Dodaj do ulubionych

słodkie ziemniaki

17.12.08, 19:38
W FAQ jest napisane że można jeść słodkie ziemniaki czyli bataty.
W encyklopedii wyczytałam że zawierają cukier i skrobie.Niech mnie
ktoś oświeci czy można to jeść czy nie.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: słodkie ziemniaki 17.12.08, 20:03
      Raczej mozna jesc tzw yamy. Slodkie ziemniaki chyba jednak nie.
      Byl to pewnie blad tlumaczenia.
      • stachenka Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 06:34
        A co to za wynalazek?
        • kurkazlotopiorkaa Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 14:10
          Te yamy wyglądają jak selery ,tylko gdzie to kupic?Może u Chińczyków?
          Ja zawsze tyle ziemniaków jadłam i to pod każdą postacią ,teraz mi
          ciężko bo jem i jem i sie najeść bez nich nie moge.
          • artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 15:21
            Ziemniakow nie ma co zalowac. Probowano, ale nigdy nie znaleziono zadnych
            istotnych korzysci zdrowotnych z ich spozycia. Zapewne uratowaly czasami ludzi
            od smierci glodowej w ciezkich czasach, zawieraja odrobine witaminy C i to
            wszystko.
            • glowa_do_gory Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 15:38
              O co do ziemniaków, to się nie zgodzę. posiadają one wiele właściwości odżywczych, witamin i mikroelementów, przede wszystkim są źródłem potasu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Oczywiście, jak do ziemniaka dodamy tonę masła albo spożyjemy go w formie frytek to nie będzie juz tak różowo, ale włąsciwie przyrządzany kartofelek jest jak najbardziej godny polecenia, obok innych warzyw!
              • lastszogun Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 16:33
                popieram w 100%
                ziemniaki sa dobre, smaczne i zdrowe
                pomijajac wyzej wymienione własciwosci maja jeszcze jedna bardzo wazna , znakomicie zbijaja poziom mocznika w organizmie człowieka a tym samym dobrze oczyszczaja z toksyn

wiem bo nerkowcy wpierdzielaja ziemniaki pod kazda postacią
                pozdr
                • lastszogun Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 16:36
                  ja uważam ze nie ma co sie katowac drakońskimi dietami anty grzybicznymi
                  grzybki mamy w sobie czy chcemy czy nie , a przy tylu abx i tak kazdy bedzie miał przerost grzybów czy chce czy nie , czy je w miare rozsadnie czy katuje swój organizm jakimis dietami cud

nikt nie karze jesc odrazu kilograma słodyczy, ale głupota wydaje mi sie zupełne odstawienie produktów zbozowych czy np ziemniaków
                  • artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 16:44
                    Tak wlasnie jest jak sie atakuje czyjes "przysmaki"

Opisalem swoje zdanie na temat ziemniakow (ktore wcale nie wynika z tego, ze sam
                    ich nie lubie lub uwazam za niesmaczne). Kto chce moze moje zdanie wziasc jako
                    wlasne.
                    A kto nie - bedzie stanowil grupe kontrolna i zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie.

Dodatkow wspomne, ze ziemniaki sa w kontakcie z rasa europejska dopiero od
                    kilkuset lat wiec ewolucyjnie to MOZE byc niedopasowana zywnosc.
                    • glowa_do_gory Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:25
                      Wybacz Artur, ale podaj skąd czerpiesz informacje, że ziemniaki nie mają żadnych właściwości "poza śladowymi ilościami witaminy C". Tu nie chodzi i "czyjeś przysmaki" ale o wiedzę sprawdzoną, obiektywną. Trochę interesuję się żywnością i jej wpływem na nasze zdrowie, więc staranm się podawać sprawdzone informacje.

Przepadam za feytkami, ale nie upieram się, że są zdrowe.
                      • artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:27

Kiedys zajmowalem sie nieomal zawodowo dietetyka. Przeczytalem mnostwo artykulow
                        naukowych na temat zywienia, a sprawa ziemniakow zainteresowala mnie z powodu
                        pewnego bardzo dociekliwego chorego.

----------------------------------------------------------------------
                        Kiedy umrę, chcę aby moje ciało ubrano w strój Supermana i wyrzucono z samolotu.
                        • glowa_do_gory Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:31
                          Cóz, ziemniaki długo miały złą sławę, także w dietetyce. Akurat słuchałam ostatniowykładu na temen temat profesora z Akademii Rolniczej, który mówi o tym "niesprawiedliwym" traktowaniu tej rosliny. Winny zazwyczaj nie jest ziemniak, ale to, co do niego dodajemy.
                          Wiele stosowanych przez nas warzyw przybyło do Europy dopiero kilkaset lat temu (papryka, pomidor), a teraz stanowią podstawę zdrowych kuchni świata.
                          • stachenka Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:45
                            Ja jestem ciekawa, jakie jest zdanie Artura na temat zanieczyszczeń zawartych w
                            rybim mięsie wink
                            • artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:55
                              Lepiej jakby tych zanieczyszczen nie bylo - Takie jest moje zdanie.
                              W Kanadzie sa dostepne mapy zanieczyszczen rtecia, wiec z gory wiadomo, ktore
                              jezioro jest bardziej trefne od innych i z ktorych ryby sa bezpieczniejsze dla
                              konsumpcji.

Ogolnie ryby oceaniczne (Atlantyk, Pacyfik) beda pewnie mialy mniej
                              zanieczyszczen niz ryby z Baltyku.

Olej w kapsulkach na ogol nie ma juz rteci. Wiec moze troche ryby, nie za duzo z
                              obawy o rtec i troche suplementow oleju stanowi ten zloty srodek.

Jak ktos ma lepszy pomysl to niech napisze.

Ryby z farm to jest w ogole tragedia jezeli chodzi o ilosc toksyn. Zupelnie nie
                              wiem czym je karmia skoro w ich ciele wykrywa sie produkty spalania ropy i
                              dioksyny (powstaja przy paleniu tkanek zwierzecych). Moze w ten sposob
                              pomyslowi hodowcy pozbywaja sie zuzytego oleju silnikowego.
                              • stachenka Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 18:45
                                Filet w sklepie raczej nie będzie chciał gadać o tym, gdzie go złapali.

> Ryby z farm to jest w ogole tragedia jezeli chodzi o ilosc toksyn. Zupelnie nie
                                > wiem czym je karmia skoro w ich ciele wykrywa sie produkty spalania ropy i
                                > dioksyny (powstaja przy paleniu tkanek zwierzecych). Moze w ten sposob
                                > pomyslowi hodowcy pozbywaja sie zuzytego oleju silnikowego.

Mniam wink
                                • mangurr123 Re: słodkie ziemniaki 21.12.08, 20:47
                                  Witam !Odrazu mówie ze nie jestem zadnym dietetykiem ! tylko z
                                  ciekawosci napisze w skrócie co przeczytałem w książce "Pokonac
                                  grzybice" a mianowicie pisze tam że ziemniaki nie tuczą , mają mało
                                  kalorii , zawierają duzo błonnika, skrobii, potasu.Jesli podaje sie
                                  z produktami mlecznymi jakosc białkowa jest większa niz kotleta.Maja
                                  duzo wit C, i z grupy B.Pisze tez ze nie sa ciężko strawne, i dobrze
                                  tolerowane nawet jak ktos ma na nie alergię.Co wy na
                                  to ? .Pozdrawiamsmile
    • mangurr123 Re: słodkie ziemniaki 06.01.09, 14:41
      ^
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka