kasia081 22.07.09, 10:31 jak w tytule jakie badanie najlepsze aby sprawdzić czy się ma bb bo ugryzieniu kleszcza przeszło 10 lat temu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piwis78 Re: jakie badania na starą bb 22.07.09, 10:55 o to może być stara borelka. Myśle ze Western Blot w obu klasach. Masz jakięs objowy bb - to ważme... Piwis78 Odpowiedz Link
ewewa1 Re: jakie badania na starą bb 22.07.09, 11:04 Ja mam bb 6 lat. Robiłam Elisa LTT PCR wyszły ujemne zrobiłam Western Blota w klasie IgG ten wyszedł dodatni i ta klasa stwierdza starą boreliozę.Ale też możesz wykonać WB w klasie IgM to nie zaszkodzi. I od tego badania zaczęłabym na Twoim miejscu. A i jeszcze jedno jak się zdecydujesz na to badanie wypytaj jaki to test mój pierwszy WB okazał się ilościowy tak jak elisa aż lekarz się uśmiał! WB ma być jakościowy +/- i na paskach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anyx27 Re: jakie badania na starą bb 22.07.09, 11:07 Dr Piotr zaleca zrobienie wszystkich trzech badań w przypadku starej borelki. Sa osoby seronegatywne, które wyniki WB i ELISY mają ujemne, a PCRrt dodatni i sa osoby, które mają ujemny PCRrt, a przeciwciała obecna. Zaczęłabym od WB, jeśli wyjdzie ujemny, to PCRrt po antybiotykach (ew. citrosepcie). Jeśli tez będzie ujemny, Elisę. Można też zrobić badanie z moczu u dr Wielkoszyńskiego. Odpowiedz Link
kasia081 Re: jakie badania na starą bb 22.07.09, 12:23 no własnie objawów jakiś większych dokuczliwych właściwie nie miałam i raczej nie mam /troche dokucza ale wiek też już jest i nic takiego specjalnego/Jestem osobą nerwicową ale to juz miałam duużżo przed kleszczem raczej jest to strach przed bb.Nie wiem czy to wogóle ruszac czy tylko się obserwować? jak było minęło juz 11 lat.W tym czasie miałam dwie operacje.jedną poważną.Samopoczucie po zabiegu nie pogorszyło się. Odpowiedz Link
swigonka Re: jakie badania na starą bb 23.07.09, 10:50 decyzja należy do Ciebie. Bo jak zrobisz testy i wyjdą na + to co wtedy? Nasi lekarze w przypadku starej borelki nie leczą testów tylko objawy. skoro masz ich mało....musisz mieć świadomość, że jak zaczniesz łykać leki to objawy mogą się nagle pojawić, a wtedy leczenia przerwać nie możesz. Odpowiedz Link
kasia081 Re: jakie badania na starą bb 23.07.09, 11:47 Dzięki Swigonko za rade.Jest jescze problem w rozpoznaniu objawów bo wiele z nich jest na tle nerwowym i mam je od szkoły sredniej.Raz jest lepiej raz gorzej.Pomagają leki na nerwy. A tak ogólnie jestem osobą bardzo przejmującą się prawie wszystkim.ale jak jestem spokojna i nie mam aktualnie kłopotów to czuję się dobrze.Objawy te przez lata nie mają tendencji zwyżkowej więc może rzeczywiscie to tylko od mojej nerowosci Odpowiedz Link
ewawr Re: jakie badania na starą bb 23.07.09, 13:28 moim zdaniem decydowanie się na silną antybiotykoterapię , przy starej boreliozie, czy dawnym ukąszeniu, może nastąpić przy ewidentnych objawach, gdzie nikt już nie jest w stanie pomóc a sama też nie wytrzymujesz. Większość z leczących się metodą ILADS właśnie była w takiej sytuacji. Trzeba być naprawdę zdesperowanym aby sięgnąć po tak silne abx, wiedząc oczywiście o konsekwencjach. Jeżeli czujesz się w miarę dobrze to narazie nie robiłabym nic poza badaniami, które ukażą stan Twojego zdrowia. Oczywiście decyzja należy do Ciebie, ale po konsultacji z odpowiednim dr. Odpowiedz Link
kasia081 Re: jakie badania na starą bb 24.07.09, 13:45 może ma ktoś jeszcze jakies zdanie ? Odpowiedz Link
swigonka Re: jakie badania na starą bb 24.07.09, 14:47 Kasiu nikt Ci nie powie, co masz zrobić. Możesz się leczyć, możesz stawić na to, że taką masz naturę, możesz zgłosić się do lekarza polecanego na forum i on przedstawi Ci typowo medyczne tajniki choroby jaką jest borelioza i towarzyszące jej koinfekcje. ale on za Ciebie też decyzji nie podejmie... Odpowiedz Link
gra-ga Re: jakie badania na starą bb 26.07.09, 23:30 Napisz jeszcze czego dotyczyły te dwie Twoje operacje? Odpowiedz Link
kasia081 Re: jakie badania na starą bb 27.07.09, 07:58 gra-ga jeden zabieg miałam 4-5 miesięcy po kleszczu.była to operacja na haluksie przez którego nie miałam kłopoty z chodzeniem.Był to zabieg w zniezculeniu miejscowym więc nie tak bardzo obciążający organizm.Drugą powazną ginegologiczną jakieś 5 lat po kleszczu.Obie przeszłam dobrze.Moje samopoczucie nie pogorszyło sie po nich a przeciez podobno po wiekszych chorobach bb daje znać i się rozwija po tej drugiej operacji jestem już 5 lat.Moja objawy nerwicowe rozwijają się przy troche większych kłopotach życia codziennego a po uładzeniu spraw jakoś mijają do następnego razu. Odpowiedz Link
kasia081 Re: jakie badania na starą bb 31.07.09, 13:14 czekam jeszcze na rady i opinie Odpowiedz Link
3pawel1 Re: jakie badania na starą bb 31.07.09, 15:20 Kasiu! śledzę ten wątek bo mam podobną a właściwie taką samą sytuację.Nie wiem czy ruszać cokolwiek skoro przez 10 lat nie było aż tak źle,że chodziłbym bez przerwy po lekarzach.Najczęściej latam do psychologa ale to z czasów jeszcze młodzieńczych .Przejmuję się jak ty wszystkim aż za bardzo.Boję się ,że jak ruszę to będzie tylko gorzej i może być że nie da się wyleczyć a zostanę z pogorszeniem Odpowiedz Link