Dodaj do ulubionych

Poznań testy

21.06.06, 20:24
Witam, chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna zrobic testy ELISA, WESTERN BLOT,
PCR w Poznaniu.

Z gory dziex za odpowiedz

Pozdro
Obserwuj wątek
    • klematis7 Re: Poznań testy 22.06.06, 00:11
      NATYCHMIAST!!! zmień lekarza! Według mojej lekarki, rumień to 100% borelioza!
      Nie musisz więc robić żadnych testów, a już nigdy testu Elisa, bo to śmieć,
      każdy Ci to powie. Bierz tę doxycyklinę w dawce 400 mg dziennie tak długo, aż
      znajdziesz właściwego lekarza. To może trochę potrwać, więc zabezpiecz się w
      odpowiednią ilość tego antybiotyku. To nie jest takie trudne, jak się odwiedzi
      paru niekapujących lekarzy i trochę pościemnia. I zacznij czytać to forum od
      deski do deski, bo nie masz już teraz wyjścia. Od Twoich decyzji zależy teraz
      Twoje być, albo nie być.
    • konking Re: Poznań testy 22.06.06, 10:29
      Wszystkie te badania (ELISA, WB i PCR) mozesz zrobic w laboratorium na al.
      Solidarnosci (dawna Serbska) w POSUM.
      www.diag.pl/subpage.php?id_art=314&PHPSESSID=6c908055d56896e3f320925fbfde6857
      PCR - koszt 140 PLN
      WB IgG - koszt 100 PLN
      WB IgM - koszt 100 PLN
      PCR na pewno gdzies wysylaja. Nie wiem jak z WB.

Test WB (razem IgG i IgM) robią na Lutyckiej - koszt 50 PLN.

Pozdro
    • artur737 Re: Poznań testy 23.06.06, 02:16
      Z tymi poznanskimi lekarzami nie jest latwo.
      • aresimo Re: Poznań testy 23.06.06, 02:44
        hmm, w sumie mam lekarza w rodzinie, jednak to on zalecil mi 2x100mg x 3tyg.

Pytanie wiec do ciebie Artur czy takie leczenie cos da ? Czy meczyc zeby wziasc
        wiecej tej Doxy. Juz wspominalem o wiekszych dawkach, ale mi mowi nie bo watroba
        to i tamto. Ogolnie na razie nic strasznego sie nie dzieje. I juz sam nie wiem.
        A przypuszczam ze albo teraz albo przyjdzie mi sie meczyc duzo dluzej.

Pozdrawiam
        • artur737 Re: Poznań testy 23.06.06, 02:57
          Wydaje sie, ze najmniejsza dawka dzialaca na borelioze to 400 mg Doxy. A ludzie biora nawet do 1000 mg dziennie. Wielu oscyluje w dawkach 400-600 mg dziennie. Watroba czasem siada i trzeba co kilka tygodni robic badania by wychwycic wzrost enzymow. Wowczas trzeba kombinowac z innym leczeniem.
          Przy tym abx watroba nie siada nagle, jest czas by leczenie zatrzymac, gdyby sie cos dzialo i watroba zregeneruje.

200 mg dziennie moze chorobe troche przytlumic, czasem nawet na kilka lat, ale kiedys sie ujawni.

• wroteknowynick Re: Poznań testy 23.06.06, 08:07
          Myślę że szybko przekonasz się czy takie leczenie coś da.
    • garp8 Re: Poznań testy 25.06.06, 16:44
      Western Blot robią także w laboratorium szpitala wojewódzkiego tzw Lutycka
      www.lutycka.pl/
      o ile pamiętam 160 zł za 2 klasy (IgG i IgM)

pozdrowienia
      garp
      • aresimo Re: Poznań testy 07.09.06, 15:32
        Zrobilem sobie testy ELISA na razie.

Wynik

IgG 1,2 ujemne

IgM 330,9 dodatnie

Bralem przez miesiac antybiotyki. tak gdzies z 2-3 tygodnie po kleszczu.

W zasadzie nic mnie nie meczy.

I w sumie nie wiem co teraz...
      • k_pelec Re: Poznań testy 07.09.06, 16:50
        testy PCR robia na miescu w Poznaniu w Centrum Badań DNA (www.cbdna.pl) za
        150zł wraz z konsultajca lekarska specjalisty. Jak Ci bardzo zalecy to zrobia w
        ciagu 2 dni.
        Podobno PCR oferuje tez Centrum MEdyczne LIM w Starym Browarze, ale nie wiem po
        ile
        • tosho Re: Poznań testy 28.10.06, 14:29
          Dzwonilem do tego www.cbdna.pl
          Dowiedzialem sie ze ich najblizszym celem jest wprowadzenie badan na koinfekcje
          m.in. na babesioze (ale to dopiero w przyszlym roku).

Obecnie stwierdzili, ze problem przerosl ich oczekiwania - nie wyrabiaja sie z
          praca - teraz maja ponad 1000 probek do zrobienia.
          • tosho Re: Poznań testy 28.10.06, 14:31
            i jeszcze jedna informacja, ze jest kilka regionow w Polsce gdzie okolo 80% (!)
            lesnikow ma przeciwciala.
            • aresimo Re: Poznań testy 29.10.06, 16:09
              Zrobilem sobie PCR i wynik negatywny. Hmm juz sam nie wiem co o tym myslec.
              • tosho Re: Poznań testy 15.11.06, 23:04
                Haha !
                ale numer moja lekarka powiedziala, ze jej student przeprowadzal badania na
                pewnej grupie lesnikow (nie wiem ilu ale conajmniej kilkunastu). Zrobiono
                lesnikom badanie PCR (zdaje sie ze ten www.cbdna.pl) i wszystkim jak jeden maz
                wyszedl wynik pozytywny.
                Na koniec sam student zrobil sobie PCR-a i tez mu wyszedl pozytywny! A zdrow
                jest, zadnych objawow nie ma.

Czyli pojawia sie maly znak zapytania:
                Czy mozliwe jest zeby PCR wychodzil falszywie dodatnio? W koncu to badanie szuka
                DNA bakterii. A moze laboratorium szwankuje?
                • klematis7 Re: Poznań testy 15.11.06, 23:09
                  A moze lam byla jakas ladna "lesniczka" i sie zarazil?
                • mauron Re: Poznań testy 29.01.07, 21:30
                  No to brzmi troche bzdurnie. Ja tez kiedys robilem sobie badanie PCR w tym
                  laboratorium chyba w październiku i wyszlo mi negatwynie. Niedawno okazalo się
                  że moj wujek lesnik, ktory ma objawy od kilku lat tez robil badania w tym
                  laboratorium, tzn cale nadlesnictwo robilo. I on mial wynik negatywny. A w
                  nadlesnictwie owszem mieli wiecej wyników pozytywnych w porownaniu z testami
                  ELISA, ktore wczesniej robili w Sanepidzie, ale wiekszosc wynikow byla
                  negatwna. Wiec moze ten student wybral do swoich badan jakas grupe
                  niereprezentatywna z tego nadlesnictwa, albo akurat byli to tacy lesnicy juz
                  zdiagnozowani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka