rzepcia3 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 08:56 Ja jeśli w ogóel (nie pamiętam ugryzienia) to albo na Mazurach pochodzę z Elbląga, albo na Pomorzu(teraz mieszkam w GDyni) albo na Mierzei Wiślanej mam tam dom przy lesie Odpowiedz Link
annakujawa Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 09:25 ale chodzi Ci o zakażonego? Czy w ogóle? Kleszcze najczęściej "łapię" w Wielkopolce, bo tu mieszkam. Łapię też na wakacjach (Suwalszczyzna, Wybrzeże, góry). Zakażony mnie złapał albo koło Łodzi, albo w Puszczy Białowieskiej. Odpowiedz Link
mariano_84 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 12:34 W Gdansku- Zaspie, kiedy to wracałem od babci i wedrowałem na skróty do skmki wałem po ktorym kiedys jezdzila kolej.Kilka godzin pozniej bedac na spacerze z dziewczyna w gdyni, zauwazylem smierdziela jak mi sie wgryzał w skóre. To jest wersaj ktora pamietam, nieoficjalnie kilka lat wczesniej... Odpowiedz Link
ewax100 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 12:56 Ja nie złapałam bo go nie pamietam ale mogę nie pamietać www.psy.kankan.pl/kleszcze.htm Odpowiedz Link
franiolek1 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 16:20 Te kleszcze na zdjeciu to sa kleszcze psie - rosna do wielkich rozmiarow. Normalne, ze takich nie pamietacie Na nas kleszcze sa malenkie, jak ziarnko maku ( to fajne typowo polskie porownanie, we Francji nikt nie wie jak wyglada ziarnko maku i mowie, ze "jak glowka u szpilki", ale gorzej brzmi )) Jezeli ugryzie Cie nimfa, to w ogole mozesz jej nie zauwazyc, bo czesto jest przezroczysta i malenka, a nie daj Boze ugryzie na plecach...Trzeba miec duzo szczescia, zeby kleszcza zauwazyc. Odpowiedz Link
klematis7 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 19:28 Jakie to ma znaczenie, gdzie go zlapalismy? Caly teren naszego kraju mozna uznac za endemiczny. www.pzh.gov.pl/przeglad_epimed/58-4/584_03.pdf Odpowiedz Link
fikemola Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 01.05.07, 22:31 pierwszy mnie dziabnął w Kamionaczu, koło Sieradza... Odpowiedz Link
sankaj Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 02.05.07, 00:35 Ja złapałam kleszcza na nodze Ale tak poważnie , to pewnie na podwórku albo w lasku między Okuniewem a Sulejówkiem woj.mazowieckie . Niestety tak to jest jak ktoś prawie na golasa lata po lesie czyli w krótkich spodenkach,podkoszulce z krótkim rękawkiem i klapkach . Pozdrawiam. Gośka Odpowiedz Link
reni5553 Re: Do sankaj 02.05.07, 08:36 moja szwgierka - okolice Giewartowa nad j. Powidzkim (woj.wielkopolskie) ja - w Niemczech koło Frankfurtu Odpowiedz Link
aleksandra251 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 02.05.07, 12:08 w lasach pod Kielcami, znalazłam go na brzuchu, nie było rumienia, nie był jeszcze najedzony i w miarę łatwo dał sie wyciągnąć, to było parę lat temu. Odpowiedz Link
magdag20 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 02.05.07, 13:54 Mąż złapał 4 nimfy, w tym jedna była zarażona- w lasku w Karlskronie-to było we wrześniu 2006 Odpowiedz Link
lucky_leprechaun Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 03.05.07, 14:59 W Norwegii- chyba.Ale równie dobrze mogły to byc okolice Krasnobrodu, Zwierzynca czy Zamościa na Roztoczu i mógł się uaktywnic po wielu latach czy miesiącach. Ja po prostu nigdy u siebie nie widziałam klescza. Mój syn prawdopodobnie w oklicach Dabrowy Górniczej, w lasku, który słuzy za wybieg dla psów masci wszelkiej z pobliskich osiedli. Moja mama- nie wiadomo kiedyani gdzie; w kazdym razie rumienia nie miała (ani ja, ani mój syn też). Odpowiedz Link
bapona Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 04.05.07, 06:37 Karkonosze - Przesieka, Staniszów; na trasie Jelenia Góra - Lubomierz (gdzieś na polu) syn złapał 2 małe 4 dni temu (mimo maści i aerozolu); koleżanka łapie ciągle w okolicy Piechowic. Odpowiedz Link
skoga Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 04.05.07, 10:52 Moja siostrzenice ugryzl kleszcz w Kolobrzegu, a mnie ugryzlo "cos" niedaleko Poznania na pikniku na łące, nawet do krzaczka sie nie zblizyłam ... Odpowiedz Link
dx771 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 04.05.07, 11:41 Bardzo porządne złapanie kleszcza: na szlaku w górach Opawskich. Pani deixowa bez sensu: trawnik koło kościoła. Jak widać nie ma bezpiecznych miejsc. Odpowiedz Link
agata2723 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 04.05.07, 12:00 Ja na Podlasiu, okolice Mielnika n.Bugiem, Kasia albo też tam albo w okolicy Jastrzębiej Góry. Dwa porządne złapania kleszczów ale bez sensu... Odpowiedz Link
likorek Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 04.05.07, 12:46 w Poznaniu (tak mi sie wydaje) bo jeżeli nie tu to w Pensylwanii. Dziś miałąm w związku z tym wizytę w SANEPIDZIE - na wezwanie pod karą doprowadzenia albo grzywny 200 zł.. Tam można sobie obejrzeć mapkę Polski i Europy terenów zagrożonych. Tu na forum co trzecia osoba jest z Wielkopolski ale te tereny nie są zaznaczone jako najgroźniejsze! Odpowiedz Link
esadam1 Re: gdzie zlapaliscie kleszcza? 04.05.07, 21:53 ja na ostatnim grzybobraniu we wrześniu, w lasach pod Częstochową, ten akuratnie był trafiony . Do tej pory mi się udawało spotykać "zdrowe" osobniki Odpowiedz Link