Dodaj do ulubionych

Drosed - zwolnienia grupowe

IP: *.lunet.eu.org 11.01.04, 10:03
szkoda ludzi
Obserwuj wątek
    • razowiec Re: Drosed - zwolnienia grupowe 12.01.04, 22:30
      Chyba to plotki, przecież Francuzi podobno tak niesamowicie wszystko poprawili.
      Nie tak dawno Pawełek pisał:
      --------------------------------------------------------------------------------
      Autor: Gość: Pawełek IP: *.bci.net.pl
      Data: 10.11.2003 15:17 + odpowiedz na list
      Teraz chciałem trochę z innej beczki. W sobotę, z wielką przyjemnością kupiłem
      sobie kiełbaskę jałowcową, pasztet z gęsi i udka z kurczaka w pięknych
      opakowaniach z napisem Drosed w sieci handlowej carefoure przy Al
      Jerozolimskich w Wawie. Po kilku latach przerwy produkty Drosedu ponownie
      dostępne są w dużych sieciach handlowych, a nie tylko sklepach firmowych w
      Siedlacach. Każdy kto uważnie śledził politykę sprzedażową Drosedu za czasów
      Pani Bożeny Pietkiewicz wie, że w ostatnich latach wędliny i garmażerka
      produkowane przez Drosed systematycznie wypadały z Sieci (za wyjątkiem pasztetu
      podlaskiego i belgijskiego). Po kilku latach przerwy wracamy zatem do poważnego
      handlowania...:-)
      --------------------------------------------------------------------------------

Skoro sprzedaż wzrasta to i produkcja też, czyli ludzie mają pracę.
      A tu takie plotki, oj nie ładnie!
      • Gość: Pawełek Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.bci.net.pl 13.01.04, 09:18
        razowiec napisał:
        >
        > Skoro sprzedaż wzrasta to i produkcja też, czyli ludzie mają pracę.
        > A tu takie plotki, oj nie ładnie

A nie przyszło Ci do głowy, Drogi Razowcu, że ewentualne zwolnienia są
        nastepstwem wieloletniej polityki sprzedażowej? Za mało wiesz na ten temat.
        Gdyby Pietkiewiczowa nadał miała w garści część marketingowo sprzedażową, to
        niewykluczone, że teraz nie byłoby mowy o zwolnieniach, a raczej o likwidacji.
        Jeszcze dwa, trzy lata nieudolnych decyzji i Drosed mógłby sprzedawać jedynie
        puszki z Podlaskim dla turystów.
        Przyznaję, że informacja ta mnie zarówno zasmuciła jak i zaskoczyła. Nie wiemy
        jednak, czy zwolnienia mają być w Siedlcach (nie ma o tym mowy), czy generalnie
        w Drosedzie. Przypominam, że są jeszcze zakłady w Tomaszowie i
        Toruniu...niewykluczone, iż moce produkcyjne w żaden sposób nie pokrywają się z
        popytem...jednym słowem jest za dużo...wiąłeś taką ewentualność pod uwagę?
        Watpię...:-)

Pozdrawiam
        • tramwajsiedlecki Re: Drosed - zwolnienia grupowe 13.01.04, 19:55
          Nie wiem jak to jest, ale jeszcze nie tak dawno stało sie w kolejce w sklepach
          firmowych Drosedu po znakomite wędliny i przetwory. Teraz pustki na ladach -
          pieczeni "antonina", albo z pieczarkami, albo różnego rodzaju kiełbas, albo
          gotowych zestawów grillowych i innych frykasów nie uwidzisz, mimo ze klienci o
          to pytają.
          No to jak to jest, jest lepiej tylko gorzej?
          • moler1 Re: Drosed - zwolnienia grupowe 14.01.04, 09:37
            tramwajsiedlecki napisał:

> Nie wiem jak to jest, ale jeszcze nie tak dawno stało sie w kolejce w
            sklepach
            > firmowych Drosedu po znakomite wędliny i przetwory. Teraz pustki na ladach -
            > pieczeni "antonina", albo z pieczarkami, albo różnego rodzaju kiełbas, albo
            > gotowych zestawów grillowych i innych frykasów nie uwidzisz, mimo ze klienci
            o
            > to pytają.
            > No to jak to jest, jest lepiej tylko gorzej?

Nie bardzo wiem o czym mówisz, bo wędliny drobiowe z Drosedu kupuję od wielu
            lat (najczęściej w sklepach firmowych przy Sokołowskiej lub Rynkowej) i ani
            specjalnych kolejek nigdy nie widziałem (zaznaczam, że kupuję ich wyroby odkąd
            pamiętam, a lat trochę już mam), ani pustek na półkach. Ostatni raz byłem na
            Sokołowskiej w zeszłą sobotę ok. 10:00 i zobaczyłem pięknie zapełniony sklep
            jak zawsze zresztą.
            Wszystkie firmy zmieniają asortyment. Każdy produkt musi byc rentowny. Być może
            Twoja "antonina" rentowna nie była.:-)
            W sobotę kupiłem moje ulubione wędliny:
            - węgierska
            - jałowcowa
            - pasztet z gęsi
            - biała
            Wszystko było. Żadnych pozostałych ubytków nie zauważyłem. Była nawet kaszanka
            drobiowa, którą nie w każdym sklepie i nie zawsze kupić można...coś kręcisz
            tramwaju...:-)))
            • izaza Re: Drosed - zwolnienia grupowe 14.01.04, 18:41
              I ja sie ciesze, jesli wszystko w porzadku z Drosedem. W koncu wymienialam
              firme w najlepszych na forum :)
              • muchawka Re: Drosed - zwolnienia grupowe 15.01.04, 14:36
                1 lutego akcje Drosedu zostaną wykluczone z obrotu giełdowego. Decyzja ta jest
                związana z wykupem akcji firmy przez francuski koncern LDC, który ma ok. 99%
                akcji Drosedu.

Inwestor zobowiązał się, że złoży zlecenie kupna wszystkich pozostających w
                obrocie akcji Drosedu po 43 zł za sztukę. Zlecenie będzie aktualne do 31
                stycznia 2004 r. Po tym terminie, kiedy Drosed przestanie być spółką publiczną,
                L. D. C. będzie przez trzy kolejne miesiące skupował akcje poza rynkiem też po
                43 zł.
    • Gość: wielbłądek Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.lunet.eu.org 19.01.04, 10:16
      to prawda niestety, likwidowany a właściwie przenoszony do Torunia( chociaż
      bez pracowników) jest jeden dział produkcyjny, tam jest o wiele
      nowocześniejszy zakład, większe możliwości
      w telemarketingu też jest niewesoło, zwolnienia
      zwolniono też 1/3 przedstawicieli handlowych
    • tramwajsiedlecki Kiedy będzie lepiej? ... J U Ż B Y Ł O!!! 25.01.04, 11:30
      Zwolnienia w Drosedzie
      [2004-01-22 20:22:38]

Rozpoczęła się już restrukturyzacja siedleckiego “Drosedu”. Ostatnio okazało
      się, że istotną częścią tego przedsięwzięcia będą zwolnienia pracowników.

“Zwolnień grupowych nie będzie” – zapewnił w wywiadzie dla Katolickiego Radia
      Podlasie Andrzej Wachnik, dyr. siedleckiego zakładu drobiarskiego. “Plan
      restrukturyzacji zatrudnienia ma przebiegać dwutorowo. W pierwszej fazie
      wypowiedzenia dostaną pracownicy, którym przysługują już świadczenia emerytalne
      i przedemerytalne. Poza tym zwolnienia mogą dostać także pracownicy zatrudnieni
      na umowę na czas określony”.

Jak udało się ustalić reporterce Radia Podlasie Monice Jabłkowskiej, na
      wcześniejsze emerytury i zasiłki przedemerytalne odeszło już 12 osób, do końca
      kwietnia liczba ta wzrośnie o kolejne 14 osób.

www.radiopodlasie.pl/index.php
      • Gość: Wielbłądek Re: Kiedy będzie lepiej? ... J U Ż B Y Ł O!!! IP: *.lunet.eu.org 05.02.04, 15:56
        ciekawe co odpowiedziałby tenże dyr na pytanie o zawieszenie premii
        zadaniowej wszystkim pracownikom
        pewnie nie wiem, ponieważ on ma inny system wynagradzanie i jemu nikt nic nie
        zabiera
    • Gość: Eurofabrika.com Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 12:10
      Niestety zwolniania sa przykra sprawa, ale jest to ratowanie pozostalych
      pracownikow i firmy. Chyba zeby nie zwalniac nikogo a po 2 miesiacah zamknac
      firme i zwolnic wszystkich?
      Nicola
      • brat_szczepana Re: Drosed - zwolnienia grupowe 06.02.04, 17:54
        Obawiam się, ze to zbyt proste wytłumaczenie. A może to najzwyklejsze
        nieradzenie sobie z zarządzaniem firmą? A może francuski właściciel potrzebuje
        rynku zbytu na swoją produkcję, bez potrzeby ponoszenia kosztów na produkcję
        lokalną, wszak od 1 maja odpada bariera celna i wszelka inna?
        • Gość: synoptyk Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 22:51
          Być może w tym jest coś z prawdy. Zwalniają w Siedlcach 250 osób, a zakład
          siedlecki ma 11 milionów straty za 2003r.
          Handel leży, Siedlce, Tomaszów i Toruń konkurują ze sobą. Nie ma strategii
          globalnego handlu. Każdy sobie rzepkę skrobie.
          • Gość: Pawełek Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.bci.net.pl 10.02.04, 11:22
            Gość portalu: synoptyk napisał(a):

> Być może w tym jest coś z prawdy. Zwalniają w Siedlcach 250 osób, a zakład
            > siedlecki ma 11 milionów straty za 2003r.
            > Handel leży, Siedlce, Tomaszów i Toruń konkurują ze sobą. Nie ma strategii
            > globalnego handlu. Każdy sobie rzepkę skrobie.

Strategii globalnego handlu w Drosedzie nie było nigdy. Firma kręciła się
            najlepiej wtedy, gdy w Polsce wszystko wychodziło (pierwsza połowa lat 90-
            tych), a potem to już tylko z rozpędu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka