dami7
23.01.09, 12:12
Od razu mówię, że nie wiem, czy dobrze trafiłem. Mam podejrzenie o neuroboreliozę. Jeśli dla neuro jest osobne forum, proszę admina o zamknięcie i skasowanie wątku.
Jeśli jednak dobrze trafiłem, przechodzę do rzeczy.
W połowie grudnia ub. roku zacząłem podwójnie widzieć. Udałem się do okulisty, gdzie przeprowadzono badanie dna oka z powodu podejrzenia o zaćmę. Wynik badania był ujemny. Okulistka stwierdziła, że problem ma podłoże neurologiczne i zaleciła wizytę u specjalisty. Udałem się więc do neurologa. Pan doktor stwierdził, że może zachodzić podejrzenie o SM, miastenię lub inne podobne schorzenie, nie jest także wykluczony guz. Zalecił mi badanie TK głowy. Po wykonaniu TK nie stwierdzono zmian w obrębie mózgowia. Z wynikiem udałem się do mojego neurologa, który zalecił dalszą diagnostykę obrazową (NMR i angio NMR). W celu wykonania badań dostałem skierowanie do szpitala, na oddział neurologiczny. W tzw. międzyczasie moje podejrzenia padły na naszego przemiłego owada. Przypomniałem sobie, że około 2 i pół roku temu miałem na lewej nodze dosyć sporych rozmiarów rumień. Oczywiście zgodnie ze swoją zasadą, że "samo przyszło, samo pójdzie" olałem sprawę. A tu wygląda na to, że samo nie pójdzie... Zrobiłem badanie krwi na obecność przeciwciał (ELISA) i wyszło IgM 24,4, IgG 153,5. Badałem się endokrynologicznie (USG, TSH, FT4), wszystko w normie. Wyniki badań konsultowałem telefonicznie z moim neurologiem, który zalecił, aby potwierdzić jeszcze przeciwciała inną metodą (WB) i kłaść się na tą neurologię, gdzie prawdopodobnie będę miał pobrany do badań płyn mózgowo - rdzeniowy i będę konsultowany z zakaźnikiem. Póki co sytuacja jest taka, że widzę podwójnie, zaczynam odczuwać drętwienie prawej strony twarzy, opada mi prawa powieka. Nie mam objawów typowych dla borelki (bóle stawów i mięśni), temperatura ciała w normie, wyniki badania krwi - w normie, z wyj. leukocytów. I teraz seria pytań. Czy ktoś miał podobne jak ja problemy? Jakie są rokowania w takich przypadkach? Czym leczą? Jak wygląda leczenie (szpital czy przychodnia)? Gdzie jest się dobrze udać (woj. śląskie lub małopolskie)? Będę wdzięczny za wszelkie szczegóły...