Witam!Pewnie już ktoś o tym pisał i napewno gdzieś można znaleść odpowiedź ale zwyczajnie nie mam czasu na szperanie

chodzi mi o to że nie wiem jak stwierdzić że np moja depresja jest spowodowana boreliozą?podobno testy sa nie wiarygodne a u mnie od kilku lat występują objawy zmęczenia,bólu głowy,pogorszył mi się wzrok ale tylko w lewym oku(to ma jakieś znaczenie?),bolą mnie też kolana,spać nie mogę budzę się kilka razy i ciągle utrzymuje mi się stan zmęczenia nóg,to wszystko może być nerwicowe ale skąd mam wiedzieć że nerwica/depresja nie jest spowodowana przez bakterię?
Po ilu latach borelioza daje o sobie znać w sposób...ewidentny że to właśnie o nią chodzi?Mnie ugryzł kleszcz jakieś...10 może 12 lat temu,nie byłem z tym u lekarza bo nie wiedziałem że trzeba,byłem dzieckiem i nawet rodzicom nie powiedziałem co i jak a teraz czytając objawy boreliozy zaczynam się bać.Pare lat temu drętwiały mi ręce ale lekarze stwierdzili że to nerwowe,mam problemy z koncentracją i zapamiętywaniem,nie wiem co z tym zrobić,do lekarza rodzinnego nie chcę iść bo nie traktuje mnie poważnie,wie że kiedyś leczyłem się na depresje i nerwicę więc traktuje mnie jak przewrażliwionego hipochondryka i śmieje się ze mnie