
                też żadnych dodatkowych objawów towarzyszących rumieniowi - poza tym,że ta
                plama była nieco cieplejsza. Natomiast, kiedy w końcu poszłam do lekarza i
                dostałam doxycyklinę na miesiąc, to pamiętam, że 2 dni później od momentu, kedy
                zaczęłam brać antybiotyk, rumienia na nodze już nie było. Inna rzecz, że sam
                też pewnie by zniknął.Pozdrawiam
          • artur737 Re: rumień - jak długo 29.06.05, 16:30
            Rumien ma zwykle nieco inne centrum i inna obwodke, ale w boreliozie bywaja i
            rumienie bez tej charakterystycznej cechy i tak za bardzo klinicznie wykluczyc
            sie nie da, zwlaszcza, ze juz ktos raz zasugerowal borelioze.

Ale nie kazdy rumien to od razu borelioza i rumien z obwodka moze takze
            wystapic po ukaszeniu pajaka, ktore raczej borelioza (sa wyjatki) nie zakazaja.
            • artur737 Re: rumień - jak długo 20.06.06, 17:16
              Podbijam by nie zniknal.
              • hashitess Re: rumień - jak długo 09.08.14, 09:03
                artur737 napisał:

> Podbijam by nie zniknal.

up.

I ponawiam pytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka