Dodaj do ulubionych

tylko wieloletnie bole

25.01.07, 12:21
WITAM! OD 10 LAT CIERPIE Z POWODOW BOLOW ODKREGOSLUPOWYCH.W OSTATNICH 5
LATACH POJAWIŁY SIĘ NOWE LOKALIZACJE BOLOWE TJ. OKLICE GOZOW KULSZOWYCH,KOSCI
OGONOWEJ, PACHWIN, KOLAN , MIESNI BRZUCHA.NIESTETY ZADNA KLINIKA NIE
POSTAWIŁA JESZCZE TRAFIONEJ DIAGNOZYMIMO WIELU REZONANSÓW MAGNETYCZNYCH I
ZDJEĆ RENGENOWSKICH .MOJ STAN SIĘ POGARSZA Z ROKU NA ROK?KILKA DNI TEMU
PODDAŁEM SIĘ BADANI REZONANSU BIOLOGIOCZNEGO(TAKA JAKAS ROSYJSKA METODA) I
LEKARZ STWIERDZIŁ ZE MOGE MIEC BORELIOZE.ZACZAŁEM CZYTAC W INTERNECIE O
OBJAWACH, ALE U MNIE NIE WYSTEPUJA ZADNE INNE OBJAWY TYLKO CODZIENNE BOLE.
MIESNI KREGOSLUPOWYCH I WW OKOLIC., NO I W OBRAZIE USG WYSZŁY MI POWIEKSZONE
WEZŁY CHLONNE ALE TO MOZE BYC(TAK MYSLĘ)OD LICZMYCH LOKALIZACJI BOLOWYCH W
TYM OBREBIE.NIE MIAŁEM ZADNEJ GORACZKI, SENNOŚCI, UCZUCIA ZMECZENIA,RUMIENI,
CZY ZABURZENIA KONCENTRACJI ITP.
PODOBIENSTWA TO OCZYWIŚCIE POSTAWA LEKARZY-KIERUNEK FIBRIOMIALGIA (MIMO ZE
JEJ NIE MAM),ODSYŁANIE DO PSYCHIATRY I INNYCH FACHOWCOW.
CHCE DZIS PODDAC SIĘ BADANIU WESTERN B.,JEST SENS SKORO PO TYLU LATACH MAM
TYLKO TE OBJAWY.TO TROCHE KASY KOSZTUJE A JA PRZEZ 10 LAT WYDALEM NA LECZENIE
120 000ZŁ I JESTEM BANKRUTEM.CHCE TO ZROBIC DLA WYKLUCZENIAI ZEBY SIĘ TA
BORELIOZA JUZ NIE ZAJMOWC.MOZLIWE, ZE PRZY TAK SŁABYCH OBJAWACH MAM
BORELIOZE? CZY MUSZE ROBIC IgG i IgM JEDNOCZESNIE CZY TYLKO 1 Z NICH PRZY
PRZEWLEKŁEJ BORELIOZIE.PROSZE O SZYBKI ODPIS!
Obserwuj wątek
    • franiolek1 Re: tylko wieloletnie bole 25.01.07, 13:05
      Czesc
      Logicznie, przy przewleklej chorobie powinienies zrobic jedynie IgG. W
      boreliozie jednak logiki nie ma. Przeciwciala IgM pojawiaja sie czasami, pomimo
      starej infekcji. IgG pojawiaja sie a czasami nie. Przy starej infekcji, testy
      wychodza negatywne, gdyz przeciwcial nie ma we krwi, ale bakteria nadal
      buszuje. To dosc skomplikowana sprawa. Nie ma testow pewnych, niestety.
      Napewno nie rob Elisy, to stracone pieniadze. Zrob Western Blota i chyba w
      obydwu klasach...Popros o raport o wszystkich paskach testowanych.
      Jeszcze szczegol: na nastepny raz pisz malymi literkami, bo ciezko sie czyta
      duze i bola oczy.
      Pozdrawiam
      • biurro Re: tylko wieloletnie bole 26.01.07, 11:36
        Słuszna uwaga z tymi dużymi literami.
        Postanowiłem zrobic narazie tylko IgG ze wzgledu na brak funduszy.Beda mi
        pobierac krew u mnie w miescie i w ten sam dzień, nie mrożąc jej wyśla do
        Krakowa(ok.300km) na ul.Olszanska.
        Nie wiem czy w Krakowie przeprowadzaja badanie w ten sam dzien czy mrożą krew i
        robia w wybrany dzień, czy jak przyjdzie kolej.Poruszam ten temat bo podobno
        mrożenie powoduje zbijanie się antygenow w kompleksy co zmniejsza możliwość
        wykrycia. Dzwoniłem do Krakowa ale tam nie odbieraja słuchawki,bede jeszcze
        probował.Czy ktos moze ma wiedzę w tym temacie?
        A może wykonać lepiej w moim przypadku PCR lub PCR Real-Time korespondencyjnie
        w Poznaniu jak proponuja.Jak wtedy dawkować wtedy te leki króre pomagają lepiej
        wykryć bakterie i czy te leki są na recepte?
        Czy za ten raport o wszystkich paskach testowych jest jakaś dodatkowa opłata i
        czy na pewno mi go dają, czy oleja sprawę?
        Prosze o w miarę szybki odpis bo mam możliwość korzystania z internetu
        zazwyczaj tylko raz dziennie,choć bede się starał częściej.
        • franiolek1 Re: tylko wieloletnie bole 26.01.07, 13:33
          Do tej pory WB byl uznawany za test najbardziej miarodajny. PCR rzadko
          wychodzil pozytywny. Jednak na tym forum, wiele osob dostalo pozytywne wyniki
          wlasnie z PCR-u w Poznaniu. Biorac przez kilka dni citrosept (wyciag z pestek
          grejpfruta) mozna zwiekszyc szanse na obecnosc bakterii w krwi, wiec PCR
          dodatni. Citrosept jest sprzedawany bez recepty. Niektorzy biora metronidazol,
          ale jest na recepte.
          WB z niemrozonej krwi faktycznie czesciej wychodzi dodatni. We Francji, mroza
          zawsze krew, mimo to mialam test dodatni.
          Musisz skontaktowac sie z labem w Krakowie.
          Za raport o wszystkich paskach testowanych u nas nie placi sie drozej, ale nie
          robia tego bez uprzedniej prosby. W ten sposob mozesz zobaczyc jakie paski
          przetestowali, i wedlug wlasnych kryteriow ocenic czy test jest pozytywny czy
          neg. U nas, kazde laboratorium ( sa 3 we Francji) ma swoje kryteria, kazde
          testuje inny zestaw paskow.
          Powodzenia
          • ewax100 Re: tylko wieloletnie bole 26.01.07, 22:57
            Piszesz "tylko wieloletnie bóle"-nie bardzo rozumiem bo ja mam tez wieloletnie
            bóle ale bólom zazwyczaj towarzyszą jeszcze inne objawy które obezwładniają
            człowieka-rozbicie,dreszcze,osłabienie kompletne,roztrzesienie wewnatrzne jak w
            wysokiej goraczce.Poczytaj objawy obu chorób.Nie wiem jak jest u Ciebie-
            wspominasz o fibromialgii która ma identyczne objawy jak borelioza.Jednak fibro
            nie mozna leczyć.Sama jestem w podobnej sytuacji i tez chyba zrobię PCR zeby
            wykluczyc wzglednie potwierdzić boreliozę.Pozdrawiam
    • ewax100 Re: tylko wieloletnie bole 26.01.07, 22:58
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118 to forum fibromialgia gdzie
      znajdziesz objawy
    • ewax100 Re: tylko wieloletnie bole 26.01.07, 23:08
      Czy przy codziennych bólach jak piszesz nie odczuwasz
      zmęczenia,wyczerpania,osłabienia,braku koncentracji??Przeciez to jest raczej
      typowe dla bólu a co dopiero codziennego.Czy znalezli Ci takie punkty
      bolesne/jest ich duzo na ciele/ typowe dla fibromialgii?Ok 10cm np.pod stawami
      kolanowymi od wenetrznej strony?na jakiej podstawie stwierdził Ci ktoś fibro a
      Ty mówisz ze to nie to?
      • biurro Re: tylko wieloletnie bole 29.01.07, 12:34
        Oczywiście,że towarzyszy część innych dolegliwości związanych bezpośrednio z
        bólem ale wynikaja onez ograniczeń bólowych a co za tym idzie ograniczonej
        możliwości przystosowania się do życia w społeczeństwiei wynikającymi z tego
        przykrościami i flustracjami.Nie chcę się teraz o tym rozpisywać bo chciałem
        zapytać o inne rzeczy.Napisze jeszcze o tym pożniej.O tym, że nie mam
        fibriomialgii(o ile to da się stwierdzić) mówili mi po wielu badaniach w
        poradni leczenia bólu.
        Czy przy badaniu Western tez mam brac te leki tj. citrosept.
        Dzwoniłem do Krakowa i powiedzieli mi, że oni nie zamrażaja krwi przesłanej
        tylko lekko ja mrożą przez noc,ale to chyba to samo co nie.No coż chyba nie da
        się inaczej.
        Dla osob cierpiących z powodu fibriomialgii polecił bym zainteresować się
        proloterapia.Ja też zaczynam tego szukać, ale bez efektu.
        Słyszałem, ze we Francji jest to już terapia dosyć popularna więc może
        koleżanka która mieszka we Francji coś o tym wie.

• ewax100 Re: tylko wieloletnie bole 29.01.07, 14:07
          A co to jest pryloterapia?Moze nie masz tych bolesnych punktów skoro nie
          stwierdzili fibromialgii?bo po zadnych badaniach tego nie mozna stwierdzić.I
          jeszcze to ze w fibromialgii wydaje sie jkaby bolało całe ciało wewnatrz a ból
          promieniuje od wszystkich stawów i mięśni.Pozdrawiam
          • biurro Re: tylko wieloletnie bole 08.02.07, 13:01
            Proloterapia polega na ostrzykiwaniu bolesnych miejsc i nie chodzi oczywiście o
            sterydy i lidokainę tylko o jakieś substancje związane z cukrem.
            • franiolek1 Re: tylko wieloletnie bole 08.02.07, 14:02
              W proloterapii wstrzykuje sie wzdluz sciegien dextrose - to powoduje stan
              zapalny w pierwszym momencie, a potem reakcje organizmu na ten stan zapalny -
              szybka produkcje kolagenu by chronic sciegno "zapalone". Ten kolagen wzmacnia
              sciegno.
              Nie slyszalam by ktos to stosowal we Francji na borelioze, ale kto wie. Narazie
              jest to stosowane glownie u sportowcow wyczynowych.
              • biurro Re: tylko wieloletnie bole 09.02.07, 09:53
                Oczywiście,ze nie miałem na mysli osób chorych na borelioze i też nie słyszałem
                żeby ktoś to stosował na borelioze.Myślałem o ludziach chorych na fibriomialgię
                bo tak mi o tym mówili lekarze. Niestety w Polsce nie znalazłem jeszcze ośrodka
                czy też osoby która zajmuje się proloterapią. Może ktoś słyszał to niech da
                znać kto się tym w Polsce zajmuje. Wiem tylko, że we Francji jest już to metoda
                w miarę szeroko dostępna.Pozdrawiam.
              • artur737 Re: tylko wieloletnie bole 09.02.07, 15:35
                Chyba slyszalem, ze ktos w Stanach w ten sposob leczy zespol ciesni nadgarstka (rowniez tego spowodowanego borelioza). Rzeczywiscie tych lekarzy jest bardzo malo na swiecie, ale metoda wydaje sie dzialac.
                • franiolek1 Re: tylko wieloletnie bole 09.02.07, 17:00
                  Szukalam we Francji, i niczego ciekawego nie znalazlam. Moze gdzies w szpitalu
                  dla sportowcow uzywaja proloterapii, ale nie ma tego dla zwyklych
                  smiertelnikow.
    • biurro Re: tylko wieloletnie bole 12.02.07, 17:01
      Kochani moderatorzy,znacie może jakieś forum odnośnie zespołów bólowych
      kregosłupa?Ja znajduje tylko o dyskopatii i nic dla mnie tam nie ma.Ogolnie
      słabo się znam na forach.Te z borelioza znalazłem przez przypadek i jest ono
      pierwsze w jakim uczestnicze.Fajnie jakby było takie przejrzyste jak
      te.Podajcie jak mozecie kilka adresow.
    • rekuc22 Re: tylko wieloletnie bole 12.03.07, 11:49
      Czy ktoś miał podobne objawy?Jest to mozliweże, ze przez tyle lat nie
      wystepowały inne objawy? Jakby to sie potwierdziło to warto poinformować innych
      znajomych cierpiących na nietypowe dolegliowsci kręgosłupowe. Czekamy na wyniki!
      • ewax100 Re: tylko wieloletnie bole 14.03.07, 10:30
        Ja mam niby stwierzona fibromialgię ale oprócz bólów ogólych boli mnie tez
        kregosłup.Czekam na wynik WB.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka