Dodaj do ulubionych

Co robić?

05.07.07, 18:41
Tragedia ALAT 230, ASPAT 159 (przy normach do 40), b. liczne bakterie w moczu
(pierwszy raz chyba w życiu coś takiego wyszło), nie wiadomo co, bo na razie
bez rozmazu, ślad białka w moczu, Bazocyty wysoko 1,1 , Leukocyty nisko
nadal teraz 3,73 przy normie od 4 do 10 i tak się poprawiły poprzedniego
miesiąca były ich 3,00 przy normie jak wyzej. Ostatnio terapia od paru dni
Tini 7 dni puls (od paru dni 2x1/2 zamiast 2x1 z powodu bólów ,Azitrox 250 1
x co drugi dzień , codziennie 2 x Duomox rano i wieczormem (4 tabl). Córkę
boli pęcherz, jelita, ta nieszczęsna wątroba, ma czasem mdłości...Chyba
trzeba odstawić antybiotyki. Tragedia , co robić?Miesiąc temu nie było
jeszcze tak źle ALAT 71, ASPAT 50. Wszystko to mimo essentiale forte 3 x 2
tabl dziennie.
Obserwuj wątek
    • beata.kar Re: Co robić? 05.07.07, 19:02
      Odbierz maila, pozdrawiam, Beata
    • ewax100 Re: Co robić? 05.07.07, 19:19
      Tak-to jest problem bo niewiadomo co robic dalej?mam ten sam problem co Twoja
      córka z tym że ALAT i ASPAT mam mniejsze 41 ale GGTP 188 a norma 35.
      Ciekawe czy nie ma to cos wspólnego z lekami.Biorę tez Duomox 3x2 Azitrox i
      Tini Wczesniej 2 miesiace Klabax,Zamur Tini.Mnie jednak nic nie boli i nie mam
      mdłości.Ja takze biore Essentiale i jeszcze Sylimarol,Hepatil-jakos nic to nie
      pomaga.Od wczoraj zaczęłam brać Ursopol niby na obnizenie tego wskażnika GGTP
      ale co będzie zobaczymy.Leczę sie czwarty miesiac i czuje sie lepiej więc
      szkoda byłoby teraz przerwać leczenie.Ja wykluczyłam HCV HBs i zrobiłam badanie
      blilirubiny.Zrobiłam tez USG i wyszło dobrze.Za 2 tygodnie zrobie badanie i
      zobaczę jakie sa te wskażniki watrobowe.
      Ja nie robiłam badan takich wczesniej wiec nie miałam porównania ale Ty piszesz
      ze córka miała w normie wiec jakby wskażniki wzrosły po antybiotykach.Pozdrawiam
      • datum Re: Co robić? 05.07.07, 19:39
        Pani Doktor, dziękuję za maila,wysłałam do Pani następnego, każda uwaga się
        liczy, Evax ,ja właśnie nie wiem co mam teraz robić, tym bardziej, że córka
        leku neurologicznego baclofenu nie może odstawić, bo takie próby konczą się u
        niej gorszymi skurczami stóp i stawu kolanowego w jednej z nóg, w ogóle pochyla
        się i chodzi na sztywnych palcach bo nie może czasem dotknąć piętami
        podłogi,poci się, cierpi od skurczów, na ogół leży, bo jest słaba już od roku.
        Ma biegunki , ale nie ma clostridium difficile na szczęście... No ale rozumiem,
        że te antybiotyki trzeba odstawić...Tragedia ,że nie mogę odstawić tzw
        baclofenu...tylko te antybiotyki Proszę o wszelkie rady, Ania.
    • artur737 Re: Co robić? 05.07.07, 19:23
      Pewnie ten Azitrox szkodzi. Zdarza sie. Trzeba zmienic leczenie.
      • datum Re: Co robić? 05.07.07, 19:53
        Artur, chyba niestety muszę odstawić to leczenie,bo ją wszystko od paru tygodni
        boli,nerki, wątroba promieniuje mimo ,że nie unerwiona, jelita, żołądek-
        sądziłam,że to może jakieś nietypowe herxy, że może od skurczów, szkoda, że
        musi brać ten Baclofen, który i tak niewiele daje...w sumie bierze go już około
        roku... może to on szkodzi...Najgorsze jest to, że nie mogła brać debecyliny bo
        wyszło, że jest uczulona. Artur, ja też myślę, że to może przez ten Azitrox.
        Boli mnie to, że te bakterie w niej siedzą i nic nie można na to poradzić.Poza
        tym w moczu wyszło jakieś nadkażenie chyba Mam nadzieję, że ta wątroba wróci
        jej do normy. Jak możecie piszcie, choc nie wiem, co jeszcze można zrobić, aby
        wyjść z tego impasu i jej pomóc. Jak się z tego otrząsnąć, jeżeli ktoś był w
        takiej sytuacji i zniej wybrnął proszę o rady, Ania.
        • datum Re: Co robić? 05.07.07, 20:02
          Badania robimy sobie dość często, co parę tygodni,też powodu niedoczynności
          tarczycy i hashimoto, morfologia córce właściwie zaczęla się troszkę psuć po
          Klabaxie i Zamurze z Tinidazolem , miesiąc temu badała krew: leukocyty były
          nawet wtedy gorsze niż teraz = 3.00 przy normie od 4.00 , ALAT i ASPAT psuł się
          nieznacznie tzn ALAT 71 (norma do 40) , ASPAT 50 (norma do 40) , Gamma GT było
          w normie 11 (norma do 38). O moczu wtedy zapomniałyśmy, w dniu badania córka
          nie mogła się wysiusiać (od roku często ma takie kłopoty), ponieważ wcześniej
          zawsze był w normie, nic nie podejrzewałyśmy, a tu teraz jakieś liczne
          bakterie...Piszcie, jeżeli możecie coś podpowiedzieć, Ania.
          • ewax100 Re: Co robić? 05.07.07, 20:11
            Trudno tez mówic że to Azitrox jest przyczyną bo moj wynik GGTP juz był taki po
            Klabaxie,Zamurze i Tini więc nic praktycznie niewiadomo od czego?A może w ogóle
            tak reaguje watroba na antybiotyki ale dlaczego tylko niektórym tego nie wiemy.
            Wspólczuję ale sama nie umiem sobie pomóc.
            • datum Re: Co robić? 05.07.07, 20:18
              Ano własnie Evax, a do tego nie wiem co zrobić z Nystatyną w zawiesinie (bo
              jeszcze do tego ma uczulenie na laktozę, którą u nas faszeruja prawie wszystko)
              Boję się,żeby nie dostała teraz grzybicy, w sumie powinna coś wziąć
              profilaktycznie na grzyba po prawie czteromiesięcznej antybiotykoterapii ale
              przy takiej watrobie chyba nie może...Mam namiary do dr Beaty, może coś poradzi
              jeszcze...Ania
          • zazule Re: Co robić? 05.07.07, 20:17
            Ania

Matiasz pisał że u niego przy leczeniu chlamydi tr doszło do namnożenie E colli.
            Bolą go od tego stawy i ma problemy z urologiczne.
            Pomaga mu chyba furagin- ale nie jestem pewna.

W watku jezli nie borel to co czesc pierwsza powinny byc jakies wypowiedzi
            Matiasza na ten temat.

trzymajcie sie
            zaz
            • datum Re: Co robić? 05.07.07, 20:22
              Dzięki Zaz, jak tylko Wam kochani przyjdzie coś do głowy - piszcie . Naprawde
              dobrze, że jesteście z nami, teraz zadzwonię do Beaty, Ania.
              • beata.kar Re: Co robić? 05.07.07, 20:25
                Ania, ja nie jestem dr Beata, tylko taka zwykła Beata smile
                Dr Beata ma nick bea1964, i inny mail. Zbieżność imion...
                • datum Re: Co robić? 05.07.07, 20:30
                  Sorry, rzeczywiście, Beata.kar , ale chetnie skontaktuję się i z Tobą, jak
                  piszesz jesteście w podobnej sytuacji.Jak będzie trochę czasu, teraz nie mogę,
                  ale chętnie pózniej , Ania, dzięki za wyjaśnienie.
                  • dorota1011 Re: Co robić? 06.07.07, 14:06
                    hej. ja na początku leczenia też miałam b. wys. aspat i alat. teraz jest ok.
                    moja córa -4 latka- miała ostatnio transaminazy 400 i 300! samo to ustąpiło-
                    myślę że to od bb.ale skonsultuj to z lekarzem
                    • datum Re: Co robić? 06.07.07, 15:51

dorota1011 napisała:
                      > hej. ja na początku leczenia też miałam b. wys. aspat i alat. teraz jest ok.
                      > moja córa -4 latka- miała ostatnio transaminazy 400 i 300! samo to ustąpiło-
                      > myślę że to od bb.ale skonsultuj to z lekarzem
                      Dorotko, troche mnie pocieszyłaś, już konsultowałam, mamy odstawić całkiem Tini
                      i Duomox,nie brać ISkialu na razie, brać nadal 1 tabletkę Azitroxu250 co drugi
                      dzień, Nystatynę w zawiesinie x 2, poza tym jak od ponad m-ca essentiale forte
                      3x2tabl., teraz też 3 x1 hepatil,oczywiście nadal probiotryki w tym enterol,
                      za 10 dni powtórzyć próby watrobowe. Oby to pomogło, pozdrawiam, Ania.
                      Mam jeszcze pytanie - jeszcze pytanie, czy ciebie i córkę przy tych wysokich
                      transaminazach bolał prawy bok tam gdzie wątroba itd z przodu i z tyłu?

• beata.kar Re: Co robić? 27.07.07, 17:32
                        Aniu, proszę, odbierz pocztę. Pozdrawiam, Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka