Gość: Radek K IP: *.lunet.eu.org 11.01.04, 10:03 szkoda ludzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
razowiec Re: Drosed - zwolnienia grupowe 12.01.04, 22:30 Chyba to plotki, przecież Francuzi podobno tak niesamowicie wszystko poprawili. Nie tak dawno Pawełek pisał: -------------------------------------------------------------------------------- Autor: Gość: Pawełek IP: *.bci.net.pl Data: 10.11.2003 15:17 + odpowiedz na list Teraz chciałem trochę z innej beczki. W sobotę, z wielką przyjemnością kupiłem sobie kiełbaskę jałowcową, pasztet z gęsi i udka z kurczaka w pięknych opakowaniach z napisem Drosed w sieci handlowej carefoure przy Al Jerozolimskich w Wawie. Po kilku latach przerwy produkty Drosedu ponownie dostępne są w dużych sieciach handlowych, a nie tylko sklepach firmowych w Siedlacach. Każdy kto uważnie śledził politykę sprzedażową Drosedu za czasów Pani Bożeny Pietkiewicz wie, że w ostatnich latach wędliny i garmażerka produkowane przez Drosed systematycznie wypadały z Sieci (za wyjątkiem pasztetu podlaskiego i belgijskiego). Po kilku latach przerwy wracamy zatem do poważnego handlowania...:-) -------------------------------------------------------------------------------- Skoro sprzedaż wzrasta to i produkcja też, czyli ludzie mają pracę. A tu takie plotki, oj nie ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.bci.net.pl 13.01.04, 09:18 razowiec napisał: > > Skoro sprzedaż wzrasta to i produkcja też, czyli ludzie mają pracę. > A tu takie plotki, oj nie ładnie A nie przyszło Ci do głowy, Drogi Razowcu, że ewentualne zwolnienia są nastepstwem wieloletniej polityki sprzedażowej? Za mało wiesz na ten temat. Gdyby Pietkiewiczowa nadał miała w garści część marketingowo sprzedażową, to niewykluczone, że teraz nie byłoby mowy o zwolnieniach, a raczej o likwidacji. Jeszcze dwa, trzy lata nieudolnych decyzji i Drosed mógłby sprzedawać jedynie puszki z Podlaskim dla turystów. Przyznaję, że informacja ta mnie zarówno zasmuciła jak i zaskoczyła. Nie wiemy jednak, czy zwolnienia mają być w Siedlcach (nie ma o tym mowy), czy generalnie w Drosedzie. Przypominam, że są jeszcze zakłady w Tomaszowie i Toruniu...niewykluczone, iż moce produkcyjne w żaden sposób nie pokrywają się z popytem...jednym słowem jest za dużo...wiąłeś taką ewentualność pod uwagę? Watpię...:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Drosed - zwolnienia grupowe 13.01.04, 19:55 Nie wiem jak to jest, ale jeszcze nie tak dawno stało sie w kolejce w sklepach firmowych Drosedu po znakomite wędliny i przetwory. Teraz pustki na ladach - pieczeni "antonina", albo z pieczarkami, albo różnego rodzaju kiełbas, albo gotowych zestawów grillowych i innych frykasów nie uwidzisz, mimo ze klienci o to pytają. No to jak to jest, jest lepiej tylko gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Drosed - zwolnienia grupowe 14.01.04, 09:37 tramwajsiedlecki napisał: > Nie wiem jak to jest, ale jeszcze nie tak dawno stało sie w kolejce w sklepach > firmowych Drosedu po znakomite wędliny i przetwory. Teraz pustki na ladach - > pieczeni "antonina", albo z pieczarkami, albo różnego rodzaju kiełbas, albo > gotowych zestawów grillowych i innych frykasów nie uwidzisz, mimo ze klienci o > to pytają. > No to jak to jest, jest lepiej tylko gorzej? Nie bardzo wiem o czym mówisz, bo wędliny drobiowe z Drosedu kupuję od wielu lat (najczęściej w sklepach firmowych przy Sokołowskiej lub Rynkowej) i ani specjalnych kolejek nigdy nie widziałem (zaznaczam, że kupuję ich wyroby odkąd pamiętam, a lat trochę już mam), ani pustek na półkach. Ostatni raz byłem na Sokołowskiej w zeszłą sobotę ok. 10:00 i zobaczyłem pięknie zapełniony sklep jak zawsze zresztą. Wszystkie firmy zmieniają asortyment. Każdy produkt musi byc rentowny. Być może Twoja "antonina" rentowna nie była.:-) W sobotę kupiłem moje ulubione wędliny: - węgierska - jałowcowa - pasztet z gęsi - biała Wszystko było. Żadnych pozostałych ubytków nie zauważyłem. Była nawet kaszanka drobiowa, którą nie w każdym sklepie i nie zawsze kupić można...coś kręcisz tramwaju...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
izaza Re: Drosed - zwolnienia grupowe 14.01.04, 18:41 I ja sie ciesze, jesli wszystko w porzadku z Drosedem. W koncu wymienialam firme w najlepszych na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Drosed - zwolnienia grupowe 15.01.04, 14:36 1 lutego akcje Drosedu zostaną wykluczone z obrotu giełdowego. Decyzja ta jest związana z wykupem akcji firmy przez francuski koncern LDC, który ma ok. 99% akcji Drosedu. Inwestor zobowiązał się, że złoży zlecenie kupna wszystkich pozostających w obrocie akcji Drosedu po 43 zł za sztukę. Zlecenie będzie aktualne do 31 stycznia 2004 r. Po tym terminie, kiedy Drosed przestanie być spółką publiczną, L. D. C. będzie przez trzy kolejne miesiące skupował akcje poza rynkiem też po 43 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbłądek Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.lunet.eu.org 19.01.04, 10:16 to prawda niestety, likwidowany a właściwie przenoszony do Torunia( chociaż bez pracowników) jest jeden dział produkcyjny, tam jest o wiele nowocześniejszy zakład, większe możliwości w telemarketingu też jest niewesoło, zwolnienia zwolniono też 1/3 przedstawicieli handlowych Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Kiedy będzie lepiej? ... J U Ż B Y Ł O!!! 25.01.04, 11:30 Zwolnienia w Drosedzie [2004-01-22 20:22:38] Rozpoczęła się już restrukturyzacja siedleckiego “Drosedu”. Ostatnio okazało się, że istotną częścią tego przedsięwzięcia będą zwolnienia pracowników. “Zwolnień grupowych nie będzie” – zapewnił w wywiadzie dla Katolickiego Radia Podlasie Andrzej Wachnik, dyr. siedleckiego zakładu drobiarskiego. “Plan restrukturyzacji zatrudnienia ma przebiegać dwutorowo. W pierwszej fazie wypowiedzenia dostaną pracownicy, którym przysługują już świadczenia emerytalne i przedemerytalne. Poza tym zwolnienia mogą dostać także pracownicy zatrudnieni na umowę na czas określony”. Jak udało się ustalić reporterce Radia Podlasie Monice Jabłkowskiej, na wcześniejsze emerytury i zasiłki przedemerytalne odeszło już 12 osób, do końca kwietnia liczba ta wzrośnie o kolejne 14 osób. www.radiopodlasie.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielbłądek Re: Kiedy będzie lepiej? ... J U Ż B Y Ł O!!! IP: *.lunet.eu.org 05.02.04, 15:56 ciekawe co odpowiedziałby tenże dyr na pytanie o zawieszenie premii zadaniowej wszystkim pracownikom pewnie nie wiem, ponieważ on ma inny system wynagradzanie i jemu nikt nic nie zabiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eurofabrika.com Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 12:10 Niestety zwolniania sa przykra sprawa, ale jest to ratowanie pozostalych pracownikow i firmy. Chyba zeby nie zwalniac nikogo a po 2 miesiacah zamknac firme i zwolnic wszystkich? Nicola Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Drosed - zwolnienia grupowe 06.02.04, 17:54 Obawiam się, ze to zbyt proste wytłumaczenie. A może to najzwyklejsze nieradzenie sobie z zarządzaniem firmą? A może francuski właściciel potrzebuje rynku zbytu na swoją produkcję, bez potrzeby ponoszenia kosztów na produkcję lokalną, wszak od 1 maja odpada bariera celna i wszelka inna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synoptyk Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 22:51 Być może w tym jest coś z prawdy. Zwalniają w Siedlcach 250 osób, a zakład siedlecki ma 11 milionów straty za 2003r. Handel leży, Siedlce, Tomaszów i Toruń konkurują ze sobą. Nie ma strategii globalnego handlu. Każdy sobie rzepkę skrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Drosed - zwolnienia grupowe IP: *.bci.net.pl 10.02.04, 11:22 Gość portalu: synoptyk napisał(a): > Być może w tym jest coś z prawdy. Zwalniają w Siedlcach 250 osób, a zakład > siedlecki ma 11 milionów straty za 2003r. > Handel leży, Siedlce, Tomaszów i Toruń konkurują ze sobą. Nie ma strategii > globalnego handlu. Każdy sobie rzepkę skrobie. Strategii globalnego handlu w Drosedzie nie było nigdy. Firma kręciła się najlepiej wtedy, gdy w Polsce wszystko wychodziło (pierwsza połowa lat 90- tych), a potem to już tylko z rozpędu... Odpowiedz Link Zgłoś