Dodaj do ulubionych

test Elisa + IgG 70.08

01.07.05, 16:30
Jestem na forum poraz pierwszy a szukam pomocy dla mojej mamy.Miała od kilku
lat zawroty głowy(które obecnie bardzo się nasiliły),bóle reumatyczne, szum w
uszach itd.Ponieważ zawroty głowy zaczęły jej bardzo dokuczać dała namówić
się na wizytę u lekarza(dodam że unika lekarzy od 20 lat).Lekarz stwierdził
że, przyczyną może być np. borelioza i kazał zrobić testy.Test Elisa wyszedł
dodatni IgG 70,08(norma 11),dodatni IgM 11,15(norma11).Nie wiem co dalej
robić.Nie mam dobrego lekarza który mógłby się mamą zająć.Skierowanie mama
dostała do zakaźnego, czego nie polecacie.W przyszłym tygodniu wybieram się
do W-wy do PZH aby zrobić mamie badanie western blod.Ale co dalej.Jestem z
Łomży,mam mieszka koło Olsztyna.Może wiecie o jakimś porządnym lekarzu w
Białymstoku ,Olsztynie lub w Warszawie.Proszę o pomoc bo nie wiem od czego
zacząć
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 01.07.05, 17:59
      Tylko lekarz zakazny jest w stanie zaoferowac leczenie rocephinem. Natomiast kontynuacje leczenia moze zapewnic juz inny lekarz.

Sciagnij materialy dla lekarzy i dawaj swoim lekarzom. Ktos na tym forum pisal kiedys o osrodku w Hajnowce gdzie zdaja sobie sprawe, ze borelioze lecza w Ameryce dlugotermino i moga byc bardziej otwarci na ten rodzaj leczenia.
      • freshka Re: test Elisa + IgG 70.08 01.07.05, 19:15
        Wogole malo jest tu relacji z Bialegostoku (Kliniki chorob zakaznych i
        neuroinfekcyjnych), a w sumie to tam podobno jest epicentrum boreliozy w
        Polsce. Ciekawe dlaczego - moze tam tak dobrze lecza?
        • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 01.07.05, 19:16
          Wrotek, o ile mi sie nie myli, cos tam dzialal z Bialymstokiem i nie byl zachwycony.
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 01.07.05, 19:05
      Artur dzięki za radę.Dzisiaj niestety nic nie załatwię, ale w poniedziałek
      spróbuję okupować Hajnówkę.Jeszcze raz dzięki.
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 15.07.05, 19:43
      Moja mama zrobiła sobie test western blot w PZH w Warszawie IgG wyszło
      dodatnie, obecne wszystkie specyficzne paski tj. p29,p30,p39.p83(dr powiedział
      że jest ich mnóstwo).IgM ujemne.O czym to świadczy ?W Hajnówce nie zachęcają do
      odwiedzin ,bo przecież w takim małym mieście .... i że lepiej do
      Białegostoku,itd.Chyba tak zrobię.Mam pytanie czy ktoś sprowadzał minocyklinę z
      Niemiec i jaki jest koszt leczenia przez jeden miesiąc.
      • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 15.07.05, 20:02
        Po prostu swiadczy o chorobie. Nie nalezy zbyt gleboko wchodzi w interpretacje wynikow serologicznych, jako, ze bakteria zyje w tkankach a nie we krwi.

Najwazniejsze, ze jest potwierdzenie choroby.
        • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 15.07.05, 20:09
          Koszt leczenia? Nie wiem, ale przypuszczam, ze okolo 100-120 zl.
          Moze ktos wie lepiej.
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 06.08.05, 16:55
      Moja mama idzie we wtorek do szpitala do Giżycka.Byłyśmy u lekarza zakaźnika w
      Olsztynie i z lekko drwiącym uśmiechem pani doktor skierowała mamę do
      szpitala, twierdząc że są gorsze choroby niż borelioza a prasa i tv robi
      nagonkę..itd.A ja nic nie wiem orzadnej nagonce.Nie wiem tak naprawdę czy
      dobrze ,że mam pójdzie do szpitala.Chcą jej zrobić punkcję płynu mózgowo-rdz.,
      bo niby od tego zależy jaki leczenie jest zastosowane.Mama boi się tego badania
      i ma obawy co do jego konieczności ja zresztą też.Wyniki elisa i wb, opisywałam
      wyżej i chyba powinny wystarczyć.Oprócz tego że mama ma od 10 lat zawroty
      głowy, bolą ja stawy to na ogóL czuje się dobrze.Do lekarza zaciągnęłam ją
      prawie siłą ale nie wiem czy punkcja to jest dobry pomysł...?A leczenie stosują
      takie jak w Białymstoku.Myślę że po leczeniu szpitalnym pojedziemy do integrum.
      • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 08.08.05, 03:32
        Dzieki temu badaniu byc moze uda sie uzyskac lepsze leczenie na poczatek. Wiec moze chocby dlatego warto je zrobic.

PS
        Bardzo mnie ciesza te uwagi na temat nagonki. Gdyby ktos cos wiecej wiedzial to piszcie. smile
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 11.08.05, 19:37
      Byłam dzisiaj w szpitalu u mamy w Giżycku.Sale 2*3 ,dwa łożka i nie ma miejsca
      aby się ruszyć.Ale nie to jest najważniejsze.Mama dostaje Landacin raz dziennie
      dożylnie oraz lacidofil.Pobrali jej dzisiaj płyn mózgowo rdzeniowy i wysłali do
      Białegostoku na elise.Lekarz zapewniał że do badania płynu mózgowego elisa jest
      OK.Powiedział że stosują amerykańskie metody leczenia i że landacin jest
      dobry.Z tego co czytałam na forum to są lepsze ,ale zapewne i droższe leki i
      dlatego biorą landacin.Mama ma tam zostać przynajmniej dwa tygodnie a potem w
      zależności od wyniku badania jeszcze 2 tygodnie lub nie-jeśli wynik
      ujemny.Dodatkowo mama bierze leki z ziołowe z peru.Nie wiem czy zawieźć mamie
      leki przeciwgrzybiczne (lekarz powiedział że podają gdy pojawia się grzybica),
      czy późnie kontynuować leczenie landacinem dożylnie .Na razie mama czuje się
      ok.Ale to dopiero 2 dni w szpitalu.
      • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 12.08.05, 15:19
        Antybiotyki dozylne w mniejszym stopniu trzebia flore bakteryjna jelit z uwagi na droge podania. Ryzyko grzybicy bedzie wieksze pozniej w czasie kontynuacji lekami doustnymi (ktore powinno nastapic- uwazaj by nie zaprzestano leczenia, tylko leczenie przejal jakis dobry lekarz w rejonie i leczyl do czasu ustapienia wszystkich objawow + 2-4 miesiace).

Ale jakis proszek z nystatyny jest moze dobrym pomyslem juz teraz, zwlaszcza,ze dieta w szpitalu zapewne nie jest antygrzybicza (jak przypuszczam).
        Jezeli pojawia sie najmniejsze objawy grzybicy: nalot na jezyku, swiad miejsc intymnych, nadmierne gazy, zaburzenia oddawania moczu, silne napadaowe zmeczenie to grzybice nalezy leczyc bardzo agresywnie i jak najszybciej.
        • artur737 Re: test Elisa + IgG 70.08 10.08.06, 18:28
          Podbijam by nie zniknal
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 23.08.06, 09:57
      witam.
      Dawno nie odzywałam sie na forum bo niemoc powoduje że człowiek nie widzi
      przyszłości.Moja mama rok od leczenia szpitalnego brała w międzyczasie juz 3
      razy antybiotyki po 4 tygodnie i... i nie ma poprawy.Obecnie lekarz zakaźnik
      znowu przepisał duomox 2*1 przez 2 tygodnie bo elisa z 70 IgG (rok temu)
      podskoczyła na 90 IgG.wiem że to mało wiarygodny wynik z elizy ale mimo to
      bardzo mnie to martwi.Oczywiści samopoczucie mamy jest coraz gorsze(stawy ,
      zawroty, nerwowość,powiększony miesien sercowy, itd)ale obawiam się że nie ma
      na to ratunku.Mama jest juz zmeczona ciagłym leczeniem( w międzyczasie
      leczenie -podejrzenie gruźlicy).Znowu może szpital ,potem antybiotyk w domu,
      i ...tak zawsze, do końca.Nie znalazłam lekarza który chciałby sprówac wyleczyć
      mamę,A zresztą czy mama wytrzyma długą antybiotykoterapię.Nie wiem co jest
      słuszne.
      • klematis7 Re: test Elisa + IgG 70.08 23.08.06, 15:52
        "Moja mama rok od leczenia szpitalnego brała w międzyczasie juz 3
        razy antybiotyki po 4 tygodnie i... i nie ma poprawy.Obecnie lekarz zakaźnik
        znowu przepisał duomox 2*1 przez 2 tygodnie"

4 tyg. leczenia i przerwa. I znowu cztery i przerwa. I znowu...
        A teraz duomox 2x1 2 tyg (za malo i za krotko)
        Tak mysle, ze dlatego Twoja mama jest ciagle chora.
        Zmiencie lekarza
      • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 11.01.07, 17:38
        Napisałm w innym wątku o mojej mamie, ale nie chcę aby ten wątek
        zginął.Pozdrawiam
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 18.01.07, 10:52
      Witam.
      Pisałam w innym wątku że moja mama w tamtym roku p[rzeszła podejrzenie
      grużlicy,teraz na 26.01 ma skierowanie na koroneografię bo coś dzieje się z
      sercem(nie wiem jak dokładnie).Od wczoraj jest na Wolskiej w
      warszawie .Ostatnioe wyniki po leczeniu duomoxem(brak słów)z +70 w IGg, spadły
      na 50 i lekarze są bardzo szczęśliwi że mama prawie wyzdrowiała.Bo przecież
      nieważne że gaśnie w oczach, pogłębiają się zawroty głowy,problemy z
      pamięcią,jest bardzo nerwowa ,ma depresję, dokuczają stawy, no i co najgorsze
      serce odmawia posłuszeństw.Ból zaczął się w tamtym roku od barku, ,potem
      szyja ,teraz cała lewa strona jak by ją rozrywali.
      Ale na wolskiej pani doktor zrobiła mnie w konia.Powiedziała że przjmą mamę na
      odział ale muszą zrobić punkcję,jeśli wynik punkcji będzie ujemny to mamę
      wypiszą bo wszystkie inne objawy to...wystarczy duomox.Prawie tam się
      a.Powiedziałm że nie widzę sensu w robieniu tylko punkcji i jeśli nie
      zamierzają robić innych badań to nie chcemy się tam leczyć.Powiedziałm tylko
      żeby pani doktor dopisała na wypisie że nie zgadzamy się na punkcję z powodu
      tego co powiedziała pani doktor(punkcja ujemna-pacjent do domu)Ze jeżeli mojej
      mamie coś stanie (bo przecież jest zdrowa)to do niej przyjdę z tym
      papierem.Więc pani zmieniła ton i przyjęła mamę .I..... zrobiła
      punkcję ,czekamy na wynik,,i......... jeżeli będzie ujemna to mamę wypisze i
      tyle.Bo mam jest przecież zdrowa.
    • twarogi Re: test Elisa + IgG 70.08 19.01.07, 08:13
      Mają mamie zrobić jeszcze jedną punkcję ale nie znam szczegółów (podobno z
      mniejszym kotrastem)- jest to badanie na ośrodkowy układ nerwowy-w związku z
      zawrotami.Czy to jest konieczne i co to za badanie .Czy ktoś wie?
      • nataszkam Re: test Elisa + IgG 70.08 19.01.07, 09:07
        Brak słów.To nie punkcja, tylko pewnie badanie kontrastowe rdzenia kręgowego.
        Nie wiem, czego szukają, zamiast wziąć się za porządne leczenie. Jeśli mama ma
        boreliozę- a po wynikach i objawach widac, że tak- to czego dalej szukać?
        Uważają może, że wystarczy podac zrobić to badanie i -właśnie- co z tego
        wyniknie? Będą mamę operować czy leczyć? Nawet, jeśli są tam zmiany, to nic
        się nie da z tym zrobić oprócz leczenia przyczynowego (borelioza), a nie
        objawowego.
        Czasami mam ochotę nałapać zakażonych kleszczy i nawpuszczać takim lekarzom za
        bieliznę. Może wtedy by się wreszcie ocknęli!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka