tokis 16.05.08, 20:00 może ktos wie: czy zmiany boreliozowe w mięsniu sercowym są wykrywalne przez EKG/Echo/Usg? a jeżeli tak to czy są charakterystyczne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ponek1 Re: pytanie 16.05.08, 20:37 nie zawsze. polecam artykuł (dostępny pdf w necie): Marta Legatowicz-Koprowska, Aneta I. Gziut, Jarosław Jezierski, Jakub Ząbek, Dariusz Lipowski,Ewa Walczak, Monika Prochorec- Sobieszek, Robert J. Gil, Teresa Wagner. 2007. Borelioza serca – gorzka lekcja czy spóźniony sukces diagnostyczny? Opis przypadku. Kardiol Pol; 65: 1228–1230. Odpowiedz Link
stachenka Re: pytanie 16.05.08, 20:48 Boziu, potrzebowali 9 osób, żeby napisać 3 strony tekstu. Odpowiedz Link
agata2723 Re: pytanie 16.05.08, 21:44 Autorka tej pracy jest fantastyczną kobietą, miałam okazję kilka razy się z nią spotkać. Do tej pory jesteśmy w kontakcie. Napisałam do nich, a oni mnie zaprosili. Zrobili badania mojemu synowi i mnie. Problem boreliozy traktują bardzo poważnie. Agata Odpowiedz Link
adomi6319 Re: pytanie 17.05.08, 14:02 Agatko, a czy ta pani zajmuje się też leczeniem boreliozy serca? Mój brat ma dodatnie wyniki Elisa i PCR, a jedyne objawy jakie można by podciągnąć pod boreliozę ma właśnie sercowe - arytmia, kłucia w okolicy serca. To ma po ukąszeniu kleszcza, wcześniej nigdy nie miał problemów z sercem. Odpowiedz Link
agata2723 Re: pytanie 17.05.08, 14:28 Adomi naukowcy ze Spartańskiej nie zajmują się leczeniem boreliozy, tylko jej wykrywaniem. Jeśli chodzi o leczenie, krytykują długotrwałą antybiotykoterapię. Współpracują ze szpitalem zakaźnym. Jednak są bardzo zaineresowani naszym leczeniem, powodzeniem kuracji dożylnej itp. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, napisz do nich maila, lub zadzwoń.(adres mailowy i telefon znajdziesz pod artykułem) Ja tak zrobiłam i po kilku dniach zostałam zaproszona do Instytutu. Agata Odpowiedz Link
franiolek1 Re: pytanie 17.05.08, 17:11 Ale to ciekawe - wykrywaja borelioze w miesniu serca a potem krytykuja dlugotrwala antybiotykoterapie. Ciekawe co proponuja w zamian....bo chyba nikt z nas nie chce truc sie antybiotykami przez dlugie miesiace, jezeli isnieje alternatywa. Odpowiedz Link