efaster referendum aquapark 24.04.10, 11:25 Siedlecki magistrat opublikował szczegółowe rozliczenie kosztów pierwszego w dziejach miasta referendum. Odbyło się ono 7 lutego 2010r., a dotyczyło zagospodarowania terenu po starym stadionie przy ulicy Wojskowej. Łącznie jego przeprowadzenie kosztowało ponad 100 tys. zł. www.radiopodlasie.pl/wiadomosci/siedlce/koszt-referendum-w-sprawie-stadionu-3198.html PS. Wie ktos jakie roztrzygnięcie skargi w NSA ??? Obrzucona czy bedą sie sądzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Wybory a referendum aquapark 14.11.10, 21:28 Czy autorzy tego dziwnego referendum zasługują na uznanie i wybranie ich do rady miasta? Oto jest pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Wybory a referendum aquapark 14.11.10, 22:28 Najlepsze w tym wszystkim jest postawa i jej zmienność u STS-u, PSS Społem wraz z zrzeszeniem lokalnego handlu. Jak u władzy był Symanowicz to, gdy powstawała GS oraz D.H. Milenium oraz chciał wydać zgodę na pobudowanie Tesco na Sokołowskiej po drugiej stronie Drosedu to było wielkie larum, jaki to prezydent zły i wogle nie dba o lokalny handel, ba to za jego kadencji postała duża ja na tamte czasy Massa na Brzeskiej a także NOMI, Rema 1000 (nie istniej już ta sieć) champion, 2 Carlosy (na Brzeskiej i Sokołowskiej), ba nawet na boisku (co prawda prowizorycznym) postawili Stokrotkę, w późniejszym czasie dobudowano budynek fitness klubu. A teraz, co widzę, w każdym oknie PSS-u, czy w sklepikach plakaty STS-u, bo pomogli zrobić referendum. Osobiście nie mam nic do STS-u, ba wole ich stokroć od pis, ale niech mówią całą prawdę a nie tylko jej pół. Fakty są takie. Ba powiem więcej są dwie rzeczy, jakie chwale u obecnej władzy to właśnie pozwolenie na galerię handlową, chociaż ścisłe centrum (z ty, ze inne miejsce nie było proponowane) i Strus to nie najlepsze rozwiązania. No i druga kwestia to stadion na dłoniach, chociaż bardzo nie podoba mi się okrajanie zakresu robót w I etapie, tak wogle to wolałbym, aby powstał od razu cały obiekt. I to jedyne dwie rzeczy :) Do STS-u powtarzam nic nie mam, ale chciałem przypomnieć jak kiedyś było. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Fakt, to STS blokował rozwój miasta 15.11.10, 08:38 Trudno się nie zgodzić z przedmówcą. To STS wymyslił razem ze sklepikarzmi to idiotyczne i kosztowne referendum. Masz tez racje pisząc, że idiotyzmem jest ograniczenie inwestycji na błoniach. Kazda prowizorka trwa, jak wiadomo, strasznie długo - vide pawilony PSS przy Pułaskiego, gdy powstawały nie było jeszcze placu Sikorskiego, za to istniały dwie przedwojenne ulice (Przejazd i Przechodnia). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: nie tylko STS blokował rozwój miasta 15.11.10, 11:42 Ja też byłem przeciw sprzedaży stadionu. Jeśli rozwój miasta zależy od powstania kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu sklepów pod jednym dachem to .... o czym gadać. Stało jak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Wszyscy, którzy organizowali referendum 16.11.10, 17:45 Wszyscy, którzy organizowali referendum, nie mogą budzić zaufania, bo w imię swoich bardzo prywatnych interesów szkodzili rozwojowi miasta. > Jeśli rozwój miasta zależy od powstania kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu sklepów > pod jednym dachem to .... o czym gadać. Jest o czym gadać. Przykłady powstawania "kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu sklepów pod jednym dachem " wprawdzie brezentowym lub foliowym masz w pobliżu - bazarki przy Pułaskiego czy Wojskowej, kuriozalna budowla na bazarku Pułaskiego. Te cenne grunty miejskie zapełnia bylejakość, w konsekwencji to np. gdy przyjedzie choćby ekipa TVN, to nie wiedzą, gdzie jest centrum miasta. Na terenie po stadionie ma powstać coś w rodzaju miasteczka w mieście, na projekt czekamy i będziemy go oceniać. Rozwiązanie tworzące tkankę miejską i poprostu porządnie zagospodarowany kawał miasta dla obecnych i przyszłych mieszkańców naszej podlaskiej "metropolii". Przeciwnicy, to zwolennicy dreptania w miejscu i trzymania się sztachety, bo ... ta sztacheta zawsze tu była. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Wszyscy, którzy organizowali referendum 17.11.10, 17:00 Tej grupie aktywistów miejskich już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: referendum aquapark 31.12.10, 17:43 No dobra w lutym 2011 roku minie rok od tamtego referendum, a dalej nie wiemy, kiedy i za ile powstanie długo wyczekiwany aqapark !!! Prezes AM-u zarzekał się w TV Siedlec, że chce jeszcze przed nowym rokiem ogłosić przetarg, czyżby UM nie znalazł środków na sfinansowanie tej inwestycji. W TS podawali, że jest już pozwolenie na budowę, a projektant dostarczył już całą dokumentacje projektową. Więc co stoi na przeszkodzie. Na stadionie już dzwigary dachowe od przeszło tygodnia postawione. Na wiosnę zostanie tylko wykończeniówka (elewacja zewnętrzna, montaż krzesełek na trybunach, zasianie murawy na płycie głównej, naciągniecie membrany dachowej i ogólna kosmetyka typu instalacje sanitarne i elektryczne, urządzanie pomieszczeń wewnątrz trybuny, montaż monitoringu, ogrodzenia czy systemu biletowego). I właściwie tylko to, no chyba, że będzie jednak decyzja o budowie sektora kibiców (trybuna południowa) to wtedy trzeba przetarg rozstrzygnąć najpóźniej do połowy kwietnia, bo wtedy zostają tylko 4 miesiące na jej wybudowanie. Bo zakładając oczywiście awans Pogoni do II ligi rozgrywki te startują już z początkiem sierpnia przedtem obiekt musi uzyskać licencje od wydziału gier PZPN. bez tego zespół nie może przystąpić do rozgrywek. Odpowiedz Link Zgłoś