bambii 02.04.10, 22:42 przypadkiem się natknąłem , wiecie o jakiej bitwie oni śpiewają ? www.youtube.com/watch?v=AoQj8GGHNxU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brycee Re: 40:1 02.04.10, 22:47 bambii napisał: > przypadkiem się natknąłem , wiecie o jakiej bitwie oni śpiewają ? Bambii jaja sobie robisz? Pierwszy był wczoraj :) Odpowiedz Link Zgłoś
breuszek Re: 40:1 02.04.10, 22:52 Obrona Wizny. Nieznane a powinno znane być każdemu. pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Wizny Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 40:1 03.04.10, 08:32 dokładnie ! szkoda że to obcy o nas śpiewają a tak mało znamy własną historię : 720 Polaków pod dowództwem kapitana W. Gradinisa na przeciw 42 000 Niemców pod dowódctwem H.Guderiana to Polskie Termopile. Gradinis pod groźbą rozstrzelania więźniów poddał ostatni bunkier a sam się rozerwał granatem. Niemcy ciało spalili i zakopali a Rosjanie wsciekli ze ludzie składają kwiaty odkopali ciało i zakopali przy drodze na Białystok - do dzisiaj nie miał honorowego pogrzebu dowódca Polskich Termopili. Tą chlubna karte Polskiego oręża przypomniał szwedzki sespoł Sabaton, bo my jakos zapomnieliśmy .... Odpowiedz Link Zgłoś
partyzant76 Re: 40:1 03.04.10, 09:03 Kpt. Raginis, nie Gradinis. Wspomniany teledysk był u nas głośny w zeszłym roku. Poszła nawet plotka, że zespół ma dostać za niego jakieś polskie odznaczenia, ale w porę ktoś wytłumaczył odpowiedzialnym za to urzędnikom, że Sabaton śpiewał kiedyś również o wehrmachtowcach Rommla :-) Ponoć w ich tegorocznym albumie ma być coś o powstaniu warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 40:1 03.04.10, 09:35 pisałem ze słuchu tutaj więcej o nim : pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Raginis Odpowiedz Link Zgłoś
gin11 Polskie Termopile 03.04.10, 16:09 Wizna owszem zwana jest polskimi Termopilami. Ale najbardziej znane Polskie Termopile to Zadwórze. Do miana tego pretenduje kolejna bitwa z 1920 roku Dytiatyn oraz Surkonty. Dodam, że w przeciwieństwie do Wizny ofiara obrońców Zadwórza i Dytiatyna nie była daremna, co lepiej odpowiada pierwowzorowi. A Dytiatyn mógłby posłużyć dodatkowo jako symbol polsko-ukraińskiego braterstwa broni. Warto więc o nich też pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Polskie Termopile 03.04.10, 16:39 Myśle ze takich heroicznych czynów było więcej, kopiąc w necie znalazłem przypadek człowieka który sam bronił się przeciw czołgom i był w stanie odpierać przez kilka godzin niemieckie natarcie co więcej zdołał zniszczyć kilka czołgów : pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Karaszewski Odpowiedz Link Zgłoś
krewy Drogi Bambii 04.04.10, 19:35 Bardzo dobrze że zainteresował Cię ten utwór grupy Sabaton, co prawda nie jest najnowszy ale jest super. W internecie jest wiele wersji teledysku do tej pieśni, od oryginalnej do pięknych montaży. Mi osobiście najbardziej odpowiada teledysk który znajduje się na portalu www.kresy24.pl. Jeśli Cię to zainteresuje to po wejściu na ten portal na czerwonym pasku u góry znajduje się między innymi odnośnik "filmy i zdjęcia". Tam wśród wielu innych utworów i filmów które powinny Cię zainteresować jest ten teledysk. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
netxan Re: 40:1 03.04.10, 15:20 Dla zainteresowanych wersja z polskimi napisam: www.youtube.com/watch?v=cb6qb0PyD6Y Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 40:1 06.04.10, 23:22 Pałacyk Michla i później "Czerwona zaraza" www.youtube.com/watch?v=2byT5qd132w&feature=related taka historia. Odpowiedz Link Zgłoś
partyzant76 Re: 40:1 22.04.10, 15:13 Zapowiadany wcześniej "powstańczy" kawałek Sabatonu: www.youtube.com/watch?v=EbF8OhBVnlY&feature=player_embedded#! Odpowiedz Link Zgłoś