Dodaj do ulubionych

Zanik obreczy barkowych

05.01.08, 17:22
prosba do chorych,ktorzy maja te zaniki jak i wszelkie inne zaniki
miesni,o krotki opis kiedy do nich doszlo jak sie zaczynaly i czy
jest ktos komu miesnie zaczely znikac w trakcie dlugiej
antybiotykoterapii.Dzieki wszystkim ktorzy sie odezwa.
Obserwuj wątek
    • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 06.01.08, 10:57
      Zaraz,hej to niemozliwe- zanik obreczy barkowych opisywany jest
      klasycznie w poznej boreliozie i nikt sie nie odzywa? Tylko ja jedna
      to mam? Mam jeszcze zmiany w skorze -jakby plaskie ubytki pod
      skora,widoczne szczegolnie przy naciagnieciu skory. Moze ktos o tym
      chociaz gdzies madrego czytal? Dobrego wszystkim w nowym roku!
      • michal056 Re: Zanik obreczy barkowych 06.01.08, 16:32
        Ja mam ten problem z zanikiem miesni barków.Zanika mięsień czworoboczny pleców,jeden z mięśni ramion i któryś przedranienny.Idzie to widocznie po linii nerwu któty jest uszkodzony.Pozostałe miesnie sąsiadyjące sa w nornie.Wszelkie cwiczenia siłowe nie daja przyrostu masy, a robie po 50 pompek dziennie.
        • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 06.01.08, 18:12
          Dzieki Gawko i Michal za odzew, nie mam babesji -w koinfekcjach
          wyszla jersinia i mykoplasma pneum.,ale te badania zrobilam po
          rozpoczeciu akcji z miesniami,teraz badam sie na neurologii i potem
          dalej leczenie,robie jeszcze ilosciowe na borel w Poznaniu. Michal
          czy byles na antybiotykach kiedy zaczales tracic miesnie? Jaki masz
          staz choroby?
      • gavko Re: Zanik obreczy barkowych 06.01.08, 16:38
        A leczysz się na babesie?
        Robiłaś jakieś badanie na tego pierwotniaka?
        Z tego co wnioskuje to twoja terapia nie przynosi chyba efektów
        skoro pojawiły się zaniki mięśni.
        Robione były u Ciebie badania na kinaze kreatyny?
        Podobno można coś z tego wywnioskować czy dzieje się coś z mięśniami
        ale mało wiem na ten temat.
        Podobno przekroczone wskazania w kinazie mogą wskazywać na coś
        związanego z rozpadem mięśni ale wiem też że czasami podwyższony
        współczynnik występuje przy przetrenowaniu u sportowców siłowych.
        Nie wiem jak to sie ma przy boreliozie, czy takie przypadki są
        skutkiem choroby czy poprostu mięśnie są na tyle osłabione i
        wyczerpane bakterią i terapią, że dają o sobie znać w tym badaniu
        Szukam więcej informacji na ten temat.
        • michal056 Re: Zanik obreczy barkowych 06.01.08, 23:56
          Mój staż choroby to będzie już 4 lata.Chociaż pierwszy rumień pamiętam 35 lat temu.Było to wtedy przeleczone przez zapobiegliwego jak na owe czasy lekarza.Coś musiało we mnie jednak pozostać bo różne plagi zaraz potem mnie męczyły.Zanik zdiagnozował neurolog 2 lata po ugryzieniu kleszcza.Po roku podjałem leczenie,które trwa na razie 14 mc.Co ciekawe postępuje to asymetrycznie.Wyrażnie prawa strona ma sie gorzej.Nie chodzę z tym po żadych lekarzach bo wydaje mi się że tylko abx może tu pomóc.
          • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 01:20
            moj staz to 4 i pol roku od ugryzienia i rumienia,dorywcze
            przeleczenia i od 10 miesiecy na antybiotykach
            • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 11:19
              hej Gavko ,Michal ma racje to zaniki idace po linii nerwu ,
              swiadczy o nieprzerwanym procesie chorobowym nerwu obwodowego -
              szyjnego, ktory zawiaduje kilkoma miesniami-rowniez miesniem
              przepony- jego porazenie daje objawy trudnosci pelnego oddechu. Tak
              wiec wyglada na to ze nie wazne czy i jakie mamy koinfekcje w pewnym
              sensie-wazne czy antybiotyk to wytlucze w nerwach obwodowych. te
              mialam zajete jak teraz wracam przetarta pamiecia/dzieki
              antybiotykom/ krotko po ukaszeniu -w ciagu pol roku mialam
              bole "korzonkowe i koszmarne bole szyi ktore przeszly po dalszym
              roku po zaburzeniach eownowagi zrobiono rt. kregoslupa i potworne
              zwyrodnienie szyjnego i ledzwiowego - powiedzieli ze ciezko musialam
              fizycznie pracowac. otoz nigdy nie wykonywalam silowej ciezkiej
              pracy fizycznej. Gavko zajrzyj na
              www.neurologiaa.prv.pl/objawy.doc niestety nie umiem jeszcze
              wklejac -pozdrowienia
              • ircek1 Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 11:40
                Witam
                Ja dopiero rozpocząłem leczenie, a choruje na pewno bardzo długo , a zanik mięśni zauważyłem gdzes od pół roku i występuje on u mnie prawie wszędzie, wygląda to tak jakby znikało ciało i mięśnie i nie wiem czy to jest spowodowane borelioza czy może czymś innym.
                Pozdrawiam
                • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 12:24
                  no coz mechanizmu jak kretki ,czy bakterie prowadza do uszkodzen
                  chyba nie znalezli jeszcze nawet lekarze Ilads/ktos rzetelnie
                  obeznany musialby sie wypowiedziec/- ale dla ciebie wazne bylyby
                  chyba porzadne badania neurologiczne/oddzial/ktore stwierdza
                  przynajmniej stan faktyczny uszkodzen - bo jest ich wiele rodzajow i
                  o niektorych z nich neurologia dosyc duzo juz wie.
                  • gavko Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 12:47
                    A czy tobie borelka46 antybiotyki pomagają coś w tej sprawie zaniku
                    mięśni? Jak często masz te problemy z oddychaniem i jak sie one u
                    ciebie objawiają?
                    • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 13:44
                      rzadko ,w ciagu 4 lat pare razy tylko i nie bardzo moge to z czyms
                      powiazac , chyba talko to ze na antybiotykach to laczy sie to chyba
                      z herxem ogolnie zle sie wtedy czuje. Przed terapia to bylo chyba
                      jakby bylo za malo tlenu w powietrzu, teraz jakby micos sie
                      rozpieralo w przeponie albo sciagalo. Zanik zaczal sie po 7 lub 8
                      miesiacach antybiotykow - wiec tylko pokazuje ze nadal w wielu
                      wypadkach nadal idziemy po omacku, ale moj stan jest zdecydowanie
                      lepszy po antybiotykach i wrocilam do w miare normalnego
                      funkcjonowania.
                      • hedwig1 Re: Zanik obreczy barkowych 07.01.08, 18:42
                        im wiecej czytam te posty -to dowiaduje sie nowych i rowniez mnie dotyczacych
                        spraw .
                        na borelke lecze sie od 2006r ,ale nie wiem czy nie miałam tego swinstwa
                        wczesniej , bo borykałam sie po roznych specjalistach -bezskutecznie.
                        juz kilka lat wczesniej zauwazylam ,ze po lewej stronie mam w biodrach mniej [u
                        krawcowej jak mi szyla spodnie ]
                        nie drazyłam tego tematu ,bo przechodziłam rwe kulszowa .
                        obwcnie wszystkie ubrania maja luz -jak mowiłam lekarce ,ze mam takie odczucie
                        --odpowiedz to chyba dobrze ,ze schudłam .
                        teraz jak przeczytałam ten artykul troche mi sie rozjasnie ,ale nie wiem co z
                        tym robic i gdzie sie udac --bo zanik miesni mam napewno ,
                        czy ktos wie czy to jest odwracalne?
                        • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 00:19
                          Do Ircek1 ,Bardzo przepraszam,przeoczylam twoje linki,teraz juz
                          przeczytalam.To ze nie wiesz od czego, masz namysli bb lub sm? Czy
                          od tamtej pory jakies badania stwierdzily bb? corobisz z tym teraz?
                          Do Hedwig-jak wyglada twoja terapia i czy rzeczywiscie u lekarza
                          ktory ma dostateczna wiedze o bb. Nie panikuj na tym forum chyba
                          tylko3 osoby maja zaniki miesniowe,idz do neurologa i popros o
                          gruntowne badanie twoich miesni. U mnie widac wszystko po
                          rozebraniu,jesli u ciebie nie to moze ktos ci podpowie z forum o
                          jakie badania sie ubiegac. Ircek jakie brales leki przed zanikiem?
                          • irena903 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 11:28
                            dotyczy mięśni
                            Od 2ch lat mam postępujące braki w mięśniach przedramienia lewego i
                            prawego,flaczki na dłoniach oraz braki w prawym udzie. Pisze "braki"
                            a nie zanik bo byłam diagnozowana na neurologii i tam stwierdzono,że
                            na szczęście to nie jest zanik mięśni lecz zwiotczenie np z braku
                            ruchu lub infekcji bakterią. Jestem po leczeniu boreliozy,teraz
                            leczę chlamydię doxy + ACC 1200x2.Wczoraj poczułam zapach choinki.To
                            znaczy idzie do przodu.
                            Mięśnie sa bardzo ważne i nie zostawiajcie ich samych sobie tak jak
                            ja to zrobiłam ,kiedy będa już widoczne dziury po nich i problemy z
                            chodzeniem,lecz przebadajcie je aby było wiadomo co jest i w pore
                            leczyć.
                            Pozdrawiam
                            • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 16:49
                              jesli masz problemy z chodzeniem to jak by to nie nazwac,sytuacja
                              jest powazna.Napisz czy madry neurolog napisal czy mozna przywrocic
                              je do normalnego funkcjonowania ( czy zmiany sa nieodwracalne?) - i
                              najwazniejsze czy ten proces mial miejsce podczas
                              antybiotykoterapii? I jak dlugie przeszlas leczenie na bb,pozdrawiam
                              • hedwig1 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 20:40
                                jesli chodzi o mnie problem z puchnieciem rak i nog miałam od bardzo dawna
                                -jeszcze jak pracowałam jako sprzedawca w spozywczym sklepie ,ale lekarze nic
                                nie widzieli zlego ,bo podstawowe wyniki badan podobno byly w normie i kazano mi
                                sie odwadnic . w niedługim czasie po porodzie chwyciło mi rece ,a wlasciwie
                                bardzo mocno prawa reke --nie utrzymałam nic w rece i nie mogłam przewinac
                                dziecka .leczyłam sie u neurolog -arechina ijeszcze cos co nie pamietam oraz
                                zabiegi-parafina -jakos przeszlo .
                                mam dni kiedy moje nogi sa ciezkie i nie chca nosic -nawet puchna .
                                mam problem z wchodzeniem i wychodzeniem z samochodu.
                                mam problem wstania po dluzszym siedzeniu
                                rano wpierw musze dlonie i palce pomasowac ,bo tez budze sie z
                                cierpnietymi-twardymi i opuchnietymi-[nie,zawsze ]
                                czyli mialam problem dlugo przed leczniem abx [2006]
                                musze jeszcze raz pojsc do neurologa -bo ostatno leczyłam ramie ,bark i
                                "rozjasnienie umyslu"
                                jest troche lepiej a nawet duzo bo podniose reke -tylko mam ja slabsza
                                jezeli chodzi o zanik miesni --to mi sie wydaje ,ze bardzo krotko utrzymuje
                                stolec -nie mam wplywu na dluzsze jego wstrzymanie --co mnie zaczyna martwic,bo
                                podobnie z moczem.
                                czy to tez od boreli -,czy od kregoslupa?

ale sie rozpisałam
                                pozdrowienia jadwiga
                                • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 21:30
                                  Hedwig pisalas ze mialas rwe kulszowa,coz ja tez mialam i mam zmiany
                                  w kregoslupie szyjnym i ledzwiowym. Piszesz zebralas abx 2006 - czy
                                  to byla prawdziwa terapia wieloma antybiotykami ijak dlugo trwala?
                                  Piszesz ze musialas leczyc rozjasnianie umyslu - to sie dzieje samo
                                  w trakcie dobrze trafionej antybiotykoterapii.Trudno powiedziec,jako
                                  laik mysle ze moze byc ,ze skoro jest zaatakowany osrodkowy uklad
                                  nerwowy to moze wlasnie ten nerw ulega uszkodzeniu,ktory odpowiada
                                  za miesnie zwieraczy . Moze byc tez tak ze kregoslup ma jakies
                                  przesuniecia i mechanicznie uszkadza ten nerw.Z rekami i nogami to
                                  tak samo moga byc uszkodzenia nerwow choc ja laik myslalabym o
                                  zaburzonym krazeniu i zaburzonym krazeniu limfy. Bo mysle ze przy
                                  tych wszystkich jadach jakich nam dostarczaja bakterie i antybiotyki
                                  plus autoagresja immunologiczna siada nam rowniez mikrokrazenie
                                  limfatyczne. Musisz miec lekarza z ktorym mozesz spokojnie o tym
                                  porozmawiac,a na ppewno takiego ktory wie co robi. Jestes na forum
                                  ale nie zrozumialam czy leczysz sie wedlug zasad udostepnionych na
                                  forum .Pozdrowienia.
                          • ircek1 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 21:51
                            do borelka46 Ja zaczałem sie leczyc niecały miesiac, a rozpoznanie mam od pazdziernika po badaniu PCRrt, a zaniki mam od czerwca ubieglego roku a czy to sa zaniki miesni czy ciala trudno ocenic, a czy one sa od SM czy od boreliozy tego tez nie wiem , mam nadzieje ze po kuracji bedzie lepiej.
                            • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 08.01.08, 22:35
                              dzieki Ircek, trzymaj sie na terapii bo to moze byc jazda ,ja mialam
                              rzeczywiscie niezla. Dopytuje sie tak dokladnie bo chcialabym
                              zobaczyc jaki zwiazek ma to zanikanie po pierwsze z nasza choroba a
                              po drugie jaki zwiazek ma to z terapia antybiotykowa i czy wogole
                              ma,a jezeli nie to dlaczego u mnie wystapily w trakcie
                              kilkumiesiecznej terapii zaniki. no i czy tylko u mnie co zrobilam
                              nie tak ? zle sie odzywialam ? Caly czas jestem na scislej diecie
                              przeciwgrzybiczej,ale z mlekiem i nabialem. A moze mam rzeczywiscie
                              ta hyperkoagulacje o ktorej na forum i te antybiotyki nie mogly
                              spenetrowac dokladnie mojego ukladu nerwowego-sama glowkuje - moze
                              odezwa sie ci ktorzy duzo wiedza z publikacji w roznych jazykach.
                              Pozdrowienia Ircek, nie trac nadziei - ja szukam rozwiazan wiec
                              znowu wdrapuje sie po kolejnym kryzysie na poziom nadziei.
                              • hedwig1 Re: Zanik obreczy barkowych 09.01.08, 12:54
                                dowiedziałam sie ,ze to borelioza w pazdzierniku 2006r
                                zaraz lekarz rodzinny zalecił mi doxy 2x1 i nystatyne 2x1 przez 1 mies.,a pozniej przez nastepny mies 1x1 doxy + nystatyna i suolementy.
                                w tym czasie szukałam pomocy w por zakaznej ,gdzie nie chcieli mnie bardzo przyjac .
                                kazano zrobic badania w kierunku boreliozy i w tedy sie zglosic.
                                badania w lab kazali zrobic w mies lub dwa po antybiotykach.poniewaz zle sie czułam --miadzy innymi -ogolne osłabienie bol karku i lewej reki ,pocenie sie brak koncentracji zapominanie sie i jeszcze moglabym duzo wyliczac.
                                badania -naturalnie w elisie wyszly dodatnio w obu klasach
                                opsałam to w watku jak to rozumiec?--juz zarchiwizowany.

iwlasnie jak Artur i Franiołek stwierdzili ,ze faktycznie takie leczenie jest dziwne -poszukałam p. dokto B. z Bielska i do tej pory lecze sie uniej-co prawda juz mi chyba wysiada watroba ,bo proby miałam b. wysokie i prawie na 3 tygodnie musiałam przerwałać leczenie .
                                obecnie tez sa podwyszszone ale juz ponizej100-lecze sie nadal
                                zrobiłam badania na chlamydie i mykoplazmy,ale jeszcze nie odebrałam wynikow.
                                na koinfecje do lublina miałam wysyłac krew ,ale chyba chwycilam jakas infecje i lezalam 2dni w lozku -wybieram sie w przyszly ponie
                                dzialek,aby doszly tam na czas
                                jak wspomniałam --nie widziałam kleszcza ,ale byłam pokasana przez rozne muchy,a to ostatnie tez było cos wieksze -bo zmiotlam reka i czulam jak cos odpada. jak bylam u lekarza to rumien byl haraterystyczny z jasniejszym okiem i rozowym pierscieniem
                                ale po ukaszeniu przypominał raczej wrzoda -nawet przykladałam masc ichtiolowa.
                                co mnie jeszcze bardzo niepokoi to,to ze
                                mam coraz wiecej "czerwonych kropeczek"
                                obecnie ich przybywa i sa praktycznie juz na calym ciele-kiedys byly tylko na brzuchu .sa malenkie i sa juz wieksze ,ktore wygladaja jakby pod skora byla kropelka krwi
                                kiedys mialam tylko na brzucu -lekarze nie wiedzieli co to jest --ale miałam sie tym nie przejmowac-ze tonic groznego
                                teraz widze ,ze to juz mam prawie wszedzie ,ale dalejnie wiem co z tym zrobic -czy to cos groznego ,czy nie ,czy to przez antybiotyki -?,a moze to choroba jakas?
                                jeszcze raz bede o tym rozmawiac z lekarzem tylko nie wiem czego sie dopatrywac?

zycze zdrowia
                                Jadwiga
                                • hedwig1 Re: Zanik obreczy barkowych 09.01.08, 14:30
                                  pewnie to nie ten watek,ale jeszcze mnie zastanawia jedno, ze mimo leczenia mam
                                  ciagle niska temperature ciała tj 35.10 do 35.6 a czase nawet 34.z kreskami .
                                  czesto mi zimno w nogi .
                                  • renia2221 Re: Zanik obreczy barkowych 09.01.08, 20:10
                                    Hedwig, ja względem tych twoich kropeczek. Sprawdz ile masz płytek
                                    krwi. Moja wnuczka jest chora na małopłytkowość i jak jej spadają
                                    płytki poniżej 70.000, to pojawiają się kropeczki. Nazywają to skazą
                                    krwotoczną.
                                    • hedwig1 Re: Zanik obreczy barkowych 09.01.08, 20:35
                                      ok
                                      to sobie mam chyba prywatnie zrobic?

bo pojde sprawdzic proby watrobowe ,to moze mi tez zrobia ?
                                      to sie nazywa badanie ilosc plytek krwi?
                                      poprostu nikt mi tego z lekarzy nie zasugerował

dzieki
                                      Jadwiga
                                      • aqarel Re: Zanik obreczy barkowych 09.01.08, 21:44
                                        borelka46 napisała:

> kilkumiesiecznej terapii zaniki. no i czy tylko u mnie co zrobilam
                                        > nie tak ? zle sie odzywialam ? Caly czas jestem na scislej diecie
                                        przeciwgrzybiczej,ale z mlekiem i nabialem.

Ja podczas brania antybiotyków unikałem tylko cukru (w czystej postaci)i
                                        słodyczy,nie miałem problemów z grzybem.Zaniki, oraniczenia ruchu bręczy
                                        barkowej miałem już przed braniem antybiotyków.Najpierw lewy bark a w tym roku
                                        prawy.
                                        Zaniki skóry ,cienki naskórek w miejscu zaniku... nadwrażliwość na dotyk,
                                        miewam od wielu lat ....dermatolog powiedział że to są naturalne zmiany skórne
                                        związane z wiekiem. wink

Energię może organizm pozyskiwać także z białka

"Węglowodany i tłuszcze stanowią podstawowe źródło energii dla pracy komórek
                                        mięśniowych. Jednak, w pewnych okolicznościach, metabolizm energetyczny tych
                                        składników może ulec zachwianiu, w efekcie czego organizm zmuszony będzie
                                        pozyskiwać ATP kosztem utleniania białek mięśniowych, co z punktu widzenia
                                        zdrowia i sprawności fizycznej nie jest korzystne. Proces ten może zachodzić
                                        między innymi w wyniku drastycznego spadku poziomu glikogenu w mięśniach i
                                        wątrobie, na skutek głodzenia (diety) lub zbyt długiego wysiłku fizycznego.
                                        Podczas zwiększonej intensywności pracy mięśniowej, glikogen staje się
                                        podstawowym źródłem energii, w efekcie czego jego zapasy zmniejszają się w miarę
                                        kontynuowania wysiłku. Kiedy poziom tego składnika spadnie poniżej określonej
                                        granicy, w mięśniach nasila się proces rozpadu aminokwasów rozgałęzionych,
                                        których szkielety węglowe wykorzystywane są do produkcji glukozy. Ponieważ w
                                        wysiłku, glikogen jest podstawowym źródłem energii dla pracy mięśniowej,
                                        obniżenie jego zasobów może poważnie nadwerężyć konstrukcje białek mięśniowych.
                                        Niedobór glikogenu i tym samym glukozy, może upośledzać utlenianie lipidów
                                        podczas wysiłku . U osób odchudzających się (będących na diecie) poziom
                                        glikogenu, w mięśniach i wątrobie występuje na ogół na niskim poziomie, co
                                        najczęściej podyktowane jest ograniczaniem węglowodanów w diecie. Zbyt niska
                                        podaż węglowodanów może wyraźnie zakłócać metabolizm kwasów tłuszczowych, a
                                        także powodować nadmierny rozpad białek mięśniowych."

ATP-jest uniwersalnym akumulatorem i przenośnikiem energii

Glikogen- jest cukrem zapasowym, magazynowanym w wątrobie i mięśniach
                                        szkieletowych na drodze procesu glukogenezy
                                        • hedwig1 Re: Zanik obreczy barkowych 10.01.08, 08:58
                                          To co ztego wynika?
                                          jajako takiej diety wczesniej nie stosowałam ,a zauwazyłam zaniki lewej strony .
                                          obecnie tylko ograniczam ,ale rygorystycznej diety nie utrzymuje
                                          stosuje probiotyki ,nystatyne ,oregano i chyba nie mam z grzybem obecnie problemu
                                          jem wszystkiego po trochu.
                                          • borelka46 Re: Zanik obreczy barkowych 11.01.08, 16:05
                                            Aqwarel ,bardzo duze dzieki. Wlasnie wrocilam ze szpitala - badanie przewodzenia
                                            w miesniach pokazaly nieznaczne zaburzenia w lewej konczynie ktora czasem
                                            powloczylam. Rezonans magnetyczny nieznaczne zmiany w mozgu nieorganiczne, na
                                            moje miesnie nikt nawet nie spojrzal jestem zdrowym czubem. I oczywiscie badania
                                            psychologiczne wynik nerwica i powinnam zafundowac sobie psychoterapiee. Nie
                                            dziwie sie im zamknietoglowym, bo tak to dla nich wyglada - borelka funduje mi
                                            znowu rozchwianie emocjonalne zaniki npamieci na poziomie alzheimera,a ich
                                            maszyny pokazuja ze nic mi nie dolega . 2 lata temu lezalam na innej neurologiii
                                            wtedy nie bylo nigdzie zadnych zmian- na pytanie oobecne zmiany uslyszalam
                                            prosze sobbie nimi glowy nie zawracac - taka pani uroda,prosze isc na
                                            psychoterapie. Musze teraz odpoczac nerwowo po szpitalu pozdrawiam wszystkich
                                            poszukujacych zdrowia.
                                      • domin46 Robisz najzwyklejszą MORFOLOGIĘ, 11.01.08, 16:55
                                        parametr PLT lub TROMBOCYTY lub po prostu PŁYTKI KRWI, to ten parametr co Cię
                                        interesuje.

Pozdrawiam
                                        • borelka46 Jakie przyczyny? 16.01.08, 22:10
                                          Prosze o burze mozgow tych co maja cala wiedze z forum i nie
                                          tylko, o mozliwe rozwiazania dlaczego w trakcie 10 miesiecznej
                                          terapii zaczely zanikac miesnie-terapia wedlug ldn przypominam ze
                                          oprocz borelki po tych zanikach bad. wykazalo jersinioze elisaIgG
                                          120 jedn. dodatni od 24 ,rowniez mycoplasma pneum. IgM ujemny IgG
                                          dodatni 26 NTU/ml tez Elisa,pomozcie bo nie wiem co mam dalej robic.
                                          • borelka46 Re: Jakie przyczyny? 17.01.08, 15:20
                                            borelka46 napisała:

> Prosze o burze mozgow tych co maja cala wiedze z forum i nie
                                            > tylko, o mozliwe rozwiazania dlaczego w trakcie 10 miesiecznej
                                            > terapii zaczely zanikac miesnie-terapia wedlug ldn przypominam ze
                                            > oprocz borelki po tych zanikach bad. wykazalo jersinioze elisaIgG
                                            > 120 jedn. dodatni od 24 ,rowniez mycoplasma pneum. IgM ujemny IgG
                                            > dodatni 26 NTU/ml tez Elisa,pomozcie bo nie wiem co mam dalej
                                            robic.
                                            Co jest temat tabu ? czy jest gdzies juz na forum? no wiec gdzie?
                                            • artur737 Re: Jakie przyczyny? 17.01.08, 15:23
                                              Raczej podejrzewam, ze nikt nic na ten temat nie wie.
                                              • borelka46 Re: Jakie przyczyny? 15.03.08, 17:30
                                                Odświeżam ten wątek - prosząc o dalsze odzewy osób , które mają jakiekolwiek
                                                zaniki mięśniowe lub problemy ze ścięgnami. Do tego otwieram próbnie również
                                                tutaj wątek zaburzeń psychologicznych encefalopatii i zmian osobowości po ostre
                                                zachowania psychotyczne - bardzo krótko ,ważne iluletnia bb .Może będzie możliwy
                                                program badawczo-leczniczy
                                                • aqarel Re: Jakie przyczyny? 15.03.08, 20:48
                                                  michal056 napisał:

> Ja mam ten problem z zanikiem miesni barków.Zanika mięsień czworoboczny pleców,
                                                  > jeden z mięśni ramion i któryś przedranienny.Idzie to widocznie po linii nerwu
                                                  > któty jest uszkodzony.Pozostałe miesnie sąsiadyjące sa w nornie.Wszelkie cwicze
                                                  nia siłowe nie daja przyrostu masy, a robie po 50 pompek dziennie.

Pewnie za jakiś czas ćwiczenia dadzą efekt....same pompki mimo że 50 to
                                                  za mało. Ja na ćwiczenia poświęcam ok. godzinki dziennie. Wcześniej jak byłem
                                                  słaby to zaczynałem od 10 minut i tylko w te dni kiedy choroba pozwoliła.

„Zacytuję fragment z książki S. Kozłowski, K. Nazar „Wprowadzenie do Fizjologii
                                                  Klinicznej”: „ Częstotliwość zajęć treningowych nie powinna być mniejsza niż 2-3
                                                  razy w tygodniu. Zajęcia powtarzane 3 razy w tygodniu przynoszą rezultaty
                                                  istotnie większe niż powtarzane 2 razy w tygodniu, natomiast różnica między
                                                  rezultatami zajęć powtarzanych 4 lub 5 razy w tygodniu a powtarzanymi 3 razy
                                                  jest już mniej istotna.” Czyli najbardziej „opłaca” się trenować 3 razy w
                                                  tygodniu. Oczywiście te przykładowe 3 „treningi” należy rozłożyć w tygodniu np.
                                                  wtorek, czwartek, sobota, a nie: poniedziałek, wtorek, środa. Dla tych, którzy
                                                  traktują rower rekreacyjnie, bez większych ambicji sportowych będzie to sposób
                                                  na podtrzymywanie formy.”

REHABILITACJA W CHOROBIE Z
                                                  LYME
                                                  Stan fizyczny osób przechodzących długotrwałe
                                                  choroby odkleszczowe ulega systematycznemu pogorszeniu.
                                                  Pomyślne wyleczenie infekcji nie gwarantuje
                                                  jednak odzyskania pełnej sprawności. Niezbędna
                                                  jest aktywna rehabilitacja według planu podanego
                                                  niżej.
                                                  W zaawansowanym stadium choroby w organizmie
                                                  dochodzi do wielu negatywnych zjawisk: degeneracja
                                                  mięśni, w tym do pewnego stopnia także
                                                  mięśnia sercowego, oraz stawów ścięgien, nerwów
                                                  itp. Całkowita zawartość tłuszczu w organizmie
                                                  wzrasta, wzrasta poziom cholesterolu, a równowaga
                                                  między HDL a LDL staje się mniej korzystna. U
                                                  około 80% pacjentów następuje znaczny przyrost
                                                  masy ciała.
                                                  Z uwagi na ogromne zmęczenie i bóle ciała wielu
                                                  chorych poprzestaje na spędzaniu całych godzin
                                                  w łóżku i ma znacznie mniej ruchu niż przed zachorowaniem.
                                                  Nakręca to spiralę osłabienia, którą
                                                  jest bardzo trudno odwrócić.
                                                  W efekcie pacjenci są zesztywniali, osłabieni,
                                                  zmęczeni, mają małą wydolność i zwiększa się u
                                                  nich ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób naczyniowych.
                                                  Same antybiotyki nie są w stanie usunąć
                                                  tych efektów. Dlatego należy przepisać fizykoterapię...”

Reszta tekstu tutaj --->
                                                  borelioza.gazetka.eu/artyk/000.medycyna.pdf
                                                  • borelka46 Re: Jakie przyczyny? 16.03.08, 11:41
                                                    aqwarel dzięki za przypomnienie ,dla każdego z nas nigdy nie za mało.
                                                    Nadal proszę o odzywanie się ludzi i tylko czy zaniki bez abx, czy na i ile
                                                    lat ma ich bb. Również czy encefalopatia, i jak duże zab. psychiczne czy
                                                    osobowościowe. Kto nie chce pisać na forum proszę na priw. wolnoscteraz@vp.pl
                                                    Może mamy szansę coś z tym zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka