Dodaj do ulubionych

Podejrzenie choroby! co robić ?

19.08.06, 17:27
Witam. Jakieś 5 lat temu ugryzł mnie kleszcz, zaraz poniżej szyi, nosiłem go na sobie około 3 dni pamiętam, że miałem lekkie bóle i zawroty głowy a w miejscu ugryzienia wystąpiła żółta plama wielkości 4 cm zupełnie nie podobna do opisanego rumienia. Zaraz po wyrwaniu zawroty i bóle ustały a plama znikła po tygodniu. Do tego czasu nie zauważyłem żadnym objawów podanych na forum, jedynie, co mnie zastanawia to bardzo częste strzelanie kości, ale bez bólu stawów ( w nadgarstkach, kolanach, kostkach). Z forum wiem, że objawy mogą nie pojawiać się przez długi okres. Ponadto na tych wakacjach pod koniec czerwca ukąsiły mnie dwa kleszcze, jeden w nadgarstek, dziś zauważyłem ledwo dostrzegalną czerwoną plamkę obok tego miejsca ma 1cm, trochę swędzi, wcześniej też było coś takiego, ale znikło. Co robić z tym fantem? Czekać czy działać? A jak działać to, do jakiego lekarza najpierw?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Podejrzenie choroby! co robić ? 19.08.06, 17:57
      Moze to byla tylko tam jakas reakcja na kleszcza (taka typu alergia) ; zdarza sie. Samo strzelanie w stawach to jeszcze za slaby symptom by sie nim zajmowac, tak mi sie wydaje.
    • k_pelec Re: Podejrzenie choroby! co robić ? 22.08.06, 16:36
      Z danych o boreliozie wiadomo ze jedynie ok 50% ma objawy po zakażeniu (rumień
      wędrujący itp.). Bardzo często zakażenie rozwija się przez kilka miesięcy
      bezobjawowo, a później na leczenie jest za późno, bo bakteria "ukrywa" się w
      tkankach. I można ją wtedy leczyć latami...
      Jeśli chcesz mieć spokojną głowę i masz trochę gotówki to dla swojego spokoju
      warto zrobić badania, najlepiej przez PCR (wykrywa DNA bakterii we krwi).
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka