Dodaj do ulubionych

Prośba o wystąpienie w TVN

12.04.08, 18:00
W zawiazku z zainteresowaniem, jakie wywolal temat kleszczy i
boreliozy w TVN, telewizja ta chcialaby powrocic do tematu w
najblizszy wtorek. Dostalam maila, ktory wklejam poniezej. W zwiazku
z tym mam prosbe szczegolnie do chorych z Warszawy i okolic, aby
zdecydowali sie na kontakt z TVN i wystapienie w tv. mysle, ze jest
to szansa,byc moze jedyna i ostatnia, aby przedstawic nasz punkt
widzenia w tej kwestii. ja wiem, ze wielu z was stwierdzi, ze nie
warto, ze i tak nikt nam nie uwierzy, ale przeciez musimy sprobowac!
Dla zwyklych ludzi to wlasnie zwykli chorzy sa wiarygodniejsi niz
jakis profesor, ktory tylko teoretyzuje i nie wie tak naprawde o
czym mowi. Przesylam maila i blagam o odzew, bo to naprawde ogromna
szansa!

"Witam,
W związku z postem umieszczonym na forum, informuję że we wtorek
ponownie zajmiemy się tematem boreliozy, przyznaję że źle dobraliśmy
specjalistów, dlatego też chcielibyśmy sprostować całą kwestię.
Umieściłem post o tym, że poszukujemy osób chorych na boreliozę,
które zechcą porozmawiać na ten temat w naszym programie. Wszystkich
zainteresowanych prosze o kontakt - damian_be@o2.pl. Pozdrawiam,
Damian Bogołembski - Dzień Dobry TVN"
Obserwuj wątek
    • reni5553 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 18:26
      Dziś otrzymałam meila z redakcji TVN z prośbą o kontakt. Odesłałam
      swój nr telefonu oferując konsultacje/rozmowę. Nie wiem jeszcze jaki
      charakter miałaby ta rozmowa, przez telefon, czy osobście. Narazie
      podałam telefon.

Ważne w tej chwili jest to, że temat zostanie poruszony i jeśli nikt
      z "naszych" nie wypowie się oficjalnie w programie, lub nie pomożemy
      w realizacji programu - sceptycy, których jest wielu po prostu
      (medialnie) nas zjedzą.
      troszkę obawiam się czy blok porannego programu, który powinien mieć
      charakter możliwe lekki i przystępny, czyli taki "do porannej kawy"
      będzie dobrą porą na tak trudne tematy, ale może są to tylko moje
      nieuzasadnione obawy.
      dobrze byłoby gdyby pojawił się w programie ktoś, kto ma długą
      historię poszukiwania przyczyn choroby-taki naoczny dowód na to jak
      jest naprawdę.
      Wszyscy jesteśmy ofiarami tej samej choroby w różnym natężeniu,
      wielu z nas zabrała choroba jednak kawał życia i zdrowia (bardzo
      naocznie). Takie osoby mogłyby się wypowiedzieć.

dobrze, że mamy stowarzyszenie, tutaj też są duże możliwości w tym
      temacie.

Jednego się najbardziej obawiam-czy taki program nie zaszkodzi
      naszym lekarzom. Ten temat jednak poddaję pod dyskusję.
      To są moje największe obawy. Może wypowiedzą sie lekarze...
      • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 18:39
        Mysle, ze ktos, kto wystapi w tvn, moze opisac rowniez forum, ilu
        nas jest, jak rozne sa to historie, a jednoczesnie podobne - dluga
        diagnostyka najczesciej konczaca sie na nerwicy, sm, hipochondrii,
        itp., problemy ze zdrowiem, niechec lekarzy, nierefundowane leki.
        Przeciez nie chodzi o to, zeby mowil tylko o sobie, to ma byc taki
        nasz przedstawiciel, ktory naswietli nasze problemy, zmaganie sie z
        choroba i niechecia lekarzy ogolnie. A nasi lekarze? no coz,
        przeciez nie bedziemy wymieniac nazwisk, wiec nie musza sie niczego
        obawiac. choc oczywiscie byloby najlepiej, gdyby ktorys z lekarzy
        wystapil, ale mysle, ze sie nie zgodza.
        • klematis7 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 18:52
          gdybym mogla, to wystapilabym w tym programie. Nie ma co mowic o
          naszych lekarzach. Trzeba mowic o tym, ze chorzy i choroba jest
          ignorowana. Ze ta choroba to ból. Ze jest juz epidemia, cieple zimy
          i coraz wiecej kleszczy. Ze kleszcz nie tylko przenosi borelioze ale
          i szereg innych patogenow. Ze ta choroba nie jest lekka, latwa i
          przyjemna w leczeniu, jak sie to lekarzom wydaje. Poniewaz
          standardowe leczenie wg wytycznych naszej sluzby po prostu NIE
          DZIALA. I ze nikt sie chorymi nie interesuje, a nam potrzebne sa
          przede wszystkim BADANIA. Badania, badania i jeszcze raz badania.
          • damianbe Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 19:27

Mogę powiedzieć już, że w studiu będzie obecny jeden z lekarzy. Chcemy jednak, aby wypowiedziała się także osoba, która z chorobą ma bezpośredni kontakt. Nie chcemy bowiem popełnić błędu z zeszłego tygodnia i omówić tą kwestię tak, jak wygląda realnie. Nie zależy nam na tym, aby mówić który lekarz jest dobry, a który zły. Wyczytałem w postach, że jedna z osób przesłała wiadomość do redakcji - bardzo prosiłbym o bezpośredni kontakt ze mną, gdyż nasza redakcja jest dość liczna i nie mam gwarancji, że wszystkie informacje i kontakty zostaną mi przekazane. Pozdrawiam, Damian Bogołembski - Dzień Dobry TVN, damian_be@o2.pl
    • swigonka Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 19:00
      nie trzeba jechać, można podac swoje namiary/ przecież historie i
      odp. na pytania można udzielić przez telefon. było by cudnie gdyby
      udało się zrobić ten program fachowo. zasługujemy na to..... sad
      • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 19:05
        i jeszcze tak a propos epidemii, mysle, ze niezmiernie isotne jest
        poinformowanie o boreliozie wrodzonej, jest przeciez mnostwo dzieci,
        ktore choruja, bo ich mamy nie wiedzialy o swojej chorobie lub nikt
        im nie powoedzial, ze moga zarazic dziecko.
        • reni5553 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 19:06
          ktoś by musiał jechać (tak sądzę)
          a może można ponegocjować i TVN przyjedzie na miejsce ?
          • damianbe Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 19:34

W związku z formą programu, nie ma takiej możliwośći. Zależy nam na obecności gościa w studiu.

reni5553 napisała:

> ktoś by musiał jechać (tak sądzę)
            > a może można ponegocjować i TVN przyjedzie na miejsce ?
            • stowarzyszenie.borelioza Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 20:17
              Stowarzyszenie Chorych na Borelioze jest zainteresowane powaznym
              podejsciem do tematu tej choroby i chetnie wytypuje jedna osobe,
              ktora wzielaby udzial w tym programie. Niestety w zespole
              redakcyjnym Dzien Dobry TVN nie znalezlismy osoby o nazwisku Damian
              Bogołembski. Dlatego w imieniu Stowarzyszenia prosimy o bezposredni
              kontakt na adres stowarzyszenie.borelioza@gmail.com w celu omowienia
              szczegolow.
              Katarzyna Kmieć
              wicepreses Stowarzyszenia
              • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 20:25
                Zastanawiam sie tylko, dlaczego Pan Damian Bogołembski nie ma adresu
                mailowego w domenie tvn, jak wszystkie osoby z redakcji.
                • damianbe Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 20:41

Już wyjaśniam, niecały tydzień temu przeszedłem do redakcji DD TVN z innej stacji telewizyjnej, nie posiadam po prostu jeszcze redakcyjnego konta.

Jeżeli jest to problemem, podaję maila do wydawcy wtorkowego programu, można wysyłać do niego wiadomości z zaznaczeniem, aby przekazał je mnie - m.ploch@tvn.pl
                  • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 20:48
                    Nie, nie, oczywiscie to nie problem, ale wolalam wyjasnic
                    watpliwosci, poniewaz na forum bylo juz kilka osob, podszywajacych
                    sie po inne osoby.
                    Ja wyslalam do Pana maila na te adres "tlenowy" i wierze, ze
                    zostanie, mimo dłuuugości, przeczytany wink pozdrawiam i wierzę, że we
                    wtorek TVN troszke sie zrehabilituje i nadal bedzie moja ulubiona
                    stacja smile)
                    • damianbe Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 20:53

Fakt faktem, powinienem był wyjaśnić to na samym początku. Zdaję sobie sprawę, że forum jest na tyle anonimowym miejscem, że każdy może napisać sobie co chce.

Zajmowałem się programem z 9.04. i chciałbym troszkę nas usprawiedliwić - po prostu nie zawsze znamy wszystkich gości, których zapraszamy do studia. Rozmawiałem wcześniej z tymi osobami i wydały mi się one rzetelnymi specjalistami, na antenie okazało się jednak inaczej.

Dokładam teraz wszelkich starań, aby wtorkowy program ten błąd naprawił.

• reni5553 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 21:04
                        Bardzo cenię sobie fakt, że stacja TVN, jako bardzo solidna i
                        obiektywna w swoich działaniach do tej pory w moich oczach, postara
                        się naprawić zaistniałe błędy.
                        życzę powodzenia.
                        • dx771 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 22:08
                          DX chciałby aby w mediach przedstawiono boreliozę jako ciężką chorobę, niszcząca
                          życie i przyszłość chorującym a nie będącą tylko tzw. dokuczliwą chorobą.
                          Chorobę która z chorujących robi wraki. Fakty mówią same za siebie. Nie zależy
                          mi na tym by fanatycznie walczyć ze złym - oficjalnym leczeniem. Wystarczy tylko
                          o tym wspomnieć, a same relacje o chorych i ich problemach dadzą wystarczająco
                          wiele do myślenia.

Najbardziej szkodzą artykuły i audycje gdzie zagrożenie boreliozą umieszcza się
                          w dziale spraw różnych np. obok innych banalnych codziennych problemów. Np. jak
                          wywabić plamę z buraków, jak przechowywać sałatę aby był świeża i jak
                          zabezpieczyć się przed kleszczami i boreliozą.

Szkoda że poprzedni program TVN tak źle przedstawił problem.
                          Można to naprawić. Trzeba tylko na chwilę zapomnieć o oglądalności i rozrywce.

Pozdrawiam.DX
                          • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 22:40
                            > DX chciałby aby w mediach przedstawiono boreliozę jako ciężką
                            chorobę, niszcząc
                            > a
                            > życie i przyszłość chorującym a nie będącą tylko tzw. dokuczliwą
                            chorobą.
                            > Chorobę która z chorujących robi wraki.

DX, ale powialo optymizmem crying mysle, ze choroba niszczy zycie i
                            terazniejszosc, ale trzeba wierzyc, ze przyszlosci juz nie! dobrze
                            wiesz, ze kiedys nie bylo mowy o koinfekcje, leczono monoterapia.
                            teraz po malu, ale jednak, cos sie zmienia, wiec nie pisz w ten
                            sposob. ja sama jestem przykladem jak paskudna jest to choroba i
                            wiem , ze niektorzy sa juz prawdziwymi "wrakami", po pierwsze trzeba
                            pamietac, ze na szczescie nie jest to wiekszosc, a po 2gie wierze,
                            ze bedzie lepiej, jesli chodzi o wyleczalnosc boreliozy. blagam,
                            troche wiecej optymizmu! chociaz na to mamy teraz wplyw. pozdrawiam
                            • kkkkk4 do Pana z tvn 12.04.08, 22:58
                              Sądzę, że warto aby Pan obejrzał krótki zwiastun filmu pt "under
                              your skin" umieszczony na pierwszej stronie stowarzyszenia (jeśli
                              ktoś moze mógłby tu podżucić link). On po krótce doskonale obrazuje
                              koszmar tej choroby.
                              oraz mały bonus dla tych państwa, którzy z poczuciem humoru mówili o
                              boreliozie www.youtube.com/watch?v=cCB6ezBzSMY&feature=related
                              • damianbe Re: do Pana z tvn 12.04.08, 23:08

Obejrzałem, dziękuję za informację i link.

A propos poprzedniego postu - faktycznie DD TVN jest programem rozrywkowym, co nie znaczy, że nie poruszamy w nim tematów poważnych i trudnych.
                                • zazule Re: do Pana z tvn 13.04.08, 00:03
                                  Panie Redaktorze,

Problem polega na tym, ze zaprosił Pan do studia specjalistów. Gdyby
                                  Pan zaprosil innego lekrza chrób zakaźnych efekt byłby bardzo
                                  podobny. Oficjlane stanowisko medycyny jest takie jak przedstawiono
                                  w programie.
                                  Chorzy na borelioze na calym swiecie walcza o to zeby to oficjalne
                                  stanowisko zmienić.

Cieszę sie, ze tvn zamierza przedsawic problem boreliozy jednak mam
                                  pewną wątpliwośc.

Jak po jednej stronie posadzi sie lekarza reprezentujacego oficjlane
                                  stanowisko po drugiej stronie chora osobę, która sie leczy b dlugo
                                  antybiotykami to obawjam sie ze ta chora osoba wyjdzie na
                                  antybiotykowego ćpuna leczącego jakas urojona chorobe.

Dlatego nie wiem czy robienie takiego programu praktycznie z dnia na
                                  dzień nie przyniesie wiecej szkody niz pozytku.

Chorzy a borelioza przeszli b duzo upokorzeń czesto od lekarzy wiec
                                  robiac ten program prosze o tym pamietac, żeby ktos dodatkowo nie
                                  ucierpiał.
                                  pozdr
                                  zaz
                                  • damianbe Re: do Pana z tvn 13.04.08, 00:25

Przygotowując poprzedni jak i ten program, zauważyłem jakie jest podejście lekarzy. W piątek rozmawiałem z lekarzem ze szpitala zakaźnego, który sam stwierdził, że najpierw wypadałoby uświadomić medyków. Wydaje mi się więc, że ma on odpowiednie podejście do tematu. Najprawdopodobniej to on lub jego współpracownik będzie drugim gośćiem w studiu.

Program naprawdę nie jest robiony z dnia na dzień. Przygotowuję go już trzeci dzień i staram się przygotować wszystko jak najrzetelniej. Bardzo zależy nam na wyjaśnieniu sprawy, dlatego też na pewno temat ten zostanie poruszony we wtorek.

W poniedziałek będę rozmawiał z osobą, która będzie gościć w naszym studiu i na pewno uwzględnię wszelkie uwagi, które będzie miała.
                                    • ewa475 Re: do Pana z tvn 13.04.08, 08:50
                                      Panie Damianiesmilenapisał Pan: piątek rozmawiałem z lekarzem ze szpitala
                                      zakaźnego, który sam stwierdzi
                                      > ł, że najpierw wypadałoby uświadomić medyków. Wydaje mi się więc, że ma on odpo
                                      > wiednie podejście do tematu.
                                      Niedawno rozmawiałam z lekarzem zakaźnikiem i wydawało mi się,że ma on
                                      odpowiednie podejście do leczenia boreliozy.I co? I nic!To było nieporozumienie!
                                      Panie Damianie miły,pan mówi o 3 dniach przygotowywania programu,ja np.aby
                                      zacząć leczenie przygotowywałam się około miesiąca.Nie znając tematu nie
                                      leczyłam się od 5 lat,a są osoby naprawdę ze znacznie dłuższym stażem ponad 20
                                      letnim.
                                      Bardzo liczę na Pana rzetelność,pozdrawiam,Ewa.
                            • dx771 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 23:39
                              anyx 27: blagam, troche wiecej optymizmu!

Miałem na myśli zaniedbaną/źle leczoną boreliozę.

DX jest optymistą - dinozaury forum o o tym wiedzą.
                              (przez wrodzoną grzeczność nie wymienię o kogo mi chodzismile
                              • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 12.04.08, 23:47
                                dx771 napisał:

>
                                > Miałem na myśli zaniedbaną/źle leczoną boreliozę.
                                >
                                > DX jest optymistą - dinozaury forum o o tym wiedzą.
                                > (przez wrodzoną grzeczność nie wymienię o kogo mi chodzismile

no, juz lepiej smile dobrej nocy smile
                                • 484848a Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 00:09
                                  Wspaniale, że TVN chce się zrehabilitować. Wilkie dzięki. Mam
                                  ogromną prośbę do pana z TVN o pdanie przybliżonej godziny. Właśnie
                                  we wtorek w południe wylatuję z dzieckiem do USA do pediatry
                                  leczącego dzieci z BB i koinfekcjami od 30 lat. Mój syn ma wrodzoną
                                  boreliozę i babeszjozę i nawet najbardziej oddani spośród garstki
                                  naszych światłych lekarzy nie podejmują się leczenia u pięciolatka
                                  obu chorób. Są uczciwi i nie chcą eksperymentować na moim dziecku.
                                  Może jednak udałoby mi się załapać na materiał przed wyjazdem.
                                  Byłoby wspaniale.
                                  • zazule Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 00:14
                                    48
                                    pisz jak idzie leczenie i powodzenia.
                                    no i szczesliwej podrózy.
                                  • damianbe Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 00:15

Nie mamy jeszcze zamkniętego scenariusza programu, ale myśle że będzie to w okolicy godziny 9:30. Szczegóły będę znał w poniedziałek, wtedy na pewno poinfomuję dokładnie.

Przy okazji życzę z całych sił, aby leczenie w Stanach przyniosło efekty.
                                    • franiolek1 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 09:06
                                      Damian
                                      Jest BARDZO milo zaskoczona Twoja reakcja i reakcja redakcji po
                                      wtorkowym programie. Przyznaje, ze bylam bardzo zszokowana -
                                      mozliwe, ze program trafil na moj "zly" dzien, tego dnia borelioza
                                      pokazala swoje rogi, i dzien przeplakalam...mialam wrazenie ze
                                      cierpie, lecze sie juz wiele miesiecy, a w telewizji polskiej
                                      znaleziono do tego specow i dziennikarzy, ktorzy z tego mojego
                                      cierpienia sie nabijaja. Mialam wrazenie wielkiej
                                      niesprawiedliwosci, bo nigdy nie widzialam programu w tym tonie o
                                      innych chorobach, powaznych lub mniej.
                                      Twoja postawa jest naprawde bardzo chlubna i ujmujaca.
                                      Niestety nie bede mogla pomoc w tym programie, zyje za grnica i nie
                                      moge byc w Polsce we wtorek. Ale mam nadzieje, ze uda sie Ci zrobic
                                      dobry program. Bede kibicowac i napewno wyraze swoja wdziecznosc dla
                                      twojej pracy.
                                      Mysle, ze dla dobra chorych, ich lekarzy i sytuacji wszsytkich
                                      chorych europejskich, nie trzeba sie skupiac w tym programie na
                                      leczeniu. Trzeba przedstawic kontrowersje, jaka istnieje wokol tej
                                      choroby. Jezeli przedstawisz chorych, ktorzy zazarcie bronia
                                      leczenia miesiacami i mowia o swojej chorobie i ciezkim stanie, to
                                      tak jak mowi zaz, wyjdzie na to, ze jestesmy banda antybiotykowych
                                      cpunow. Trzeba mysle, dac aksent na fakt, ze prawie wszsyscy bylismy
                                      leczeni w sposob klasyczny - trzy tyg lekow, czasami troche dluzej i
                                      ze choroba wrocila, w wielkiej krasie i ze nie byl to zaden zespol
                                      po-boreliozowy, bo objawy byly bardzo liczne, silne i stan sie
                                      pogarszal. Nastepnie trzeba by powiedziec, ze istnieje ta
                                      kontrowersja, i ze pacjenci, ktorzy sa w ciezkiej sytuacji - uznano
                                      ich za zdrowych i przeleczonych - a oni czuja ze choroba szaleje -
                                      zaczeli szukac pomocy sami. W ten sposob powstalo forum -
                                      zorientowalismy sie, ze jest nas wielu w tej samej sytuacji. Kilku
                                      lekarzy cytajac artykuly anglojezyczne zorientowlo sie, ze jest
                                      jakas inna droga - ta inna droga jest przeleczenie pacjentow
                                      antybiotykami, przez dlugi okres czasu. Kilku lekarzy zaczelo
                                      stosowac te metode i zorientowalo sie, ze przynosi ona skutki.
                                      Dobrze, by bylo gdyby w programie wystapila osoba, ktora czuje sie
                                      po leczeniu juz dobrze.
                                      Nie mozna cytowac zadnego lekarza z nazwiska, lub nawet podawac
                                      miasta skad pochodzi - to jest dla nich pewne ryzyko, bo oni
                                      wychodza z uklepanych przez zakaznikow sciezek. Lekarzy trzeba
                                      chronic, bo to jest nasza gwarancja zdrowia.
                                      Nie trzeba podjudzac klotni miedzy chorymi i lekarzami, bo prawda
                                      jest taka, ze bez lekarzy nie bedziemy nigdy zdrowi. My ich
                                      potrzebujemy. Trzeba wiec bardzo dyplomatycznie i przede wszsytkim
                                      bardzo spokojnie, tlumaczyc i tak przedstwaic sprawe by to oni sie
                                      zorientowali, ze w ich teoriach cos nie gra.
                                      Bardzo wazna jest diagnostyka, bo jezeli wiele osob zorientuje sie,
                                      ze to na co cierpi od kilku lat to choroba odkleszczowa i te osoby
                                      przeleczone przez trzy tygodnie nadal beda sie skarzyc na objawy,
                                      lekarze w pewnym momencie beda musieli zmienic swoje pewniki.
                                      Dlatego tez silne Stowarzyszenie jest nasza nadzieja.
                                      Troche, to wszsytko jest nie poskladane, pisze szybko....
                                      Pozdrawiam Cie Damian i jeszcze raz gratuluje Twojej postawy i
                                      dziekuje w imieniu swoim, i moich dzieci tez zainfekowanych.
                                      Pozdrawiam Joasia
    • mariano_84 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 01:03
      Super, że cos sie rusza. Od czegos w koncu trzeba zaczac. Z wielka checia wystapiłbym w programie jako jeden z najmlodszych osób tutaj z forum a zachorowałem kiedy miałem niespełna 18 lat, tylko do wawy mam kawałeksad Jezeli Pan sie dowie dokladnie o ktorej bedzie nadawanie na zywo we wtorek prosze koniecznie wszystkich poinformowac.
    • tadeusz998 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 09:45
      Mam wątpliwości czy krótki program jest w stanie przekazać całą złożoność
      problemu pod nazwą Borelioza ? I czy to nie zrobi więcej szkód jak pożytku ?
      1 . Osoba chora nie jest w stanie sensownie przedstawić swojego problemu , a tym
      bardziej dyskutować .
      2 . Kilka razy próbowałem uświadomić swoich znajomych , po pytaniu „ jak zdrówko
      ? „ .
      Efekty tej rozmowy zawsze były opłakane i dałem sobie spokój . Teraz odpowiadam
      OK. .
      3 . Również studio nie jest odpowiednim miejscem dla chorego . Ja nie
      wytrzymałbym tam 5 minut . Zbyt duża ilość światła , dźwięków , ludzi i stresu
      . I na pewno jeszcze na długo przed rozpoczęciem programu miałbym odjazd .

A jednak coś należy zrobić by uświadomić innych !
      Metoda małych kroczków .
      Czy ktoś czuje się na siłach ?
      • tadeusz998 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 09:51
        Pięknie napisałaś - franiolek1
      • dx771 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 09:54
        Jesteście pewni że rozmawiacie teraz z dziennikarzem?
        Już raz pojawiła się na forum niby PANIBIOLOG.
        • anyx27 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 13.04.08, 10:38
          DX, nie badz juz taki podejrzliwy. Watpliwosci byly, ale sie
          wyjasnily wink mysle, ze 100% pewnosci bedziesz miec we wtorek.
    • zazule Do Damiana 13.04.08, 11:16
      Majac na mysli z dnia na dzien mialm na uwadze b krótki czas
      przygotowania programu.
      Dobry program o boreliozie to kwetsia mesiecy pracy moim zdaniem.
      Jednak rozumiem ze nie ma byc to film dokumntalny tylko krótka
      informacja i próba uswaidomieniu ludzi o zagrozeniu.

Jezli mozna cos zasugerowac to ja bym zwrócila uwage na kilka rzeczy:

1. Zbliza sie maj - "miesiac boreliozy" i wtedy pojawiaja sie nimfy
      kleszy (mikroskopijne larwy), które tez zarazaja boreliozą

2. Profilaktyka: I odpowiednie ubranie do lasu ( długie spodnie,
      sakrpetki wpuszczone w spodnni, długi rekaw, czapeczka na głowe!!! -
      kleszcze lubia spadac z drzew. ) po spacerze oglądniecie calego
      ciała, II wyciaganie kleszcze- uzywanie do tego rekawiczek
      jednorazowych, nie dotayknie kleszcza głowymi rękami, miejsace
      ukąszenia zdezynfekowac.

3. Kobiety w ciązy - lepiej wogólnie niech nie chodza do lasu i
      unkaja łąk, traw etc.
      Potem jest dramat. Kobieta w ciązy która po ugryzieniu kleszcza ma
      rumnien powinna miec juz do momentu rozwiązana antybiotyk, zeby
      uchronic dziecko. Nie moze tez po porodze karmić. A i tak to
      wszystko nie gwarantuje ze dziecko bedzie zdrowe.

4. Preparaty na kleszcze sa mało skuteczne.

5. Borelioza to wielki imitator i obajwy moga byc b niespecyficzne,
      nasladujace wiele innych chrob. Lekrze pierwszego kontaktu powinni
      byc bardziej uwrazliwieni.

6. Brak wiarygodnych testów na borelioze.

7. Polska nazwa choroby z Lyme czyli borelioza jest b nieszczesliwa.
      Sueruje ona ze tylko krętki są sprawca cierpienia, a obecnie wiadomo
      ze kleszcze daja nam w prezentcie wiele róznych darów- wymagajcych
      złozonego i długotrwałego leczenia.

pozdr
      zaz
      • dx771 Re: Do Damiana 13.04.08, 12:27
        zazule napisała:

czapeczka na głowe!!! -
        > kleszcze lubia spadac z drzew.

Zaz skąd masz takie informacje?
        Nigdy o tym nie nie czytałem.
        Znam to stwierdzenie tylko z relacji ustnych i to osób nie znających tematu. Podaj jakieś źródło ponieważ zawsze wydawało mi się że kleszcze siedzą w poszyciu i tylko dla tego zagrożenia szukałem zabezpieczeń.
        • klematis7 Re: Do Damiana 13.04.08, 14:42
          hej, Dex... a jak sie tak polozysz na trawie w lesie, to kleszcz ci
          nawet z podszytu moze spasc na glowesmile
          • reni5553 Re: Do Damiana 13.04.08, 15:34
            Miałam telefon z TVN, przed rozmową w studiu chcą nagrać z jednym z
            chorych wywiad u niego w domu na miejscu. Mam propozycję bym była to
            ja. Nie dałam jeszcze odpowiedzi, ale muszę dać ją dzisiaj w miarę
            szybko.
    • nataszkam Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 15:38

Byłoby super, gdyby mogła wystąpić 484848a...

W ramach "regabilitacji" TVN podpowiadam, że osoba z linku poniżej
      mieszka w okolicach Warszawy, zareagowała pozytywnie na leczenie,
      ale jest problem- potzrebna jest rehabilitacja (medyczna
      oczywiście), która ... nie przysługuje "z urzędu" chorym na SM- a
      takie jest oficjalne rozpoznanie... Przykład tej osoby świadczy o
      tym, jak "łatwa i przyjemna" jest diagnostyka i terapia boreliozy,
      mimo świetnych antybiotyków na nią:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=61621368&a=66461495
      Fundacja TVN może mogłaby pomóc?
      Ta osoba jest tylko PRZYKŁADEM; na forum są też inni w takim samym
      stanie...
      • reni5553 Re: Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 15:43
        jeśli jest ktoś, kto czuje się na siłach i chciałby pokazać swoją
        chorobę i przedstawić lata tułaczki po lekarzach, może zastąpić moje
        miejsce, ale informację musiałabym mieć w miarę szybko bo muszę
        oddzwonić.
        • nataszkam Re: Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 15:45

Reni, jeśli masz kontakt do geodety, to dzwoń do niego- on pewnie
          będzie wiedział, jak jest z tym panem i ma do niego kontakt. Jeśli
          nie masz, to daj znać.
          • nataszkam Reni 13.04.08, 15:53

No i jak z tym panem? Skontaktowałaś się z geo?
            • reni5553 Re: Reni 13.04.08, 16:16
              nat-masz meila
              • nataszkam Re: Reni 13.04.08, 16:18
                tx, odebrałamsmile
      • nataszkam PS 13.04.08, 15:43
        Nie wiem, na ile to aktualne, ale kilkanaście tygodni temu on i jego
        żona byli gotowi pokazać się w TV...
        • reni5553 propozycja wywiadu w TVN 13.04.08, 15:45
          jeszcze raz podbijam-bo forum się chyba "zawiesza"
          jeśli jest ktoś, kto czuje się na siłach i chciałby pokazać swoją
          chorobę i przedstawić lata tułaczki po lekarzach, może zastąpić moje
          miejsce, ale informację musiałabym mieć w miarę szybko bo muszę
          oddzwonić.
      • dx771 Jedyna taka choroba. 13.04.08, 15:49
        Borelioza też tym różni się od większości chorób że niejednokrotnie 2 osoby z rodziny są nią dotknięte (franiolek, dx-y, nat, agata, bapona,itd.), życie się wali wydaje się ze już gorzej nie może być a tu niejednokrotnie jeszcze jedna osoba ulega zakażeniu ....

O tym też warto powiedzieć.
        • anyx27 Re: Jedyna taka choroba. 13.04.08, 16:02
          DX Jeszcze ja, moja corcia, maz i mama sad
          • nataszkam Re: Jedyna taka choroba. 13.04.08, 16:04
            No i Agata ze swoją trójką...
            • nataszkam Re: Jedyna taka choroba. 13.04.08, 16:06

tia, ten mój post wyżej, to tylko przejaw hm.. bartonelli?
          • eva-79 Re: Jedyna taka choroba. 13.04.08, 19:30
            anyx czy Twoja córka, mąz i mama maja juz zrobione badania?czy tylko
            po objawach wnioskujesz?wiem,ze córce wyszła wczesniej bartonella-
            potwierdzałas juz w Poznaniu?
      • a_belka Re: Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 17:08
        484848a by miala co opowiadac, ale chyba teraz jest chwilowo w USA na
        konsultacji z Dr Jonesem, pediatra od boreliozy. Moze jak wroci to sie zdecyduje.

Wystepowanie z zakaznikiem w jednym programie moze sie nam odbic czkawka. Ja mam
        jak najgorsze wspomnienia ze spotkaniem z jednym z nich pracujacym w "wiodacej"
        klinice chorob zakaznych w Warszawie.

Mialem cos 59 roznych objawow, ktore powstaly w krotkim czasie a poprzednio
        bylem zdrowy. Przedtem jeszcze byl kleszcz.
        Musialem nawet przerwac prace bo zapominalem o terminach oraz mylily mi sie
        imiona klientow. Przedtem pamiec mailem jak zyleta.
        Doktor zakaznik wszystko sprawdzil wypytal, a na koniec stwierdzil:
        ja tu u pana nic zlego nie widze.
        I na pocieche mi dodal, ze w moim wieku to normalne juz czuc to i owo. Mialem
        wtedy 34 lata.

Na szczescie inny lekarz mi pomogl i dzisiaj jest znosnie.
        Ma borelioze, bartonelle i mocno podejrzewam tez babeszjoze.
        Kto wie co jeszcze.
        • nataszkam Re: Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 17:56

Jesli szukają specjalistów od boreliozy, to powinni zaprosić doc.
          Zajkowską z Białegostoku- na pewno nie potwierdzi, że to choroba
          łatwa w diagnostyce i leczeniu...

Zakaźnicy z Wolskiej na pewno nie zmienią swego dotychczasowego
          zdania- tym bardziej publicznie. Inaczej naraziliby się swoim
          szefom, konsultantom wojewódzkim i krajowemu, no i chorym- tym,
          których odesłali "uzdrowionych" do domu, i tych, którzy zaczęliby
          się do nich zgłaszac w nadziei na leczenie "bardziej dające
          szansę" ...
        • nataszkam Re: Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 17:58
          PS
          Ja miałam 32 lata, kiedy się dowiedziałam, że pamięc traci się wraz
          z wiekiem i że to normalny objaw. Straciłam ją w kilka tygodni...
          Ot, jaki galopujący postęp, związany z wiekiem... Tyle tylko, że
          inteligencja też spadła i to sporo, a to już absolutnie z wiekiem
          się nie wiąże...
          • anyx27 Re: Możliwość rehabilitacji TVN? 13.04.08, 19:38
            Ewo, nie maja badan (za nic nie zgodza sie na nie, zanim im bb
            porzadnie nie dokuczy), ale i mama i mąż mnaja mnostwo objawow. Jula
            ma stwierdzona tylko bart w Lublinie, ale niepokoi mnie to i owo i
            mysle, ze jednak niestety ma tez wrodzona borelke. pod konie
            miesiaca zrobie i sobie i jej bart i babs w poznaniu i moze
            zdecyduje sie tez na pcr na bb u Julii.
            • dx771 Historia obywateli DX. 13.04.08, 19:56
              A może TVN zechciałoby zrobić film dokumentalny/program o nas o Stowarzyszeniu o
              chorobie.
              Takiego programu w Polsce jeszcze nie było. Jest tyle historii, tyle opowieści,
              wystarczy tylko zebrać......
              • swigonka pomysł dobry 13.04.08, 22:39
                świetny pomysł- kilku bohaterów, kilka "mocnych"
                historii....otworzyli byśmy oczy społeczeństwu/ reni- wystąpisz?
                • anyx27 Re: pomysł dobry 13.04.08, 22:44
                  Ja jestem za! I w takim programie/filmie jestem gotowa wystapic.
                  pozdrawiam
                  • swigonka Re: pomysł dobry 13.04.08, 22:47
                    ja tez.
                    • swigonka kto bedzie w studio? 13.04.08, 22:50
                      reni zdecydowałas sie udzielic "wywiadu"? kobietko, bedziemy Cię na
                      rekach nosić!
                      • borelka46 Re: kto bedzie w studio? 13.04.08, 23:30
                        Reni trzymam kciuki za twoją wypowiedź w studio czy w domu ,bo już nie pamiętam.
                        • reni5553 Re: kto bedzie w studio? 13.04.08, 23:46
                          możliwe, że gdzieś może się pojawię
                          zobaczymy
                          dałam pierwszeństwo bardziej doświadczonym chorobą
                          losy się ważą smile
                          jakby co to dam znać, a Wy będziecie trzymać kciuki.
                          • 484848a Re: kto bedzie w studio? 14.04.08, 00:08
                            Hej, nie jestem jeszcze w USA, ale właśnie we wtorek w południe
                            wylatuję. Mam nadzieję załapać się jeszcze na materiał w TVN. Też
                            pomyślałam sobie, że może po przygotowaniach do tego materiału ktoś
                            zainteresuje się tematem dogłębniej i zechce zrobić konkretny
                            dokument. To byłoby coś.
                            Reniu, strasznie się cieszę, że jesteś w stanie gotowości na tego
                            typu wyzwanie. Mam nadzieję, że cię zobaczę. Dzielna z ciebie
                            kobieta.
                            • reni5553 Re: kto bedzie w studio? 14.04.08, 00:18
                              Aniu trzymam kciuki
                              Z Ciebie to dopiero jest dzielna i silna kobietka.
                          • stachenka Re: kto bedzie w studio? 14.04.08, 00:38
                            reni5553 napisała:
                            > możliwe, że gdzieś może się pojawię
                            > zobaczymy
                            > dałam pierwszeństwo bardziej doświadczonym chorobą
                            > losy się ważą smile
                            > jakby co to dam znać, a Wy będziecie trzymać kciuki.

Pewnie, że będziemy smile I za Ciebie i za tych bardziej doświadczonych i za
                            powodzenie wyprawy 484848a do dr Jonesa.

Z filmem świetny pomysł. Jeśli nie trzeba by było kołatać się do Warszawy, to i
                            ja mogłabym co nieco opowiedzieć.
                            Miło pomarzyć wink
                            • bagnowska Re: czy Ktoś może nagrać program? 14.04.08, 08:00
                              Kochani! od początku śledzę ten wątek i bardzo sie cieszę, że jest
                              mozliwość pokazania naszego problemu we właściwym świetle. Niestety,
                              ja nie będę mogła obejrzeć programu, a bardzo mi zależy! Czy ktoś
                              bedzie mógł go nagrać i dać linka? Proszę w imieniu tych, którzy nie
                              beda mogli na żywo Was widzieć! Pozdrawiam - Basia
                              • beata.kar Re: czy Ktoś może nagrać program? 14.04.08, 08:13
                                Reni, napisałam do Ciebie maila.
                          • zazule Re: kto bedzie w studio? 14.04.08, 08:17
                            Reni, powodzenia!
                            pozdr
                            zaz
                            • swigonka nic nie powiedzieli..... ???????? 14.04.08, 11:09
                              zastanawiam się, czemu nic nie powiedzieli w tvn, że jutro będzie
                              małe sprostowanie programu o borelce. powiedzieli, że będą rozmawiać
                              o toxoplazmozie...
                              • ponek1 Re: nic nie powiedzieli..... ???????? 14.04.08, 11:44
                                o toxoplazmozie mówili na 2! a nie na tvn. W tvn generalnie nic nie
                                mówili jakie tematy będą jutro poruszane. W czwartek chyba
                                wspomnieli, że odniosą się do tematu o boreliozie na początku
                                przyszłego tygodnia.
                                • swigonka możliwe.... 14.04.08, 12:12
                                  borelioza? smile problemów z głową nie miałam...coś nowego? smile
                                  przepraszam za wprowadzenie w błąd...
                                  • domin46 Re: możliwe.... 14.04.08, 14:50
                                    na którym dokładnie tvn-ie to będzie i o której godzinie jutro????

• reni5553 Re: możliwe.... 14.04.08, 15:26
                                      Z przyczyn ode mnie niezależnych zrezygnowałam z wyjazdu do W-wy.
                                      Trzymajcie kciuki za tych, którzy tam się pojawią i będą nas
                                      reprezentować
                                      • swigonka a kto pojedzie? 14.04.08, 15:35
                                        żeby się nie okazało, że nie ma tam nikogo z nas i znowu
                                        wyjdzie "kicha".
                                        • reni5553 Re: a kto pojedzie? 14.04.08, 15:49
                                          Tak źle nie będzie, będziemy reprezentowani.
                                          • anyx27 Re: a kto pojedzie? 14.04.08, 18:03
                                            trzymam kciuki! a czy potwierdzila sie godzina ok. 9.30?
                                            • dx771 Re: a kto pojedzie? 14.04.08, 18:12
                                              Pewnie
                                              k i l k a s e t
                                              t y s i ę c y
                                              ludzi obejrzy ten program.
                                              Super.
                                            • stachenka Re: a kto pojedzie? 14.04.08, 18:17
                                              anyx27 napisała:

> trzymam kciuki! a czy potwierdzila sie godzina ok. 9.30?

Ano właśnie. Dobrze byłoby wiedzieć, na którą nastawić budzik czy zaplanować
                                              przerwę w porannych zajęciach.
                                              • nataszkam Re: a kto pojedzie? 14.04.08, 19:04
                                                No to jutro pełna mobilizacja po godz. 9-tej.
                                                Będzie nas reprezentować- oprócz Likorka- Geodeta, więc trzymajmy
                                                kciuki... Od nich wiele zależy.
                                                • swigonka trzymam kciuki 14.04.08, 19:13
                                                  powodzenia!
                                                  • ewa475 Re: trzymam kciuki 14.04.08, 20:01
                                                    Jezu,Likorek,mój prezes osobistysmileOd ósmej wpatruję się w tvn,ale,ale czy oni
                                                    czasem nie zaczynają o 9-tej?Muszę zobaczyć Geodetęsmile
                                                  • stachenka Re: trzymam kciuki 14.04.08, 20:07
                                                    To ja ustawiam budzik na 9:00. Jak przegapię, będzie na nataszkę wink
                                                  • zanka.2 Re: trzymam kciuki 14.04.08, 21:02
                                                    a ja tego nie dam rady zobaczyc,bo będe w pracy-wielka szkoda-
                                                    myśle,że coś skomentujecie na forum.
                                                    Dzisiaj wieczorem ok.21,00 na TVN 24 mówili o kleszczach i
                                                    boreliozie,ale tylko dotknęli tematu, nie przedstawiając głębszego
                                                    sensu,że ta choroba jest okropna i że można z nią chodzić wiele lat
                                                    i niewiedzieć czemu nam zdrowie całkiem wysiada.pozdrawiam
                                                  • klematis7 Re: trzymam kciuki 14.04.08, 21:10
                                                    nasza pani prezes i geodeta beda tam chyba sami, poniewaz lekarz
                                                    najprawdopodobniej zdezerterowal. Chyba, ze do jutra sie znajdzie
                                                    jakis ochotnik, ale watpie, bo jak czytaja nasze forum... smile
                                                  • fionka21 Re: trzymam kciuki 14.04.08, 21:33
                                                    To chyba lepiej, że nie będzie lekarza, bo nie wiadomo w jakim duchu
                                                    wypowiadałby się. W kilkuminutowym materiale mogłoby nie być czasu na
                                                    wyjaśnienie zawiłości i zdanie lekarza mogłoby wydać się wiarygodniejsze. A tak
                                                    mamy większe szanse!
                                                    Trzymam kciuki za naszych w tvn.
                                                    Pozdrawiam, Anka
                                                  • truethompson Re: trzymam kciuki 14.04.08, 21:47
                                                    Na pewno lepiej bez lekarza bo znowu by wyszla jakas farsa.

Brawa dla ochotnikow.
                                                  • swigonka na serio może się udać... 14.04.08, 22:13
                                                    pokazać wreszcie nasze życie, nasze cierpienie i walkę. zaczynam się
                                                    cieszyć...jesteśmy z Wami!
                                                    p.s. ja to chyba nastawię budzik na 7, ale taka jestem
                                                    podekscytowana, że pewnie sama się obudze o ....4!
                                                  • kosa05410 no to jak??? 14.04.08, 22:24
                                                    Nagra ktos? Wrzuci do sieci?
                                                  • stachenka Re: trzymam kciuki 14.04.08, 22:27
                                                    No nie mów, że się boją głosić oficjalną (nie)wiedzę smile

Likorek jest prezesem stowarzyszenia, czy mówicie jakimś tajnym kodem?
                                                  • stachenka Re: trzymam kciuki 14.04.08, 22:28
                                                    Ups, ale się wkleiło.
                                                    To wyżej miało być do wypowiedzi klematiska.

Może tvn umieści materiał w necie tak jak poprzednio.
                                                  • franiolek1 Re: trzymam kciuki 14.04.08, 22:32
                                                    Jezeli bedzie to w rubryce "zdrowie" to bedzie mozna obejrzec
                                                    program przez internet juz gdzies od poludnia.
                                                    Prezesko, i Geo, trzymajcie sie. Powiedzcie jak ta choroba moze
                                                    zycie zrujnowac...i ze trzeba walczyc, bo zyc sie z tym nie da.
                                                  • truethompson Re: trzymam kciuki 14.04.08, 23:39
                                                    Moze to bylby dobry pomysl aby w programie TV podac adres internetowy
                                                    stowarzyszenia.
                                                    Wtedy jak ktos bedzie mial malo to moze poczytac wiecej.
                                                  • katowiczanka10 Re: trzymam kciuki 15.04.08, 07:37
                                                    Ja tez trzymam za Was.Bardzo prosze jesli ktos moze to niech to
                                                    nagra.Ja tez nie mam mozliwosci obejrzec tego programu.
                                                    Pozdrawiam Kasia
                                                  • swigonka poleci o 9:35 15.04.08, 09:13
                                                    Dlaczego borelioza to poważna choroba?

trzymamy!!!!!
    • mariano_84 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 15.04.08, 09:23
      Ja juz siedze i ogladam;]
      • baska192 Re: Prośba o wystąpienie w TVN 15.04.08, 09:36
        Tez siedze od 9 .Dobrze ,ze Swigonka napisala konkretne slowko.
        • swigonka było ok! 15.04.08, 09:48
          czołówka była świetnym wprowadzeniem. padło "dr z Krakowa" !
          byliście znakomici!!!!!!!!!! myśle, ze każdy jest tego zdania!
          więc DZIĘKUJE!!!!!!

P.S. jednyne czego mi zabrakło to zdanie- "że rumienia może nie
          być".

ale i tak możecie być z siebie dumni! jesteście wielcy!!!
    • mariano_84 Dobra robota 15.04.08, 09:50
      Bardzo dobrze sie spisali nasi reprezentancismile Szkoda że tak krótko, ale od czegos trzeba zaczac. Szkoda, że nie podali żadnego adresu internetowego do forum badz stwoarzyszenia.
      • zanka.2 Re: Dobra robota 15.04.08, 19:33
        Zrobi się na pewno głośniej o naszej chorobie bo kleszczy w tym roku
        będzie dużo to i zakażonych ilość wzrośnie-musi wreszcie dojśc do
        momentu ,że borelioza będzie uznana za poważny problem zdrowotny , a
        nie tak pobłażliwie.
        Ja nie oglądałam ,ale syn mówił też,że było ok- tylko za krótko -bo
        to jest temat morze- no i geodeta ponoć przystojny(((-;

• rzepcia3 Też zauważyłam 16.04.08, 09:59
          że Geodeta przystojny smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka