Dodaj do ulubionych

Chinolony - wymiana doświadczeń.

01.04.09, 15:52
pl.wikipedia.org/wiki/Chinolony
www.infekcje.com.pl/antybiot.php
Coraz więcej osób zaczyna go stosować wiec warto podzielić się
doświadczeniami: na co działa, w jakich zestawach stosujecie itp.

Ciekawe czy wystarczająco skuteczny jest chinolon II generacji (np. Cipronex),
czy lepiej jednak stosować lek III generacji (np. Tavanic).

W ulotce można przeczytac że może światłouczulać - czy ta reakcja jest tak
mocna że lepiej chinolonów nie stosować latem?

www.doz.pl/leki/p2130-Cipronex
Obserwuj wątek
    • reni5553 Re: Chinolony - wymiana doświadczeń. 01.04.09, 18:47
      Dobry wątek smile potrzebny
      chinolony są lekiem, którego wielu się boi ze względu na możliwe
      działania uboczne, ale uważam - są jednocześnie dobrym lekiem.

wpisze swoje uwagi, gdyż obecnie minęło 5 m-cy jak łykam tavanic
      (chinolon III generacji niedostępny w Polsce dostępny np. w
      Niemczech)
      i zapewne jeszcze nie skończę na tym miesiącu.

Chinolony są lekiem zalecanym przez Burrascano w leczeniu min.
      bartonelli. Ponoć tłuką też bb. /myko, CPN/

nejlepiej jest je przyjmować na czczo godzinkę /pół godz./ przed
      jedzeniem, choć pokarm nie upośledza ich wchałaniania a jedynie
      spowalnia. Jeśli ktoś ma bóle żołądka i nie może połykać ich na
      czczo - należy to robić po jedzeniu.
      przy chinolonach należy unikać światła słonecznego, solarium, gdyż
      mogą fotouczulać.
      Wykluczyć też musimy wszelkiego rodzaju nabiał w bliskim odstępie
      czasu od leku.

nie zalecana jest kawa i leki przeciwzapalne typu ibuprofenum.
      Unikamy większego wysiłku siłowego tak by odciążyć możliwie jak
      najbardziej ścięgna.
      Najbardziej narażone jest ścięgno Achillesa.
      Jeśli pojawia się tam ból podczas przyjmowania chinolonów, lek
      należy zdecydowanie zmniejszyć bądź odstawić.

Zalecana jest wraz z przyjmowaniem chinolonów tzw pompa IPP (np.
      controloc) aby zneutralizować kwaśne środowisko w żołądku i tym
      samym polepszyć wchlanialność leku. IPP jednak stwarza ryzyko
      szybszego zagrzybienia układu pokarmowego.

Jeszcze kilka m-cy po odstawieniu chinolonów, należy uważać na
      obciążanie ścięgien.

z moich obserwacji jest to jeden z nielicznych leków, który wywołał
      w moim przypadku reakcję herxheimera. Na wiele zestawów nie
      reagowałam. Być może za sprawą bartonelli, którą leczę obecnie.
      Po niedługim czasie od rozpoczęcia przyjmowania tavanic miałam kilka
      dni stanu dużego osłabienia i silnych objawów grypopodobnych (bez
      gorączki), a potem silny ból dużych stawów i mięśni.
      Tak silny, że dotąd ani przed leczeniem ani 1,5 roku na abx nie
      miałam takich bóli.
      Po 5 m-cach leczenia chinolonami bóle mijają, czuję znaczną poprawę.
      w moim przypadku, odpukać, nie zauważyłam skutków ubocznych. Bez
      problemu mają się ścięgna, układ nerwowy, psychika.

co prawda kazdy kolejny miesiąc na chinolonach wykreślam z
      kalendarza nadal z obawą, ale jak widać, czasem strach ma wielkie
      oczy.

trzeba uważać przy tym abx na wiele rzeczy, bo niesie on za sobą
      rysyko skutków ubocznych, ale czasem, tak jak w moim przypadku,
      staje się on konieczny i przynosi efekty.
      miejmy na dzieję-trwałe

• cez777 Re: Chinolony - wymiana doświadczeń. 01.04.09, 19:47
        Reni, z tego co pamiętam to wcześniej leczyłaś się Rifampicyną,
        prawda? Jak długo? Czy odczuwałaś jakąkolwiek poprawę podczas
        tamtego leczenia?
        • reni5553 Re: Chinolony - wymiana doświadczeń. 01.04.09, 20:37
          Tak, leczyłam się Rifampicyną w różnych zestawach abx min. z
          biotraxonem (63 wlewy), z roxy. Rifampicynę brałam 7 m-cy. Nie
          czułam poprawy, a wyniki badań DNA na bartonellę po tym czasie
          leczenia nadal wychodziły dodatnie.
          W związku z tym, że nic nie ruszyłam z miejsca, zdecydowałam się na
          chinolony.

• tosho Re: Chinolony - wymiana doświadczeń. 02.04.09, 15:11
            Nieźle Reni, może uda Ci się wybić bartonellę.
            Być może warto po tavanicu kontynuować np. biseptol aby podtrzymać to co
            osiągnęłaś na tavanicu. (zapobiec ewentualnemu nawrotowi bart, choć jak już
            napisałem mam nadzieję że jednak uda się wybić całkowicie!).
            Biseptol działa na bart. w pewnym stopniu. Pozdrawiam!
            • dx771 Re: Chinolony - wymiana doświadczeń. 02.04.09, 15:55
              Mam kilka pytan dla obeznanych w temacie:

Czy wrażliwość na słońce na chinolonach jest porównywalna do
              tetracyklin?

I czy tetracykliny są konieczne w zestawie z chinolonami co raczej
              dyskwalifikuje to leczenie w letnich miesiącach i lepiej zaczynać to
              leczenie jesienią.

Gdzieś też czytałem a nie pamiętam gdzie jakie preparaty stosować
              wspomagająco aby zmniejszyć ryzyko zapalenia ścięgien. Ktoś wie ?
              • tosho Re: Chinolony - wymiana doświadczeń. 02.04.09, 16:31
                Tetracykliny nie są koniecznie, chociaż myślę że jest to niezłe połączenie, np.
                minocyklina+tavanic
                Burrascano pisze, że połączenia z abx działającymi na ścainę komórkową (np.
                debecylina, biotrakson) działa synergistycznie z tavanikiem i mogą być lepsze
                efekty.

Tutaj Burrascano pisze o tavanicu (levaquin)
                www.lymepa.org/html/dr__j__burrascano_september_20_16.html
                Magnez oraz glutation poleca.

Z magnezem jest taka sprawa, że ja bym nie brał. Dr Fry uważa, że suplementacja
                magnezem bardziej "dokarmia" bakterie i jest to niekorzystne.
                Kompromis może być taki, żeby np. przez tydzień przed rozpoczęciem tavaniku
                suplementować magnez w wyższej dawce i na tym zakończyć.
                Co do glutationu to nie wiem jak zbadać jego poziom i czy w ogóle się da.
                Niektórzy też czują się gorzej po glutationie ale to ma chyba jakiś związek z
                toksynami. Nie bardzo się orientuję...

Reni, w jakim zestawie brałaś tavanik ?

Pozdrawiam!

• swigonka no to i ja 02.04.09, 17:23
                  ja nie wiem w co "walę"
                  to coś siedzi w skroni, od tego czegoś się zaczeło....
                  łykam cipronex, tetrę i rolicin. jest stopniowa poprawa!
                  boją się słońca, ale smaruję pychol i resztę wystających części - dziś słońce
                  uncertain....zobaczymy co to da.

chętnie kupię tavanik!kto ma?
                  • aska108 Re: no to i ja 02.04.09, 21:28
                    wklejam link gdzie znajduje się trochę opini na ten temat
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=82962945&a=83129522&t=1238700313272
                    pozdr
                    • reni5553 Re: no to i ja 04.04.09, 13:40
                      Tosho
                      chinolony (tavanic) biorę w zestawie z doxy + tini + debecylina
                      a przez ostatni miesiąc dodatkowo z azitrox 500 mg/dziennie +
                      viregyt

mam za sobą 5 m-cy, a przed sobą kolejne dwa
                      na tym chyba zakończę tavanic

leczę się z założeniem by to świństwo wyleczyć
                      być może biseptol rozważę potem jako abx na bartonellę (ewent.
                      dobicie) i babeszję (szykuję się do ponownego szturmu z malarone).

pożyjemy, zobaczymy
                      smile pozdrawiam
                      • dx771 Ważne pytania. 07.04.09, 20:32
                        1. Który chinolon jest bezpieczniejszy: Cipronex (ciprofloksacyna) czy Tavanic
                        (lewofloksacyna).

2. Na czym polega w praktyce skutek uboczny po chinolonach w postaci uszkodzenia
                        ścięgien i co z tym fantem się robi - jak leczy sie takie powikłania a w
                        szczególności co robi się po zerwaniu ścięgna. Znalazł ktoś takie informacje?
                        • dx771 Re: Ważne pytania. 07.04.09, 20:36
                          3. Czy warto stosować chinolony II gen. jak są dostępne te III gen?
                        • zazule Re: Ważne pytania. 07.04.09, 20:49
                          Leczy sie szyjac ściegna.
                          • agata2723 Re: Ważne pytania. 08.04.09, 22:24
                            Dziś przeczytałam artykuł, że przy przewlekłych chorobach układu
                            moczowego można brać chinolon nawet... 2lata. Co prawda wtedy dawka
                            nie jest duża.
                            • dx771 Re: Ważne pytania. 09.04.09, 08:41
                              Ile kosztuje miesiac leczenia Tavanikiem?
                              • reni5553 Re: Ważne pytania. 09.04.09, 11:12
                                75 euro/m-c
                                • dx771 Re: Ważne pytania. 09.04.09, 16:04
                                  Nie wiem w końcu czy można brać chinolony z makrolidami czy nie. Burscano pisze
                                  ze nie można, a w wątku Świgonki jest inf. że dr Bozisk podaje z nimi i wielu
                                  chorych opisując swoje leczenie też wymienia te makrolidy.

Moze ktoś to potrafi wyjaśnić.
                                  • cez777 Re: Ważne pytania. 11.04.09, 14:08
                                    Czy przyjmując chinolony (konkretnie Cipronex) razem z tetrą i
                                    cefalosporynami (Cedax) trzeba zachować jakiś odstęp czasowy?
                                    • dx771 Re: Ważne pytania. 11.04.09, 18:28
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=82962945&v=2&s=0
                                    • mariano_84 Re: Ważne pytania. 11.04.09, 20:42
                                      cez777 odbierz @
                                      • cez777 Re: Ważne pytania. 12.04.09, 09:50
                                        Mam problemy z pocztą...
                                        Wysłałam do Ciebie maila z konta niegazetowego
                                        • cez777 Re: Ważne pytania. 18.04.09, 20:01
                                          Jakie leki przeciwbólowe można zażywać równocześnie z chinolonami /
                                          Cipronexem?
                                          • metroo Re: 25.04.09, 19:48
                                            Od dwóch miesięcy biorę zamur,doxy,cipronex i klabax.
                                            Boję się już wychodzić z domu każdy dzień jest męczarnia,mam potworne zawroty
                                            głowy,brak stabilności na nogach,chodzę jak pijana,chodnik mi ucieka spod
                                            nóg,jeszcze gorzej jest jak się w niego wpatruję,bo mma wrażenie ,że się przewrócę.
                                            Mam uczucie jak bym nie czuła nóg jak chodzę.
                                            Potwornie pieką mnie oczy i szczypią.Nieprzytomność i odrealnienie,zmienny nastrój.
                                            Nie mogę ustać w pozycji pionowej nawet kilku minut,moje ciało zaczyna od razu
                                            wariować,sztywnieje mi głowa,ciągnie mnie coś w dół,pot mnie zalewa,brak balastu
                                            i utrzymania równowagi,zawroty głowy przy ruszaniu głową lub nawet tylko samymi
                                            oczami.
                                            Myślę,że zaatakowały mi błędnik.
                                            Boję się tego i boję się,że już tak zostanie.
                                            Myślałam,że jak zacznę leczyć barta to mi odpuści,Ja już nie mam siły .
                                            To jest męczarnia.
                                            • tosho Re: 25.04.09, 20:04
                                              Nie dziwne, że tak się czujesz. 4 abx naraz to przesada moim zdaniem. (zbyt
                                              silny herx, a przede wszystkim zbyt duże ryzyko grzybicy).
                                              To tak jak by polewać otwartą ranę kwasem.
                                              • metroo Re: 25.04.09, 20:16
                                                Tosho,myślisz,że to herx,a nie dalszy rozwój choroby?
                                                Doxy już odstawiam,po konsultacji czwartkowej z lekarzem.
                                                Zapomniałam dodać,że od 2 tyg jestem na tinidazolu,dzisiaj go odstawiam.
                                                • tosho Re: 25.04.09, 20:59
                                                  Jeszcze tini do tego ? Czyli 5 abx. Sorry, ale to jest mocna przesada i
                                                  doprowadzanie się do takiego stanu tylko spowolni leczenie moim zdaniem.
                                                  "Zatruty" organizm nie zdrowieje i dojdzie do tego, że nie będziesz tolerowała
                                                  nawet jednego abx.
                                                  Na pewno jakaś część (pewnie spora) z tego to herx, ale obawiałbym się też
                                                  grzybicy i to bardzo.
                                                  4 abx naraz + pulsy tinidazolu to każdy rozwinie na tym grzybicę.
                                                  Rozwój choroby niemożliwy moim zdaniem, chyba że Babesia (nie wiem czy ją masz).

Warto też sobie pomóc w usuwaniu toksyn z zabijanych bakterii.
                                                  Np.:
                                                  Cholestyramina (vasosan P)
                                                  Psyllium www.mekmed.pl/popov/psyllium.html
                                                  Picie dużej ilości wody (możesz z nią zmiksować łyżkę oliwy z oliwek i pół cytryny)
                                                  Lekkostrawna dieta z dużą ilością błonnika, soki warzywne
                                                  Łagodne ćwiczenia fizyczne
                                                  • michal056 Re: 25.04.09, 22:12
                                                    Ja jestem na tym zestawie doxy tini zamur klabax i cipronex już prawie 3 miesiące i nic się nie dzieje.Ale ja nigdy przez 2,5 roku leczenia nie miałem herxa ,tylko cały czas poprawę.W testach bb i babs.Próbowałem brać tini 2g. co drugi dzień ale wróciłem do 1g. bo spadły mi leukocyty.
                                                  • tosho Re: 25.04.09, 22:49
                                                    To masz chyba przewód pokarmowy ze stali smile
                                                  • metroo Re: 26.04.09, 10:37
                                                    Tosho,mam babesjozę,którą rok temu leczyłam 1,5 miesiąca i myślę,że ją mam
                                                    dalej,bo w nocy budzę się cała mokra i ta mgła na mózgu,ale te objawy daje też
                                                    bartonella,bb i mykoplazmy i ten cały zestaw zwierzaków mam.
                                                    Zawsze jak zmieniam zestaw to mam nadzieję,że teraz będzie już tylko lepiej i
                                                    jest ale tylko pierwszy miesiąc,a potem wszystko wraca.
                                                    Przeczytałam w ulotce Klabaxu,że może powodować problemy z błędnikiem.
                                                    Może spróbuję go odstawić na chwilę,lub zmniejszyć dawkę.
                                                    Co radzicie?
                                                    Co mogę brać na babesję oprócz Malaronu,bo mnie na niego nie stać?
                                                    Ania
                                                  • tosho Re: 26.04.09, 14:31
                                                    A no to komplikuje sprawę uncertain Takie zlewne poty to raczej jednak Babesja na
                                                    podstawie tego co wiemy.
                                                    Na Babesję oprócz Malarone daje się:
                                                    Chininę + Klindamycynę (mało osób toleruje pełną dawkę chininy, wtedy niektórzy
                                                    biorą pół dawki. Chininę można kupić we Francji)
                                                    Lariam (może powodować psychozę. Ale u nas Franiolek brała i bardzo Lariam jej
                                                    pomógł na Babesję)
                                                    Riamet
                                                    Biseptol
                                                    Metronidazol/tinidazol - trochę może działać.
                                                    Artemisinin
                                                    Cryptolepis (Cryptolepsis sanguinolenta) (woodlandessence.com)

Pozdrawiam!
                                                  • metroo Re:Herx 28.04.09, 21:08
                                                    Już 3 dzień bez tini i objawy się zmniejszyły.
                                                    Myślałam,że to choroba postępuję,a to potężny herx.
                                                    Dwa tygodnie męczarni.Moja psychika była na granicy.
                                                    Arte już zamówiłam,będę sprawdzać babesje.
                                                    Dziękuje Tosho,za rady.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Ania
                                                  • zazule Re:Herx 28.04.09, 21:52
                                                    łączy z Was ktos Levaquin z metro lub tyni?

pozdr
                                                    zaz
                                                  • dx771 Tavanic informacje handlowe. 29.04.09, 12:57
                                                    W jakich opakowaniach występuje Tavanic w Niemczech?
                                                    Wiem ze w przypadku Minocykliny kupowanie leków po 20 szt/opakowanie wychodzi o
                                                    wiele drożej niż po 50 szt.: pewnien aptekarz koniecznie chciał sprzedać w
                                                    dwudziestkach - dobrze że kupujący wiedział i kazał zamówić większe opakowania.
                                                    Chciałbym wiedziec jak pakowany jest Tavanic i ile kosztuje.
                                                  • mariano_84 Re: Tavanic informacje handlowe. 29.04.09, 13:27
                                                    Z tego co mi wiadomo to jest 10szt w op. i koszt ok 25 euro/op
                                                  • dx771 Re: Tavanic informacje handlowe. 29.04.09, 14:22
                                                    mariano_84 napisał:

> Z tego co mi wiadomo to jest 10szt w op. i koszt ok 25 euro/op

Dzięki. Nie ma większych opakowań?
                                                  • dx771 Re: Tavanic informacje handlowe. 01.05.09, 12:04
                                                    Chinolony podobnie jak tetracykliny są to leki fototoksyczne.
                                                    Czy ta fototoksyczność jest na podobnym poziomie co np. doxy i mino i trudno je stosować latem czy słabsza i można jakoś ciągnąć w słonecznych miesiącach? Może są doświadczone w tym temacie osoby?
                                                  • reni5553 Re: Tavanic informacje handlowe. 01.05.09, 12:12
                                                    Sądzę, z obserwacji, że na podobnym poziomie
                                                    rok temu wiosną miałam samą doxy i mogłam bardziej bezkarnie chodzić
                                                    po słońcu, byłam z tych odporniejszych,
                                                    teraz mam doxy i chinolony i jest nieciekawie.
                                                    ale ten zestaw mam na własną prośbę, pomaga mi.
                                                  • dx771 Tavanic - ulotka. 10.05.09, 09:31
                                                    Może ma ktoś ulotkę Tavanicu w tłumaczeniu na j. polski?
                                                    Mam nadzieje że informacje nie zawierają błędów i pomimo że są z roztworu do infuzji to przydadzą tym którzy biorą w tabletkach :

www.zdrowastrona.pl/index.php?mact=Leki,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=3092&cntnt01returnid=204

Działanie:

Antybiotyk o szerokim spektrum działania, należy do grupy chinolonów.

Wskazania:

Roztwór do infuzji stosowany jest u dorosłych, u których wskazane jest leczenie dożylne zakażeń powodowanych przez drobnoustroje wrażliwe na lewofloksacynę: pozaszpitalne zapalenie płuc wywołane przez Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus wrażliwy na meticylinę, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Moraxella catarrhalis, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae; powikłane zakażenia układu moczowego, w tym odmiedniczkowe zapalenie nerek wywołane przez Enterobacter cloaceae, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Morganella morgani, Proteus mirabilis; zakażenia skóry i tkanek miękkich wywołane przez Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus wrażliwy na meticylinę.

Przeciwwskazania:

Nadwrażliwość na lewofloksacynę, inne chinolony lub którykolwiek składnik preparatu, u chorych na padaczkę, u pacjentów u których występowało zapalenie ścięgien podczas stosowania chinolonów, u dzieci i młodzieży przed zakończeniem okresu wzrostu

Interakcje:

Istnieją dane wskazujące na to, że podczas jednoczesnego stosowania chinolonów i teofiliny dochodzi do znacznego obniżenia progu drgawkowego. Podobny efekt występuje również w trakcie jednoczesnego stosowania chinolonów i fenbufenu lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Wydalanie lewofloksacyny przez nerki jest w niewielkim stopniu hamowane przez cymetydynę i probenecyd, co, wydaje się nie mieć znaczenia klinicznego. Jednakże należy zachować ostrożność, jeśli lewofloksacyna jest stosowana jednocześnie z innymi lekami zmniejszającymi wydzielanie kanalikowe, takimi jak prebencyd czy cymetydyna, zwłaszcza u pacjentów z niewydolnością nerek. Okres półtrwania cyklosporyny wydłuża się podczas jednoczesnego stosowania lewofloksacyny. Podczas jednoczesnego spożywania alkoholu zwiększa się ryzyko wystąpienia niektórych działań niepożądanych.
                                                  • dx771 Re: Tavanic cd. 10.05.09, 09:32
                                                    Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożności:

W zapaleniu płuc o ciężkim przebiegu, spowodowanym przez dwoinkę zapalenia płuc (pneumokoki), preparat nie jest optymalnym lekiem. W zakażeniach szpitalnych wywołanych przez P.aeruginosa, może być konieczne leczenie skojarzone. Wiadomo, że podczas podawania dożylnego ofloksacyny może wystąpić tachykardia i przejściowe obniżenie ciśnienia tętniczego. W rzadkich przypadkach w wyniku nagłego obniżenia ciśnienia tętniczego może dojść do zapaści krążeniowej. Jeżeli podczas dożylnego podawania lewofloksacyny wystąpi nagłe obniżenie ciśnienia tętniczego, należy natychmiast przerwać wlew. Podczas leczenia preparatem mogą wystąpić drgawki, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia drgawek, np. z uszkodzeniami OUN. Możliwość wystąpienia drgawek jest również większa podczas jednoczesnego stosowanie takich leków jak fenbufen lub podobne niesteroidowe leki przeciwzapalne albo teofilina. Reakcje uczulenia na światło i związane z tym zmiany skórne przypominające oparzenie słoneczne występują podczas stosowania lewofloksacyny bardzo rzadko, zaleca się jednak, aby pacjenci leczeni preparatem nie narażali się na duże dawki światła słonecznego lub sztucznego promieniowania UV (np. słońce, zwłaszcza w rejonach wysokogórskich, solarium). Jeśli w trakcie lub po zakończeniu leczenia wystąpi biegunka, zwłaszcza nasilona, ciągła i/lub krwawa, objawy te mogą wskazywać na ciężkie, spowodowane przez antybiotyk, zapalenie jelita grubego (tzw. rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego). Leki hamujące perystaltykę jelit są w tej sytuacji przeciwwskazane. Zapalenie ścięgien, rzadko obserwowane w trakcie stosowania chinolonów, może niekiedy być przyczyną zerwania ścięgna, szczególnie ścięgna Achillesa. Na zapalenie ścięgien bardziej narażeni są pacjenci w wieku podeszłym. Ryzyko zerwania ścięgna jest większe w przypadku jednoczesnego stosowania kortykosteroidów. Jeśli podejrzewa się zapalenie ścięgna, należy natychmiast przerwać stosowanie preparatu, skontaktować się z lekarzem i rozpocząć odpowiednie leczenie (np. unieruchomić kończynę). U pacjentów z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (wrodzone zaburzenie przemiany materii) mogą wystąpić reakcje hemolityczne (rozpad krwinek czerwonych) w trakcie leczenia preparatami z grupy chinolonów. U osób tych należy bardzo ostrożnie stosować lewofloksacynę.

Działania niepożądane:

Reakcje skórne i ogólne reakcje nadwrażliwości: Dość rzadko: świąd, wysypka. Rzadko: ogólne reakcje nadwrażliwości (reakcje anafilaktyczne i anafilaktoidalne) z objawami typu: pokrzywka, skurcz oskrzeli, duszność. Bardzo rzadko: obrzęk skóry i błon śluzowych (np. twarzy i gardła), nagłe obniżenie ciśnienia krwi i wstrząs, uczulenie na światło słoneczne i światło UV. W pojedynczych przypadkach: nasilone zmiany na skórze i błonach śluzowych w postaci zmian pęcherzowych (zespół Stevensa-Johnsona), martwica toksyczna rozpływna naskórka (zespół Lyella), wysiękowy rumień wielopostaciowy. Czasem reakcje ogólne mogą być poprzedzone lekkimi zmianami skórnymi. Wymienione objawy mogą pojawić się już po pierwszej dawce, w ciągu kilku min lub h po przyjęciu leku. Wpływ na przewód pokarmowy i metabolizm: nudności, biegunka, brak łaknienia, wymioty, bóle brzucha, dyspepsja (niestrawność). Rzadko: krwawa biegunka będąca w bardzo rzadkich przypadkach objawem zapalenia jelit, w tym rzekomobłoniastego zapalenia jelita grubego. Bardzo rzadko: obniżenie poziomu glukozy we krwi (hipoglikemia), szczególnie u chorych na cukrzycę. Objawami obniżonego poziomu glukozy we krwi są: „wilczy głód”, nadmierna nerwowość, pocenie się, drżenie rąk. Podczas stosowania innych chinolonów opisywano indukowanie ostrego napadu porfirii u chorych na porfirię (bardzo rzadka wrodzona choroba przemiany materii). Wpływ na układ nerwowy: bóle głowy, zawroty głowy, senność, zaburzenia snu, zaburzenia czucia, np. mrowienie dłoni, drżenie, niepokój, stany lękowe, drgawki, splątanie, zaburzenia widzenia, słuchu, smaku i węchu, upośledzenie czucia, dotyku, reakcje psychotyczne, jak omamy (halucynacje), nastroje depresyjne, zaburzenia koordynacji mięśni, np. przy chodzeniu. Wpływ na serce i układ krążenia: Rzadko: przyśpieszenie czynności serca, obniżenie ciśnienia krwi. Bardzo rzadko: zapaść krążeniowa (przypominająca wstrząs). Działanie na mięśnie, ścięgna i układ kostny: Rzadko: dolegliwości ze strony ścięgien, w tym zapalenie ścięgien (głównie ścięgna Achillesa), bóle stawów i mięśni. Bardzo rzadko: zerwanie ścięgna (np. ścięgna Achillesa): powikłanie to może wystąpić w ciągu 48 h po rozpoczęciu leczenia i może być obustronne. Osłabienie mięśniowe - może mieć szczególne znaczenie u chorych na miastenię (rzadka choroba układu nerwowego). W pojedynczych przypadkach: rozpad mięśni prążkowanych (rabdomioliza). Wpływ na wątrobę i nerki: Często: zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych (AspAT, AlAT). Dość rzadko: zwiększenie stężenia bilirubiny lub kreatyniny w osoczu (objawy niewydolności wątroby i niewydolności nerek). Bardzo rzadko: zaburzenia czynności wątroby takie jak zapalenie wątroby, zaburzenia czynności nerek, aż do ostrej niewydolności nerek, np. w wyniku reakcji alergicznych (śródmiąższowe zapalenie nerek). Wpływ na morfologię krwi: Dość rzadko: podwyższenie odsetka określonego typu krwinek białych - granulocytów kwasochłonnych (eozynofilia), zmniejszenie liczby krwinek białych (leukopenia). Rzadko: zmniejszenie odsetka określonego typu krwinek białych - leukocytów obojętnochłonnych (neutropenia), zmniejszenie liczby płytek krwi (trombocytopenia), co może powodować większą skłonność do wylewów krwawych lub krwawień. Bardzo rzadko: znaczne zmniejszenie określonego typu krwinek białych - granulocytów (agranulocytoza), co może być przyczyną objawów poważnej choroby (utrzymująca się lub nawracająca gorączka, angina, nasilone odczuwanie choroby). W pojedynczych przypadkach: zmniejszenie liczby krwinek czerwonych w wyniku ich nasilonego rozpadu (niedokrwistość hemolityczna), zmniejszenie liczby wszystkich rodzajów krwinek (pancytopenia). Inne działania niepożądane: Często: ból, zaczerwienienie w miejscu wstrzyknięcia, zapalenie żyły. Dość rzadko: osłabienie, nadmierny rozwój grzybów i innych opornych drobnoustrojów. Bardzo rzadko: gorączka, alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych. Stosowanie antybiotyków może być przyczyną zaburzeń w składzie grzybów i flory bakteryjnej, współistniejących normalnie w organizmie zdrowego człowieka. W niektórych przypadkach może dojść do nadmiernego rozwoju drobnoustrojów niewrażliwych na stosowany antybiotyk (zakażenia oportunistyczne). W niektórych przypadkach działania niepożądane - np. rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego, niektóre zmiany składu krwi, ciężkie reakcje anafilaktyczne lub anafilaktoidalne, ciężkie zmiany skórne - a zwłaszcza ich nasilenie, mogą stanowić zagrożenie życia. Należy przerwać przyjmowanie leku oraz niezwłocznie zwrócić się do lekarza.
                                                  • dx771 Re: Tavanic cd 2. 10.05.09, 09:33
                                                    Ciąża i laktacja:

Ze względu na brak doświadczeń ze stosowaniem lewofloksacyny w okresie ciąży a także ze względu na ryzyko uszkodzenia przez chinolony chrząstek płodów lub organizmów w okresie wzrostu, nie jest zalecane podawanie preparatu kobietom w ciąży. Lek może być stosowany w okresie ciąży jedynie w przypadku, gdy korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu. Nie ma również doświadczeń dotyczących bezpiecznego stosowania leku u kobiet karmiących piersią. Jeśli konieczne jest stosowanie leku u matki, nie powinna ona karmić piersią.

Dawkowanie:

Roztwór do iniekcji podaje się wyłącznie w powolnych wlewach dożylnych, raz lub dwa razy na dobę. Dawkowanie zależy od rodzaju i stopnia ciężkości zakażenia oraz wrażliwości drobnoustroju wywołującego zakażenie. Po kilku dniach stosowania lewofloksacyny w postaci dożylnej, w zależności od ogólnego stanu pacjenta, można zmienić drogę podania leku na doustną. Ponieważ dożylna i doustna droga podania są równorzędne (ta sama biodostępność leku), stosuje się te same dawki. Pacjentom z prawidłową czynnością nerek, u których klirens kreatyniny wynosi >50 ml/min zaleca się następujące dawkowanie: pozaszpitalne zapalenie płuc: 500 mg 1-2x/dobę; powikłane zakażenia układu moczowego: 250 mg/dobę (w zakażeniach o ciężkim przebiegu należy rozważyć zwiększenie dawki); zakażenia skóry i tkanek miękkich: 250 mg/dobę do 500 mg 2x/dobę.Czas trwania leczenia jest różny w zależności od przebiegu choroby. Podobnie jak w przypadku innych antybiotyków, leczenie powinno trwać co najmniej 48 do 72 h po ustąpieniu gorączki lub po uzyskaniu eradykacji drobnoustroju. Dawkowanie u pacjentów z niewydolnością nerek: Ponieważ lewofloksacyna jest wydalana głównie przez nerki, u pacjentów z niewydolnością nerek należy dawkę zredukować zgodnie ze schematem podanym na ulotce. Dawkowanie u pacjentów z niewydolnością wątroby: Zmiana dawkowania nie jest konieczna, ponieważ lewofloksacyna nie jest w istotnym stopniu metabolizowana przez wątrobę.

Uwagi:

Preparat przeznaczony jest wyłącznie do powolnych wlewów dożylnych; stosowany jest 1-2/dobę. Czas trwania wlewu dożylnego powinien wynosić co najmniej 60 min. Jest zgodny z następującymi płynami infuzyjnymi: 0,9% NaCl, 5% roztwór glukozy, 2,5% roztwór glukozy w płynie Ringera, płyny do żywienia pozajelitowego. Preparatu nie należy mieszać z heparyną lub innymi roztworami o odczynie zasadowym (np. z wodorowęglanem sodu).

Przed użyciem leku zapoznaj się z oryginalną ulotką dołączoną do opakowania, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Informacje prezentowane w serwisie zdrowastrona.pl nie mają charakteru konsultacyjnego i w żaden sposób nie mogą zastępować lub ograniczać kontaktów pomiędzy pacjentem a lekarzem.

Opisy leków mają charakter informacyjny. Nie oznaczają, że stosowanie opisanego leku jest bezpieczne, skuteczne i właściwe w Twoim przypadku. Informacje te nie mogą zastępować fachowej porady lekarza, farmaceuty lub innego specjalisty opieki zdrowotnej. Dlatego zawsze przed zastosowaniem leku skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wątpliwości, niezrozumienia tekstu zwróć się o pomoc do lekarza lub farmaceuty.
                                                  • aska108 Re: Tavanic cd 2. 10.05.09, 17:58
                                                    dx771 - tu masz link
                                                    www.narp.kastor.strefa.pl/index.php?action=search&findbyid=939pozdr
                                                  • dziubolek2 Re: Tavanic cd 2. 15.05.09, 22:16
                                                    Cześć DX. Ty jeszcze tu...
                                                    Ja brałam chinolony latem i nie są tak fotuczulające jak doxy.
                                                    Brałam Avelox, bo ponoć był najmniej toksyczny.
                                                    Ale wytrzymałam tylko ze 2 tygodnie, a potem mi trzustka siadła.
                                                    Od tamtej pory przestałam się leczyć. teraz od 2 lat mam różne
                                                    zakażenia bakteryjne, ale innego rodzaju. Mój system immunologiczny
                                                    niestety się rozwalił.
                                                    Mam wrażenie, że po odstawieniu wsyztskich leków, jakiś czas było
                                                    gorzej, a potem zaczęło być tylko lepiej. I tego się trzymam. Tak
                                                    jakby organizm po okresie zapaści się dopiero po pewnym czasie
                                                    unormował. Nie mam zaburzeń neurologicznych a to najważniejsze.
                                                    Miałam kilka epizodów i dobrze, że nie wpadałam w panikę z lekami,
                                                    bo po pewnym czasie samo przechodziło. I w tym roku miałam już kilka
                                                    takich dni.
                                                    Wydaje mi się, że abx rozwaliły mi parę rzeczy w organiźmie i z tym
                                                    nie mogę dojść do ładu.
                                                    Nie bolą mnie też już stawy.
                                                    Zdrówka i zdrowego rozsądku życzę!
                                                  • dx771 Re: Tavanic cd 2. 16.05.09, 10:57
                                                    Avelox to chinolon dostępny w Polscei to już IV generacji wiec teoretycznie
                                                    nawet lepszy (?) od Tavanicu (III gen.) który ...sprowadzamy z Niemiec. Czy ktoś
                                                    ma na ten temat informacje?
                                                  • dx771 Re: Tavanic cd 2. 16.05.09, 11:06
                                                    Ciekawe dla czego nikt nie stosuje tego chinolonu który Dziubolek stosowal już
                                                    kawał czasu temu.

Tak Dziubolku( smile ) ja jeszcze tutaj, niestety ....
                                                  • dx771 Działania niepożądane.. 20.06.09, 20:00
                                                    Przeczytałem w ulotce: ...zaburzenia czynności nerek, aż do ostrej niewydolności
                                                    nerek, np. w wyniku reakcji alergicznych (śródmiąższowe zapalenie nerek)...

Mam pytanie jak skontrolować nerki pod tym kątem?????
                                                  • cez77 Zakup Tavanicu 28.06.09, 17:17
                                                    Cześć, czy ktoś ma doświadczenia z zakupem Tavanicu przez internet?
                                                    Czy możecie polecić jakieś apteki internetowe?

Ostatnio próbowałam kupić w Niemczech, ale w żadnej aptece nie mieli
                                                    dostępnych tylu opakowań bez wcześniejszego zamówienia, a ja byłam
                                                    tylko przejazdem. Jak sobie radzicie z zakupem tego leku?
                                                  • aska108 Re: Zakup Tavanicu 28.06.09, 20:32
                                                    niestety w aptekach niemiecki ,trzeba ten
                                                    lek zamawiać.
                                                    Najprościej dać receptę znajomemu,który tam pracuje.
                                                    Zwróć uwagę przy zamawianiu,aby opakowanie zawierało 10 tabl.
                                                    Te pakowane po 5 sa droższe.
                                                    pozdr.
                                                  • cez77 Re: Zakup Tavanicu 28.06.09, 22:34
                                                    OK, dzięki za radę!
                                                  • aaa9941 Re: Zakup Tavanicu 19.08.09, 16:55
                                                    Czy mozecie napisać w jakich zestawach bierzecie chinolon?
                                                  • cez77 Re: Zakup Tavanicu 19.08.09, 20:45
                                                    Przez ostatni miesiąc miałam zestaw:
                                                    tetra + duomox + rolicyn + cipronex + tini pulsy

Obecnie czekam na kolejny schemat, mam już wykupiony Tavanic na 1 mc
                                                    i póki co nie wiem, co oprócz tego.

Anka
                                                  • ittaa levox 16.03.10, 19:34

Mam przepisany Levox 250mg-20tabl i 500mg-42tabl. Proszę o pomoc jak
                                                    kupić ten lek, bądź jego zamiennik. Jaka jest obecnie cena tego
                                                    antybiotyku?
                                                    Można napisac na maila gazetowego.
                                                  • agata2723 Re: Działania niepożądane.. 28.06.09, 21:16
                                                    Dx ja biorę przewlekle chinolon Nolicin. Muszę co miesiąc robić
                                                    podstawowe badania krwi, OB i CRP, badanie ogólne moczu i posiew.
                                                    Mam ten lek przepisany przez nefrologa. W przewlekłych chorobach nerek
                                                    można brać chinolony nawet przez 2 lata, nefrolodzy jakoś nie boją się
                                                    przepisywać tego leku.
                                                    Pozdrawiam. Agata
                                                  • predrak w jakich dawkach 28.08.09, 19:39
                                                    jak bierzecie cipronex ja mam tak powalające bóle i sztywność mięśni że nie da
                                                    się egzystować?Biorę 2x 500 mg. Może spróbować rano 250 a wieczorem 750 czy ktoś
                                                    tak póbował?
                                                  • aaa9941 Re: w jakich dawkach 28.08.09, 22:14
                                                    Mozesz zmniejszyc na 2x 250 bo zmniejszanie tak jak piszesz to zadne
                                                    zmniejszanie tylko przesuwanie dawki -ale lepiej wytrzymać i wytłuc
                                                    bakterię
                                                  • szila2008 Re: w jakich dawkach 18.09.09, 13:00
                                                    Biorę Cipronex trzeci tydzień z Doxy,Azitrox, Tyni i zauważyłam,że
                                                    mam na nadgarstku zaczerwienione ścięgno,które mnie nie boli.Co
                                                    robić?
                                                  • zazule Re: w jakich dawkach 18.09.09, 19:18
                                                    cipro to chyba najabrdziej bezpieczne dla sciegien - to nie
                                                    przyadkiem jakis uraz nie zwiazany z terapia?
                                                  • szila2008 Re: w jakich dawkach 19.09.09, 12:39
                                                    Chyba trochę spanikowałam,wszystko wygląda dobrze(mniejsze
                                                    przeciążenia).
                                                  • cez77 interakcje z lekami przeciwbólowymi 20.09.09, 20:39
                                                    Cześć, jak to jest z interakcją pomiędzy Tavanikiem a lekami
                                                    przeciwbólowymi? Gdzieś czytałam, że odpadają wszystkie
                                                    niesteroidowe leki przeciwzapalne i aspiryna, ale też słyszałam z
                                                    innego źródła, że doraźnie można je zażywać równolegle. Jakie są
                                                    Wasze doświadczenia?
                                                    Anka
                                                  • aaa9941 Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 04.10.09, 15:19
                                                    Po miesiącu na chinolonach ustąpiły zaczerwienienia i swędzenie
                                                    stóp, ale inne objawy dają w kość. Narastają bóle miesniowe i
                                                    neurologiczne.
                                                  • szila2008 Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 04.10.09, 19:09
                                                    Jak zażywać Tavanik przed, w czasie, po posiłku czy nie ma znaczenia?
                                                  • aaa9941 Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 06.10.09, 18:00
                                                    Leki p/bólowe mogą nasilić dział. niep. chinolnów ale jak jest
                                                    konieczność to sporadycznie można wziać zwłaszcza jeśli nic sie nie
                                                    dzieje ze scięgnami.
                                                    U mnie kolejne objawy ustepują a inne się pojawiają. Znikneły bóle
                                                    mięśni i kolan a nasila się otępienie, sztywnienie kaku, niepokój i
                                                    zawroty głowy. NIe wiem czy to herx bartonellowy, czy działanie
                                                    niep. czy rozwój choroby moze ktoś ma jakiś pomysł??
                                                    Tavanik przyjmuj na czczo/
                                                  • zazule Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 06.10.09, 18:11
                                                    to wszystko to herxy moim zdaniem
                                                    levaquin u mnei tak dział ze jedn obajw znika pojawia sie inny
                                                    genralnie mam dosc

brałam prxez 2 dni po kilka tab ibubromu i nic sie nie dzialo złego

a co sciegien, zaczley mnie nie przyjemnie bolec sciegna wokół
                                                    kostek obu nóg- szczegolnei w nocy i rano bolało.

wczoraj zaczelo mnei tam piec, a potem wyszła wysypka ktora po
                                                    kuilku godzinach zniknela a ze sciegnami zamist gorzej to lepiej,
                                                    wyglada to jak by toksyny wyszly.

dziwne to wszystko
                                                    ale fakt faktem ze tavanic jest hardcorowybig_grin

Plusem jest to ze bol plecow wyraznie mneijszy - napiecie miesni
                                                    zmniejszylo sie;Dbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin:
                                                  • swigonka Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 06.10.09, 18:20
                                                    Czyli polecasz tavanic? smile
                                                    chyba się skuszę- gardło daje popalić, nerw trójdzielny czasem też, stopy -świąd
                                                  • dx771 Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 06.10.09, 18:30
                                                    Ja boirę na odwrót - najpierw Tavanic a teraz Cipronex. Cipronex też jest ok.
                                                  • aaa9941 Re: interakcje z lekami przeciwbólowymi 06.10.09, 18:40
                                                    U mnie również karuzela objawów. praktycznie codziennie cos sie
                                                    zmienia, ujawnia-znika i tez mam dość. Na pewno tavanik działa
                                                    silnie na cos w głowie. Dzieje sie cos za oczami, za uszami, w
                                                    karku, cały czas to sie zmienia, wiec pewnie na nerw trójdzielny
                                                    bedzie działał. Czuję mrowienia w ciele ale to jest opisane w ulotce
                                                    jako objaw uboczny więc moze tak jest. Drętwieją stopy i dłonie. Jak
                                                    czytam takie obajwy opisuje wiele osób na chinolonach wiec moze tro
                                                    jakas prawidłowość. Za to jak pisałam typowe pieczenia zaczerwienia
                                                    stóp już zniknęły - po raz pierwszy od lat mam piękne stopy o
                                                    normalnym kolorze skóry - uff jak dobrze. Dokucza mi piszczenie w
                                                    głowie i kompletnie nie wiem z czym to wiązać.....Oby te cholery
                                                    bakterie cierpiały tak jak ja i zdechły definitywnie do sylwestra.
                                                  • a.guzia Re:do dx 06.10.09, 20:42
                                                    Dx możesz napisać jakie masz objawy od barto? Jak długo stosujesz cipronex.
                                                    U mnie jest podejrzenie bartonelli od początku, choć testy nie nie wykazały.
                                                    Objawy: przekrwione oczy, czasem ból gałki ocznej (lewej) i uczucie chodzących
                                                    robaczków pod skórą na czole lub policzkach.
                                                  • aaa9941 Re: 09.10.09, 17:34
                                                    Mam odpowiedź na pytanie czy bartonella powiduje herxa-podobno nie
                                                    ale musi mieć bardzo silną toksynę bo daje silne pogorszenie objawów
                                                    aż do momentu wybicia wszytskich bakterii.
                                                  • dx771 Re:do dx 09.10.09, 20:54
                                                    a.guzia napisała:

> Dx możesz napisać jakie masz objawy od barto? Jak długo stosujesz cipronex.
                                                    > U mnie jest podejrzenie bartonelli od początku, choć testy nie nie wykazały.
                                                    > Objawy: przekrwione oczy, czasem ból gałki ocznej (lewej) i uczucie chodzących
                                                    > robaczków pod skórą na czole lub policzkach.

Nie wiem które objawy są bartonellowe podczas brania chinolonów poprawiła mi się
                                                    jasnosć umysłu, przestały w zasadzie boleć kostki, nie parzą mnie w różnych
                                                    miejscach mieśnie nóg (miałem takie napady.
                                                    Oczy miałem przekrwione (w sumie nie pamiętam kiedy sie to zaczeło) ale teraz
                                                    jest o.k.
                                                    Bartonellę potwierdziłem PCR.
                                                    Cipronex biorę parę tygodni, wcześniej był Tavanic.
                                                  • aaa9941 Re:do dx 09.10.09, 21:42
                                                    Pamiętasz po jakim czasie nastąpiła poprawa? Na tavaniku czy na
                                                    cipro? Miałeś stopniową poprawę czy okresy pogorszeń i poprawy?
                                                  • a.guzia Re:do dx 09.10.09, 23:21
                                                    Dzięki Dx. Ja też jestem na cipro od miesiąca, ale co zauważyłam na plus, to to,
                                                    że nie mam w końcu przekrwionych oczu. A własciwie dlaczego zamieniłeś tavanic
                                                    na cipro? Nie działał?
                                                  • szila2008 Re:do dx 10.10.09, 08:16
                                                    Ja biorę Citro ponad miesiąc a od jutra Tavanik.U mnie jak narazie
                                                    duże pogorszenie ale podobno tak ma być,zobaczymy.
                                                  • kkkkk4 Re:do dx 10.10.09, 14:55
                                                    Czy ktoś moze sie wypowiedziec jak długo brać te chnilony? U Reni
                                                    chyba zupełne ustąpienie objawów pojawiło się nie w czasie leczenia
                                                    ale po odstawieniu wiec pewnie część z tego to jednak działania
                                                    niepożądane leku. Mnie męczy cos ala grypa/wirus- katar, łzawienie -
                                                    ale raczej obecnie nie łączę tego z chinolonami. Jak wygląda u Was
                                                    sprawa teperatury- u mnie często jest uczucie gorączki ale nie
                                                    zawsze termometr to potwierdza.
                                                  • reni5553 Re:do dx 10.10.09, 18:31
                                                    Tavanic brałam 7 m-cy
                                                    objawy ustąpiły mi gdzieś w ok. 6 m-cu
                                                    nasiliły się kilka tygodni po włączeniu zestawu z tavanikiem
                                                    te 7 m-cy to dość długo, do tej pory słyszałam o krótszych kuracjach.
                                                  • dx771 Re:do dx 11.10.09, 18:10
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,26140,73342922,73406298,Re_Czy_jest_ktos_tutaj_na_forum_kto_.html?v=2
                                                  • koma72 niepokojąca reakcja 24.03.10, 17:58
                                                    Witam
                                                    czy ktoś z Was zażywających leki z grupy chinolonów ma jakieś
                                                    sensacje w trakcie zasypiania? Chodzi mi o mocne dreszcze, uczucia
                                                    zapadania się, pojedynczych drgawek. To nie są herksy, ponieważ ta
                                                    sytuacja ma miejsce tylko przed zasypianiem i jest coraz mocniejsza.
                                                    Ostatnie zasypianie po nolicinie (biorę go o 20.00) ok. godz. 22.30
                                                    było straszne, czułam że zaraz stracę kontrolę nad ciałem.
                                                    Biorę chinolony 5 miesięcy. Najpierw 3,5 miesiąca cipronex. teraz
                                                    nolicin.
                                                  • szila2008 Re: niepokojąca reakcja 24.03.10, 18:40
                                                    To bardzo częsta reakcja.Trudno to nawet opisać jakby wstrząś przez
                                                    całe ciało.Przeszło po ok 5 miesięcach na tavaniku.Oj nie jest to
                                                    przyjemne.
                                                  • cez77 Re: niepokojąca reakcja 24.03.10, 19:06
                                                    Ja takie objawy miałam też przed chinolonami (no może oprócz silnych
                                                    dreszczy), nawet bardziej nasilone i na początku zrywałam się w
                                                    łóżku z lekka przerażona.
                                                    Natomiast u mnie to był raczej objaw choroby i dlatego nie wiążę go
                                                    teraz z jakimś działaniem niepożądanym samego chinolonu, bardziej z
                                                    reakcją bakterii na ten chinolon.
                                                  • babaelka-0 Tarivid 28.03.10, 18:04
                                                    Witam!
                                                    Czy ma ktos w leczeniu Tarivid?

Zastanawiam sie jaka jego moc.Mysle ,ze cos pomiedzy Cipro a Tawanik.
                                                    Wiecie cos na ten temat.Jak dotad to doszukalam sie jednej osoby na Tarivid,ale
                                                    moze jest nas wiecej.

Pozdrawiam
                                                    Elka
                                                  • szila2008 Re: Tarivid 04.04.10, 11:04
                                                    Ja też wiem o jednej.I tak jak mówisz to coś pomiędzy cipro a
                                                    tavanikiem.Też daje kopa.
                                                  • dx771 Re: Tarivid 19.07.10, 19:46
                                                    Wiele osób po tavanicu/chinolonach narzeka jednak trochę: a to na "rozklekotany" kręgosłup a to na słabe stawy.
                                                    Może warto wspomóc chrząstki kolagenem np. czystm colafitem, krzemem itd.
                                                  • mab62 Re: Tarivid 19.07.10, 20:11
                                                    Dzisiaj będąc na rehabilitacji,dostałam radę odnośnie regeneracji i wzmocnienia
                                                    stawów.Dr.polecił mi skrzyp(napar)bo zawiera dużo krzemu.
                                                    Tylko należy go pić dwie godź. przed jedzeniem.Rano biorę rif i nie wiem,czy 2
                                                    godziny odstępu między ziołami a abx wystarczy.Inaczej nie mam go jak
                                                    wcisnąć.Proszę o radę,za którą z góry dziękuję.
                                                  • arrakis74 Re: niepokojąca reakcja 19.07.10, 20:41
                                                    "jakby wstrząś przez całe ciało" - dawno tego nie miałem (kilka lat) ale w
                                                    zeszłym tygodniu aż 3 razy. U mnie to się dzieje w momencie tuż przed zaśnięciem
                                                    i odbieram to jako nagłe mocne uderzenie samochodem w jakąś niewidzialną
                                                    przeszkodę - bardzo nieprzyjemne, bo bardzo realistyczne. Nie jestem na
                                                    chinolonach ale wprowadziłem CQ10. Myślę, że to jednak nie od tego a od
                                                    podrażnienia mózgu przez toksyny.
                                                  • arrakis74 Dlaczego chinolony są takie dobre ... 19.07.10, 21:42
                                                    ... bo cytując za Thomasem M. Grierem z "Zawiłości Boreliozy": "Inną ciekawą
                                                    sprawę zaobserwowano w środku tej bakterii.
                                                    Kiedy genetyczne mechanizmy kontrolne są blokowane
                                                    przez antybiotyk zwany gyrazą DNA (ciprofloxacyna),
                                                    bakteria nagle zaczyna wytwarzać bakteriofagi – wirusy
                                                    specjalizujące się w atakowaniu bakterii. W tym przypadku
                                                    występują dwa róŜne typy takich wirusów. Oznacza
                                                    to, Ŝe Borrelia kiedyś została zaatakowana przez te wirusy
                                                    i jakoś była w stanie stłumić ich aktywność, ciągle
                                                    jednak nosi w sobie wbudowane we własne DNA kopie
                                                    intruzów." A zatem prawdopodobnie to uwolnione wirusy atakują bb i robią to
                                                    nadzwyczaj skutecznie, a nie sam antybiotyk.
                                                  • ter69 Kawa 09.09.10, 11:30
                                                    Czy ktoś mógłby napisać dlaczego przy tavanicu nie wolno pić kawy? Dzisiaj zaczęłam go zażywać. Kiedyś przeczytałam na forum taką informację. Może jednak nie dotyczy to wszystkich? A może gdyby wypić tą kawę parę godzin po zażyciu tavanicu, to nic się nie stanie? Mam bardzo niskie ciśnienie i nie wiem jak sobie poradzę bez kawy. Poza tym picie kawy to jedna z niewielu przyjemności kulinarnych jakie mi zostały, muszę zrezygnować również z tego? Jeśli tak, to czy znacie jakieś inne sposoby na podniesienie ciśnienia?( pomijając wiadomości w TV na temat działań polityków).
                                                  • mab62 Re: Kawa 09.09.10, 13:34
                                                    Moim sposobem na podniesienie ciśnienia jest zielona herbata z imbirem.
                                                    Najpierw zalewam kawałki świeżego imbiru wrzątkiem,a po kilku minutach dosypuję zieloną herbatę,którą parzę do 5 minut.(podobno parzona dłużej powoduje obniżenie ciśnienia).
                                                    U mnie pomaga,a kawy nie piję od kilku lat.Mój organizm sam z niej zrezygnował.
                                                  • great.blondino Avelox 09.09.10, 18:20
                                                    od nastepnego tygodnia zaczynam Avelox...macie moze jakis doswiadczenia z tym chinolonem ?
                                                  • szila2008 Re: kawa 09.09.10, 21:05
                                                    Ja przy tavaniku piłam jedną kawkę dziennie w odpowiedniej odległości czasowej jak również się opalałam a też niby nie można.Nie dajmy się zwariować.Co innego miesiąc lub kilka ale gdy zamienia się to na lata to inaczej na to patrzymy.Abx ,chleb powszedni.
                                                  • marzena1963 Re: kawa 09.09.10, 21:49
                                                    Ja też nie unikałam słońca na zestawie Tavanic, Mino, Tini. Nawet się lekko opaliłam smile
                                                    Słabiutka kawa - taką lubię - też jest w moim codziennym menu. Choć w sumie ciekawi mnie dlaczego nalezy jej unikać?
                                                  • swigonka pytanko 09.10.10, 10:27
                                                    kto brał avelox lub tarivid ??????
                                                  • kleszczorak Re: pytanko 09.10.10, 16:36
                                                    Ja jestem obecnie na tarividzie.
                                                  • swigonka Re: pytanko do kleszczorka 09.10.10, 17:36
                                                    i jak? z czym to łykasz?
                                                  • great.blondino Re: pytanko do kleszczorka 09.10.10, 18:53
                                                    a ja biore Avelox, mija 3 tydz leczenia, jest poprawa, nie bola mnie juz tak uda i skupienie wraca.

Przez bardzo dlugi czas nie mialem tych problemow niedawno wrocily ale na szczescie wlaczylem dosc szybko Avelox i widze znowu poprawe. Pierwsze kilka dni bylo dramatyczne, chodzilem jak nacpany, mialem problemy zeby sie z ludzmi dogadac big_grin
                                                  • kleszczorak Re: pytanko do kleszczorka 09.10.10, 19:12
                                                    Wcześniej łykałam z rifą i azitroxem.
                                                    Potem odstawiłam tarivid na czas brania clindamycyny.
                                                    Wróciłam do tarividu, skończyła się rifa i wróciłam 2 raz do tetry.
                                                    Potem będzie mino zamiast tetry.
                                                  • predrak Re: pytanko do kleszczorka 20.01.11, 19:31
                                                    Czy cipronex przenika barierę krew mózd a może właśnie tavanic przenika ta barierę?

Czy ktoś wie?
                                                  • dx771 Re: pytanko do kleszczorka 09.07.11, 16:57
                                                    up
                                                  • graffii123456 Re: pytanko do kleszczorka 12.07.11, 09:17
                                                    Było pytanie odnośnie Tarividu.

Ja też go łykam 2x200 - ale tylko jego mam (moim problemem są stawy) i po tygodniu brania zauważyłem wielka poprawę.

mój lekarz twierdzi, że nie powinno sie go mieszać z innymi ABXami. jak to z tym jest? Mozna czy niemożna? do tej pory brałem Tini, Doxy, ArtizoLek, Zamur i chciałbym wrócic do Tini (na 2 tygodnie) oraz ArtizoLeku bo po nich też czułem poprawę.

Inne pytanie, ile płacicie za Tarivid?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka