Dodaj do ulubionych

Mam zapytanie...

20.07.06, 09:54
Witam wszystkich serdecznie. Mam kilka pytań, bardzo proszę o odpowiedź.
Czy przy boreliozie zawsze występuje rumień?
Mam zlecone badanie przeciwciał boreliozy. Czy to badanie jest jednoznaczne i
daje prawdziwy, faktyczny obraz? Jakie jeszcze badania są dostępne na
wykrycie tego paskudztwa?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich. "Do zobaczenia" na
forum. Pa. Ela
Obserwuj wątek
    • domin46 FAQ czytaj!!! 20.07.06, 11:44
      jak Ci ELISA wyjdzie + a jesteś chora, to się ciesz, jak nie t6o jeszcze nie
      oznacza, że jesteś bez boreliozy!!! WESTERN BLOTTA rób w takim wypadku.
      • ambrozy666 jakie badania. 20.07.06, 16:48
        gdy testy na borelioze wychodza ujemnie. Nie wiadomo czy przystanąć przy
        boreliozie czy nie. Taki przystanek na dłóższą metę może być błędem, bo
        odpuszcza się śledztwo i szansę szybkiego rozwikłania go. Jednym badaniem można
        ustalić czy jest się na dobrym tropie, może na tropie boreliozy a może na
        tropie, którejś choroby z otoczenia tych bakteryjnych, zapalenia TH1. Z mojego
        doświadczenia wynika, że warto się upewnić, niż być w błędzie i osiąść w
        spoczynku. Ocena wyników badań ludzi z zapaleniem TH1 potwierdza, że prawidłowo
        wykonane badanie daje informacje o chorym. Takie informacje warto zdobyć, aby
        wiedzięć czy dany kierunek, który się obrało jest prawidłowy i czy warto jego
        się trzymać. chybiona koncepcja czasem może spowodować niekorzystne skutki,
        więc warto się upewnić. Ja wiem, że możliwość badania metabolitów D3 jest
        właściwa.
      • elunia36 Re: FAQ czytaj!!! 21.07.06, 08:38
        Czytałam, ale nie dość że nic z tego nie wiem, to nadal nie wiem, czy zawsze
        przy boreliozie występuje rumień. Więc jak? Pozdrawiam. Ela.
        • ambrozy666 Re: FAQ czytaj!!! 21.07.06, 09:42
          rumien to chyba reakcja pougryzieniowa, a zarazić mozna sie jeszcze inna droga.
          Jest duzo chorych, którzy nie pamietaja zadnego rumienia, a maja przeciwciała.
          Tylko pytanie jest czy rumien wystepuje tylko przy zarazeniu borelia czy moze
          jeszcze przy innych bakteriach które przenosza kleszcze?
          • elunia36 Re: FAQ czytaj!!! 21.07.06, 11:04
            Około 20 maja tego roku ukąsił mnie kleszcz. Nie był nad wyraz duży, nie wiem
            ile dni tkwił, po usunięciu kleszcza lekarz nie przepisał antybiotyku mówiąc że
            jak nic sie nie będzie działo to nie trzeba. Ładnie się wszystko zagoiło,
            podczas gojenia troszkę swędziało (ale to chyba normalne). Nie wiem, ale teraz
            wpadłam w panikę. Od kilku dni mam stan podgorączkowy i nie najlepiej się
            czuję, psychicznie i fizycznie. Przypomniałam sobie o tym kleszczu. Nie wiem
            nawet czy miałam rumień czy nie, ponieważ kleszcza miałam na szyi z tyłu głowy
            zaraz koło włosów więc trudno mi było sprawdzać, de facto nawet nie myślałam o
            tym bo mi w zasadzie nic nie było. Teraz wpadłam w panikę jak poczytałam
            troszkę o boreliozie. W poniedzialek mam badania na przeciwciała przeciw
            boreliozie, ale podobno to badanie nie jest wiarygodne. Ot i tak...
        • mark_bb Re: FAQ czytaj!!! 22.07.06, 00:51
          Nie zawsze przy boreliozie występuje rumień, podobno tylko w 50% przypadków.
          Za to może wyskoczyć znacznie później, być pojedynczy lub mnogi, w ogóle
          wariantów do wyboru full wypas.
          Jeśli Cię toto ugryzło to masz co najmniej 10% szans że było zarażone, więc i
          Twoje szanse są duże niezależnie czy rumień był. Ot, prawie rosyjska ruletka.
          Ale życzę Ci szczęścia w tej grze.

• kaaasia188 Re: Mam zapytanie... 21.07.06, 18:12
      Mnie również zlecono to badanie, za 6 tyg ehsad
      • elunia36 Re: Mam zapytanie... 25.07.06, 10:10
        Za 6 tygodni od ugryzienia? Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka