kurkazlotopiorkaa 17.12.08, 19:38 W FAQ jest napisane że można jeść słodkie ziemniaki czyli bataty. W encyklopedii wyczytałam że zawierają cukier i skrobie.Niech mnie ktoś oświeci czy można to jeść czy nie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur737 Re: słodkie ziemniaki 17.12.08, 20:03 Raczej mozna jesc tzw yamy. Slodkie ziemniaki chyba jednak nie. Byl to pewnie blad tlumaczenia. Odpowiedz Link
kurkazlotopiorkaa Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 14:10 Te yamy wyglądają jak selery ,tylko gdzie to kupic?Może u Chińczyków? Ja zawsze tyle ziemniaków jadłam i to pod każdą postacią ,teraz mi ciężko bo jem i jem i sie najeść bez nich nie moge. Odpowiedz Link
artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 15:21 Ziemniakow nie ma co zalowac. Probowano, ale nigdy nie znaleziono zadnych istotnych korzysci zdrowotnych z ich spozycia. Zapewne uratowaly czasami ludzi od smierci glodowej w ciezkich czasach, zawieraja odrobine witaminy C i to wszystko. Odpowiedz Link
glowa_do_gory Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 15:38 O co do ziemniaków, to się nie zgodzę. posiadają one wiele właściwości odżywczych, witamin i mikroelementów, przede wszystkim są źródłem potasu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Oczywiście, jak do ziemniaka dodamy tonę masła albo spożyjemy go w formie frytek to nie będzie juz tak różowo, ale włąsciwie przyrządzany kartofelek jest jak najbardziej godny polecenia, obok innych warzyw! Odpowiedz Link
lastszogun Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 16:33 popieram w 100% ziemniaki sa dobre, smaczne i zdrowe pomijajac wyzej wymienione własciwosci maja jeszcze jedna bardzo wazna , znakomicie zbijaja poziom mocznika w organizmie człowieka a tym samym dobrze oczyszczaja z toksyn wiem bo nerkowcy wpierdzielaja ziemniaki pod kazda postacią pozdr Odpowiedz Link
lastszogun Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 16:36 ja uważam ze nie ma co sie katowac drakońskimi dietami anty grzybicznymi grzybki mamy w sobie czy chcemy czy nie , a przy tylu abx i tak kazdy bedzie miał przerost grzybów czy chce czy nie , czy je w miare rozsadnie czy katuje swój organizm jakimis dietami cud nikt nie karze jesc odrazu kilograma słodyczy, ale głupota wydaje mi sie zupełne odstawienie produktów zbozowych czy np ziemniaków Odpowiedz Link
artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 16:44 Tak wlasnie jest jak sie atakuje czyjes "przysmaki" Opisalem swoje zdanie na temat ziemniakow (ktore wcale nie wynika z tego, ze sam ich nie lubie lub uwazam za niesmaczne). Kto chce moze moje zdanie wziasc jako wlasne. A kto nie - bedzie stanowil grupe kontrolna i zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. Dodatkow wspomne, ze ziemniaki sa w kontakcie z rasa europejska dopiero od kilkuset lat wiec ewolucyjnie to MOZE byc niedopasowana zywnosc. Odpowiedz Link
glowa_do_gory Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:25 Wybacz Artur, ale podaj skąd czerpiesz informacje, że ziemniaki nie mają żadnych właściwości "poza śladowymi ilościami witaminy C". Tu nie chodzi i "czyjeś przysmaki" ale o wiedzę sprawdzoną, obiektywną. Trochę interesuję się żywnością i jej wpływem na nasze zdrowie, więc staranm się podawać sprawdzone informacje. Przepadam za feytkami, ale nie upieram się, że są zdrowe. Odpowiedz Link
artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:27 Kiedys zajmowalem sie nieomal zawodowo dietetyka. Przeczytalem mnostwo artykulow naukowych na temat zywienia, a sprawa ziemniakow zainteresowala mnie z powodu pewnego bardzo dociekliwego chorego. ---------------------------------------------------------------------- Kiedy umrę, chcę aby moje ciało ubrano w strój Supermana i wyrzucono z samolotu. Odpowiedz Link
glowa_do_gory Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:31 Cóz, ziemniaki długo miały złą sławę, także w dietetyce. Akurat słuchałam ostatniowykładu na temen temat profesora z Akademii Rolniczej, który mówi o tym "niesprawiedliwym" traktowaniu tej rosliny. Winny zazwyczaj nie jest ziemniak, ale to, co do niego dodajemy. Wiele stosowanych przez nas warzyw przybyło do Europy dopiero kilkaset lat temu (papryka, pomidor), a teraz stanowią podstawę zdrowych kuchni świata. Odpowiedz Link
stachenka Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:45 Ja jestem ciekawa, jakie jest zdanie Artura na temat zanieczyszczeń zawartych w rybim mięsie Odpowiedz Link
artur737 Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 17:55 Lepiej jakby tych zanieczyszczen nie bylo - Takie jest moje zdanie. W Kanadzie sa dostepne mapy zanieczyszczen rtecia, wiec z gory wiadomo, ktore jezioro jest bardziej trefne od innych i z ktorych ryby sa bezpieczniejsze dla konsumpcji. Ogolnie ryby oceaniczne (Atlantyk, Pacyfik) beda pewnie mialy mniej zanieczyszczen niz ryby z Baltyku. Olej w kapsulkach na ogol nie ma juz rteci. Wiec moze troche ryby, nie za duzo z obawy o rtec i troche suplementow oleju stanowi ten zloty srodek. Jak ktos ma lepszy pomysl to niech napisze. Ryby z farm to jest w ogole tragedia jezeli chodzi o ilosc toksyn. Zupelnie nie wiem czym je karmia skoro w ich ciele wykrywa sie produkty spalania ropy i dioksyny (powstaja przy paleniu tkanek zwierzecych). Moze w ten sposob pomyslowi hodowcy pozbywaja sie zuzytego oleju silnikowego. Odpowiedz Link
stachenka Re: słodkie ziemniaki 18.12.08, 18:45 Filet w sklepie raczej nie będzie chciał gadać o tym, gdzie go złapali. > Ryby z farm to jest w ogole tragedia jezeli chodzi o ilosc toksyn. Zupelnie nie > wiem czym je karmia skoro w ich ciele wykrywa sie produkty spalania ropy i > dioksyny (powstaja przy paleniu tkanek zwierzecych). Moze w ten sposob > pomyslowi hodowcy pozbywaja sie zuzytego oleju silnikowego. Mniam Odpowiedz Link
mangurr123 Re: słodkie ziemniaki 21.12.08, 20:47 Witam !Odrazu mówie ze nie jestem zadnym dietetykiem ! tylko z ciekawosci napisze w skrócie co przeczytałem w książce "Pokonac grzybice" a mianowicie pisze tam że ziemniaki nie tuczą , mają mało kalorii , zawierają duzo błonnika, skrobii, potasu.Jesli podaje sie z produktami mlecznymi jakosc białkowa jest większa niz kotleta.Maja duzo wit C, i z grupy B.Pisze tez ze nie sa ciężko strawne, i dobrze tolerowane nawet jak ktos ma na nie alergię.Co wy na to ? .Pozdrawiam Odpowiedz Link