aresimo 21.06.06, 20:24 Witam, chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna zrobic testy ELISA, WESTERN BLOT, PCR w Poznaniu. Z gory dziex za odpowiedz Pozdro Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klematis7 Re: Poznań testy 22.06.06, 00:11 NATYCHMIAST!!! zmień lekarza! Według mojej lekarki, rumień to 100% borelioza! Nie musisz więc robić żadnych testów, a już nigdy testu Elisa, bo to śmieć, każdy Ci to powie. Bierz tę doxycyklinę w dawce 400 mg dziennie tak długo, aż znajdziesz właściwego lekarza. To może trochę potrwać, więc zabezpiecz się w odpowiednią ilość tego antybiotyku. To nie jest takie trudne, jak się odwiedzi paru niekapujących lekarzy i trochę pościemnia. I zacznij czytać to forum od deski do deski, bo nie masz już teraz wyjścia. Od Twoich decyzji zależy teraz Twoje być, albo nie być. Odpowiedz Link
konking Re: Poznań testy 22.06.06, 10:29 Wszystkie te badania (ELISA, WB i PCR) mozesz zrobic w laboratorium na al. Solidarnosci (dawna Serbska) w POSUM. www.diag.pl/subpage.php?id_art=314&PHPSESSID=6c908055d56896e3f320925fbfde6857 PCR - koszt 140 PLN WB IgG - koszt 100 PLN WB IgM - koszt 100 PLN PCR na pewno gdzies wysylaja. Nie wiem jak z WB. Test WB (razem IgG i IgM) robią na Lutyckiej - koszt 50 PLN. Pozdro Odpowiedz Link
artur737 Re: Poznań testy 23.06.06, 02:16 Z tymi poznanskimi lekarzami nie jest latwo. Odpowiedz Link
aresimo Re: Poznań testy 23.06.06, 02:44 hmm, w sumie mam lekarza w rodzinie, jednak to on zalecil mi 2x100mg x 3tyg. Pytanie wiec do ciebie Artur czy takie leczenie cos da ? Czy meczyc zeby wziasc wiecej tej Doxy. Juz wspominalem o wiekszych dawkach, ale mi mowi nie bo watroba to i tamto. Ogolnie na razie nic strasznego sie nie dzieje. I juz sam nie wiem. A przypuszczam ze albo teraz albo przyjdzie mi sie meczyc duzo dluzej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
artur737 Re: Poznań testy 23.06.06, 02:57 Wydaje sie, ze najmniejsza dawka dzialaca na borelioze to 400 mg Doxy. A ludzie biora nawet do 1000 mg dziennie. Wielu oscyluje w dawkach 400-600 mg dziennie. Watroba czasem siada i trzeba co kilka tygodni robic badania by wychwycic wzrost enzymow. Wowczas trzeba kombinowac z innym leczeniem. Przy tym abx watroba nie siada nagle, jest czas by leczenie zatrzymac, gdyby sie cos dzialo i watroba zregeneruje. 200 mg dziennie moze chorobe troche przytlumic, czasem nawet na kilka lat, ale kiedys sie ujawni. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Poznań testy 23.06.06, 08:07 Myślę że szybko przekonasz się czy takie leczenie coś da. Odpowiedz Link
garp8 Re: Poznań testy 25.06.06, 16:44 Western Blot robią także w laboratorium szpitala wojewódzkiego tzw Lutycka www.lutycka.pl/ o ile pamiętam 160 zł za 2 klasy (IgG i IgM) pozdrowienia garp Odpowiedz Link
aresimo Re: Poznań testy 07.09.06, 15:32 Zrobilem sobie testy ELISA na razie. Wynik IgG 1,2 ujemne IgM 330,9 dodatnie Bralem przez miesiac antybiotyki. tak gdzies z 2-3 tygodnie po kleszczu. W zasadzie nic mnie nie meczy. I w sumie nie wiem co teraz... Odpowiedz Link
k_pelec Re: Poznań testy 07.09.06, 16:50 testy PCR robia na miescu w Poznaniu w Centrum Badań DNA (www.cbdna.pl) za 150zł wraz z konsultajca lekarska specjalisty. Jak Ci bardzo zalecy to zrobia w ciagu 2 dni. Podobno PCR oferuje tez Centrum MEdyczne LIM w Starym Browarze, ale nie wiem po ile Odpowiedz Link
tosho Re: Poznań testy 28.10.06, 14:29 Dzwonilem do tego www.cbdna.pl Dowiedzialem sie ze ich najblizszym celem jest wprowadzenie badan na koinfekcje m.in. na babesioze (ale to dopiero w przyszlym roku). Obecnie stwierdzili, ze problem przerosl ich oczekiwania - nie wyrabiaja sie z praca - teraz maja ponad 1000 probek do zrobienia. Odpowiedz Link
tosho Re: Poznań testy 28.10.06, 14:31 i jeszcze jedna informacja, ze jest kilka regionow w Polsce gdzie okolo 80% (!) lesnikow ma przeciwciala. Odpowiedz Link
aresimo Re: Poznań testy 29.10.06, 16:09 Zrobilem sobie PCR i wynik negatywny. Hmm juz sam nie wiem co o tym myslec. Odpowiedz Link
tosho Re: Poznań testy 15.11.06, 23:04 Haha ! ale numer moja lekarka powiedziala, ze jej student przeprowadzal badania na pewnej grupie lesnikow (nie wiem ilu ale conajmniej kilkunastu). Zrobiono lesnikom badanie PCR (zdaje sie ze ten www.cbdna.pl) i wszystkim jak jeden maz wyszedl wynik pozytywny. Na koniec sam student zrobil sobie PCR-a i tez mu wyszedl pozytywny! A zdrow jest, zadnych objawow nie ma. Czyli pojawia sie maly znak zapytania: Czy mozliwe jest zeby PCR wychodzil falszywie dodatnio? W koncu to badanie szuka DNA bakterii. A moze laboratorium szwankuje? Odpowiedz Link
klematis7 Re: Poznań testy 15.11.06, 23:09 A moze lam byla jakas ladna "lesniczka" i sie zarazil? Odpowiedz Link
mauron Re: Poznań testy 29.01.07, 21:30 No to brzmi troche bzdurnie. Ja tez kiedys robilem sobie badanie PCR w tym laboratorium chyba w październiku i wyszlo mi negatwynie. Niedawno okazalo się że moj wujek lesnik, ktory ma objawy od kilku lat tez robil badania w tym laboratorium, tzn cale nadlesnictwo robilo. I on mial wynik negatywny. A w nadlesnictwie owszem mieli wiecej wyników pozytywnych w porownaniu z testami ELISA, ktore wczesniej robili w Sanepidzie, ale wiekszosc wynikow byla negatwna. Wiec moze ten student wybral do swoich badan jakas grupe niereprezentatywna z tego nadlesnictwa, albo akurat byli to tacy lesnicy juz zdiagnozowani. Odpowiedz Link