Dodaj do ulubionych

objawy skorne...

15.04.06, 16:19
Mam pytanie.Czy istnieja jakies dodatkowe objawy boreliozy np.skorne(p.jakas
wysypka)pytam poniewaz od pewnego czasu zauwazylam u siebie diwna rzecz a
mianowicie wysypke (czerwone plamy) ktore pojawiaja sie tylko po kapieli i
tylko w kilku poszczegolnych miejscach na nogach.Pozniej wysypka blednie az do
nastepnej kapieli.Wiem ze na pewno nie jest to zaden rodzaj uczulenia dlatego
moze nieslusznie ale podejrzewalam ze to jest jakis objaw kolejny boreliozy.
Czy jest to mozliwe?Czy to nie ma z ta choroba zadnego zwiazku?Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • maggiemaggie Re: objawy skorne... 19.04.06, 17:50
      Witam,
      Ja też mam identyczne objawy...Dokładnie tak to wygląda - czerwone plamy w
      różnych miejscach na nogach po kąpieli. Utrzymuje się kilka godzin a potem
      znika do następnej kąpieli. Jak dotąd nie łączyłam tego z bb, ale byłam niemal
      pewna, że nie jest to uczulenie. Cóż...może jednak to kolejny objaw, a może
      tylko zbieg okoliczności...smile
      Może kiedyś będzie więcej wiadomo na ten temat, a może każdy to ma, tylko w
      porównaniu z innymi objawami, jest to mało klopotliwe i dlatego się o tym nie
      mówi...?smile)
      Serdecznie pozdrawiam
    • artur737 Re: objawy skorne... 23.04.06, 21:06
      Chyba ze jest to objaw wstepny zanim rozwinie sie tzw 'palenie skory' lub nadwrazliwosc skory na dotyk.
    • mark_bb Re: objawy skorne... 24.04.06, 00:33
      Poczytajcie o przewlekłym zanikowym zapaleniu skóry (ACA):
      www.emedicine.com/derm/topic4.htm
      Przy czym niekoniecznie musi to wyglądać tak typowo jako granatowe plamy -
      piszą że może być tylko zaczerwienienie lub obrzęk który można przegapić.
      Na innych stronach np. uniwersytetu w Erlangen można znaleźć "łagodniejsze"
      fotki.
      U mamy najpierw były lekkie zaczerwienienia na przodzie podudzi, następnie
      wystąpił ostry obrzęk i silne zaczerwienienie które objęło cały ich obwód.
      Bolało zwłaszcza po nagrzaniu po położeniu się do łóżka, pomagały okłady z
      zimnej wody. Podejrzewano zapalenie żył ale badania u naczyniowca to
      wykluczyły. Po paru miesiącach wreszcie podano antybiotyk i ostry stan
      ustąpił, ale zaczerwienienia pozostały i nadal stają się bardziej wyraźne po
      nagrzaniu. Do tego pozostaje silny obrzęk zwłaszcza jednej stopy i bóle stawów
      i mięśni.
      I tylko nie wiadomo czy to w ogóle jest borelioza bo WB ujemny.
      Ostatnio spotkałem gdzieś stwierdzenie że B.garinii wywołuje seronegatywne
      zapalenie stawów, a wykrywano ją też u pacjentów z ACA.
      Może stąd biorą się mniej typowe objawy, bo od tamtych "specjalistką" jest
      B.afzelii. No tak - znowu naciągam fakty...
      Pozdrowienia !
    • domin46 też tak mam 24.04.06, 09:38
      po kąpieli całe ciało robi się w takie czerwone plamy, że hej, ale nigdy tego z
      chorobą nie wiązałem, nic na razie nie mogę powiedzieć bo dopiero zrobie WB w
      kierunku borrelii, dzisiaj odebrałem ostatni z podstawowych wyników, nie znam
      się na tym ale:

ASO - poniżej 200j
      Latex 2 (+++) - dodatni
    • renia2221 Re: objawy skorne... 24.04.06, 20:31
      Do tej pory myślałam,że mam żylaki i mam jakieś wewnętrzne wylewy-stąd te
      sinoczerwone plamy.Żyły w środku też bolą,jakby był stan zapalny.Czasami muszę
      się zatrzymać,bo ból jest okropny.Poza tym jak wyczytuję tu na forum różne
      rzeczy,to zaczynam kojarzyć.Mam jeszcze plamy na przedramionach i cały czas je
      kokojarzę z pogryzieniem przez meszki.Mam też ślad po pierwszym rumieniu (siny)-
      teraz myślę,że drugi rumień,który miałam po dwóch latach nie musiał być od
      ukąszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka